Dodaj do ulubionych

Zebrałam informacje wigilijne

18.12.24, 20:16
Z dwóch wątków zebrałam informacje które ematki obchodzią tzw "wigilię".
Ciekawie wychodzi jak porówna się to ze zbiorem ematek które określają się jako ateistki albo ujadają na kościół katolicki w wątkach antyklerykalnych.
Obserwuj wątek
    • ardzuna Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:17
      O, czekałam na tradycyjną ematkową przedświąteczną jatkę p.t. "dlaczego ateistki obchodzą Boże Narodzenie".
      • lajtova Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:24
        No jako ateistkę mnie bardzo interesuje jakim cudem ateistki/antykelrykałki siadają do koleacji która według mitologii chrześcijan jest oczekiwaniem na anrodziny boga.
        • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:25
          Bo jest elementem tradycji rodzinnej i polskiej kultury z silnymi wpływami wierzeń słowiańskich.
          • lajtova Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:27
            Nie jest.
            • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:28
              LOL. Nie jesteś dla mnie autorytetem w sprawie.
            • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:23
              >siadają do koleacji która według mitologii chrześcijan jest oczekiwaniem na anrodziny boga.

Ale ze Jezus jadl pierogi i suszone grzyby w kapuste? 😂

Zanim Jezus sie podobno narodzil to Saturnalia sie obchodzilo a wczesniej narodziny Amona Ra.itd itp.

• akmaral-100 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:47
                Jezus dzielił się też chlebem przed swoją śmiercią, ale co to drobiazg, my się podzielimy opłatkiem przed jego narodzeniem. Pomieszanie z poplątaniem.
            • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:39
              U nas wierzymy w Mikołaja
        • ardzuna Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:34
          lajtova napisał(a):

> No jako ateistkę mnie bardzo interesuje jakim cudem ateistki/antykelrykałki sia
          > dają do koleacji która według mitologii chrześcijan jest oczekiwaniem na anrodz
          > iny boga.

Co roku były na ten temat sążniste wątki od jakichś 20 lat, zawsze przed świętami. Dlatego dziękuję ci za podtrzymanie tradycji tego forum - zastanawiałam się już, czy nie założyć dorocznego wątku, ale to by było jednak trochę dziwne.

Jeżeli interesuje cię to, to czytaj stare wątki - forum jest skarbnicą.
        • heca007 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:10
          lajtova napisał(a):

> No jako ateistkę mnie bardzo interesuje jakim cudem ateistki/antykelrykałki
          >
          >

Cudem?! To ty wierzysz w cuda? big_grin
        • anajustina Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:49
          A Ty czasem okien na Wielkanoc nie myłaś?
        • koronka2012 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:31
          Jako ateistka mam serdecznie w dudzie co chrześcijanie sądzą o tej kolacji. Dla mnie jest elementem miejscowego folkloru i rodzinnych tradycji.
          Ba! Nawet kolędy sobie puszczam
        • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:38
          Powinny tego dnia nie jeść po prostu…
        • morekac1 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 18:35
          Ja świętuję przesilenie zimowe. Tak, wiem, wypada teraz trochę wcześniej.
          • morekac1 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 18:35
            A świętuję, bo jest wolne.
        • blahblah2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 21:00
          Ja nie mam choinki i nie obchodzę świat. Kolacje jemy i prezenty mamy, ale np nie dajemy sobie w ciągu roku prezentów na urodziny w sensie nie obchodzimy. Jak wierzyłam w Boga, kiedyś życie w ułudzie było łatwiejsze.
      • pytajacakinga Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:54
        Ja nadal jak co roku nie obchodzę i jak co roku będę na spa
        • homohominilupus Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:07
          pytajacakinga napisał(a):

> Ja nadal jak co roku nie obchodzę i jak co roku będę na spa

Kiedy, 24.12?
          • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:39
            A czemu nie?
            Zwłaszcza jeśli w jakimś hotelu jest.
            A moje dziecko ma 24.12 lekcję gitary, nauczyciel sam zaproponował ten termin, bo mają jedną lekcję do odrobienia wink
            • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:39
              24.12 byl “od zawsze” pracujący 🤣
              • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:05
                Ale tylko do południa* wink

* wstaw dowolną godzinę
        • swiecaca Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:43
          pytajacakinga napisał(a):

> Ja nadal jak co roku nie obchodzę i jak co roku będę na spa

ale to chyba nie w PL? w Polsce wszystkie hotele robią kolację wigilijną i zamykają spa
          • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:16
            No nie wiem. Jak wpisałam w booking datę i moje miasto, zaznaczyłam w filtrach, że ma być spa to wyrzuciło mi co najmniej kilkanaście propozycji.
    • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:23
      Jestem agnostyczką. Ślub cywilny, dziecko niechrzczone. Rodzina pochodzenia niekościelna.
      A Wigilię świętujemy. Bo możemy. A teraz cierp.
      • lajtova Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:25
        Tak z ciebie agnostyczka jak koziej pipy trąbka.
        • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:25
          Bo gdyż?
          • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:28
            Bo gdyż celebra jest wyznacznikiem religijności.
            • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:29
              Uhm. Dekorowanie choinki i jedzenie uszek w barszczu. A, i prezenty. Orgia religijności.
              • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:36
                Wszystko, bez wyjątku. smile
                Religia i świętowanie są niejako synonimami.
                • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:55
                  Yyyyy, nie?
                • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:41
                  W Japonii też świętują Kurismasu.
              • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:42
                I Kevin! Oglądanie to też orgia religijności. smile
                • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:25
                  I Szklana Pulapka!
                  • paskudek1 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:56
                    princesswhitewolf napisała:

> I Szklana Pulapka!

I Potop. Potop najważniejszy 😜. Ale to w pierwszy dzień świąt
                    • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:53
                      U nas Potopu nie pokazuja ale Kevin i Szklana Pulapka to juz zjawisko wspolne dla calwj polnocnej hemisfery
                      • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 18:47
                        🤣
            • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:38
              krwawy.lolo napisał:

> Bo gdyż celebra jest wyznacznikiem religijności.

Jak się obchodzi urodziny (swoje własne) to też jest celebra.
              • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:41
                Też.
                Posiadam właśnie jutro.
                I zapewne dostanę kilka wpisów na facebuku, na pewno życzliwych, za co będę wdzięczny. Niemniej wolałbym nie.
                • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:56
                  Moja rodzicielka ma 23 grudnia, nieprawdaż. W sumie dla spokoju ducha Lajtovej mogę świętować je dwa dni, z czego drugi w towarzystwie karpia i kutii.
                • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:26
                  krwawy.lolo napisał:

> Też.
                  > Posiadam właśnie jutro.
                  > I zapewne dostanę kilka wpisów na facebuku, na pewno życzliwych, za co będę wdz
                  > ięczny. Niemniej wolałbym nie.

Zawsze to o jedne mniej
                • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 08:54
                  krwawy.lolo napisał:

> Też.
                  > Posiadam właśnie jutro.
                  > I zapewne dostanę kilka wpisów na facebuku, na pewno życzliwych, za co będę wdz
                  > ięczny. Niemniej wolałbym nie.
                  Tak się chwalisz tym swoim ateizmem. Jak byś nie wiem kim był. Kogo to obchodzi, czy wierzysz, czy nie wierzysz.
                  • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:14
                    Mnie obchodzi, a co?
      • moni_485 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:01
        angazetka napisała:

> Jestem agnostyczką. Ślub cywilny, dziecko niechrzczone. Rodzina pochodzenia nie
        > kościelna.
        > A Wigilię świętujemy. Bo możemy. A teraz cierp.
        >
        >

To świętuj. Tylko nie płacz, że w Polsce macicami kobiet rządzi kościół. Bo masz swój wkład w to, że sytuacja kobiet w naszym kraju jest taka jaka jest.
        • wegekotlecik Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:15
          Od zjedzenia w domu barszczu i pierogów przez jedną forumkę kościół ma taką władzę? Niesamowite!
        • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:32

To mówisz, że gdyby Angazetka nie zjadła 24 grudnia kutii i barszczu z uszkami, to w Polsce byłaby dostępna aborcja?
          Ha!
        • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:48
          Mówisz, że to dlatego, że nie wzięłam ślubu kościelnego i nie ochrzciłam dziecka?
        • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:16
          big_grin
        • borsuczyca.klusek Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:45
          Ej to znaczy, że jak w wigilię wszystkie kolektywnie zeżremy schabowego to rządy kościoła się skończą? 🙄
          • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:13
            Wiesz, w sumie to coś w tym jest.
            Ale forum nie wystarczy, musieliby wszyscy wszyscy wink

Jakby wszyscy Polacy w wigilię zjedli schabowego zamiast postnych pierogów, to tak, znaczyłoby to, że rządy KK są skończone wink
            • skumbrie Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:51
              >Jakby wszyscy Polacy w wigilię zjedli schabowego zamiast postnych pierogów, to tak, znaczyłoby to, że rządy KK są skończone wink

KK to przewidział i od ponad 20 lat kolacja wigilijna nie musi być postna wink
              • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:53
                Co doskonale pokazuje że Polacy bardziej szanują tradycję niż nakazy kościoła
              • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 22.12.24, 22:47
                Prawdziwy Polak-katolik wie lepiej i żaden biskup nie będzie mu zmienił tradycji wigilijnych tongue_out
        • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:46
          A mogłabyś podać jakąś statystykę, która by powiedziała, że w krajach, gdzie nie produkuje się ozdób świątecznych, nie wiesza lampek, nie produkuje piosenek i filmów świątecznych aborcja jest lepiej dostępna? Ja nawet chyba w sumie jestem ciekawa takiego związku przyczynowo-skutkowego. Bo myślałam, że kwestia aborcji wynika ze spraw katolickich, ale żeby wspierać katolicyzm to trzeba dymać na mszę i dać na tacę, a nie pląsać do "Last Christmas" i zażerać się kapustą, grzybami, makiem, pierniczkami i sernikiem.
        • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 08:55
          moni_485 napisała:

> angazetka napisała:
          >
          > > Jestem agnostyczką. Ślub cywilny, dziecko niechrzczone. Rodzina pochodzen
          > ia nie
          > > kościelna.
          > > A Wigilię świętujemy. Bo możemy. A teraz cierp.
          > >
          > >
          >
          > To świętuj. Tylko nie płacz, że w Polsce macicami kobiet rządzi kościół. Bo mas
          > z swój wkład w to, że sytuacja kobiet w naszym kraju jest taka jaka jest.
          A co ma do tego świętowania macica kobiet? Mylisz pojęcia?
    • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:24
      Puciu, człowiek nie żyje w próżni.
      Mam się zaszyć w krzakach między 24 a 27 grudnia?
    • imponderabilia20 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:30
      Są jeszcze te, które spędzają Święta ''po swojemu''...
    • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:35
      Ja nawet choinkę ubrałam i karpia będę jeść, jako rzecze Biblia. Baa, nawet kupiłam wilczomlecz zwany gwiazdą betlejemską jak nakazał święty Marek.
    • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 20:51

A ja myślałam, że kościelna wigilia polega na uczestniczeniu we mszy, a nie jedzeniu pierogów.
      • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:13
        iwles napisała:

>
        > A ja myślałam, że kościelna wigilia polega na uczestniczeniu we mszy, a nie jed
        > zeniu pierogów.
        >
        >
        > "Najstarszy członek rodziny powinien odmówić modlitwę, a po odczytaniu Ewangelii o narodzeniu Jezusa przychodzi czas łamanie się opłatkiem. Tak zawsze robił mój dziadek i ojciec. Szło się wieczorem na pasterkę. I w pierwszy dzień świąt do kościoła na mszę po śniadaniu.
        • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:29

> > "Najstarszy członek rodziny powinien odmówić modlitwę, a po odczytaniu Ew
          > angelii o narodzeniu Jezusa przychodzi czas łamanie się opłatkiem. Tak zawsze r
          > obił mój dziadek i ojciec. Szło się wieczorem na pasterkę. I w pierwszy dzień świąt do kościoła na mszę po śniadaniu.

Lajtova już widzi różnicę?

• heca007 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:44
          Bez sensu. Skoro byliście w kościele na pasterce to macie zaliczoną mszę w pierwszy dzień świąt. Ale kto tam fanatykowi zabroni...
      • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:17
        Idealny komentarz. smile
        • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:06
          ikonieckropka napisała:

> Idealny komentarz. smile
          >
          Nie wiem co ci tak śmieszno. 25 grudzień to święto nakazane.
          • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:15
            hrasier_2 napisał:

> Nie wiem co ci tak śmieszno. 25 grudzień to święto nakazane.

Dla ciebie.

• ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:43
            Katolikom - owszem.
    • pepsi.only Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:11
      HA! dosłownie chwilkę temu rozmawiałam o tym mężem.
      Okazuje się, że nasza znajoma- największy antychryst, i po apostazji, w jej rodzinie nikt nie żyje wg religii- najhuczniej obchodzi święta ze wszystkich znanych nam ludzi
      big_grin
      Znajoma tłumaczy to w jednym zdaniu: Tradycja jest dla niej ważna.
      Więc można i tak smile
      • 00zxc00 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:40
        O matko i córko!
        Naprawdę co roku trzeba to ludziom tłumaczyć?
        Naprawdę Polacy w ogóle nic nie wiedzą o swojej tradycji i historii?
        Tak, już Słowianie świętowali Gody i w całej Europie świętowało się zwycięstwo dnia nad nocą bo dzień się wydłuża.
        Potrawy z maku, grochu, grzybów itp. to czczenie darów Ziemi. Snopy stawiane w rogach izby mają przynieść urodzaj. Podłaźniczka/choinka to symbole wiecznego życia. Itp. Robiło się miejsce przy stole dla dusz zmarłych bliskich.
        Mnie dziwi czemu KATOLICY świętują te słowiańskie święta. Gdzie w Biblii jest makowiec, choinka i prezenty?
      • laura.palmer Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:15
        W sensie że idzie do spowiedzi, na pasterkę, na mszę w pierwsze i drugie święto, a przez cały adwent chodziła karnie na roraty, czy co tam się odbywa w kościele?
        Bo jeśli jej obchodzenie świat ogranicza się do dekorowania domu i choinki, prezentami oraz jedzeniem ryby i kapusty, to nie wiem co to ma wspólnego z religią.
    • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:38
      Mam na to totalnie wywalone.
      Owszem, czasem się zaśmieję, jak niewierzący, czy nawet tylko niepraktykujący koniecznie muszą mieć sianko pod obrusem, czasem mam poczucie, że z niektórych hipokryzja się wylewa uszami, ale tak w ogóle to jest mi całkowicie obojętne czy ktoś zje pierogi z barszczem tego dnia, czy nie. Dopóki mnie nikt nie zmusza do obchodzenia tych świąt w konkretnie ustalony sposób, bo "wszyscy".
      • 00zxc00 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:45
        Kolejna niedouczona ignorantka. Serio nic nie wiesz o zwyczajach swojego kraju? W szkole tego nie uczą?
        Siano miało zapewnić gospodarzom urodzaj w polu na przyszły rok. To słowiańska tradycja.
        To że kościół katolicki wymyślił i narzucił własne interpretacje do kazdego słowiańskiego zwyczaju żeby je wymazać z pamięci to nie znaczy że musimy to łykać jak gęś kluski.
        • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:54
          Jesu, skończcie już te pyerdoły o słowiańskich tradycjach. Boże Narodzenie obchodzi się w całej Europie podobnie. Trochę inne rzeczy wchodzą na stół, bo regionalna kuchnia jest ciut inna, kilka zwyczajów wzięło się z chłopskich zabobonów, ale słowiańskie, w sense warte celebrowania w tym tyle co kot napłakał.
          • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:57
            Tia? Sianko, mak, 12 potraw?
            • noitak Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:08
              12 potraw, bo 12 apostołów, czy jakoś tak. A nie? 😂😜
              • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:23
                noitak napisała:

> 12 potraw, bo 12 apostołów, czy jakoś tak. A nie? 😂😜

Nie, bo 12 miesięcy.
                Myślę, że tych 12 apostołów też było symbolem 12 miesięcy 😜

• princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:31
                Nie ma w anglosaskiej tradycji 12 potraw ani siana.

Crackers sie ciagnie i korony na leb wklada. Mince pies, christmas pudding swinstwo, skarpeta z lakociami, indyk wypchany, pieczone brukselki, marchewki i pasternak. Wigilia to normalny dzien. Karpia sie nie jada.
                Zadnego siana, zadnych makow barszczy pierogow itd

W kazdym kraju sa inne tradycje.
                • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:30

> Nie ma w anglosaskiej tradycji 12 potraw ani siana.
                  >
                  > Crackers sie ciagnie i korony na leb wklada. Mince pies, christmas pudding swin
                  > stwo, skarpeta z lakociami, indyk wypchany, pieczone brukselki, marchewki i pas
                  > ternak. Wigilia to normalny dzien. Karpia sie nie jada.

Karp to przede wszystkim pokłosie PRL-u, bo to była wtedy najłatwiej dostępna ryba. A ryby (także karpia), się jadało na wigilię, bo katolicyzm nakazywał post. Ten postny zwyczaj został jedynie w krajach z silnym protestanckim wpływem poluzowany. Więc mamy tu religijne motywy, a nie żadne słowiańskie. Najlepszym przykładem na to są Niemcy, gdzie katolicyzm był równie silny co reformacja, więc można jeść na wigilię karpia (zwłaszcza we Frankonii), ale także kiełbaski z sałatką ziemniaczaną, drób (gęś) i pieczeń z kapustą.
                  • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 20:09
                    >Boże Narodzenie obchodzi się w całej Europie podobnie.

😂😅

>ryby (także karpia), się jadało na wigilię, bo katolicyzm nakazywał post.

W katolickich Wloszech jada sis lasagne, zuoe grzybowa, pannetone, pandoro i kilka innych ale zadna ruba nie awansowala do dania wigilijnego jak Karp w Polsce

We Francji Yule Log ciasto Foie gras, indyk wypchany kasztanami itd
                    • azalee Re: Zebrałam informacje wigilijne 20.12.24, 15:41
                      W katolickich Wloszech wigilia jest jak najbardziej postna (czyli bezmiesna).
                      We Francji w ogole sie wigilii nie obchodzi.
            • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:29
              angazetka napisała:

> Tia? Sianko, mak, 12 potraw?
              >

OJP. Siano i mak to nic słowiańskiego. Siano jest chłopskie. Mak jadło się także zimową porą w Niemczech, a 12 potraw to jakiś zabobon, który gdzieś się w czasie dziejów przyplątał, ale skąd chcesz wiedzieć, że on jest słowiański? To wszystko to przecież mieszanka pyerdyliona różnych tradycji, wiele z nich nia ma wcale starych korzeni, choinka przecież też nie jest ani słowiańska, ani szczególnie stara.
              Wspólna jest chrześcijańska wiara i zacznij to brać na klatę zamiast dopatrywać się "słowiaństwa". Coś tam nasi przodkowie i to wcale nie musieli być Słowianie, świętowali w okresie przesilenia grudniowego, ale nie jest powiedziane, że w taki bożenarodzeniowy sposób i że to było najważniejsze święto w roku, bo nie było. Wiele obrzędów ma korzenie w kulturze rolniczej, dotyczy płodności, zbiorów, połączeniu tego świata i zaświatów, tematów, które są wspólne dla wszystkich indo-europejskich kultur i mają wspólną bazę.
              I dzisiaj świętujesz też płodność zwierząt hodowlanych i zaklinasz los by przyniósł dobre plony na polach, czy dekorujesz jednak germański świerk wokół żydowskiej stajenki stawiając na stół norweskiego łososia i kupując produkowane w Chinach prezenty?
              • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 08:42
                Tak naprawdę o "słowiańskości" niewiele wiemy, bo nie uchowały się żadne konkretne źródła historyczne. Nie wiadomo nawet do końca jak wyglądały obrzędy pogańskich religii z tamtych czasów. Trudno więc mówić o "słowiańskim rodowodzie", bo minęło już 1000 lat. Coś tam się przemyciło i przetrwało w tradycjach ludowych i tyle.
                • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:53
                  >bo nie uchowały się żadne konkretne źródła historyczne.

Ze co prosze?

Prokopiusz z Cezarei i Jordanes i paru innych, stanowiska archeloogiczne i ich wnioski.
                  • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:58
                    Nie ma wiarygodnych źródeł pisanych prezentujących kulturę Słowian tamtych czasów.
                    • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:08
                      Na tej zasadzie to mozna stwierdzic ze nje ma wiarygodnych zrodel o niczym z przeszłości. Kronikarze sa zrodlem np wyzej wymienieni. Jak rowniez stanowiska archeologiczne. Archeologia i historia nie tylko sie zajmuja kulturami ktore zostawily swiadectwa w postaci murowanej czy pisanej. Boze dlaczego ja o takich oczywistosciach musze pisac
                      • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:29
                        Są bogate źródła pisane dotyczące kultur egipskiej, greckiej, rzymskiej. Natomiast już bardzo niewiele wiadomo np. o Etruskach. Tak samo O Słowianach z tamtego okresu są tylko pobieżne informacje autorstwa obcokrajowców.
                    • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:38
                      marecky81 napisał(a):

> Nie ma wiarygodnych źródeł pisanych prezentujących kulturę Słowian tamtych czas
                      > ów.
                      Ależ są wystarczy poszukać dobrze. Biblię też można kwestionować i samego Jezusa, umęczonego na krzyżu. Można też przyjść na forum Religia. "Przybieżeli do Betlejem pasterze, grają skocznie Jezusowi na lirze.....
              • lauren6 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:00
                > Siano i mak to nic słowiańskiego. Siano jest chłopskie.

A ci chłopi kim niby byli?
                • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:55
                  lauren6 napisała:

> A ci chłopi kim niby byli?

Uj wie, mogli być nawet wędrującymi z północy Gotami. Wyobrażenie, że tereny dzisiejszej Polski zamieszkiwali od zawsze tylko Słowianie i do tego słowiańska kultura była dominującą jest co najmniej śmieszne.
                  • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:22
                    Słowianie mniej więcej od 6 wieku n.e. i od tej pory są tu stałymi mieszkańcami, w przeciwieństwie do Gotów, którzy mieszkali ty tylko okresowo, a jeszcze przed nimi Celtowie W każdy razie ludowe i pogańskie tradycje czerpiemy od Słowian, nie od Gotów
                    • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:37
                      marecky81 napisał(a):

> Słowianie mniej więcej od 6 wieku n.e. i od tej pory są tu stałymi mieszkańcami
                      > , w przeciwieństwie do Gotów, którzy mieszkali ty tylko okresowo, a jeszcze prz
                      > ed nimi Celtowie W każdy razie ludowe i pogańskie tradycje czerpiemy od Słowian
                      > , nie od Gotów

Goci to ludy germańskie i te kultury są bardzo pokrewne jeżeli chodzi o styl życia, wierzenia i zwyczaje. Możesz się więc z Germanami bić o wigilijne buraki, śledzia i kapustę. A kartofla i tak Słowianie zawdzięczają staremu pruskiemu Frycowi.
                      • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:25
                        Nie wiem jakiemu Frycowi, bo ziemniaki na ziemiach polskich zaczęły się rozpowszechniać za czasów saskich.

Co do pokrewieństwa z kultury Gotami, żadnego nie widzę. Podobnie historycy.
                        • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 14:14
                          marecky81 napisał(a):

> Nie wiem jakiemu Frycowi, bo ziemniaki na ziemiach polskich zaczęły się rozpows
                          > zechniać za czasów saskich.
                          >
                          > Co do pokrewieństwa z kultury Gotami, żadnego nie widzę. Podobnie historycy.

Ojesu. Staremu Frycowi, czyli Fryderykowi II, zwanego Wielkim, pruskiemu królowi w 18 wieku, o którym krążą legendy, że by zachęcić sceptycznych chłopów do uprawy ziemniaków chwycił się podstępu. Mianowicie poletka obsadzone ziemniakami obstawił strażą, ale tak by zainteresowany plebs mógł sobie w nocy tych kartofli nakraść i zasadzić u siebie jako wartościową zdobycz. Do tego czasu chłopi w Europie żarli głównie produkty zbożowe. Kartofle były do tej pory bardzo niepopularne i jedynie ciekawostką z Nowego Świata. Tak naprawę, to Fryc zmusił chłopów do masowej uprawy ziemniaków dekretami, ale legenda została.
                          I oczywiście, że kultura germańska zawiera masę podobieństw ze słowiańską. Raz, że mają tą samą indo-europejską bazę, a dwa, że ciągle się ze sobą mieszały. Ile z tego to na dodatek o wiele starsze, przed indoeuropejskie wierzenia, np. te związane z naturą, to Zeus/Thor/Perun sam wie.
              • karyna-z-radzymina Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:07
                Mnie się też siano i mak kojarzą z Kościołem, siano bo to dobry biznes a mak wiadomo ale co się dzieje na zahrystii zostaje na zahrystii ( chyba że zamówiony striptizer musi do szpitala)
                • anajustina Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:09
                  Albo zachrystia, albo zakrystia.
                  • karyna-z-radzymina Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:09
                    anajustina napisała:

> Albo zachrystia, albo zakrystia.

Albo tu i tu
          • 00zxc00 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:10
            WSZYSTKIE wigilijne zwyczaje w Polsce są słowiańskie. Poczytaj sobie. Książki nie gryzą. Internet też nie.
            • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:30
              00zxc00 napisał(a):

> WSZYSTKIE wigilijne zwyczaje w Polsce są słowiańskie. Poczytaj sobie. Książki n
              > ie gryzą. Internet też nie.

Buhahahahaaa......
            • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:33
              Dokladnie. W UK mak w ogole w żywności to zydzi i slowianie maja.
              • snakelilith Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:56

> Dokladnie. W UK mak w ogole w żywności to zydzi i slowianie maja.

Tak, dostępność maku w UK jako świadectwo pochodzenia. big_grin
                • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 20:16
                  Nie rozumiem jak mozna mieszkac w Niemczech i za bardzo nie kumac ze rozne nacje maja swoje dania. Mak nie jest czyms typowym dla dan tradycji brytyjskiej. W piekarniach zydowskich natomiast dodaja mak, w polskiej tez.
        • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:23
          Samo jesteś niedouczono.
          Nie ma żadnego znaczenia skąd się wzięła ta czy inna tradycja albo zwyczaj. Istotne jest jedynie to jak ten zwyczaj obecnie funkcjonuje w świadomości społecznej.
          A ja słowiańskich bogów nie wyznaję na równi z chrześcijańskim bogiem, więc powtórzę: mam wywalone na to, co kto wsadza pod obrus i co je 24 grudnia na kolację, tudzież przez cały dzień, byleby ode mnie nie wymagał kultywowania tych rytuałów.
          • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:34
            A ktos kiedyś wymagal od Ciebie? Zmuszal? Kary tam w PL macie? 😅
            • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:16
              Największą hipokryzją, chwalić się publicznie swoją niewiarą. A pózniej siadać do stołu wigilijnego i łamać się opłatkiem. I to nie jest skierowane do Ciebie Princessa.
              • koronka2012 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:35
                A ty odróżniasz w ogóle obrzędy religijne od tradycji?
                • hrasier_2 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:51
                  A ty a ty. Za kilka dni Wigilia. Czy będzie inna, niż zawsze?

Pewnie dla niektórych tak. Jednak dla wielu osób będzie taka, jak każda - samotna, skromna, smutna.

Mieszkamy obok siebie w większych lub mniejszych miastach, ale często nie znamy tych, którzy żyją niedaleko nas.

A może nie chcemy ich znać, wiedzieć o nich?

Bo kto by tam chciał jakiegoś obcego w Wigilię, kiedy w domu wszystko wysprzątane na wysoki połysk?

Kto by tam chciał smutnego sąsiada, który może zepsuje radosną atmosferę przy świątecznym stole?

Chcę więc przypomnieć, że wrażliwość, empatia, dobre serce, to nie tylko słowa i lajki na facebooku. To realne zachowania.

Niech chociaż na chwilę polityka i konflikty zejdą na dalszy plan, a najważniejszy będzie drugi człowiek.

Czasem stać nas na drogie prezenty, a nie stać na to, co jest za darmo. Na obecność, uśmiech, ciepłe słowo.

Niech magią świąt nie będzie tylko wrzucenie zdjęcia choinki na fb i życzenia kopiuj wklej. Niech to będzie choćby niewielki, ludzki odruch, gest.

Zauważmy tych, którzy się nie skarżą, nie proszą. Czasem uśmiech, dobre słowo, wysłuchanie, rozmowa - sprawiają cuda.

A czy właśnie nie o cuda chodzi w te święta?

💙
              • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:57
                Jakim opłatkiem? 😳
                • arthwen Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:09
                  Jakiego stołu wigilijnego przede wszystkim big_grin
                  • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 20:20
                    Bloze co za glupoty
    • default Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:41
      U nas "obchodzenie" świąt polega wyłącznie na tym, że korzystając z większej liczby wolnych dni możemy ten czas spędzić razem z córką (nie mieszkającą z nami). I tyle. Owszem, pojawiają się w tym czasie tradycyjne potrawy (choć w małym wyborze, żadne tam 12 dań, ani nawet nie ma zasiadania do stołu), ale wynika to z przywiązania do zwyczajów, jakie były kultywowane przez moich rodziców, taki sentyment po prostu. Z religią nie ma to nic wspólnego, bo wszyscy jesteśmy głęboko niewierzący. A - od mojej bardzo wierzącej kuzynki przeważnie dostajemy razem z kartką świąteczną opłatek - i dzielimy się nim, bo to ładny zwyczaj, choć u nas nie ma żadnego podtekstu religijnego.
      • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 21:49
        Dzielenie się opłatkiem to przecież dzielenie się chlebem. Piękny ludzki zwyczaj.
    • alexis1121 Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:17
      Ja bardzo szanuję religię katolicką, a wigilię i ogólnie święta w polskim wydaniu uważam za najpiękniejsze w jakich było mi dane uczestniczyć.
      • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:35
        Tzn wigilia bo swieta same to w polskim wydaniu poza pojsciem do kosciola nie maja zadnej okreslonej tradycji
        • taje Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 08:09
          Jak to nie mają?!
          • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:55
            Ja mowie o tradycji tego co sie je a nie o choince. Nie ma okreslonego w polskiej tradycji co jesz np na sniadane w II swieto.
            • taje Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 18:54
              No ale za to jest, co jada się w Wigilię. A w innych krajach za to na odwrót. Nie wiem, jak z tego wyciągasz wniosek, że “nie ma żadnej określonej tradycji”
              • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 20:26
                Wiec jaka jest tradycja w Polsce tego co sie jada w Boze Narodzenie? Mi nic nie wiadomo co sie jada. A wigilia bozego narodzenie to wigilia, dzien przed a nie Boze Narodzenie.

A zenie ma tradycji zadnych szczególnych dan wiec w praktyce ludzie jedza resztki po Wigilii jakie zostaly.

Ja nie mowie o innych krajach. Mowie o tradycji zywieniowej w swieta w Polsce.

W Uk US nie ma zadnej wigilii. Tradycyjne dania dotycza swiat.
                • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 22.12.24, 22:53
                  > A zenie ma tradycji zadnych szczególnych dan wiec w praktyce ludzie jedza resztki po Wigilii jakie zostaly.

Resztki??? Skąd ty wytrzasnęłaś pomysł z resztkami?
    • ikonieckropka Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:29
      No dopszsz, skoro nie rozumiesz - ta druga część roku nie obfituje w wiele dni wolnych od pracy, jest więc, niezależnie od religii, okazją do spotkania, zwłaszcza dla rodzin rozproszonych. Dla wielu to też taki rodzinny sylwester. To, co się je... Jest powiązane z tradycjami słowiańskimi, dodatkowo - zazwyczaj większość te potrawy lubi, ale są na tyle prachochłonne, że tradycja i dostępność produktów dają kopa, żeby je przyrządzić. Jest jeszcze ten aspekt, że święta są zdrowe dla umysłu w tym cholernie ciemnym, ciężkim czasie.
      Dla wyjaśnienia. Katolicka jest pasterka, katolickie są kolędy. Last Christmas nie jest katolickim obrządkiem. big_grin
      • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:37
        >katolickie są kolędy

Nie..Christmas Carols to jak najbardziej powszechne zjawisko we wszelakich wyznaniach chrzescijanskich- protestanckich np prezbiterianow, luteranow, baptystow, anglikanow.

Skad sie ci uroilo ze poza Polska to tylko popowe piosenki puszczają? Wiele angielskich koled jest pieknych. "Ratatam ratatam...."
        • princesswhitewolf Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 00:48
          Tu masz np o brytyjskich ale w kazdym chrzescijanskim kraju istnieja kolędy spiewane od dlugich wiekow britishheritage.com/history/history-british-christmas-carols
    • borsuczyca.klusek Re: Zebrałam informacje wigilijne 18.12.24, 22:41
      A co to znaczy obchodzą wigilię? Jaki religijny wymiar ma zeżarcie karpia?
      • qrka Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 06:12
        > Jaki religijny wymiar ma zeżarcie karpia?

Bo trzeba się modlić, żeby ość nie utknęła w przełyku.
        Wiem, co mówię, raz już spędziłam święta na SORze smile
      • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 08:47
        Zgadza się ,słowo 'wigilia" to "dzień przed" i kolacja wigilijna nie jest żadnym obrzędem religijnym, tylko tradycją nawiązującą do zbliżającego się wydarzenia religijnego. W rożnych krajach ta tradycja czerpie z lokalnych tradycji. W Polsce nazwijmy je "słowiańskimi", chociaż w Chorwacji, Serbii czy Bułgarii, te "tradycje słowiańskie" są inne niż u nas. w Irlandii będą to tradycje celtyckie, a w Hiszpanii ich lokalne.

Kolędy nie są wyłącznie katolickie, bo są śpiewane w całym kręgu zachodniego chrześcijaństwa.
      • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:22
        A jaki oblanie niemowlaka kroplami wody? Przecież to woda, taka sama jak w kranie.
        • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:30
          cegehana napisał(a):

> A jaki oblanie niemowlaka kroplami wody? Przecież to woda, taka sama jak w kran
          > ie.

Doskonałe porównanie! jedzenie karpia to zupełnie to samo co sakrament chrztu big_grin
          • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:34
            Serio? A już myślałam, że to zupełnie inna sytuacja. 😁
            • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 11:51
              Jakbyś tak myślała to byś nie wymyśliła takiego porównania.
              • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:24
                Jakiego porównania? Tam było pytanie a nie porównanie, pozostało bez odpowiedzi tak Btw.
                • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:33
                  Takiego jakie uczyniłaś i nie jestem jedyną która tak to zrozumiała.
                  • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:03
                    Nie mam wpływu na to, co zrozumiałaś, tylko na to, co piszę.
                    • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:20
                      Dobrze zatem, napisz w jakim celu przywołałaś chrzest w odpowiedzi na post o jedzeniu karpia.
                      • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:33
                        Zadałam pytanie aby poznać na nie odpowiedź. Że świadomością, że będzie to subiektywna opinia, ale w końcu po to jest forum, by wymieniać się opiniami.
                        • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:35
                          Myślę że sama się zorientowałaś że to porównanie było jak kulą w płot tylko ciężko już się wycofać.
                          • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:45
                            A odpowiedzi jak nie znałam tak nie znam.
                            • zawiera_zawartosc Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:50
                              Laura.palmer odpowiedziała
          • ichi51e Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:28
            W takim razie pogrzeb świecki to też pogrzeb więc szach mat i zmarły jednak hipokryta
            • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:37
              Mnie jest kompletnie obojętne, co z moim ścierwem zrobicie po śmierci. Możecie mnie pochować w specjalnie wybudowanej w Watykanie piramidzie, z mszą pod dyrekcją papieża, albo wyrzucić na wysypisko.
            • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:05
              Trudno się nie zgodzić. Tak, pogrzeb świecki to też pogrzeb.
        • laura.palmer Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:19
          cegehana napisał(a):

> A jaki oblanie niemowlaka kroplami wody? Przecież to woda, taka sama jak w kranie.

Samo oblanie to mały pikuś, natomiast chrzest wiąże się z wypowiedzeniem na głos przysięgi czy tam zobowiązania, że się wychowa dziecko w wierze katolickiej. Gdzie to porównywać do zjedzenia w domu kawałka ryby.
          • cegehana Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:50
            Sami katolicy są świetnym dowodem na to, jak mało ta przysięga jest warta. I wcale nie musi być dotrzymana, wręcz bardzo rzadko jest.
            • krwawy.lolo Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 12:59
              Dlatego, że całą tę pseudonaukę teologią zwaną o kant można roztrzaść. Lud musi mieć rytuał przede wszystkim. Dziadek z brodą czuwający i sterujący jest też traktowany instrumentalnie. W Meksyku bandziory święcą pistolety przed akcją.
        • borsuczyca.klusek Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 13:03
          Polanie wodą to pół biedy, gorzej że niemowlę na wielki wieków trafia do kartoteki, z której nie można się wypisać. Spożycia karpia nikt w ten sposób nie monitoruje
    • abria Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:26
      my obchodzimy "wigilie" - lubimy to pogańskie drzewko obwieszone bombeczkami, prezenty, siedzenie z dziećmi przy ładnie zastawionym stole
      oczywiście nie ma mowy o jakichś "tradycyjnych potrawach", który nawet katolicy nienawidzą, typu kapusta z czymś tam
      • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:29
        Dlaczego nienawidzić kapusty?
      • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:42
        abria napisała:

> oczywiście nie ma mowy o jakichś "tradycyjnych potrawach", który nawet katolicy
        > nienawidzą, typu kapusta z czymś tam

To kapusta też jest nakazana, jak mszą 25 grudnia? 😮

• abria Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:00
          katolikom? tak
          • marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:04
            Dlaczego? Podaj źródła.
          • iwles Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:37
            abria napisała:

> katolikom? tak

Kapusta?

• marecky81 Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:43
              Myślę, że jemu bardziej chodzi o pajacowanie na forum, niż dyskusję wink
      • angazetka Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 09:58
        Polecam dobrze gotować.
    • karyna-z-radzymina Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:35
      Mnie dopisz do religijnych, ja za krokiety, pierogi i karpia dam się zapisać nawet do Harcerzy!
    • swiecaca Re: Zebrałam informacje wigilijne 19.12.24, 10:37
      świętuję przesilenie zimowe. nijak nie wspieram kościoła przy tym, nawet nie kupiłam opłatka od harcerzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka