Dodaj do ulubionych

Inhalator a inhalator

24.12.24, 09:17
Może ktoś tu wie. Ojciec ma bardzo dużą niewydolność płuc i parę razy dziennie musi robić inhalację, czy taki inhalator siateczkowy, mały , podręczny to to samo ? A przynajmniej czy może zastąpić doraźnie tamten inhalator np gdzieś w drodze?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 10:06
      Czym robi inhalacje, bo nie wszystko nadaje się do każdego typu nebulizatora.
      • eagle.eagle Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 10:12
        Nie wiem czym robi inhalacje...

Rozumiem że to nie takie proste. Trudno coś na szybko kupiłam w aptece , jak się nie nada to wezmę więcej danych i kupię już po świętach co będzie dobre.
        • b.bujak Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 11:18
          tak, ważny jest rodzaj leków i to na jaki rozmiar cząsteczek ma być rozbijany (inhalator tworzy mgiełkę, którą pacjent wdycha), to powinno byc napisane w ulotce leku;
          oprócz tego ważne jest przeznaczenie - do stosowania przewlekłego lepiej takie mocniejsze
          zwróć uwage równiez na cenę i dostępość akcesoriów, które trzeba od czasu do czasu wymieniac (maski, ustniki)
          zobacz w novamed.pl , mają duży wybór i infolinię

jeśli chodzi o doraźne stosowanie poza domem to mozna zapytac lekarza, czy dany lek występuje w innej formie, np inhalatora proszkowego - to mały podręczny pojemnik z lekiem, pacjent wdycha proszek

zdrówka !
          • eagle.eagle Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 11:35
            >jeśli chodzi o doraźne stosowanie poza domem to mozna zapytac lekarza, czy dany lek występuje w innej formie, np inhalatora proszkowego - to mały podręczny pojemnik z lekiem, pacjent wdycha proszek>

Jeżeli masz na myśli Berotec, to tata to ma od 30 lat non stop przy sobie, i coś dodatkowego by się przydało.

Pogadam z nim aby mu kupić inny, jak ten nie będzie działał.
          • eagle.eagle Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 19:50
            Inhalator działa. Tato ma lek w kroplach, wypróbował i jest ok. W dodatku jest bardzo lekki i cichy. wink
            Wesołych Świątwink
    • princesswhitewolf Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 20:12
      A na niewydolnosc pluc to nie lepszy apart produkujacy tlen?

Inhalacje to jednak cos innego

Mam i jeden i drugi. Sa male wytwarzacze tlenu ktore wspieraja oddychanie ale nie trzeba do nich wielkiej butli z gazem
      • eagle.eagle Re: Inhalator a inhalator 24.12.24, 20:18
        Ja dokładnie nie wiem co on ma, od zawsze miał astmę, i często się dusi, nie może wziąć oddechu, inhalacja mu pomaga.

Aparat produkujący tlen... , spojrzę i może zapytam mamy , może warto zainwestować.

• agnes_gray Re: Inhalator a inhalator 25.12.24, 11:53
          Zapytajcie lekarza, tlen nie jest dla każdego, to lekarz powinien zadecydować o tlenoterapii.
          • princesswhitewolf Re: Inhalator a inhalator 25.12.24, 12:51
            Na pewno warto zapytac lekarza. Ja mam lekarza w domu.
      • pseudo_stokrotka Re: Inhalator a inhalator 25.12.24, 07:58
        Proponujesz zastąpienie leków na astmę tlenem? Odważnie, nie powiem... 😳
        • princesswhitewolf Re: Inhalator a inhalator 25.12.24, 10:32
          Gdzie jest napisane: odstaw leki? No gdzie?
          • pazdziernikowa47 Re: Inhalator a inhalator 26.12.24, 21:15
            W domu mam inhalator duży, podłączany do prądu, na wyjazdy mam mały, mieści się w dłoni, do ładowania jak telefon, na wyjazdy daje radę, ale w domu na co dzień ten duży
            • eagle.eagle Re: Inhalator a inhalator 26.12.24, 21:35
              Ja kupiłam na baterie albo na kabelek, nie ma akumulatora. Jest na tyle dobry że ostatnio zastąpił mu ten domowy, który jest bardzo głośny , a ten cichutki. Był kupowany na szybko bo o 11 w wigilię się dowiedziałam że dzień wcześniej, będąc poza domem, prawie się zadusił.
          • pseudo_stokrotka Re: Inhalator a inhalator 27.12.24, 06:13
            Napisałaś "A na niewydolnosc pluc to nie lepszy apart produkujacy tlen?", czyli sugerujesz zastąpienie inhalatora (=podajacego leki) tlenem.

Chyba że o coś innego ci chodziło, na przykład, że tata watkodajki robił sobie inhalacje wodą z solą fizjologiczną 🤔🙈
    • majenkirr Re: Inhalator a inhalator 27.12.24, 15:16
      Chodzi o nabulizer „na drogę”? Kupiłam kiedyś taki na baterie, żebym mogła do Polski brać. Działa, ale wolę ten przewodowy. Do nich albuterol, chociaż dzięki Bogu przez ostatnie lata jestem „uleczona”, więc w ogóle nie używam😎

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka