bebe_s 08.02.25, 16:55 Zrobiłam próby wątrobowe i ze wszystkich parametrów tylko jeden jest pow. normy - GGTP. Czy już jest się czym martwić? O czym może świadczyć taki wynik? Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) (L31) Wynik : ↑ 69 U/L < 38 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 17:26 O tym, że pijesz za dużo alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 17:27 Aha, jak przestaniesz pić alkohol, to wynik powinien się w kilka miesięcy poprawić i wrócić do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 19:26 Cóż za wykwit intelektu, ta wiedza to z własnych doświadczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 17:57 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. No przecież niekoniecznie, jest sporo innych schorzeń dających taki wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:03 Ona tak.zawsze . najmadrzejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:06 primula.alpicola napisała: > bardzo_wredna_dziewucha napisała: > > > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. > > No przecież niekoniecznie, jest sporo innych schorzeń dających taki wynik. Owszem, ale najbardziej prawdopodobny jest alkohol, po prostu. Może mieć też fizjologicznie wyższy poziom (jak forumka niżej, a ja cholesterol). Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:47 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. Dzięki, ale to nie to. Biorę też leki - może to? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:51 Oczywiście, że może być to. Kiedy będziesz się widzieć z lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:52 primula.alpicola napisała: > Oczywiście, że może być to. > Kiedy będziesz się widzieć z lekarzem? Najwcześniej w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 22:43 bebe_s napisała: > bardzo_wredna_dziewucha napisała: > > > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. > > Dzięki, ale to nie to. Biorę też leki - może to? Może. Z jakiego powodu robiłaś te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 23:54 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > bebe_s napisała: > > > bardzo_wredna_dziewucha napisała: > > > > > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. > > > > Dzięki, ale to nie to. Biorę też leki - może to? > > Może. Z jakiego powodu robiłaś te badania? Lekarz mi je zalecił, jak mniemam z powodu długo stosowanych leków, które mi przepisał. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Podwyższone GGTP...help 09.02.25, 00:06 Zrób sobie po pomocnicze ALP. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 09.02.25, 00:11 bebe_s napisała: > Lekarz mi je zalecił, jak mniemam z powodu długo stosowanych leków, które mi pr > zepisał. Mądry lekarz zatem, że wiedząc o potencjale toksycznym leku zlecił badania. Idź do niego z wynikami, podejmie decyzję o dalszym leczeniu. Ten wynik nie jest drastycznie wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Podwyższone GGTP...help 09.02.25, 00:16 Aaa i jak do lekarza daleko to może zacznij od essentiale forte? Nie zaszkodzi, a może pomóc w regeneracji podniszczonej wątroby. Właśnie, bo dobra wiadomość jest tak, że wątroba się w miarę szybko odbudowuje po lekach i innych toksycznych substancjach. Tak więc bez paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podwyższone GGTP...help 09.02.25, 04:52 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > O tym, że pijesz za dużo alkoholu. Bzdura, są ludzie, którzy nie piją w ogóle alkoholu i mają podwyższony ten wskaźnik. Przykład- moja siostra Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 17:32 Mam GGTP146. Niezależnie od tego, czy próby wątrobowe są w normie, czy nie (bo różnie u mnie bywa), GGTP mam podwyższone zawsze. USG w normie, rezonans z kontrastem w normie, marker CA19-9 niski. Kolonoskopia ok. gastroskopia ok. Oczywiście zapalenia wątroby wykluczone. Lekarz mówi, że może po prostu tak mam. Nie panikuj, zrób inne badania, powtórz je, bo równie dobrze mógł to być jakiś błąd dietetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:48 bib24 napisała: > odstaw alkohol. Nie piję alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_s Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 18:54 bib24 napisała: > odstaw alkohol. Chamski komentarz, kiedy przyczyn może być wiele. Regularnie przyjmuje leki, może dlatego lekarz który mi je przepisał zalecił próby wątrobowe? To jest pierwszy, kiedy je robię. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Podwyższone GGTP...help 08.02.25, 19:31 mnie kiedyś powiedzial lekarz, ze jak są firmy transportowe i chcą sprawdzic, czy kierowcy piją robią im rozne badania ale patrzą na ggtp i wiedzą kto dużo pije. zawsze możesz być wyjątkiem, jednak co reguła to reguła. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Podwyższone GGTP...help 09.02.25, 00:05 bebe_s napisała: > bib24 napisała: > > > odstaw alkohol. > > Chamski komentarz, kiedy przyczyn może być wiele. Regularnie przyjmuje leki, mo > że dlatego lekarz który mi je przepisał zalecił próby wątrobowe? To jest pierws > zy, kiedy je robię. Przecież nie musisz na takie wpisy odpowiadać. Olej ciepłym moczem.. Odpowiedz Link Zgłoś