Dodaj do ulubionych

WM - informacja o wysokości czynszu

01.04.25, 16:09
Wynajmujemy mieszkanie. Jest WM. Nie ma dostępu do kartoteki na swoim koncie aby można było sprawdzić czynsz itp. Najemca sam płaci czynsz do wspólnoty. Do tej pory dzwoniliśmy do zarządcy i podawał stan konta. Od teraz odmawia podania. Pewnie mu się sprawdzać nie chce. Czy ma do tego prawo?
Obserwuj wątek
    • mayolijka Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:13
      Nie ma prawa Ci odmowic. Jako właściciel możesz chcieć sprawdzić saldo Twojego konta w dowolnym momencie.
      • imponderabilia20 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:19
        A jaka podstawa? No to bardzo pewny siebie człowiek i trochę buc
        • bigimax4444 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:24
          Podstawa ze to wspolnota go zatrudnia i albo robi co mu mowisz albo wypad
          • gryzelda71 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:31
            i albo robi co mu mowisz albo wypad
            Trochę cie poniosło.
            • bigimax4444 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 18:51
              Nic mnie nie ponioslo, juz jeden "zazadca" wylecial na morde, bo nie poinformowal mieszkancow o tym ze sobie dyskusje z deweloperem z dzialki obok uzadzal
        • mayolijka Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 18:27
          Podstawa taka, że jesteś wlascicelka i chcesz wiedzieć. Zapytaj na jakiej podstawie on Ci odmawia. Na pismie najlepiej niech odpowie i sie pod tym podpisze z imienia i nazwiska. (Ja zwykle w takich miejscach prosze o odmowe na pismie, z podpisem. Zwykle dziala.) To trochę tak, jakby w banku nie chcieli Ci udzielić informacji o stanie konta.
          • imponderabilia20 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 18:30
            Tak chyba trzeba będzie zrobić
    • szara.myszka.555 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:24
      "Nie ma dostępu do kartoteki na swoim koncie aby można było sprawdzić czynsz"

Ale jak to? Chyba żartujesz.
      • imponderabilia20 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 17:31
        W sensie że nie ma dostępu do takiego swojego subkonta internetowego. Jest tylko wymiar czynszu do skrzynki pocztowej. Ja akurat mam, o czym nawet nie wiedziałam, ale akurat w mojej SM pani przez ostatnie 10 lat nie miała nigdy problemu żeby mi sprawdzać.

Moja mama przez ostatnie 2 lata co miesiąc pisze albo dzwoni, jak już najemcy wpłacą. A w tym oznajmił jej, że więcej tego nie zrobi.
        • ib_k Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 18:56
          No to ich najemca przesyła mamie potwierdzenie zaplaty
        • novembre Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 19:33
          Jak by mnie tak wszyscy lokatorzy co miesiac dzwonili, tez bym stracila cierpliwosc. Kartoteka online chyba rozwiazuje ten problem?
          • arwena_111 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 19:35
            Z doświadczenia wiem, że nawet jak jest kartoteka to i tak mieszkańcy dzwonią. A to zapomniał hasła, a to tak szybciej, a to coś jeszcze innego.
      • arwena_111 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 19:08
        Nie każda wspólnota ma kartotekę - za to się płaci dodatkowo.
    • danaide2.0 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 19:09
      Żartujesz? Ja piszę co jakiś czas bezpośrednio do księgowej, z prośbą, żeby przekazała mi wykaz wszystkich wpłat i naliczeń, bo muszę uporządkować saldo. Wszelkie rozliczenia, info o podwyżkach dostaję na maila. Weź ustawę o własności lokali i potrząśnij, kim tam trzeba.
      • arwena_111 Re: WM - informacja o wysokości czynszu 01.04.25, 19:22
        Może potrząsać ile chce. Jeżeli się zaprą - tak są takie debilne administracje i Zarządy - to pozostaje sąd. Inaczej żadnego dokumentu nie wyciągnie.
        Są też takie co po każdy papierek każą przychodzić osobiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka