30.04.25, 08:51
gdyby bliska wam osoba poprosiła o eutanazję, to pomogłybyście/wiedziałybyście gdzie w ogóle szukać takiej pomocy? oczywiście mowa o PL, gdzie jest to nielegalne.

i drugie pytanie, jeśli dopuszczacie ww, to czy wyłącznie w przypadku wielkich cierpień typu terminalne stadium raka, czy również w sytuacji gdy osoba jest leżąca i nie ma żadnej szansy na poprawę ale nie cierpi bólu.

pytanie nie jest dla mnie teoretyczne więc prośba o umiar w odpowiedziach.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: eutanazja 30.04.25, 09:34
      W Polsce nie mam pojęcia.

Dopuszczam w wielu przypadkach. Także w przypadku cierpienia psychicznego.
    • kropkacom Re: eutanazja 30.04.25, 09:46
      Wiem, że w Szwajcarii jest mozliwość i dla obcokrajowców. Jednak to bardziej "wiedza" niż wiedza. Jednak jest internet i nie jest to wiedza tajemna. Bo mówimy o legalnej eutanazji, tak?
      • kropkacom Re: eutanazja 30.04.25, 09:49
        Jeśli byłaby to najbliższa mi osoba to trudno teoretyzować. Jednak nie odrzucam eutanazji z zasady.
        • kropkacom Re: eutanazja 30.04.25, 09:55
          No i nie. W Szwajcarii jest dopuszczalna jedynie wspomagane samobójstwo z firmą Dignitas.
    • krypteia Re: eutanazja 30.04.25, 09:57
      Chciałabym żebyś doprecyzowała: czy ta osoba poprosiła żebyś ty to osobiście zrobiła, czy poprosiła żebyś poszukała opcji jak to załatwić na zewnątrz czy żebyś dostarczyła jej środki bo ona sama mogła zakończyć swoje cierpienia. W pierwszym przypadku nie ma takiej opcji żebym kiedykolwiek zgodziła się osobiście to zrobić. Ale Mogłabym zacząć szukać w internecie jak coś takiego zorganizować: na przykład Czy jest możliwy wyjazd do innego kraju Jeśli ta osoba nie jest obywatelem państwa w którym eutanazja jest dozwolona
    • abidja Re: eutanazja 30.04.25, 10:22
      Ale co mam dopuszcxac w przypadku innej osoby? Jak mam oceniac czy ktos cierpi ekstremalnie wystarczajaco?
      Jesli bliska mi osoba prosi o pomoc w eutanazji zawioze i bede jej asystowac do konca.
      W moim przypadku chce miec prawo do decyzja jak ja chce umrzec i kiedy.
      • swiecaca Re: eutanazja 30.04.25, 11:01
        abidja napisała:

> Ale co mam dopuszcxac w przypadku innej osoby? Jak mam oceniac czy ktos cierpi
        > ekstremalnie wystarczajaco?
        > Jesli bliska mi osoba prosi o pomoc w eutanazji zawioze i bede jej asystowac d
        > o konca.
        > W moim przypadku chce miec prawo do decyzja jak ja chce umrzec i kiedy.

w teorii ja też mam takie zdanie. w praktyce jednak jeśli spotykasz się z taką prośbą od kogoś bliskiego to nie jest takie proste. np deklarujesz chęc opieki ale ta osoba to odrzuca.
        • abidja Re: eutanazja 30.04.25, 13:51
          Bliska osoba to slowo klucz. Jesli prosi mnie o taka rzecz to zakladam ze wie co robi, ze to przemyslane
          Slucham,wspieram, okazuje wsparcie, nie udzielam rad.
          Jest jedno ALE musze miec pewnosc ze ta prosba to "zwracanie na siebie uwagi". Nie chce potem meczyc sie z wyrzutami sumienia,ze moglam cos zrobic wiecej.
          • abidja Re: eutanazja 30.04.25, 13:52
            To NIE szukanie/zwracanie na siebie uwagi
    • wapaha Re: eutanazja 30.04.25, 10:31
      tak

bez znaczenia bo

leżenie i brak szansy na poprawę -to ogromny ból psychiczny a decyzja o eutanazji może być bardziej świadoma niż w przypadku terminalnego stadium raka i z umysłem zamglonym przez leki
      poza tym - "leżenie"- prędzej czy później zacznie przynosić bólowe dolegliwości fizyczne
    • healios Re: eutanazja 30.04.25, 10:32
      Oczywiscie bym pomogla od wyszukania informacji do podania srodkow jezeli osoba by mnie o to poprosila. Cierpienie nie jest zadna wartoscia ani przymusem. Tyle ze na pewno byloby duzo rozmow o powodach, zeby sie upewnoc ze to nie chwilowe zalamanie ale powaznie przemyslana decyzja
      • nick_z_desperacji Re: eutanazja 30.04.25, 12:10
        Powody to są chyba oczywiste w takich wypadkach.
    • bi_scotti Re: eutanazja 30.04.25, 10:34
      U mnie (Canada) mozna skorzystac z MAID (medical assistance in dying) & blogoslawie to ilekroc pomysle “what if …”
      Gdyby ktos w PL prosil o pomoc, jedyne co moglabym zaoferowac to $$$ na podroz do kraju, w ktorym assisted dying jest legal. Nie widze opcji, ze sama bym cos zadzialala albo probowala kogos przekupic, namowic do przestepstwa - raczej no way ☹️ To sa na pewno bardzo trudne rozmowy, decyzje. Serdecznie wspolczuje. Peace.
    • aandzia43 Re: eutanazja 30.04.25, 10:39
      Tak. Choć nie wiem gdzie szukać pomocy.
      Tak. Nie mnie oceniać jak bardzo ktoś cierpi psychicznie czy fizycznie i czy według mnie czy innych postronnych "to już". Jeśli ktoś zdrowy na umyśle konsekwentnie sygnalizuje że ma dość to wierzę że ma dość.
    • lilia.z.doliny Re: eutanazja 30.04.25, 10:46
      Jeden z najtrudniejszych tematów tak w ogóle. Kilka miesięcy temu spotkałam się z tego typu prośba. " Poproszę cię o pomoc, kiedy przyjdzie czas"..No i powiem ci, że to jest jednak kop w splot słoneczny.
      • swiecaca Re: eutanazja 30.04.25, 10:58
        lilia.z.doliny napisała:

> Jeden z najtrudniejszych tematów tak w ogóle. Kilka miesięcy temu spotkałam się
        > z tego typu prośba. " Poproszę cię o pomoc, kiedy przyjdzie czas"..No i powiem
        > ci, że to jest jednak kop w splot słoneczny.
        >
        owszem, wiem coś o tym. do tego ta osoba nie robi nic aby polepszyć swój stan/nie pogarszać go, przez co jestem na nią zła.
        • lilia.z.doliny Re: eutanazja 30.04.25, 11:01
          Ja nie mogę być zła, bo całe życie tej osoby to walka. Więc poniekąd rozumiem " czas". Ale i tak niemozebnie trudne
    • pepsi.only Re: eutanazja 30.04.25, 11:04
      Tak / tak.
      Tak.

Nie są to odpowiedzi teoretyczne, więc wg prośby- jest umiar.
    • malaperspektywa Re: eutanazja 30.04.25, 12:07
      Wiem tylko tyle, że jest zabroniona w Polsce. Jest to niezgodne z moimi przekonaniami, a trochę widziałam i doświadczyłam w życiu niestety.
      • swiecaca Re: eutanazja 30.04.25, 13:43
        malaperspektywa napisała:

Jest to niezgodne z moimi przekon
        > aniami, a trochę widziałam i doświadczyłam w życiu niestety.
        napiszesz coś więcej?
        • malaperspektywa Re: eutanazja 30.04.25, 21:44
          Nie. Przepraszam.
    • nick_z_desperacji Re: eutanazja 30.04.25, 12:15
      Nie da się leżeć długo bez bólu i uważam, że nie mi oceniać skalę cierpienia. Jeden chce żyć sparaliżowany od szyi w dół, a dla drugiego to niewyobrażalne, każdy powinien mieć prawo do godnej śmierci niezależnie od tego, czy dla innych to dość cierpienia, czy jeszcze nie.
    • sitniczek Re: eutanazja 30.04.25, 13:55
      Tak.Tak.Tak.
      • konstancja16 Re: eutanazja 30.04.25, 16:21
        a czy zawiezienie takiej osoby do Belgii albo Szwajcarii w wiadomym celu nie będzie uznane w Polsce za przestępstwo i nie będzie ścigane z urzędu? nie jestem pewna, ale wolałabym wiedzieć z góry gdyż moja aktualna praca wymaga zaświadczenia o niekaralności i obawiałabym się jej utraty. Oczywiście cierpienie osoby bliskiej może usprawiedliwiać podjęcie ryzyka. ale utrata pracy będzie mieć wpływ na całą rodzinę (w tym nieletnie dzieci) więc też jest to czynnik, który należałoby uwzględnić.

bardzo trudne dylematy.
    • wrota.do.lasu Re: eutanazja 30.04.25, 16:40
      W najbliższej rodzinie mam osibe która chciała umrzeć, planowała, brakowało jej tylko odwagi. Cierpienie psychiczne. Trwało to 2 lata, dzień w dzień...miała opracowany plan samo.....twa. są w necie precyzyjne instrukcje ..
      "Przeszło" a gdyby jednak pojechał I zdecydował się za granicą... ? Co innego stan nie rokujący np rak a co innego psychika.
    • joanna266 Re: eutanazja 30.04.25, 17:09
      Trzeba bardzo nie znać tematu żeby myśleć że w Polsce nie istnieje eutanazja uncertain
      • kropkacom Re: eutanazja 30.04.25, 17:17
        Tak samo jak nie przerywa się ciąż. Tylko co ma to oznaczać dla obywateli?
        • joanna266 Re: eutanazja 30.04.25, 17:41
          Ale w Polsce się to dzieje w szpitalach,w hospicjach stacjonarnych oraz domowych. Myślę że to dużo oznacza dla obywateli
          • wrota.do.lasu Re: eutanazja 30.04.25, 21:21
            Co się dzieje? Dokinuje się eutanazje?
    • szarmszejk123 Re: eutanazja 30.04.25, 17:26
      Dopuszczam w każdej z tych sytuacji.
      Ale w pl pomoc bym nie potrafiła.
    • wicehrabia_julian Re: eutanazja 30.04.25, 21:30
      myślę, że co bardziej rozgarnięta osoba sama jest w stanie wyszukać odpowiednie informacje za pomocą wujka google nie mieszając w to nikogo
      • wrota.do.lasu Re: eutanazja 30.04.25, 21:33
        Za granicą na pewno .ciekawe jak przewieźć osibe obłożnie chora to często b.trudne.
    • turkusowozlota Re: eutanazja 30.04.25, 21:54
      Nie wiem na tę chwilę gdzie szukać pomocy, ale bym się dowiedziala.
      Jestem zwolenniczką zarówno eutanazji jak i aborcji. Ogólnie uważam, że każdy człowiek powinien sam decydować o swoim życiu/ciele.
      Tak, pomogłabym w każdy możliwy dla mnie dposob. Cierpienie nie uszlachetnia.
    • fogito Re: eutanazja 01.05.25, 08:07
      Nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka