Dodaj do ulubionych

Zakupy spożywcze online

06.07.25, 09:48
Kilka osób w wątku obok pisało ze one to nigdy by nie kupiły żywności online. Serio? Jaką wam to robi różnice czy same wybierzecie w sklepie takie produkty jak olej, makaron, sok, mleko, dżem w słoiku, makrela w puszce, kawa, płyn do mycia naczyń itp?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 09:50
      Ja lubię sobie sama powybierać, sklepy mam blisko, nie widzę potrzeby zamawiania.
      • kamin Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 09:57
        Przecież możesz wybierać leżąc wygodnie na sofie zamiast tracić czas na dotarcie do sklepu i sterczenie przy półkach.
        • milva24 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:06
          Lubię chodzić i lubię też posterczeć przy półkach. To takie pozostałości z genów łowcy-zbieracza chyba 😉
        • bezmiesny_jez Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:34
          A potem zdziwienie, że dupsko rośnie pomimo siłowni 3x w tygodniu.
          • memphis90 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:43
            Myślę, że jednak shopping z gapieniem się na półki niespecjalnie przekłada się na szczupłość sylwetki…
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:48
              Chodzenie między półkami i i do tego szybkie, pakowanie i noszenie produktów…. To zawsze jest jakiś wysiłek. Tak jak chodzenie po schodach.
          • kamin Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:18
            Nie mam czasu (ani chęci) na osobiste latanie po sklepach i wybieranie groszku konserwowego, a tym bardziej na siłownię 3 razy w tygodniu.
            • bene_gesserit Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 12:46
              Wiem, że to nie na temat, ale groszek konserwowy to samo zło. O wiele lepszy (i lepiej wyglądający, nie mówiąc już o smaku, konsystencji i zapachu oraz bez cukru) jest groszek mrożony.
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 09:59
        No ale czym się różni jeden olej czy makaron od drugiego? Co tam jest do wybierania?
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:02
        Wolisz dźwigać mleko, sok, olej, mąkę itp. zamiast zamówić dostawę pod drzwi?
        • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:04
          To element treningu ruchowego. Hahahah jakbym tylko leżała w domu i czekała na zakupy to w depresję bym wpadłz.
          • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:07
            No jest to niewątpliwie ogromna oszczędność czasu. Ja do sklepów nie chodzę w ogóle. Policz ile to zaoszczędziwnych godzin w tygodniu- siedem?
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:11
              7? Żartujesz. Wskakuje do Selgrosa raz w tygodniu po większe zakupy. 1h. Warzywniak mam pod domem. A pytanie co ty robisz przez te 7 h? Czytasz, pracujesz czy na forum siedzisz? Bo może lepiej do warzywniaka wyskoczyć.
            • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:11
              A tobie to by się akurat przydało pochodzić z obciążeniem:p przemyśl to jeszcze wink
            • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:37
              00zxc00 napisał(a):

> No jest to niewątpliwie ogromna oszczędność czasu. Ja do sklepów nie chodzę w o
              > góle. Policz ile to zaoszczędziwnych godzin w tygodniu- siedem?

Siedem? Robie zakupy raz w tygodniu (zima czasem 1 na 2 tygodnie) i zajmuje mi to ok 2h, czasem mniej.
              • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:40
                Ja mówię o osobach które codziennie robią zakupy i drepczą od spożywczego do warzywniaka do piekarni i rzeźnika.
                • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:43
                  Większość ludzi tego nie robi jednak.
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:43
                  A ile znasz takich osób? Pewnie rządnej. Starsze osoby często tak robią ale chodzi właśnie o te interakcje z ludźmi, i dobrze. Lepsze to niż siedzenie w domu w czterech ścianach.
                  • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:44
                    Jakie interakcje przy kasach samoobsługowych?
                    • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:46
                      Kasy samoobsługowe w warzywniaku? W małych sklepach cały czas masz kasjerów. Może jednak wyjdź na spacer czasami do sklepu.
                    • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:47
                      Ja sobie ostatnio w action ucielam miłą pogawędkę z jedną paniąprzynpolce z kosmetykami na temat olejków do ciała.
                      O takich interakcjach pisze Fogito za pewne.
                • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:43
                  Samo dojście do sklepu zajmuje czas, plus czas zrobienia zakupów z przebieraniem w marchewkach włącznie, plus ostatnie w kolejce. 15 minut to w marzeniach , tak jak te ematkowe zupy gotowane w 15 minut.
                  • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:44
                    No ale co ty robisz z tym morzem czasu skoro na zakupy nie chodzisz. Gotujesz chociaż?
                    • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:18
                      Ma czas na zakładanie kolejnego już wątku na forum, w którym wypomina innym, jak spędzają czas.
                  • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:45
                    No dojście zajmuje czas, ale to zawsze ruch, którego ci brakuje 🤷
                • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:46
                  00zxc00 napisał(a):

> Ja mówię o osobach które codziennie robią zakupy i drepczą od spożywczego do wa
                  > rzywniaka do piekarni i rzeźnika.

Skoro maja czas, niektorzy nie pracuja bo np sa ma emeryturze i to dla nich jedna z niewielu rozrywek.
                  Dla mnie codzienne zakupy to jakies nieporozumienie.
                  • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:29
                    Dla mnie też. A w Polsce to rozrywka.
                • gru.u Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:26
                  Ja tak robię, przynajmniej potem nie muszę zakładać wątków o tym, dlaczego prawie nic nie jem a nie mogę schudnąć
            • mikams75 Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 10:32
              Nie spedzam 7 godzin w tygodniu na zakupach, z raz w tygodniu robie wieksze zakupy i zajmuje mi to z dojazdem i rozpakowaniem 1-1,5h, plus czasem cos drobnego po drodze kupuje i zajmuje mi to 5 minut, sklep nieduzy. Zakupy online tez sa czasochlonne, bo nie widac od razu na polce i potrzeba dodatkowych klikniec zeby poczytac sklady. Sens to ma jesli sie kupuje w kolko to samo i ma sie zapisana liste zakupow w sklepie, wowczas idzie szybko. Poza tym musze byc w domu w konkretnym przedziale czasowym, nie moge miec np. natchnienia, zeby pojechac spontanicznie nad jezioro, bo akurat pogoda mi pasuje, bo musze wrocic i czekac na zakupy. A tak to bym mogla po drodze wpasc do sklepu. Ale owszem, wygodne to i czasem zamawiam online.
        • milva24 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:04
          Tak, wolę.
        • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:36
          00zxc00 napisał(a):

> Wolisz dźwigać mleko, sok, olej, mąkę itp. zamiast zamówić dostawę pod drzwi?

Dzwigac? Na silowni dzwigam, robie to specjalnie. W sklepie zdejmuje z polki, skanuje, wkladam do torby, torbe przekladam z wozka do bagaznika auta i tyle.
          • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:39
            A ja dostaje to pod drzwi.
            Dziwi mnie celowe dokładanie sobie obowiązków i marnowanie czasu na coś co można zupełnie wyeliminować.
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:40
              Widocznie nie zależy ci na zdrowiu ani na interakcjach z ludźmi.
              • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:44
                A potem jęczy że doopa gruba i nikogo poznać nie może, jak z chałupy nawet po chleb tyłka nie ruszy. Gdzie ty chcesz tego faceta poznać? Przez okno go wypatrzysz?
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:47
                  Dokładnie. Kobieta gnuśnieje na własne życzenie. Ale myślę że też z nudów i samotności podpuszcza trochę.
            • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:47
              00zxc00 napisał(a):

> A ja dostaje to pod drzwi.

A ja robie inaczej bo tak wole.
    • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 09:52
      Produkty pakowane mogę zamawiać, świeże wolę sama wybrać.
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:00
        Dlaczego? Boisz się ze ci nadgniłe marchewki wcisną?
        Ja od lat robię zakupy online i zawsze warzywa są świeże, takie jak bym sama wybrała.
        • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:03
          Takie mam doświadczenia, niestety.
        • turbinkamalinka Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 16:03
          00zxc00 napisał(a):

> Dlaczego? Boisz się ze ci nadgniłe marchewki wcisną?
          > Ja od lat robię zakupy online i zawsze warzywa są świeże, takie jak bym sama wy
          > brała.

Po twoich wątkach sądząc to jednak częściej zamawiasz czekolady niż warzywa. Możesz mi powiedzieć co ci do wyborów innych ludzi?
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:03
        Zresztą w supermarketach wszystkie produkty są pakowane, warzywa też.
        • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:04
          Może u ciebie. U mnie tylko niektóre.
        • little_fish Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:43
          U mnie w markecie są niektóre warzywa pakowane i w zasadzie wszystkie do kupienia luzem, na wagę.
          • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:50
            Jak w wiekszosci sklepow.
            • little_fish Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 12:22
              No u 00zxc00 jednak jest chyba inaczej...
        • turbinkamalinka Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 16:37
          00zxc00 napisał(a):

> Zresztą w supermarketach wszystkie produkty są pakowane, warzywa też.

U mnie można kupić pakowane. Ale podkreślam można. Reszta jednak jest luzem
          • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:15
            Wiekszość ma opcję kupienia luzem. Ja w 90 proc. z niej korzystam, żeby nie generować śmieci.
    • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 09:53
      Ja kupuję masę warzyw, więc kupowanie online byłoby ryzykowne. Musze wybrać sama. Niczego w puszkach nie kupuje.
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:01
        Dlaczego ryzykowne? Myślisz ze klientom online wciskają zwiędła pietruszkę?
        • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:03
          A myślisz, że wybierają na targu te najlepszą? Warzywa w marketach są niższej jakości niż te z targu. To chyba oczywiste.
          • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:06
            Ale poza warzywami jest jeszcze cała reszta produktów paczkowanych które są wszystkie takie same i nie trzeba wśród nich przebierać. Nie rozumiem po co dźwigać kilogramy ryżu, mąki, butelki napojów itp.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:10
              Wśród paczkowanych też trzeba wybierać, bo jedne są lepsze, a drugie gorsze, ale to akurat łatwiej robić on line, bo jest większy wybór.
              Ja zamawiam u 5 różnych dostawców, w zależności od tego, co chcę kupić, bo mają różny asortyment.
              • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:16
                W czym jest jeden sok w kartonie lepszy od drugiego? Kupujesz za każdym razem inna markę?
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:25
                  Żaden w kartonie nie jest lepszy. Kupuj w szkle.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:47
                  Soków to ja akurat nie kupuję, ale inne rzeczy, które kupuję, to mam ulubione marki i te kupuję. Szukam nowej, jak ta stara się popsuje.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:51
                    Na przykład mleko sojowe kupuję wyłącznie Alpro, bo inne mi nie smakują, a margarynę do smarowania wyłącznie Optima Omega i dwa rodzaje Smakowitej, inne albo mają nieodpowiedni skład, albo są fatalne w smaku.
                  • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:28
                    No i właśnie tu się sprawdzają zakupy online.
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:13
              Jezusicku. Większość moich zakupów to warzywa. Cukier to ja jeden w ciągu roku zużywam. Wodę kupuję raz w tygodniu. Poza tym serio. Dźwiganie to element ćwiczenia ruchowego. Zgnusniejesz od tego siedzenia w domu. Poza tym ja lubię z ludźmi gadać na targu, w sklepie. W Selgrosie często fajnych facetów spotykam, zawsze chętnych do pomocy. Pomysl o tym. Wyjdź do ludzi, bo narzekałaś w wątku na samotność.
              • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:15
                Czyli zakupy jako rozrywka. 🤦🏼‍♀️
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:21
                  Tak. To też społeczna interakcja. W kwiaciarni kupuje sobie kwiaty na stół. U rzeźnika lepsze mięso dla syna. W warzywniaku i na targu u tych samych ludzi warzywa. Lubię pogadać, powybierać.
                  • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:26
                    To pół dnia spędzasz latając po sklepach. Ja wcale do sklepów nie chodzę.
                    • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:28
                      Bzdura. Jakie pół dnia? Już ci napisałam maks 2-3 h w tygodniu. A ty wpadasz w depresję siedząc w domu. Serio idź do ludzi. Moze fajnego faceta spotkasz przy warzywach. Dużo mężczyzn robi zakupy.
                      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:30
                        3 godziny to zajmują ludziom jedne większe sobotnie zakupy. To codzienne łażenie po ryneczkach zajmuje z godzinę.
                        • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:34
                          A skąd ty mozesz wiedzić co ile komu zajmuje skoro tego nie robisz? Sobotnie zakupy to jest sport dla cierpliwych i często wyjście towarzyskie. Ja robię zakupy jadąc z pracy. Selgros to dla mnie maks 40 minut. Ja wszystko robię szybko, bo wiem czego chce,
                        • gru.u Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:16
                          Co miałabym robić przez trzy godziny w sklepie?
                        • pursuedbyabear Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 14:44
                          00zxc00 napisał(a):

> 3 godziny to zajmują ludziom jedne większe sobotnie zakupy. To codzienne łażeni
                          > e po ryneczkach zajmuje z godzinę.

Kto łazi codziennie oo ryneczkach?...
                        • pyza-wedrowniczka Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 11:12
                          Skąd ty bierzesz ten czas? Duże zakupy zajmują 1-1,5 godziny.
                          Poza nimi reszta zajmuje mi max 15 minut dziennie, jakieś pieczywo, czasami coś, o czym zapomniałam.

Po pierwsze wolę się przejść i powybierać sobie różne rzeczy. Zobaczyć, czy te banany są odpowiednio mocno żółte albo czy pomidory są dojrzałe.

Po drugie zakupy online generują mnóstwo więcej śmieci - jak idę sama to biorę na wagę do własnych torebek albo zupełnie bez (nie potrzebuję dla 5 pomidorów czy 5 jabłek foliówki, a online mi do niej zapakują), więcej kupię na wagę itp.

• andace Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 12:35
                            W niektórych sklepach online można wybrać rodzaj pakowania, u mnie zakupy przyjeżdżają w papierowych torbach.

Pieczywo, warzywa/owoce, mięso i garmażerkę kupuje maksymalnie raz w tygodniu ale zajmuje mi to co najmniej 1,5 godziny - zarówno w warzywniaku jak i w piekarni jest kolejka (w sobotę czy po południu to na co najmniej 20 min stania + zakupy), dlatego co mogę zamawiam online, żeby zaoszczędzić trochę czasu.
                            • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 12:56
                              U mnie też, pojedyncze zakupy to jakieś 6-7 papierowych toreb, które nie są mi potrzebne i od razu lecą do kosza. Własne zakupy pakuję max do 2.
                              • andace Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 13:32
                                Papierowe torby z frisco używam jako torby na śmieci do papieru.
                                • mdro Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 13:45
                                  Można też użyć do śmieci kompostowalnych (przynajmniej w Warszawie można bio wyrzucać w torbach papierowych, najlepiej niebielonych).
                                  Z Leclerca na Bielanach przywożą zakupy w opakowaniach wtórnych, tzn. w pudłach tekturowych pozostałych po rozpakowywanych towarach.
                                  • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 14:31
                                    No niezbyt, bo śmieci kompostowane są przeważnie wilgotne, więc papier rozmoknie i tej torby później do śmietnika nie zaniosę.
                                    • mdro Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 16:36
                                      No może faktycznie zależy, jakie się ma śmieci. U mnie to głównie obierki + wyciśnięte torebki herbaciane, płynne resztki raczej mi nie zostają. Na 2-3 dni jest OK, potem i tak lepiej wynieść wink, przy okazji jest większa motywacja.
                            • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 23:32
                              > co mogę zamawiam online, żeby zaoszczędzić trochę czasu.
                              Dokładnie! Dlatego zaznaczyłam już w pierwszym poście, że chodzi mi nie o świeże produkty, tylko produkty typu OLEJ które też ciągle trzeba kupować, a przeważnie są ciężkie i w kółko kupuje się to samo. Np. ten sam OLEJ. (Celowo podaję przykład jednego produktu bo jak podam więcej to zaraz napiszą, że soków nie piją, makaron robią same itp.)

Widzę w tych wpisach takie smutne realia, że dla większości zakupy są po prostu jedyną rozrywką i nie chcą z niej rezygnować. Ja natomiast nie widzę żadnej przyjemności w wybieraniu OLEJU na półce i dźwigania go do domu, skoro mogę mieć takie nudne/powtarzalne produkty dostarczone pod drzwi. Gros zakupów to właśnie takie nudne, powtarzalne produkty. No ale oczywiście ematka za każdym razem musi wybrać inny OLEJ i inny papier toaletowy i lubi tak postać i pokontemplować na jakiż to papier ma ochotę w tym tygodniu, a w ogóle to i tak kupuje same warzywa.
                              • al_sahra Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 04:19
                                00zxc00 napisał(a):

> No ale oczywiście ematka za każdym r
                                > azem musi wybrać inny OLEJ

Robisz wrażenie osoby, u której wyobraźnia działa bardzo słabo I którą z dużą trudnością przyswaja nowe informacje, więc może nie zrozumiesz, ale ja teraz w ogóle nie kupuję OLEJU, tylko oliwę. I tak, nie dość że za każdym razem inną, to jeszcze lubię skosztować przed zakupem. Takie cuda, pojmujesz?
                                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 09:24
                                  No dokładnie. Ja kupuje jeden olej na rok. Reszta to oliwa z oliwek i też wybieram różne extra virgin, do posmakowania.
                                  To z twoich włosów wyziera obraz smutnej osoby, która siedzi w domu i nigdzie nie wychodzi, jest sama i nie mam chęci do niczego.
                                  Ja mam Ciocię 96 lat. Ona kupuje dużo online, warzywa i owoce ja jej dostarczam. No, ale ciocia już się słabo porusza. Ty zaś w teorii młoda sama sobie fundujesz życie staruszki.
                              • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 05:43
                                Ja prdl, ale to, że TY nie widzisz w czymś żadnej przyjemności, nie oznacza, że nikt jej nie widzi. A co do rozrywek w życiu, to zakładanie któregoś już posta w stylu: nie rozumiem, jak ktoś może x, bo ja wolę y, nie świadczy o pasjonującym życiu.
                              • mocca25 Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 07:15
                                pokontemplować na jakiż to papier ma ochotę w tym tygodniu,

imho lepiej kontemplować włąsny papier niż cudzy
                        • kandyzowana3x Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 14:53
                          Jako osoba robiąca co drugi dzień zakupy na ryneczku prostuje, ok pół h z 5 min dojazdem rowerem. Tak traktuje to jako rozrywkę, lubię przebierać w zielenie, kupować świeże owoce i sery od wytwórcy. Ryneczek uskuteczniane maj-pazdziernik, później już tylko okazjonalnie.
                          Zakupy w supermarkecie rzeczywiście wieją nuda. Był czas. W moim życiu, że nie miałam dostępu do lokalnego targu ( a raczej był on wyraźnie droższy od marketu) i rzeczywiście kupowałam przez internet. Jak tylko była możliwość przestałam.
              • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:17
                Serio jesz same warzywa? Nie jesz masła, mleka, oleju, soków, makaronów?
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:22
                  Soków nie pijemy, maslo raz w miesiącu jedno. Mleko tylko do kawy. Warzywa to 80%.moich zakupow. Odkąd jest syn w domu w czasie wakacji to kupuje mięso. I jak jadę do mamy to gotuję z mięsa dla niej.
              • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:18
                Zresztą skoro nie jesz nic poza warzywami to w ogóle nie musisz chodzić do jakichkolwiek sklepów poza warzywniakiem.
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:23
                  Jak wyżej. Mam mięsożercę w domu przez 3 miesiące. Mam rzeźnika zaprzyjaźnionego i kupuję też mięso w selgrosie. I ryby też tam.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:07
            Niekoniecznie, bo te na targu mogą być bardzo zlane chemikaliami i zebrane zaraz potem, bez okresu karencji.
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:14
              Aha. A te w paczkach to niby zlane nie są przed pakowaniem.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:52
                A kto ci każe kupować w paczkach?
                Można luzem.
                Wszystkie są zlane, ale ważne jest, żeby były sprzedawane po upływie okresu karencji.
            • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:52
              mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Niekoniecznie, bo te na targu mogą być bardzo zlane chemikaliami i zebrane zara
              > z potem, bez okresu karencji.

I sa, bo bez tego bedzie zzarte przez robaki, plesn itp. Te organic tez sa.
          • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:39
            fogito napisała:

> A myślisz, że wybierają na targu te najlepszą? Warzywa w marketach są niższej j
            > akości niż te z targu. To chyba oczywiste.

To zalezy od supermarketu. W kazdym razie kazdy ma tez organic. Ja raczej mualabym ograniczone zaufanie do tych ma straganach.
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:42
              Organic to ja tylko w Stanach kupuje, o tam nic smaku nie ma. Wszystko w Polsce na targu jest lepsze niż tamto organic. W UK jedzenie marne więc w sumie wszystko jedno gdzie kupujesz.
              • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:50
                W uk jest jak wszedzie, jedzenie jest rozne od super jakosci do marnego. Tak, dla ciebie to na stragamach w pl jest najlepsze. Jestes bardzo naiwna,.
                • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:19
                  Naiwna? Mieszkalam w UK, mieszkałam w Stanach. I pomimo wielu minusów w Polsce to właśnie jakość produktów jest największym plusem w Polsce. Cały czas mają smak
                  • ritual2019 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:42
                    fogito napisała:

> Naiwna? Mieszkalam w UK, mieszkałam w Stanach. I pomimo wielu minusów w Polsce
                    > to właśnie jakość produktów jest największym plusem w Polsce. Cały czas mają sm
                    > ak

Tiaaa...
                    • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:49
                      No tiaaaa. Ale skąd to możesz wiedzieć tkwiąc w UK, które ma jedną z najgorszych kuchni w Europie.
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:38
            fogito napisała:

Warzywa w marketach są niższej j
            > akości niż te z targu. To chyba oczywiste.

Zwłaszcza pokazały to ostatnie badania wiśni… (sarkazm)
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:41
              Ktoś chciał udowodnić, że w biedronce lepsze? Jasne. Biedronka ma masę kasy na promocję „najtańszych” produktów, które w innych sklepach są tańsze. Na targu taniej, w selgrosie taniej. A ludziska nadal wierzą, że w Biedrze taniej.
          • novembre Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 09:41
            Przeciwnie, ostatnio czytalam o badaniu, z ktorego wynikalo, ze owoce i warzywa dostepne na targu zawieraja zabronione w Polsce od kilkunastu lat pestycydy. Owoce i warzywa ze sklepów, zwlaszcza z duzych sieci, są lepiej monitorowane i w większy sposób podlegają normom bezpieczeństwa.
            • marta.graca Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 09:43
              Nie sądzę, by te w sklepach były znacząco lepsze pod tym względem.
              ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/pozostalosci-pestycydow-w-owocach-i-warzywach-fakty-i-mity/
    • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:19
      A później ludzie narzekają jak to nie mają na nic czasu i są tacy zabiegani, jednocześnie marnując 7 godzin w tygodniu na zakupy.
      • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:24
        Wymyśliłaś te 7h. Ja gotuję codziennie i na zakupach spędzam maks 2h.
        • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:28
          To sobie policz ile czasu ci w sumie zajmuje codzienne chodzenie po targach, kwiaciarniach, rzeźnikach i warzywniakach. Na pewno wyjdzie godzina dziennie.
          • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:29
            A napisałam gdzieś, że codzienne? Kwiaty kupuję raz w tygodniu wracając z siłowni. Serio rusz tyłek i wybierz się gdzieś.
            • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:32
              Czyli po prostu zakupy to twoja rozrywka. Ja wolę ma nie nie tracić czasu w ogóle.
              • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:35
                Ty tracisz czas biadoląc więc lepiej byłoby dla ciebie wyjść z domu do ludzi. Dla mnie zakupy to oczywistość. Rozmowa z ludźmi podczas zakupów to rozrywka. Zdrowie psychiczne jest ważne.
          • szarmszejk123 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:35
            A ty codziennie to wszystko zamawiasz?
            My większe zakupy robimy raz w tygodniu a zakup sałaty, pomidorów i chleba nie zabiera mi codziennie 3h tylko raczej 15 minut :p
      • kk345 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 12:13
        To napisz jeszcze, ile czasu blokuje ci tygodniowo oczekiwanie na kuriera z dostawą tych twoich zakupów, bo podają tylko przedziały godzinowe, a nie konkretną godzinę. W czasie tych 2-3 godzinnych zakresów to ja zdążę pięć razy zejść do sklepu i wrócić z zakupami...
        • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:11
          Okienka są godzinne. Wiadomo ze zamawiam jak jestem w domu a zawsze jestem bo nie latam pół dnia po sklepach.
          • kk345 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:19
            W jakim sklepie masz godzinne okienka?
            • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:23
              U mnie w każdym.
              • kk345 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:25
                No to przecież bez problemu podasz choć jedną nazwę, nie wymagam każdych.
                • witamina_d_3 Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 08:20
                  kk345 napisała:

> No to przecież bez problemu podasz choć jedną nazwę, nie wymagam każdych.

Carrefour w duzych miastach ma dostawe z okienkami godzinowymi. I nie trzeba byc w domu przez caly dzien, wystarczy ze wiem, ze danego dnia wroce do domu po 19 i tego dnia juz nie bede wychodzic, do tego i trzygodzinne okienko mnie zadowoli.
          • po_godzinach_1 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:25
            00zxc00 napisał(a):

> Okienka są godzinne. Wiadomo ze zamawiam jak jestem w domu a zawsze jestem bo n
            > ie latam pół dnia po sklepach.

A możesz napisać co robisz całe dnie w domu jeśli z niego nie wychodzisz?
            • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 14:41
              Leży na kanapie i seriale ogląda. A potem biadoli, że gruba, że chłopaka nie ma. Trzeba do ludzi wyjść.
    • alexis1121 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:23
      Spożywkę do domu zamawiałam tylko w coronie. Od tamtej pory chodzę po marketach, bo po prostu to lubię. Jest to część mojego dnia.
    • bei Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 10:35
      Są zakupy „online” i online. Warzywa i owoce również mogę kupić zdalnie- piszę SMS do znajomej rolniczki i wieczorem mam w domu. Pozostałe zakupy robimy raz w tygodniu, dojazd do sklepu to ok 7 min, mamy wprawę, więc godzina i jesteśmy z powrotem. Wybieramy sklep odległy o te 7 min drogi, bo ten na naszej ulicy ma droższe artykuły.
    • margaretta80 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:13
      Mieszkam w małym mieście i tu nie ma opcji zamawiania. Muszę sama ruszyć tylek do biedronki czy tam innego lidla.
      • a74-7 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 11:53
        No to moze z drugiej strony : od kiedy ludziska kupuja "online"
        zwiekszyl sie ruch duzych i srednich aut dostawczych na mojej spiacej uliczce .
        To chyba duzy minus ,c'nie?
    • sueellen Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 12:21
      Kupowałam spozywke online długo ale ostatecznie zmieniłam system i zamiast wielkich tygodniowych zakupów robię częste małe. Codziennie lub co drugi dzień..plus jest taki że wszystko mam świeże i najwyższej jakości. Nie robię zapasów.
    • andace Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:09
      Robię zakupy online, zazwyczaj raz na 2 tygodnie, nie kupuję mięsa, warzyw i serów ani online ani w supermarketach. Po mięso do rzeźnika lub bezpośrednio od rolnika, to samo z serami, warzywa tylko w warzywniaku lub u sprawdzonych producentów na bazarku.
    • aankaa Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:18
      nie będę fatygować kuriera z zakupami mieszczącymi się do 1 niedużej reklamówki. Zakupy w większych ilościach (na zapas) nie wchodzą w grę - nie mam gdzie trzymać
      • 00zxc00 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 13:24
        Ja tam wolę zamówić niż dźwigać proszek do prania, tabletki do zmywarki, szampony, olej i kilkadziesiąt innych produktów których nie trzeba wybierać i przebierać.
        • fogito Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 14:42
          Strasznie dużo zużywasz jak na jedną osobę.
        • zanetka.x Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:50
          Biedny kurier musi to dźwigać.
    • pursuedbyabear Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 15:00
      Po pierwsze, szkoda mi kuriera. Tak wiem, że mu za to płacą. Po drugie, szkoda mi kasy, bo zakupy z dowozem są zawsze droższe (plus dopłata). Po trzecie, na większe zakupy mam tzw. babciowego szop-asystenta i z nim jeżdżę.
      No i zawsze to kilkaset/kilka tysięcy kroków więcej.
    • feniks_z_popiolu Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 15:26
      Mam mnóstwo sklepów spożywczych od Biedronki po Biobazarw dystansie spaceru. Szybciej dojdę i wrócę niż przywiozą mi zakupy
      • feniks_z_popiolu Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:24
        Przypomniałam sobie, że jednak jest coś co kupuję on-line. Mianowicie co 2-3 miesiące orzechy pestki i bakalie u sprawdzonego dostawcy z Allegro.
    • freja08 Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 15:38
      Jedyny sklep dowożący, który pasuje mi jakościowo, to Frisco, a tam jest niestety drogo. Za tygodniowe zakupy online płacę ok. 150-200zł więcej, niż za to samo stacjonarnie gdzieś w okolicy. W skali miesiąca robi się sumka. Poza tym wkurza mnie że oni wymuszają gramaturę warzyw i owoców, chcę kupić np. 1 grejpfruta a system wymusza zakup 1kilograma. Innych sklepów nie biorę już pod uwagę, testowałam swego czasu i zawsze było coś nie tak, braki albo brzydkie warzywa i owoce.
    • balladyna Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 15:55
      A ty nie mogłabyś się odczepić od ludzi i dać im robić po swojemu? Wiecznie przekonujesz ich do swojego modelu życia. Pamiętam twój wątek "dlaczego macie laptopa?" i przekonywanie forumek przez milion postów, że stacjonarny lepszy. Teraz krytkujesz robienie zakupów w realu i jesteś całkowicie odporna na tłumaczenia. Co będzie następne i dlaczego to a nie co innego?
    • turbinkamalinka Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 16:00
      00zxc00 napisał(a):

> Kilka osób w wątku obok pisało ze one to nigdy by nie kupiły żywności online. S
      > erio? Jaką wam to robi różnice czy same wybierzecie w sklepie takie produkty ja
      > k olej, makaron, sok, mleko, dżem w słoiku, makrela w puszce, kawa, płyn do myc
      > ia naczyń itp?

Bo tak lubię. Zakupy większe robię raz w tygodniu. Codziennie dokupuję jakieś warzywa. To robię przy okazji odbierania dziecka z przedszkola. A czemu wolę sama? Bo mniej czasu tracę na przeglądanie strony sklepu artykuł po atrykule niż jak przejdę te kilkanaście alejek. Poza tym pismo obrazkowe z gazetek mnie nie kręci.
      • kamin Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:30
        Bez przesady. Strony sklepów mają wyszukiwarkę. Wpisujesz "twarożek Piątnica", "Gouda plastry", "ziemniaki sałatkowe", "jogurt naturalny" i pojawia się konkretnie to czego szukasz. Nie ma możliwości żeby zajęło to wiecej czasu niż chodzenie osobiście. Zakupy online dla czterosobowej rodziny robię w ciągu 15 minut, wieczorem leżąc już w łóżku.
    • pepsi.only Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 16:22
      Do mnie nie dowożą. (Do 3 różnych marketów mam 1km max 3 km , więc to nie tak, ze musieliby jechać dziesiątki kilometrów, powtarzam 1-3km!) Jest to o tyle wkurwiające, że odpuszczam taką formę zakupów.
      A najbardziej wkurzyłam się, jak byliśmy w lockdawnie zamknięci na kwarantannie. Wtedy po prostu zrobiłam zakupy on line zapłaciłam, i kliknęłam "z odbiorem na miejscu", i jak miałam termin odbioru zakupów, to znajomy podjechał pod market i mu wydano 3 reklamówki prowiantu dla nas. i on nam dostarczył pod drzwi. Problem rozwiązany.
      No ale to była awaryjna sytuacja. I raz - nie zawsze.
      Na co dzień szybkie zakupy robię ja, lub mąż, na zmianę. Z czego te większe, to akurat mąż. I celowo wtedy na listę wpisuję zgrzewkę mleka uht+ 2 kg maki+ olej kujawski butla 3l itp tongue_out
    • anvalley Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 17:03
      Daty przydatności do spożycia - kupuję jak najświeższe serki, jogurty itd. z jak najdłuższą datą przydatności do spożycia. Przy zakupach online nie mam nad tym kontroli. Sklep może mi wcisnąć towar z krótką datą i nic z tym nie zrobię.
      • andace Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 17:16
        Sklepy online np frisco podają datę ważności produktów nabiałowych, można też poprosić w komentarzach o jak najdłuższą datę.
    • al_sahra Re: Zakupy spożywcze online 06.07.25, 20:43
      Na sieci zamawiam chemię gospodarczą, a z jedzenia sok warzywny w dużych butlach, jakieś suszone owoce typu rodzynki, daktyle itp., kawę, herbatę, przyprawy. Poza tym większość naszych zakupów jedzeniowych to świeże warzywa i owoce, ryby, mięso. Jadąc po zakupy nie wiemy, czy będzie na obiad ryba, mięso, czy powiedzmy krewetki, bo to się okaże w sklepie, tak samo jakie warzywa czy sałata. To wszystko trzeba obejrzeć, a czasem pomacać i wybrać, co danego dnia najlepiej wygląda. Kupując nowy ser zwykle proszę o plasterek do skosztowania. Nawet makaron, jeśli już kupuję (rzadko), to na ogół świeży i lubię mu się przyjrzeć.

W czasie pandemii zdarzało nam się zamówić całość zakupów z dostawą do domu i efekty były różne.

Poza tym ja takie łażenie po sklepach spożywczych i targach po prostu lubię i nawet gdybym miała gosposię, to nie dałabym sobie tego odebrać.
    • zanetka.x Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 06:46
      Sami kupujemy z końca póki, rzeczy z dłuższym terminem przydatnosci. Zakupy online zawsze przywożą produkty z poczatku pólki z najkrótszym terminem do spożycia.
    • danaide2.0 Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 10:28
      Zawsze mnie podnoszą na duchu takie wątki. W wątku pietruszkowym z 2018 ematki krytykowały mnie, że mając nogę w gipsie w 2016 roku nie robiłam zakupów online, a tu - proszę: 2025, a dalej warzywa, owoce, mięso raczej online nabywane nie są.

Bo cukier, mąkę, proszek do prania i papier toaletowy kitrałam zanim stało się to modne w pandemii.
      • kk345 Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 16:10
        Krytyka nie dotyczyła zakupów online tylko twojego zachowania względem koleżanki. I co twoim zdaniem oznacza słowo kitrać?
        • danaide2.0 Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 17:11
          Ech, gdybyście wiedziały, co chodziło mi po głowie w momencie, gdy (w stresie) powiedziałam, co powiedziałam, połowa z was trupem by tu na miejscu padła!

kitrać - potocznie: chować, trzymać coś w ukryciu (sjp.pl). Mam takie trzy-cztery kryjówki!
    • natalyaxx Re: Zakupy spożywcze online 07.07.25, 13:33
      Uwielbiam takie zakupy online i też nie rozumiem wink
    • witamina_d_3 Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 09:27
      Dokładnie tak robię, duże zakupy "suche" online raz na jakiś czas, po świeże chodzę do sklepu.
    • majaa Re: Zakupy spożywcze online 08.07.25, 14:04
      Jeśli o mnie chodzi, to nawet lubię tego typu produkty, jak wymieniłaś zamawiać online, bo to spora wygoda i oszczędność czasu. Nie widzę specjalnego sensu i atrakcji w łażeniu po sklepie, kiedy mogę sobie wszystko poprzeglądać i powybierać w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka