Dodaj do ulubionych

Figi i gruszki

26.08.25, 16:54
Dużo mam.

Co z tego zrobić? Przetworów nie chcę.

Proszę o łatwe, szybkie przepisy.
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Figi i gruszki 26.08.25, 16:58
      Gruszki w occie,a figi marmelada
    • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:01
      Gruszki faszerowane serem pleśniowym
      Figi faszerowane serem kozim
      Tarta z figami
      Tarta z gruszkami i serem
      • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:05
        Tarta z figami na słodko czy wytrawna?
        • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:07
          Ja wolę wytrawną, z serem pleśniowym albo kozim. Nawet dzis zamierzam zrobić ake w wersji leniwej, na cieście francuskim, bo nie mam czasu zarabiać kruchego. Ale gdybym miała to zrobiłabym kruche, do tego figi, serem, tymianek, odrobina miodu.
      • lalkaika Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:07
        Post sponsor figa.
        A tarty to sama kobieta ma zrobić? Bo mi się udało coś nazywa się ciasto ucierane, musiałam coś zrobić dla dzieci. Ale takie francuskie jeszcze przędę mna
        • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:15
          Nie bardzo rozumiem pytanie?
          No moze kobieta wziąć gotowe ciasto francuskie, jeśli kobieta ma do niego dostęp. Albo moze kobieta zrobić kruchy spód sama:

200 g maki
          100 g masla
          1/4 łyżeczki soli
          1 żółtko
          3 łyżki wody

Albo wg dowolnego innego przepisu jaki jej pasuje.

• daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:09
        Dalej: salata z gruszką karmelizowaną, orzechami i serem (ja do tego daję szynkę dojrzewającą, ale Ty jestes wege o ile pamiętam)

Figowe caprese (mozarella, figi), dresing jest oryginalnie z żurawiny ale moze byc po prostu balsamico i tez będzie
        • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:15
          Dzięki za pomysły.
          Tak, jestem wege, taki semi/ flexi wege.

Podesłałabym Ci trochę ale chyba nie dotarłyby w dobrym stanie.
          BTW, jadłam dzisiaj guajavę (chyba tak to sie nzywa) która przyleciała do mnie prosto z Hawany 🤗
          • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:21
            😀 no niestety, pewnie dotarłyby w stanie strasznym

Jeszcze w tym sezonie nie jadłam gruszek. Cos bym chętnie zrobiła, ale najpierw muszę zużyc miskę śliwek. Jutro będzie ciasto ze sliwkami I orzechami laskowymi.
      • hanusinamama Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:57
        Ja bym zrobiła tartę z figami i gruszkami i kozim serem. smile
    • berber_rock Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:19
      Z gruszek to nie wiem, ale z fig robie chutney do miesa:

- czerwona cebula pokrojona w piorka
      - zeszklic na patelni
      - dodac figi i dusic dalej
      - doprawic cynamonem, pieprzem i czym tam jeszcze chcesz do smaku
      - jak jeszcze nie umarlas od slodyczy, to podczas duszenia mozna dodac nieco miodu

zamknac w sloikach.
      Podawac do miesa.
      • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:30
        Mięsa nie jem.
        Przetworów tez nie chce robić.
        Ale dziękuję 🤗
        A przy okzji: czy juz jestesmy prawie sąsiadkami? Czy sie plany zmieniły?
        • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:50
          Ale jesz sery. Te chutneye się do nich doskonale sprawdzają. I nie musisz robić tego w formie przetworów do słoika. Mozesz zrobić i podać. Resztę wsadzić do słoika czy tam innego naczynia. Jeśli dodasz odrobinę octu (winnego/balsamicznego, nie spirytusowego) to może nawet bez pasteryzacji postać chwilę w lodówce.
          • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:54
            Skoro mowi tak guru kulinarny (na pidium z mysiulkiem) to chyba poslucham
    • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:20
      Jeszcze ci podam homohomini przepis na te gruszki z serem, ktory wielbię: jak twarde gruszki to obgotować , jak dojrzałe to przeciąć na pół, wydrążyć gniazda i trochę miąższu, nadziać serem pleśniowym (ja ser rozgniatam z Bieluchem ale u Ciebie Bielucha brak) wymieszanym z orzechami włoskimi posiekanymi i tym miąższem gruszki. Zapiec w piekarniku. Ja polecam syropem powstałym z soku malinowego zagotowanego z czerwonym octem winnym ale mozna tez zrobić po prostu dresing malinowy jak do sałatki.
      • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:28
        Super.
        Wielkie dzięki.
        Niestety, Bielucha brak nad czym boleję ale można dostać cotage cheese, chociaż tyle.
        Z Pl przywiozłam sobie paczkę twarogu, zjadłam dziś z domowym dżemem z borówek od ZAPRZYJAZNIONEGO rolnika 😆 pyszne było

Zamieniłabym te figi na węgierki ehhh.

Jak długo zapiekasz te gruszki?
        • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:32
          To wszystko zależy od tego jak bardzo są miękkie Jesli są miękkie (albo je dobrze obgotowałam) to w zasadzie kila minut im wystarczy, tyle żeby ser się lekko rozpuścił a gruszki zrobiły ciepłe.
          Jesli mam twarde gruszki (a bywają bardzo twarde) to też raczej je dłużej gotuję, żeby mi piekarnik nie chodził za długo.
    • mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:49
      Po pierwsze zjadaj na surowosmile
      Po drugie - to co w większości przepisów - gruszka/figi, ser np pleśniowy w sałacie, na tarcie, na pizzy, zapiekance itd
      Po trzecie karmelizowane gruszki jako dodatek do deski serów lub (na ciepło) do naleśników
      surowe figi do deski serów
      deser Piekna Helena

a ja będę probowała zupy z pora, gruszki i ziemniaków - nie wiem co wyjdzie, pomysł autorski, ale wiążę nadzieje
      • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:51
        Nie lubię na surowo 🫣
        Tak, wiem. Strasznie w tym wątku wybrzydzam
        • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:53
          A ciasto z gruszkami byś zjadła?
          • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:56
            Ciasto oczywiście!
            Dużo bym zjadła w ogóle ale problem polega na tym, ze oboje musimy przystopowac z jedzeniem po wakacjach... wiec nie bardzo wiem jak to wszystko przerobić. A figi można mrozić?
            • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:59
              Nie msm pojęcia ale w sumie dlaczego nie zaryzykować i nie zamrozić.
              • mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:02
                Ja bym zamroziła - już tyle różnych owoców mroziłam i było ok - oczywiście forma nie ta, ale smak (do jogurtów, lodów) super
          • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:58
            Cd. Bo nie wiem ile masz tuch gruszek, ale na takie ciasto to spokojnie 1.5 kg by ci zeszło. Wystarczy uprażyć tak jak jabłka, doprawić imbirem, a można i cynamonem i gozdzikami. Chociaz ja wolę z tym delikatnie, zeby nie przytłumi gruszki. Cukru mozna nawet wcale nie dawać.
            • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:15
              No, będzie pewnie ze 2 kg.
              Bez cynamonu raczej.
              I potem na kruchy spod, tak?
              • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:26
                Można na kruchy podpieczony. Ale mozna jeszcze zrobić taki (uwaga, jest to przepis Siostry Leonilli, która niegdyś miała stałą audycję w Radiu Maryja 🤣):
                250 g masla utrzeć ze szklanką cukru (akurat cukru mozna dać mniej), dodając po jednym 5 żółtek.
                Szklankę mąki ziemniaczanej wymieszać ze szklanką pszennej, dac 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, powoli wymieszać z masą maślano-jajeczną. Ubić pianę z 5 białek i delikatnie połączyć z ciastem.
                Wyłożyć 3/4 masy na blaszkę, na to mus gruszkowy (wystudzony) I resztę ciasta (nie musi pokryć całej powierzchni, można zrobić abstrakcyjne "maziaje"🤣)
                Piec 50 min do 1 h w 180 stopniach. Mozna oprószyć cukrem pudrem
                • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:34
                  daniela34 napisała:

> Można na kruchy podpieczony. Ale mozna jeszcze zrobić taki (uwaga, jest to prze
                  > pis Siostry Leonilli, która niegdyś miała stałą audycję w Radiu Maryja 🤣):
                  > 250 g masla utrzeć ze szklanką cukru (akurat cukru mozna dać mniej), dodając po
                  > jednym 5 żółtek.

Mamrocząc zdrowaśkę między kolejnymi żółtkami 😅

> Szklankę mąki ziemniaczanej wymieszać ze szklanką pszennej, dac 1.5 łyżeczki pr
                  > oszku do pieczenia, powoli wymieszać z masą maślano-jajeczną. Ubić pianę z 5 bi
                  > ałek i delikatnie połączyć z ciastem.
                  > Wyłożyć 3/4 masy na blaszkę, na to mus gruszkowy (wystudzony) I resztę ciasta (
                  > nie musi pokryć całej powierzchni, można zrobić abstrakcyjne "maziaje"🤣)
                  > Piec 50 min do 1 h w 180 stopniach. Mozna oprószyć cukrem pudrem

Fajny przepis
                  • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:42
                    Przepis fajny. Siostra Leonilla była kul
        • mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:56
          napisałaś, że jesteś wege ale gdybyś robiła dla innych to moim zdaniem karmelizwona gruszka fajnie się komponuje z chorizo
      • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:52
        Z porem nie jadłam, jadłam z gruszki i pietruszki i byla dla mnie ociupinę za słodka. Być może ten por to byłoby rozwiązanie.
        • mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:53
          ja zamierzam na początku ostrożnie z gruszką, nie za dużo. Potem zobaczymy, może w następnych wydaniach będę dodawać więcej
          • mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:55
            p.s. Do tego grzanki z serem
            • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:57
              Świetnie.
              Niskokaloryczne to te Wasze pomysły nie są 😜

Akurat jestem w fazie niebiegania, bo okropnie gorąco u nas, nawet o 7 rano. Ale juz pojutrze ma być lepiej.
    • eliszka25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:21
      Gruszki zjadam na surowo po prostu lub w formie kompotu, ale to ci raczej nie pomoże.

Figi uwielbiam zapiekane z serem, najlepiej kozim, ale może być też inny miękki pleśniowy. Figi nacinam na krzyż, rozchylam, wkładam ser w nacięcia, owijam szynką parmeńską lub inną suszoną tak, żeby ser był na wierzchu i zapiekam w foremce na muffinki. Gorące polewam miodem i balsamico creme. Może być też wersja bez szynki.

Moja ulubiona sałatka, to rucola, na to ser caprice des dieux i na wierzch pokrojone w plasterki figi. Polane sosem z miodu, oliwy, ciemnego balsamico i musztardy.
    • piataziuta Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:29
      Czy ktoś już podał gruszki gotowane w czerwonym winie? Nie jadłam co prawda, ale podobno to popularny deser.
      Figi i gruszki zużyłabym do sałatek, wytrawnych, danielowych tart i śniadań (ja jadam twarożki lub chia z kefirem i owocami, Mieciu domową granolę ze skyrem, gruszki można też przesmażyć do takiego śniadania dla odmiany - np. z cynamonem).

A tak naprawdę przyszłam zapytać: co się stało z wątkiem o poprawianiu cieniowanego boba? :p Widziałaś może?
      • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:36
        Ja?
        Nie mam pojęcia.
        Zniknął?

Moze to nie bylo zdjęcie watkodajki a sama watkodajka jest kolejnym wcieleniem damy z kolumną czy tam kapeluszem?
        🤔
      • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:44
        Jadłam.gruszki w czerwonym winie. Szału wg mnie nie było
        • piataziuta Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:50
          Też mi się wydaje, że nie może być szału, ale chciałam zagaić. :p
          • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 19:01
            Możemy zwalić, ze mialam kiepskie gruszki. Albo wiem! Wino! Wino było słabe
            • jottka Re: Figi i gruszki 26.08.25, 21:41
              nie ma kiepskich gruszek, tylko wina czasem brak...

ok, to te dedlajny na mózg mi się rzucająsad
              • daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 21:56
                jottka napisała:

> ok, to te dedlajny na mózg mi się rzucająsad

😀 nic mi nie mów!

Czy powinnam byla dziś napisać umowę najmu?
                Owszem!
                Czy zamiast tego zrobiłam tartę z figami?
                A jakże!
                Czy wobec tego będę tę umowę pisać jutro o 7.00 rano?
                Najprawdopodobniej
                • jottka Re: Figi i gruszki 26.08.25, 22:00
                  właśnie wypiłam kawę i zeżarłam czekoladę z orzechami, dedlajn wszystko tłumaczy!

(znaczy nie mam tarty z figami, ech)
    • homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 22:03
      Oddałam figi teściowej 🤗
      Zostawiłam sobie tylko 6 na tartę
      Więc nie ze cały wątek na nic
    • tiarav Re: Figi i gruszki 27.08.25, 09:54
      Gdy miewam nadmiar jablek lub gruszek to robie tak - obrac, pokroic, ugotowac, az do rozgotowania. Taki mus mozna mrozic w porcjach smile W DK mus z rozgotowanych jablek z bita smietana nazywa sie ciastem jablkowym wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka