homohominilupus 26.08.25, 16:54 Dużo mam. Co z tego zrobić? Przetworów nie chcę. Proszę o łatwe, szybkie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:01 Gruszki faszerowane serem pleśniowym Figi faszerowane serem kozim Tarta z figami Tarta z gruszkami i serem Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:05 Tarta z figami na słodko czy wytrawna? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:07 Ja wolę wytrawną, z serem pleśniowym albo kozim. Nawet dzis zamierzam zrobić ake w wersji leniwej, na cieście francuskim, bo nie mam czasu zarabiać kruchego. Ale gdybym miała to zrobiłabym kruche, do tego figi, serem, tymianek, odrobina miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:07 Post sponsor figa. A tarty to sama kobieta ma zrobić? Bo mi się udało coś nazywa się ciasto ucierane, musiałam coś zrobić dla dzieci. Ale takie francuskie jeszcze przędę mna Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:15 Nie bardzo rozumiem pytanie? No moze kobieta wziąć gotowe ciasto francuskie, jeśli kobieta ma do niego dostęp. Albo moze kobieta zrobić kruchy spód sama: 200 g maki 100 g masla 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki wody Albo wg dowolnego innego przepisu jaki jej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:09 Dalej: salata z gruszką karmelizowaną, orzechami i serem (ja do tego daję szynkę dojrzewającą, ale Ty jestes wege o ile pamiętam) Figowe caprese (mozarella, figi), dresing jest oryginalnie z żurawiny ale moze byc po prostu balsamico i tez będzie Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:15 Dzięki za pomysły. Tak, jestem wege, taki semi/ flexi wege. Podesłałabym Ci trochę ale chyba nie dotarłyby w dobrym stanie. BTW, jadłam dzisiaj guajavę (chyba tak to sie nzywa) która przyleciała do mnie prosto z Hawany 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:21 😀 no niestety, pewnie dotarłyby w stanie strasznym Jeszcze w tym sezonie nie jadłam gruszek. Cos bym chętnie zrobiła, ale najpierw muszę zużyc miskę śliwek. Jutro będzie ciasto ze sliwkami I orzechami laskowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:57 Ja bym zrobiła tartę z figami i gruszkami i kozim serem. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:19 Z gruszek to nie wiem, ale z fig robie chutney do miesa: - czerwona cebula pokrojona w piorka - zeszklic na patelni - dodac figi i dusic dalej - doprawic cynamonem, pieprzem i czym tam jeszcze chcesz do smaku - jak jeszcze nie umarlas od slodyczy, to podczas duszenia mozna dodac nieco miodu zamknac w sloikach. Podawac do miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:30 Mięsa nie jem. Przetworów tez nie chce robić. Ale dziękuję 🤗 A przy okzji: czy juz jestesmy prawie sąsiadkami? Czy sie plany zmieniły? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:50 Ale jesz sery. Te chutneye się do nich doskonale sprawdzają. I nie musisz robić tego w formie przetworów do słoika. Mozesz zrobić i podać. Resztę wsadzić do słoika czy tam innego naczynia. Jeśli dodasz odrobinę octu (winnego/balsamicznego, nie spirytusowego) to może nawet bez pasteryzacji postać chwilę w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:54 Skoro mowi tak guru kulinarny (na pidium z mysiulkiem) to chyba poslucham Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:20 Jeszcze ci podam homohomini przepis na te gruszki z serem, ktory wielbię: jak twarde gruszki to obgotować , jak dojrzałe to przeciąć na pół, wydrążyć gniazda i trochę miąższu, nadziać serem pleśniowym (ja ser rozgniatam z Bieluchem ale u Ciebie Bielucha brak) wymieszanym z orzechami włoskimi posiekanymi i tym miąższem gruszki. Zapiec w piekarniku. Ja polecam syropem powstałym z soku malinowego zagotowanego z czerwonym octem winnym ale mozna tez zrobić po prostu dresing malinowy jak do sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:28 Super. Wielkie dzięki. Niestety, Bielucha brak nad czym boleję ale można dostać cotage cheese, chociaż tyle. Z Pl przywiozłam sobie paczkę twarogu, zjadłam dziś z domowym dżemem z borówek od ZAPRZYJAZNIONEGO rolnika 😆 pyszne było Zamieniłabym te figi na węgierki ehhh. Jak długo zapiekasz te gruszki? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:32 To wszystko zależy od tego jak bardzo są miękkie Jesli są miękkie (albo je dobrze obgotowałam) to w zasadzie kila minut im wystarczy, tyle żeby ser się lekko rozpuścił a gruszki zrobiły ciepłe. Jesli mam twarde gruszki (a bywają bardzo twarde) to też raczej je dłużej gotuję, żeby mi piekarnik nie chodził za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:49 Po pierwsze zjadaj na surowo Po drugie - to co w większości przepisów - gruszka/figi, ser np pleśniowy w sałacie, na tarcie, na pizzy, zapiekance itd Po trzecie karmelizowane gruszki jako dodatek do deski serów lub (na ciepło) do naleśników surowe figi do deski serów deser Piekna Helena a ja będę probowała zupy z pora, gruszki i ziemniaków - nie wiem co wyjdzie, pomysł autorski, ale wiążę nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:51 Nie lubię na surowo 🫣 Tak, wiem. Strasznie w tym wątku wybrzydzam Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:56 Ciasto oczywiście! Dużo bym zjadła w ogóle ale problem polega na tym, ze oboje musimy przystopowac z jedzeniem po wakacjach... wiec nie bardzo wiem jak to wszystko przerobić. A figi można mrozić? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:59 Nie msm pojęcia ale w sumie dlaczego nie zaryzykować i nie zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:02 Ja bym zamroziła - już tyle różnych owoców mroziłam i było ok - oczywiście forma nie ta, ale smak (do jogurtów, lodów) super Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:58 Cd. Bo nie wiem ile masz tuch gruszek, ale na takie ciasto to spokojnie 1.5 kg by ci zeszło. Wystarczy uprażyć tak jak jabłka, doprawić imbirem, a można i cynamonem i gozdzikami. Chociaz ja wolę z tym delikatnie, zeby nie przytłumi gruszki. Cukru mozna nawet wcale nie dawać. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:15 No, będzie pewnie ze 2 kg. Bez cynamonu raczej. I potem na kruchy spod, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:26 Można na kruchy podpieczony. Ale mozna jeszcze zrobić taki (uwaga, jest to przepis Siostry Leonilli, która niegdyś miała stałą audycję w Radiu Maryja 🤣): 250 g masla utrzeć ze szklanką cukru (akurat cukru mozna dać mniej), dodając po jednym 5 żółtek. Szklankę mąki ziemniaczanej wymieszać ze szklanką pszennej, dac 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, powoli wymieszać z masą maślano-jajeczną. Ubić pianę z 5 białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wyłożyć 3/4 masy na blaszkę, na to mus gruszkowy (wystudzony) I resztę ciasta (nie musi pokryć całej powierzchni, można zrobić abstrakcyjne "maziaje"🤣) Piec 50 min do 1 h w 180 stopniach. Mozna oprószyć cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:34 daniela34 napisała: > Można na kruchy podpieczony. Ale mozna jeszcze zrobić taki (uwaga, jest to prze > pis Siostry Leonilli, która niegdyś miała stałą audycję w Radiu Maryja 🤣): > 250 g masla utrzeć ze szklanką cukru (akurat cukru mozna dać mniej), dodając po > jednym 5 żółtek. Mamrocząc zdrowaśkę między kolejnymi żółtkami 😅 > Szklankę mąki ziemniaczanej wymieszać ze szklanką pszennej, dac 1.5 łyżeczki pr > oszku do pieczenia, powoli wymieszać z masą maślano-jajeczną. Ubić pianę z 5 bi > ałek i delikatnie połączyć z ciastem. > Wyłożyć 3/4 masy na blaszkę, na to mus gruszkowy (wystudzony) I resztę ciasta ( > nie musi pokryć całej powierzchni, można zrobić abstrakcyjne "maziaje"🤣) > Piec 50 min do 1 h w 180 stopniach. Mozna oprószyć cukrem pudrem Fajny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:42 Przepis fajny. Siostra Leonilla była kul Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:56 napisałaś, że jesteś wege ale gdybyś robiła dla innych to moim zdaniem karmelizwona gruszka fajnie się komponuje z chorizo Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:52 Z porem nie jadłam, jadłam z gruszki i pietruszki i byla dla mnie ociupinę za słodka. Być może ten por to byłoby rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:53 ja zamierzam na początku ostrożnie z gruszką, nie za dużo. Potem zobaczymy, może w następnych wydaniach będę dodawać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 17:57 Świetnie. Niskokaloryczne to te Wasze pomysły nie są 😜 Akurat jestem w fazie niebiegania, bo okropnie gorąco u nas, nawet o 7 rano. Ale juz pojutrze ma być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:21 Gruszki zjadam na surowo po prostu lub w formie kompotu, ale to ci raczej nie pomoże. Figi uwielbiam zapiekane z serem, najlepiej kozim, ale może być też inny miękki pleśniowy. Figi nacinam na krzyż, rozchylam, wkładam ser w nacięcia, owijam szynką parmeńską lub inną suszoną tak, żeby ser był na wierzchu i zapiekam w foremce na muffinki. Gorące polewam miodem i balsamico creme. Może być też wersja bez szynki. Moja ulubiona sałatka, to rucola, na to ser caprice des dieux i na wierzch pokrojone w plasterki figi. Polane sosem z miodu, oliwy, ciemnego balsamico i musztardy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:29 Czy ktoś już podał gruszki gotowane w czerwonym winie? Nie jadłam co prawda, ale podobno to popularny deser. Figi i gruszki zużyłabym do sałatek, wytrawnych, danielowych tart i śniadań (ja jadam twarożki lub chia z kefirem i owocami, Mieciu domową granolę ze skyrem, gruszki można też przesmażyć do takiego śniadania dla odmiany - np. z cynamonem). A tak naprawdę przyszłam zapytać: co się stało z wątkiem o poprawianiu cieniowanego boba? :p Widziałaś może? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:36 Ja? Nie mam pojęcia. Zniknął? Moze to nie bylo zdjęcie watkodajki a sama watkodajka jest kolejnym wcieleniem damy z kolumną czy tam kapeluszem? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:44 Jadłam.gruszki w czerwonym winie. Szału wg mnie nie było Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Figi i gruszki 26.08.25, 18:50 Też mi się wydaje, że nie może być szału, ale chciałam zagaić. :p Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 19:01 Możemy zwalić, ze mialam kiepskie gruszki. Albo wiem! Wino! Wino było słabe Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Figi i gruszki 26.08.25, 21:41 nie ma kiepskich gruszek, tylko wina czasem brak... ok, to te dedlajny na mózg mi się rzucają Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Figi i gruszki 26.08.25, 21:56 jottka napisała: > ok, to te dedlajny na mózg mi się rzucają 😀 nic mi nie mów! Czy powinnam byla dziś napisać umowę najmu? Owszem! Czy zamiast tego zrobiłam tartę z figami? A jakże! Czy wobec tego będę tę umowę pisać jutro o 7.00 rano? Najprawdopodobniej Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Figi i gruszki 26.08.25, 22:00 właśnie wypiłam kawę i zeżarłam czekoladę z orzechami, dedlajn wszystko tłumaczy! (znaczy nie mam tarty z figami, ech) Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Figi i gruszki 26.08.25, 22:03 Oddałam figi teściowej 🤗 Zostawiłam sobie tylko 6 na tartę Więc nie ze cały wątek na nic Odpowiedz Link Zgłoś
tiarav Re: Figi i gruszki 27.08.25, 09:54 Gdy miewam nadmiar jablek lub gruszek to robie tak - obrac, pokroic, ugotowac, az do rozgotowania. Taki mus mozna mrozic w porcjach W DK mus z rozgotowanych jablek z bita smietana nazywa sie ciastem jablkowym Odpowiedz Link Zgłoś