Dodaj do ulubionych

Pytanie o progesteron htz

13.03.26, 06:45
Biorę od 3 dni jako uzupełnienie po 15 dniach estradiolu. Kręci mi się po tym w głowie, jestem senna jeszcze rano. Internet twierdzi,że dopochwowo może być lepiej tolerowany. Jakie macie doświadczenia? Aha jest to progesteron mikronizowany Besins, chat podpowiada że ten też może być aplikowany dopochwowo.
Obserwuj wątek
    • wrota.do.lasu Re: Pytanie o progesteron htz 13.03.26, 09:44
      Wejdź na gruoe menopauza na fb
    • snakelilith Re: Pytanie o progesteron htz 13.03.26, 11:50
      Tak, można dopochwowo. Nie będziesz miała wtedy tego uspokajającego działania.
      Wiele kobiet sobie to jednak ceni, bo to działa jak tabletki nasenne, a bezsenność bywa jednym z objawów przekwitania.
      Zwykle też działanie z czasem się osłabia. Mi na początku (200mg) też kręciło się w głowie. Jak raz wstałam w nocy z łóżka do toalety, to musiałam się przytrzymać, bo myślałam, że się wywalę. To częściej zdarza się u kobiet z niskiem ciśnieniem. Ale już długo tej ekstremy nie mam. Po kilku tygodniach organizm się przyzwyczaił.

Masz jednak różne możliwości.
      - Bierz progesteron doustnie 2 godziny wcześniej niż do tej pory.
      - Można cały progesteron (100-200-300mg) brać dopochwowo. Także ten Besins, choć na opakowaniu nie ma takiego wskazania. Też biorę tej firmy i próbowałam po rozmowie z lekarką dopochwowo.
      Jest tylko jeden problem, to trochę w ciągu dnia brudzi. Niedużo, ale tak żółtawo, w kolorze osłonki kapsułki, więc lepiej włożyć na dzień wkładkę.
      - Niektóre kobiety kupują kapsułki po 100 mg i jedną biorą doustnie, a resztę dopochwowo. 100 mg działa słabiej. To tylko, gdy chcesz mieć lekkie nasenne działanie.
      - Mi lekarka poradziła też brać progesteron wieczorem, a estradiol rano (albo część rano/część wieczorem). Niektóre kobiety biorą cały estradiol wieczorem i to nie jest z zasady gorzej, tylko estradiol też poprawia sen głęboki, więc to działanie może potęgować działanie progesteronu.
      Ale po pewnym czasie, jak napisałam, organizm się przyzwyczai, a ty znajdziesz swoją indywidualną formę aplikacji.
      Jeżeli bierzesz cyklicznie, to pewnie jeszcze miesiączkujesz, albo ciągle się krwawień spodziewasz (peri). Kobiety po menopauzie biorą progesteron bez przerwy, by nie mieć krwawień z odstawienia.
      • edka12 Re: Pytanie o progesteron htz 13.03.26, 14:32
        Dziękuję ci bardzo! Szczerze mówiąc liczyłam, że się odezwiesz w tym wątkusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka