Dodaj do ulubionych

Wakacje zakwaterowanie

23.04.26, 14:45
Czym się kierujecie w wyborze zakwaterowania na wakacjach? Tylko ceną? Sortujecie od najtańszych?
Zawsze ematki chwalą się jak to spędziły dwa tygodnie nad Bałtykiem za 500zl dla czterech osób. Moje wakacje nigdy nie wychodzą tak tanio.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:22
      Mnie bawią te przechwałki o jak to ktoś tani podróżował albo wynajął za bezcen auto czy pokój(ta uwaga nie dotyczy emam ale wszystkich przechwalających się których regularnie spotykam).
      Podróżowanie i wypoczynek kosztują.
      Za niedługo lecę na tygodniowy urlop. Apartament 3 osobowy w centrum z jednej z europejskich stolic to 2250 pln za 3 noce. Ale wart jest każdej złotówki. Wychodze z kamienicy i wokół restauracje, kawiarnie, sniadawonie, market to minuty spacerem, do tego przy kamienicy wejscie do stacji metra. Niemal wszystkie atrakcje arhcitektoniczne, muzelane, historyczne dostępne spacerem.
      • mocca26 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:25
        ale to bardzo dobra cena
      • alpepe Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:41
        No to sprawdziłam pewien apartament w Świnoujściu za trzy noce i to nie na majówkę, bo ta zajęta, 2422,50. A to tylko Świnoujście. Więc tyle w temacie cen.
        • hanusinamama Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:45
          Akurat Świnoujście jest w uj drogie bo masa Niemców przyjezdza i ceny są pod nich. Nie mowie ze nam mozem jest tanio ale jak porównywałam ceny własnie w Swinoujściu to stwierdziłam, ze tyle za Bałtyk nie dam (a co roku jestemy nad Bałtykiem)
          • alpepe Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:49
            A najlepsze, że ceny na bookingu spadły. Mówię o prywatnych apartamentach.
            • hanusinamama Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:31
              Możliwe ale w porównaniu z okolicami Gdańska są dużo wyższe. Rok temu myślałam nad Świnoujćiem, przy okajzi byśmy zaliczyli kajaki. Ale jak zobaczyłam ceny to pojechalismy tam gdzie zawsze a na kajaki osobno.
    • anek-dotka Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:27
      Jeśli nocleg nie spełnia potrzeb zawsze ostatecznie wyjdzie drogo, nawet jeśli sama doba mało kosztuje, ponieważ okaże się, że trzeba będzie kupować pewne rzeczy. Dlatego nie szukam, stosując kryterium ceny, a warunków, infrastruktury i sprzętów na miejscu, przestrzeni, lokalizacji, do tego dochodzą walory estetyczne.
    • kurt.wallander Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:28
      Cenę biorę pod uwagę, ale przede wszystkim, czy jest dość sypialni, a w nich łóżek, dla naszej rodziny. Chętnie wynajmuję całe domy. Ale raczej nie takie za 30 tys. za tydzień.
    • gryzelda71 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:38
      Ja tak spędziłam tydzień na morzem naszym. No moze ciut więcej, bo kolacyjki, drineczki.
      Koleżanka zaprosila do wlasnego apartamentu. W sumie to nas tam zawiozła, za paliwo nie chciała. Wiec owszem da sie😆
      A zwykle owszem ustalam górna granice na ktora mnie stać i szukam. Zwykle w tych górnych granicach wynajmuje. Sa kraje droższe i tańsze. Tyle w temacie.
      • mocca26 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:42
        W temacie to jest jeszcze sezon i poza sezonemsmile
        • gryzelda71 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:50
          Lipiec był. Sezon co nie?
          • mocca26 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:53
            sezon
    • homohominilupus Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:41
      Kieruję sie tym czy moge przyjechac z psem
      I czy miejsce jest w pobliżu terenów zielonych
      A najlepiej ogrod do dyspozycji i dużo natury wokół- takie miejsce juz zarezerwowane na lipiec
      • homohominilupus Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:43
        Aha no i nie nad Bałtykiem. Nad oceanem.
        Baltyk bedzie grany w sierpniu, tam nic rezerwować nie muszę ☺️
    • zanetka.x Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:48
      bezpłatne odwołanie i śniadanie
    • analoga_niet Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 15:58
      Najtańsze spełniające moje kryteria zazwyczaj.
    • kurt.wallander Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 16:07
      Właśnie jestem na etapie rezerwowania miejsc wakacyjnych.

Filtry, jakie ustawiam, to:

całe miejsce (dom/apartament)
      przynajmniej dwie sypialnie (a później patrzę na szczegóły - czy każdy ma łóżko, czy część spania jest na sofie)
      parking (bo jedziemy w tym roku samochodem)
      czy w kuchni/na tarasie/na balkonie są stoły, przy których wygodnie usiądzie 5 osób
      dobrze widziane 2 łazienki (ale rozważam tez miejsca z jedną)
      wygląd, standard łazenki
      ogólny wygląd miejsca
      basen (tam, gdzie chcę z basenem), dobrze widziany basen w cieniu, albo przynajmniej, żeby leżaki były w cieniu
      ogólne otoczenie, widok z okien (to też ma różne znaczenie, w zależności od miejsca i celu wyjazdu)
      • kurt.wallander Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 16:08
        Cena też - ustawiam maksimum, jakie biorę pod uwagę.
    • palacinka2020 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 16:44
      Ustawiam filtry, jak dobrze wyfiltruje to zostaje raptem kilka hoteli i zaden nie jest tani. Wtedy sortuje po cenie.
      Jesli po przejrzeniu w kazdym jest cos nie tak, to z bolem serca zdejmuje filtr „hotel” i przegladam mieszkania.
    • aqua48 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 16:53
      Dla mnie istotna jest lokalizacja, musi być blisko do komunikacji, plaży oraz przynajmniej kilku lokalnych knajpek i sklepów. Poza dużymi miejscowościami, z basenem i cicho. Dobrze jeśli są na miejscu serwowane pyszne śniadania. Jeśli te kryteria są spełnione to dopiero patrzę na ceny. I na pewno nie nad Bałtykiem smile
    • mdro Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 16:58
      Sortuję od najtańszych, ale z ustawionymi parametrami wink. I na ogół od razu patrzę na mapkę.

Jakieś wielkie oszczędności nigdy mi się nie trafiły, choć na ogół mieszczę się w zakładanych widełkach.
    • ritual2019 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 17:44
      Zalezy od wakacji. Za kilka tyg jedziemy ma krotkie, z para przyjaciol, Francja. Zabukowalismy dom, 3 sypialnie, garaz, ogrod. Oczywiscie jest w bardzo bliskiej odleglosci od centrum miast (male miasto). Jedziemy autem wiec nie ma problemu ze zwiedzaniem okolic.
      Wakacje glowne to hotel 5☆plus. Kupujemy wszystko w pakiecie. Jest drogo, ale jest luksusowo a to oboje lubimy.
    • zbytomia100 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:02
      Cena owszem ma znaczenie, ale nie decydujace. Kwota jaka maksymalnie moge zaplacic, ustawiam w filtrach tak samo, jak np liczbe pokoi. I to sa sztywne zasady, nie bede spac cala rodzina w jedynym pokoju, tylko dlatego, ze tak jest taniej, skoro z moim budzecie moge znalezc cos z 2-3 sypialniami.
      Cene na Europe mam na poziomie 140 euro za doba na 4 osoby. W Paryzu to oznacza spanie w kurniku na obrzezach miasta, a w Kluzu wypasiony apartament z jacuzzi i swiezymi kwiatami codziennie w wazonie.
      • palacinka2020 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:11
        To jest rozsadny budzet i chcialam cos zabukowac w tej cenie w agroturystyce w Polsce. Nie ma mowy. Gdy filtruje agro, ktore oferuja jakies atrakcje dla dzieci (zwierzeta, jakies warsztaty, plac zabaw, jakies gry planszowe w srodku) to wyskakuje mi 1200zl za dzien, wliczajac wyzywienie. Za te cen to mam 4 gwiazdkowy hotel hb robiony „pod dzieci”, w Polsce i poza nia.
        • anek-dotka Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:13
          A dlaczego Cię to dziwi? To tak, jakby się dziwić, że w sieciowym markecie ceny są niższe niż w osiedlowych sklepikach prywaciarzy. Cisza i spokój są dziś najdroższe.
          • palacinka2020 Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 03:52
            Gospodarstwa oferujace cisze, spokoj i niewiele qiecwj sa tanie. Szukalam agroturystyki dla dzieci. Jakos za postawienie placu zabaw, dostep do mini-zoo i gry planszowe placi sie wiecej niz w hotelach. Poza tym znizki dla dzieci okazaly sie minimalne, podczas gdy w hotelach mlodsze dziecko nie placi a drugie ma ok 50%znizki, albo i wiecej.
            • anek-dotka Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 17:29
              Wciąż nie rozumiem zdziwienia. To jak kwestia hurt, detal. Jasne jest, że gdy będzie 80 nocujących dzieci na jeden plac zabaw, to jego zbudowanie i konserwacja się będzie inaczej amortyzowała niż przy 8 dostępnych miejscach noclegowych dla dzieci. Zarazem gość agroturystyki zazwyczaj chętnie dopłaci, żeby obecność dziecka na placu zabaw nie opierała się głównie na staniu w kolejkach do zjeżdżalni. A to tylko jeden z przykładów, bo zaraz jeszcze można podać kolejne. Choćby organizacja jakichś warsztatów dla dzieci. W agroturystyce będzie trzeba opłacić jednego instruktora, który zajmie się tylko kilkorgiem dzieci i przez to proporcjonalnie każdemu poświęci więcej czasu, natomiast w hotelu jedna osoba obsłuży tych dzieci kilkanaście, ale prawdopodobnie w gorszej jakości. Następne wyliczenie: jeśli właściciel agroturystyki i właściciel hotelu mają po 8 alpak, to koszty ich utrzymania i ich opiekuna będą dla nich takie same, ale przychody inne, ponieważ gości w agroturystyce będzie mniej, a za łatwiejszy dostęp do zwierząt i więcej czasu z nimi, gość agroturystyki zapłaci więcej. To inna klientela. Być może Twoje rozczarowanie wynika z tego, że tłumy Ci nie przeszkadzają. To nic złego, ale nie obruszałabym się na właścicieli małych ośrodków, że mają wyższe ceny.
    • hanusinamama Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:32
      Zależy od wyjazdu. Inaczej jak to city break, inaczej jak jedziemy w góry, inaczej jak w planach plaża i jazda rowerem...
    • heca007 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 18:46
      Zwykle szukamy na bookingu. W zależności od potrzeb np teraz szukaliśmy na szybko, na dwie noce, dwóch pokoi dla trzech osób ze śniadaniem. To co się nie zmienia prawie nigdy to ocena- ma być ponad 9.
    • izabela1976 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 21:35
      W tym roku głównym kryterium jest plaża piaszczysta. Do 10 km. Jedziemy samochodem więc podjechać to dla nas żaden problem. Drugim kryterium to osobny domek plus prywatny basen. Mam niepełnosprawnego syna, a na osobnym dla nas basenie będzie łatwiejszy w upilnowaniu - a więc będę miała chwilę wytchnienia dla siebie. Na publicznej plaży to już muszę cały czas na niego uważać. A osobny domek - bo jak będzie miał gorszy dzień, nie będę się martwiła czy nie będzie skarg od sąsiadów zza ściany.

To były moje warunki. Resztę, czyli lokalizację, układ pomieszczeń, wygląd itd. zostawiłam w rękach córki. Był oczywiście ustalony maksymalny budżet i plus minus do ilu km możemy dojechać. Także ona wertowała oferty a ja tylko ostateczny wybór zatwierdziłam.
    • smoczy_plomien Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 22:50
      Mam jakieś wymogi, np. jeśli jedziemy na dłużej, to wolę, żeby dzieci miały osobną sypialnię, a jeśli jedziemy zwiedzać jakieś miasto i wiem, że harmonogram będzie napięty, to chcę, żeby była opcja śniadania. Potem oglądam ceny i łapię się za głowę. Finalnie zakładam jakąś cenę za noc, która jest powiedzmy w połowie stawki, zakładam filtr na oceny, najlepiej 9/10 lub więcej i żeby tych ocen było chociaż ze 20, a nie 2-3, szczególnie jeśli to za granicą. Następnie otwieram widok na mapie i wybieram wg lokalizacji.
    • ania357 Re: Wakacje zakwaterowanie 23.04.26, 23:02
      Przewaznie szukamy na bookingu. Ustawiam sobie w filtrach maksymalna cene, jaka jestem sklonna zaplacic i wszystkie inne warunki konieczne (w przypadku dluzszych wakacji letnich to na ogol klimatyzacja, zmywarka, min. 2 sypialnie, parking). Potem robie selekcje na podstawie zdjec, a kilka wytypowanych miejscowek ogladamy na google maps/street view i wtedy na ogol mamy pelna jasnosc, co chcemy wynajac. Nigdy nie kierowalam sie tylko cena, bo wakacje nie maja byc za kare.

Wlasnie mi sie przypomnialo, ze kiedys poojechalismy z mezem na przedluzony weekend w PL do pensjonatu, do ktorego nasi (oszczedni) znajomi jezdzili od wielu lat i nam polecili. Wytrzymalisny jedna noc, na kolejne wynieslismy sie juz w inne miejsce. Te najtansze miejscowki na ogol nie bez powodu sa takie tanie.
    • przepio Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 08:03
      Jezeli jadę autem to priorytetem jest parking- a to juz robi spory odsiew ofert, potem opinie i wiadomo- cena. Lubię też śniadanie.
      Lecąc samolotem na zwiedzanie - kieruję się miejscem - czyli musi być centrum, opiniami i ceną. Juz się nauczyłam, że nieraz cena niższa, ale tracę kasę i czas na dojazd do atrakcji. Mój mąż dodatkowo chce mieć widok - na morze czy jakiś zabytek- co dla mnie nie jest konieczne
    • login.na.raz Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 08:13
      Ja patrzę, by było ciekawie dla dzieci - musi być fajny plac zabaw na terenie, do tego, żeby w okolicy było co porobić w przypadku niepogody. Jak te 2 kryteria będą spełnione, to wtedy zaczynam patrzeć na ceny.
    • peli81 Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 17:21
      ja tak, sortuje od najnizszej ceny, potem zaznaczam wysokie opinie i tak - mniejsze znaczenie ma standard a wazniejsze odczucia gosci, i to mi sie sprawdza, jak ocena jest 8-9 na booking i jest sporo opinii, to zazwyczaj sie udaje.
    • kaki11 Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 17:39
      Szukam tego co ma rozsądny stosunek ceny do naszych wymagań w danym wyjeździe. Akurt na noclegi faktycznie nie lubię wydawać dużo, i nie mam jakichś wielkich oczekiwań, ale to też nie znaczy, że nie mam żadnych priorytetów, i w niektórych miejscach zależy mi np, na lokalizacji, dostępie do wi-fi, kuchni, śniadaniach, osobnych pokojach itd. I owszem, spośród tych spełniających podstawowe założenia, zwykle wybiorę najtańszy.
    • wapaha Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 18:58
      - musi być woda - rzeka/jezioro/morze
      - musi być przestrzeń do biegania ( o to jest łatwo)
      - muszą byc atrakcie w promieniu 50-100km by robic wypady na fajne objazdówki
      -wysoka opinia na booking
      -oczywiscie cena
      • wapaha Re: Wakacje zakwaterowanie 24.04.26, 18:59
        wapaha napisała:

> - musi być woda - rzeka/jezioro/morze
        > - musi być przestrzeń do biegania ( o to jest łatwo)
        > - muszą byc atrakcie w promieniu 50-100km by robic wypady na fajne objazdówki
        > -wysoka opinia na booking
        > -oczywiscie cena

+aneks kuchenny/pralka
    • mava12 Re: Wakacje zakwaterowanie 25.04.26, 18:10
      Ja kieruje się swoimi potrzebami, w powiązaniu z ceną.
      Rok temu mój (jednoosobowy) 2 tyg. wyjazd kosztowal coś ponad
      5 tys. Nad polskie morze. Ale...mieszkałam w ośrodku tuż przy plaży, miałam całodobowe wyżywienie, zabiegi rehabilitacyjne przed obiadem, zajęcia jakieś (wycieczki) po obiedzie. Oczywiście nieobowiązkowe ale jak np. padał deszcz to było co robić. Pokój jednoosobowy, z balkonem, i parking na czas pobytu. W tych 5 tys.miescil się także dojazd, z Wwy na zachodnie wybrzeże.
      Kiedy jechałam tam pierwszy raz, ponad 10 lat temu, to koszt był o połowę mniejszy. I jakoś rok, czy 2 lata temu pomyślałam, że wynajmę sama kwaterę w pensjonacie bo i tak niewiele jem więc wyżywienie nie jest mi niezbędne itp. Zaczęłam szukać pensjonatu, przez booking, i pierwszy, z którym się skontaktowałam, oferował pobyt w identycznej właściwie cenie, co mój stary ośrodek. Z tym że za same noclegi - bez wyżywienia, bez jakichkolwiek innych atrakcji i, co istotne, bez parkingu. A ja dojeżdżam samochodem...więc podkulilam ogon i wróciłam do swojego ośrodka.
      Ja teraz wymagam jakiegoś podstawowego komfortu. Czasy, kiedy jeździłam pod namiot, z konserwami, i myłam się w jeziorze czy ogólnej myjni, bezpowrotnie minęły. Wraz z (moimi) latami.
      I zresztą z tymi latami zmieniły się priorytety. Kiedy jeździliśmy na wakacje z dziećmi, to były to raczej ośrodki z domkami, placem zabaw tp.
      Teraz plac zabaw nie jest mi potrzebny, przeciwnie.
      I...jeśli mnie nie stać to nie jadę bo nie lubię dziadowania .
      Na szczęście stać mnie na zaspokojenie swoich potrzeb, także w tym wzgledzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka