Dodaj do ulubionych

Czym emama pisze?

30.04.26, 13:34
jeśli w ogóle jeszcze robi notatki ręczne?
Ja robię i to dużo, chociażby, aby sobie w głowie poukładać jakieś informacje. Dużo też podpisuje. W pracy dają d.rect, rystor czy jetstream takiej średniej, biurowej jakości. Wkurzają mnie, bo cienkopisy przebijają, długopisy piszą grubo. A może po prostu mam ochotę na jakiś ładny gadżet. Macie coś co lubicie- chodzi mi o półkę kilkanaście- kilkadziesiąt złotych, max 200-nic premium smile
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 13:38
      Przycupnę. Ja szukam długopisów trwałych i bardzo miękko piszących. Zauwazyłam, że takimi ładniej piszę
      • novembre Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:35
        Dokladnie taki mam, pisze miekko i od razu czlowiek sie jakos bardziej przyklada. Faber Castell XB Poly Ball.
        • mocca26 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:33
          dasz jakiś link? Wyświetliły mi się różne modele
    • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 13:44
      Tym I tylko tym. Od lat.
      • trampki-w-kwiatki Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:11
        Moje ukochane! Wolę czarny tusz, ale to jedyne długopisy, które nie przerywają i nie bolą ręce od dociskania 🩷
        • nangaparbat3 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:26
          Bo to są świetne długopisy, już moja babcia chciała pisać wyłącznie nimi, przywoziliśmy jej z podróży na Zachód, zawsze większy zapas, nie było kłopotu z wyborem upominku.
          • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:28
            Tak, ja je uwielbiam od dzieciństwa. Tylko tymi potrafię ładnie pisać.
      • mocca26 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:31
        mają jedną wade - łatwo się dematerializują
        • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:35
          U mnie w biurze dematerializują się te fikuśne, zwyklakow nikt nie kradnie :p
          • mocca26 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:49
            u mnie właśnie zwykłe bo każdemu sie wydaje, że to jego
            • trampki-w-kwiatki Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:29
              Na szczęście są tanie, można mieć całe pudełko 😆
      • kochamruskieileniwe Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:34
        A ja ich bardzo nie lubię.... dla mnie są za miękkie i grube ( w sensie pisma). Bazgrze nimi okrutnie, a mam ładny charakter pisma (tak mi wszyscy mówią, żeby nie było)
        • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:36
          Przecież one w ogóle nie są grube, mają super cienką końcówkę.
          • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:09
            A grube, to są te przezroczyste Bic, tych też nie lubię.
          • m_incubo Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 19:44
            Nie, one akurat mają typową, średnią końcówkę, czyli "fine".
            Cienko piszą np. Energele z Pentela z igłową końcówką, ale nie każdy lubi żelówki.
          • kochamruskieileniwe Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 20:32
            Dla mnie mają za grubą
    • martishia7 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 13:44
      Nic fensi-szmensi, ale moje ukochane długopisy. Piszę i podpisuję niebieskim.

www.amazon.pl/Uni-Ball-UB-150-dlugopis-kulkowy-plynnym/dp/B00ON14D5A/ref=asc_df_B00ON14D5A?mcid=e6126015ecb53ad7a3938311bc913074&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=719674700532&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=15342980065868740097&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9217417&hvtargid=pla-425729576612&psc=1&language=pl_PL&gad_source=1
    • primula.alpicola Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 13:49
      Długopisem.
      A wysrywy emocjonalne ołówkiem.
      • kochamruskieileniwe Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:36
        Lubię pisać ołówkiem. Najlepiej cienkim. Wszelkie notatki terenowe robię (zgodnie ze sztuką terenowych notatek- deszcz im niestraszny) - ołówkiem
        • asia.sthm Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:23
          Wiwat ołówki. Ostatnio tylko ołówków używam.
          Calkiem niedawno musiałam w urzędach wiele dokumentów podpisać długopisem i o matko jaki to trud. Szczególnie w polskim banku kiedy to trzeba wykonać podpis zgodny ze wzorem podpisu sprzed wieku. Ołówka!
    • arthwen Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 13:56
      Jak zaczęłam rysować Micronami od Sakury to w zasadzie przestałam do pisania używać czegokolwiek innego.
    • nangaparbat3 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:05
      Używam takich kolorowych cienkopisów STABILO. To spowalnia pisanie, więc jestem w stanie się potem odczytać (jak pisze długopisem, to nie), a notatka w różnych kolorach rozwesela o pozwala łatwiej zapamiętać. Często piszę ołówkiem, co sprawia mi fizyczną przyjemność. A ostatnio kupiłam sobie piękne wieczne pióro na specjalne okazje. Tyle zachodu, bo mam dysgrafie i byłam za nią tępiona w szkole 😥
    • galaxyhitchhiker Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:18
      W czasach intensywnego robienia notatek pisałam głównie pentelowskim superbem, teraz mam zwykły bic round stick m - w wielopaku wychodzi jakieś 50 groszy za sztukęwink. Droższe gadżety leżą w szufladzie. Kiedyś sobie kupiłam jakiś fajny cienkopis, dobrze, że tylko do bazgrania na bieżąco, bo jak zostawiłam coś na słońcu, to wyblakł niczym notatka z instrukcjami dla Ethana Hunta smile
    • andallthat_jazz Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:31
      Musze w pracy. Czesto wychodzi smiesznie, bo cos na cito musi byc zmierzone a akurat kartki zostaly przy pc... wiec pisze na przedramieniu. Jak zmiana ciezka, to czasem wracam do domu z pelnym "tatuazem", tylko dziwnym 160/90 85, 406 37.7. koledzy zapisuja czasem na spodniach lub kasakach. Nie popieram. A dokumentacje mamy i elektroniczna i papierowa. Dlugopis w wielu kolorach to mus. Niebieski dniowka, czerwony nocka.
      • szarmszejk123 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:34
        Czym, nie NA czym. Jakim długopisem.
        • andallthat_jazz Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:46
          Kolorowym. Byle pisal i byl kolorowy. A jak jeszcze dobrze pisze na skorze, to magia. Marka niewazna.
      • kanna Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:00
        Ja w takiej sytuacji pisałabym rysikiem na telefonie
      • a23a23 Re: Czym emama pisze? 02.05.26, 19:56
        andallthat_jazz napisała:

> Musze w pracy. Czesto wychodzi smiesznie, bo cos na cito musi byc zmierzone a a
        > kurat kartki zostaly przy pc... wiec pisze na przedramieniu. Jak zmiana ciezka,
        > to czasem wracam do domu z pelnym "tatuazem",

Nie odkrylas jeszcze, ze takie rzeczy to ewentualnie na rekawiczce sie zapisuje? Moze jak nauczysz sie na jalowo pracowac to beda tez rekawiczki i nie trzeba bedzie cyrkow odstawiac.
    • mocca26 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:33
      Ktoś powiedział i jestem skłonna się zgodzić, że trzeba miec drogi długopis - wtedy go pilnujemy i nam nie ginie big_grin
      • andallthat_jazz Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:49
        Zdziwilabys sie. Stracilam najdrozszy dlugopis i cenowo i emocjonalnie (prezent). Byl i zniknal.
        • kropkaa Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 21:32
          Nie ma takiego przypadku, który by ciebie nie dotyczył.
      • princy-mincy Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 19:23
        Zgadzam się. Ja moich 2 ulubionych bardzo pilnuję.
    • koko8 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:34
      Flexi 0,7. Bardzo świetny długopis, natomiast nie jest to mój wybór, pobrałam go po prostu z sekretariatu. Niemniej polecam.
    • a74-7 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:36
      BIC Cristal 1.6 mm .
      Sa niezawodne, lekko sie prowadza wink
      Kupuje na peczki przez net .

• beataj1 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:39
      Bardzo lubię to jak chodzą długopisy PaperMate.
      Najbardziej przypasował mi jeden z najtańszych, załączony poniżej. Odpowiada mi kolor tuszu i lekkość sunięcia.

Chyba juz z 5 skończyłam- tak skończenie długopisu daje mi niesamowitą satysfakcję.

Lubię też długopisy Muji - bo mają fajne kolory. A ja często piszę kolorowymi długopisami.
      https://przystanekpapierniczy.pl/files/_product/35550/__product_big_sq/produkt_PM5724_dlugopis-ze-skuwka-1,0mm-niebieski-papermate.jpg
    • geez_louise Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:42
      Długopis to dla mnie podstawowe narzędzie pracy, piszę służbowo bardzo dużo, długopisy muszą być pstrykane, żadnych nasadek. Muszą być tanie, bo giną, brudzą się i są kradzione. Mam pstrykane bic ostatnio, bardzo dobre. Często coś kupię w lidlu, miewają często porządne firmowe, nolnejmow i ich marki własnej nie kupuję.

Przedstawiciele handlowi dzielą się u mnie na tych, co przynoszą bardzo dobre artykuły biurowe (dzień dobry, tak, proszę siadać, oczywiście że znajdę czas) i tych co przynoszą tylko bloczki notesowe mające więcej nadruku reklamowego niż miejsca do pisania (bardzo przepraszam, nie dam dzisiaj rady, proszę dzwonić i się umawiać).

W tkmaxx kupuje notesy, kalendarze i zeszyty, przepisuje sobie wszystko z telefonu i dopiero na papierze dokładnie widzę kiedy i co robię. Dopóki nie mam przed sobą wersji papierowej to nie ma co ze mną gadać, jak ktoś się upiera żebym skorzystała tylko z aplikacji, to zwykle się okazuje że źle się umówiłam i musimy przekładać.
    • ruta_tannenbaum Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 14:55
      Sama się sobie trochę dziwię, ale wciąż piszę piórem - Lamy Safari, dostałam w prezencie dobrych parę lat temu i przy nim zostałam. Piszę nie tak dużo, może 2-3 strony A4 notatek tygodniowo, plus listy rzeczy do zrobienia w małym notesiku. Czasem mam od atramentu ślady na ręce, ale jakoś się z tym godzę, bo właśnie bardzo lubię czynność pisania tym piórem.
      Jak muszę robić notatki "w terenie", bez stołu, to biorę dowolny długopis i się irytuję wink
    • hailey_bieber2003 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:11
      A ja lubię wyłącznie piórem. Jest w długopisach coś, co mnie drażni.
    • pyza-wedrowniczka Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:27
      Jaj mam pióro, jakiegoś parkera za około 100 zł. Pisze mi się nim najlepiej (w bardzo dużo piszę ręcznie, bo wolę papierowe notatki niż na komputerze)
    • kochamruskieileniwe Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 15:32
      Najładniej pisałam tzw chińskim długopisem i chińskim piórem z pompką. Od lat nie widziałam wkładów do chińskich długopisów sad

Nie lubię długopisów typu żółty bic. One miękko piszą, ale grubo. I aruje nimi jak kura pazurem.

Lubię pentele, przezroczyste ze skuwką. One cienko piszą, ale są twardsze. Choć niezupełnie twarde.

Lubię pisać piórem, ale nie każdym. Musi mi dobrze leżeć w dłoni. To kwestia indywidualnego doboru.
    • mikams75 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:01
      Uwielbiam pióra. Mam parę i niestety mam za mało okazji, żeby nimi pisać.
    • kocynder Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:11
      Mam dwa pióra. Jedno "zabytkowe" - Parker, otrzymany przed maturą od dziadka, zawsze napełnione czarnym atramentem. Drugie MontBlanc, zwykle z atramentem fioletowym/różowym.
      Nie umiem pisać na komputerze. Piszę tylko na papierze i przepisuję.
    • margit49 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:44
      Najczęściej piszę tym /Today's Gripper Z5/-czarnym lub niebieskim, a bywają też zielone i czerwone
      Dla mnie idealne, piszą cienko, nie przebijają
    • princy-mincy Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:45
      Za tę cenę możesz kupić jakiś tańszy model długopisów Parker (na allegro jest tego masa) i dokupić wymienne wklady- kolor niebieski, granatowy lub czarny. Cena długopisu to od 40 zł wzwyż.
      Ja dostałam dwa długopisy Parker z firmy na którąś tam rocznicę zatrudnienia i oba uwielbiam, bo są bardzo ciężkie. Od tamtego czasu kupuję tylko wymienne wkłady.

Oczywiście jeśli nie lubisz ciężkich to można kupić te cieńsze, lżejsze.
    • pepsi.only Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 16:53
      Ostatnio jakby więcej piszę, musiałam wrócić do pisania
      (a ręka niewprawna, oj, jak ja bazgrałam.... uncertain dobrze że można to na powrót wyćwiczyć).
      Używam najchętniej Bic round stic classic , a wszystkie pstrykacze, i od przedstawicieli handlowych, nie lubię ich, i są w pojemniku nieużywane- chyba musze je puścić dalej.
      https://encrypted-tbn2.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcREZMfeHXWnG7lBSTO06zDMwC0Gz2Efwal1__DGQlNxYZ0lsaXw_xbvHmzF0Cxnh4J4AfzNpItrU03pA9kAokjxZ5_OWAga
      • ga-ti Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 19:39
        Moje ulubione. Jeszcze te żółte lubię, ale te zdecydowanie bardziej.
        Moje dziecko uwielbia takie zwyklaki z gwiazdkami.

Inne są albo za grube do trzymania, albo za ciężkie, albo źle wyważone, albo coś nie tak z pisaniem.
    • chatgris01 Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 18:34
      Japońskie długopisy Pentel Vicuna BX157.
      Li i jedynie.
      https://przyborybiurowe.pl/2477-large_default/Dlugopis-Pentel-BX157-Vicuna-Czarny.jpg
      https://m.media-amazon.com/images/I/51DOQ4JMojL._AC_SL1200_.jpg
    • m_incubo Re: Czym emama pisze? 30.04.26, 19:33
      Uni UBA-188, moje ulubione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka