Dodaj do ulubionych

Sukienki marzeń ematek

15.06.26, 21:31
Czytam te wszystkie wątki sukienkowe (ze trzy byly ostatnio), ale mądrzejsza od nich nie jestem. Bo mam kłopot z gatunku klęska urodzaju. Otóż dostałam bon do sklepu z materiałami na niemałą kwotę, ale muszę wydać wszystko naraz, bo jest jednorazowy (taki regulamin). Mam pomysł na najwyżej jedną sukienkę, a i to bez wielkiego przekonania. (Tkaniny na nią wyczerpują jakieś 1/3 bonu).
To może zbiorowa ematka mi pomoże? Jakbyście mogły zlecić uszycie dla siebie sukienki czy spódnicy marzeń, to jaka by ona była?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:34
      A co poza kiecką można tam obstalować?

Może dasz link do sklepu?
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:41
        To jest sklep z materiałami, najróżniejszymi, bardzo duzy wybór. Nie chciałam podawać nazwy, żeby reklamy nie robić. Ale jak zapytasz jeszcze raz, to podam.
    • alpepe Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:38
      Pomyśl o zasłonach
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:42
        Nie mam w domu zasłon smile
        • alpepe Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:51
          No widzisz, czyli tyle zasłon do obstalowania!
          • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:54
            smile
    • gryzelda71 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:44
      A kto ci te sukienki uszyje?
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:46
        Sama sobie uszyję.
    • mysiulek08 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:44
      maja jedwab?
      jak tak, to bym uszyla klasyczna koszule i spodnie (ale to ja, moze byc spodnica maxi) albo posciel
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:49
        Mają. To jest myśl. Ze dwie bluzki z jedwabiu rozwiązałyby "problem". Niepotrzebnie zafiksowałam się na sukiekach.
        • mysiulek08 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:01
          tylko kupuj 19mm albo 22 - 16 jest za cienki
          • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:10
            Dzięki, zwrócę na to uwagę
            • mysiulek08 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:17
              i jeszcze poszewka na jasiek smile
      • princy-mincy Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 16:46
        ja tez bym poszla w te strone- dwie, trzy bluzki z jedwabiu to przeciez ekstra sprawa.
    • analoga_niet Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:45
      No przecież że sierotka tylko perfekcyjnie dopasowana rozmiarem i że szlachetnego materiału.
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:50
        Sierotka jak wygląda?
        • arwena_111 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 12:52
          Obstawiam, że jak koszulka nocna
    • jkl13 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:48
      Łyżwiarkę se uszyj, materiału pójdzie mnóstwo, wykorzystasz cały bon smile
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:49
        A łyżwiarka nie jest tkaninowo... skromna?
        • gryzelda71 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:53
          Jest.
        • alicia033 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:07
          mama-ola napisała:

> A łyżwiarka nie jest tkaninowo... skromna?

Jest.
          Ale w opcji welur jedwabny 100% 1000 PLN może być za mało na materiał.
        • primula.alpicola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:58
          mama-ola napisała:

> A łyżwiarka nie jest tkaninowo... skromna?

Może i tkaninowo skrimna, ale dodaj cekiny, brokat, piórabig_grin
    • ga-ti Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 21:56
      Długo chciałam spódnicę z koła, na podszewce, z kieszeniami, midi, ze szlachetniejszego materiału. Ale d.pa mi urosła i teraz to bardziej trapezowa pasuje, a na nią mniej materiału potrzeba 😄

To może sukienkę i spodnie, czy komplet jakiś, spodnie I marynarkę, czy kamizelkę. A kamizelki są jeszcze modne? Podobają mi się takie na lato zamiast bluzki, ale do koszuli też czasem się przydają.
      Zaraz cały komplet mi z tego wyjdzie, sukienka, spódnica, żakiet, spodnie I kamizela 🤣

Ale może pomyśl o jesieni i zimie i zaopatrz się w grubsze materiały, na zaś.

Zazdroszczę umiejętności szycia!!!
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:18
        Długo chciałam spódnicę z koła, na podszewce, z kieszeniami, midi, ze szlachetniejszego materiału. Ale d.pa mi urosła i teraz to bardziej trapezowa pasuje, a na nią mniej materiału potrzeba 😄

Mam jedną z koła, a sprytnie kolo zaczyna się od bioder. (Taka od pasa to brzuch robi, tak to postrzegam). Moje odkrycie to spodnica z 1/4 koła, te nie pogrubiają, wręcz przeciwnie, polecam.
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:28
        > To może sukienkę i spodnie, czy komplet jakiś,
        > spodnie I marynarkę, czy kamizelkę.

Umiem uszyć spódnicę i sukienkę; spodni dla siebie nigdy nie szyłam (dla męża dresy tylko). Tak zaznaczam, żeby nie powstało wrażenie, że mam bóg wie jakie umiejętności smile
        Komplet marynarka + spodnie kusi.
      • la_felicja Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 23:18
        A po cholerę kieszenie?
        • angazetka Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 23:28
          Bez kieszeni się nie liczy!
    • kachaa17 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:00
      To jest moja sukienka, którą bym chciała uszyć.
      Mam ją nawet ale niestety troszkę się na rękawach porwała vo moim zdaniem trochę tam coś jest źle uszyte. Ale jak ona na mnie leży, wyglądam w niej świetnie. Tak sobie pomyślałam, że można by taką czerwoną uszyć albo z jakiegoś materiału we wzorki. Na nią poszłoby dużo materiału bo dól jest uszyty z pełnego klosza i jsst bardzo mocno namarszczana.
      • scarlett74 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:09
        ąJessu, to jest twa sukienka marzeńhttp://emots.yetihehe.com/1/figielek.gif. Wygląda jak halka ze stroju ludowego
        • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:13
          Z marzeniami się nie dyskutuje!
          Mnie się podoba krój typu dopasowana gora i szerszy dół. Tylko koronki nie. Ale krój w porządku.
          • scarlett74 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:17
            http://emots.yetihehe.com/1/buja_w_oblokach.gif
            • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:03
              Im dłużej patrzę na krój tej sukienki, tym bardziej mi się podoba. Biorę smile
        • kachaa17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:53
          Tak, to jest właśnie sukienka moich marzeń. Jest z bawełny i bardzo ładnie w niej wyglądam i wcale nie wygląda jak halka.
      • alicia033 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:20
        kachaa17 napisała:

> bo dól jest uszyty z pełnego klosza

Raczej na pewno nie jest to pełny klosz, co najwyżej półklosz.
        • kachaa17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:53
          alicia033 napisała:

> kachaa17 napisała:
          >
          > > bo dól jest uszyty z pełnego klosza
          >
          > Raczej na pewno nie jest to pełny klosz, co najwyżej półklosz.
          >
          >
          A przy tym to nie będę się upierać.
      • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:44
        taka znalazlam w reserved.

www.reserved.com/pl/pl/sukienka-z-azurowymi-wstawkami-226ju-38x

PS to nie jest "koronka", to jest "broderie anglaise" smile
    • alicia033 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:14
      hmmmm
      Wełny sygnowane loro piana chodzą po 1000+ zł/m, więc w moim przypadku ten bon to musiałby być na kwotę 3000+, żeby go
      • alicia033 Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 22:16
        (sorry, za wcześnie wysłałam)

żebym miała problem z wyczerpaniem go i to przy założeniu, że ma mi wystarczyć tylko na jedną rzecz.
    • andaba Re: Sukienki marzeń ematek 15.06.26, 23:25
      Kup na trzy sukienki, jedną uszyj od razu, a materiał na dwie schowaj, uszyjesz jak ci się zamarzy inna.
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:00
        W tym sęk, że najpierw musi się zamarzyć, potem wstępnie zaprojektować, a potem dopiero kupić materiał, bo od tego zależy jaki i ile.
    • primula.alpicola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:27
      Bon na materiały, to brzmi jak bardzo nieudany prezentuncertain proces decyzyjny, potem przymiarki, nielewność co do efektu.
      Pojęcia nie mam, co bym z tym zrobiła.
      Może popatrz po sklepach na fasony i rodzaj materiału, porób screeny tego co Ci się podoba i szukaj podobnych?
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:17
        > Bon na materiały, to brzmi jak bardzo nieudany prezentuncertain

No co Ty mówisz, to jest bardzo przemyślany prezent dla kogoś, kto sam sobie szyje ubrania smile Tylko że teraz stanęłam w obliczu braku konkretnych marzeń...

> Może popatrz po sklepach na fasony i rodzaj materiału, porób screeny tego co Ci się podoba i szukaj podobnych?

Robię to od dwóch tygodni non stop. Mój mąż ma wrażenie, że o niczym innym nie mówię. Dlatego postanowiłam dać mu odetchnąć (musiał oglądać te screeny i wysłuchiwać przemyśleń, no bo ktoś musiał) i postanowiłam pogadać o tym tu smile
        • primula.alpicola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:19
          Dla mnie!
          Jak to z prezentami bywa, dla jednej.marzenie, dla innej koszmar
      • beataj1 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:52
        Borze, bon na materiały to najlepszy prezent ever. Tym bardziej że dla wielu osób, a dla mnie na pewno, kupowanie materiałów to osobne hobby. Związane oczywiście z szyciem, ale jednak osobne i bardziej angażujące.
    • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 07:45
      ja glosuje za pieknym jedwabiem na spodnice i spodnie (ile tam wyjdzie) smile
    • misiamama Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:00
      To bon od Złotej Kaczki? Jeśli jedwabny garnitur plus koszula nie wyczerpią puli, zrób komuś prezent.
    • princesswhitewolf Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:54
      Ja w ogole nie spedzam czasu na marzeniach o sukienkach. Otwoeram katalog, zamawiam z przychodza, przymierzam, odsylam te co mi nie pasuja, co pasuje zostaje i nosze bez dalszej analizy a juz na pewno rozmyslan.

Jakbym cos chciala i miala jakies zaciecie projektanckie to bym do krawcowej z materialem poszla a nie marzyla.
    • beataj1 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 08:58
      Wiesz co zrób? Wejdź na Szejna i Temu.
      Pooglądaj tam sukienki. Bo tam są wszystkie sukienki świata. I na zdjęciach wyglądają pięknie - po kupieniu okazuje się że to plastikowe szmaty nijak mające się do zdjęcia, ale Tobie na tym etapie chodzi tylko o zdjęcia. Poszukaj takiej, która ci się podoba. A następnie poszukaj pasujących tkanin.,

Ja mam specyficzny gust i marzenia sukienkowe, więc nie będę pisać o inspiracjach, ale naprawdę poszukaj tam.

Ja zwykle robię tak: włażę na szejna oglądam kiecki. Jak mi się coś spodoba, to na Etsy szukam wykrojów (bo sama nie umiem konstruować), a potem poszukuję pasujących tkanin. A potem to już czysta zabawa.

Jak masz fajny budżet to i w tkaninach możesz poszaleć.
      • chlodne_dlonie Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 15:33
        Qczę..podkusiło mnie wejść na Temu i porozglądać się za sukienkami! Teraz będzie za mną chodzić taka jedna..tylko KTO mi ją uszyje?? Nie znam aktualnie żadnej dobrej krawcowej, buuuuuu
    • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 09:27
      a jeszcze: marzy mi sie dluga, szeroka spodnica z dlugim rozcieciem a boku z takiego materialu.
      szukam gotowej w necie, ale jeszcze nic mnie nie zachwycilo na 100% - uszylabym sobie, gdybym umiala wink

https://sites.miamioh.edu/art-museum/files/2019/02/IMG-7731-678x381.jpg
      • azalee Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 09:53
        O tak! Długie szerokie spódnice z wysokim rozcięciem to mój ulubiony krój. Gdybym umiała szyć to tylko w takich bym chodziła
      • beataj1 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 09:55
        to jest ciężka tkanina. Ale jeżeli chodzi o podobny styl poszukaj kiecek z materiałów Africa Wax Print. Oni tam mają takie fajne wzory.
        • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:02
          tak, wiem, ze ten na zdjeciu jest ciezki - chodzilo mi o wzor Kente smile
          sa z niego spodnice, ale jeszcze zadna nie wydala mi sie idealna ...
      • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:15
        Chodzi o kolorystykę czy o geometryczność wzoru? A może ma się dużo dziać i być pomarańczowo? Bo na szybko takiego Picassa znalazłam. Uszycie takiej spódnicy jest proste, normalnie uszyłabym Ci, ale mieszkasz gdzieś w Niemczech zdaje się. Jeden szew, w dodatku niezszyty do końca, skoro ma być rozcięcie.
        • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:17
          Aaaa, wzór Kente. Nie słyszałam, zaraz się zorientuję co to.
        • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:29
          > Chodzi o kolorystykę czy o geometryczność wzoru?

kenijski wzor kente - bardzo mi sie podoba, mam juz 2 spodnice z afrykanskimi wzorami i bardzo je lubie - i chce wiecej wink

> Uszycie takiej spódnicy
          > jest proste, normalnie uszyłabym Ci, ale mieszkasz gdzieś w Niemczech zdaje się

a gdzie w Polsce mieszkasz?
          bo ja sie wybieram do Krakow i Warszawy w tym roku - moze bym Cie odwiedzila na przymiarke? smile
          • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 11:05
            Mieszkam na dalekiej północy wink
            • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 13:00
              mama-ola napisała:

> Mieszkam na dalekiej północy wink

a moze bym Ci zwyczajnie zaufala (i zaplacila!) i zdecydowala sie na szycie bez przymiarek?
              w sumie to (jak piszesz) proste jest wink

o, ta jest prawie idealna - tylko trzeba kupic z ta gora (totalne no-go!) i wysylka z UK kosztyje prawie tyle, co ubranie uncertain

https://laviye.co.uk/cdn/shop/files/L17Sep-97_1a6e39cd-97dd-4799-8826-bb1186c0334d.jpg?v=1743848645
              • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 15:51
                Mogę Ci uszyć i wysłać do paczkomatu w Krakowie czy gdzieś tam. Potrzebowałabym Twoich wymiarów, których konkretnie, to na priv. Tylko skąd wziąć tkaninę? Szukałam i chatgpt szukał, nie znaleźliśmy.
                • arwena_111 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 10:12
                  coś takiego zalazłam, oprócz tych ofert na temu

truefabrics.pl/produkt-kategorie/stoffe/kente-stoffe/
                  • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 15:43
                    arwena_111 napisała:

> coś takiego zalazłam, oprócz tych ofert na temu
                    >
                    > truefabrics.pl/produkt-kategorie/stoffe/kente-stoffe/

117 cm szerokości i 9 euro za 0,5 m
                    Koszt 2 m - 36 euro + przesyłka, trochę drogo

Na allegro lokalnie widziałam coś, co się nazywa "panel" za 30 czy 35 zł, tylko ze na spódnicę potrzeba by było dwóch identycznych paneli, a tam chyba byl każdy inny.
                • kura17 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 13:57
                  > Mogę Ci uszyć i wysłać do paczkomatu w Krakowie czy gdzieś tam.

dziekuje bardzo smile
                  na razie znalazlam cos - zamowie i zobacze, czy bedzie ok, bo opis dosc skapy.
                  jesli bedzie wtopa, to sie odezwe z przyjemnoscia!

material widuje na etsy, albo na afrykanskich stronach - tym na pewno ja sie zajme, gdybys szyla spodnice, powiesz mi tylko, ile materialu potrzeba.
                  • mama-ola Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 15:45
                    allegrolokalnie.pl/oferta/kente-tkaniny-afrykanskie

Dwa identyczne panele by byly potrzebne, jeden na przód i jeden na tył.
                    smile
                • bi_scotti Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 16:40
                  mama-ola napisała:

> Tylko skąd wziąć tkaninę?

African stores. Na pewno macie w roznych europejskich krajach jakies African communities & na pewno jakies panie tam sprzedaj-kupuja wszelkie rodzaju textiles "from back home" smile Global village, eh big_grin Cheers.
              • marzenka12 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 10:08
                Kuro, chcesz zaćmić Małgosie Rozenek na kolejnym na Top Charity u Inpostorów?
    • partytura2026 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:09
      Nie mam wymarzonej kiecki.
      W zeszłym roku zachorowałam na tą spódnicę:
      bi.im-g.pl/im/db/a8/1d/z31099611Q,Rozenek-pochwalila-sie-w-sieci-sukcesem-syna.jpg
      Ale ostatecznie nie znalazłam, na szycie nie było czasu. Kupiłam coś innego.

Ale tak myślę, że chciałabym ją nadal mieć.
      • nastarana Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 17:29
        Super spódnica, ale to jest Rozenek?? Gdybym weszła w zdjęcie bez tej wiedzy, to bym sobie rękę dała uciąć, że to Doda.
    • klaramara33 Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 10:34
      Nie mam jednej sukienki marzeń ale ostatnio ta poniżejn najbardziej mi się sposobała. Mam tyle sukienek,że nie wiem czy się zdecyduj , zwłaszcza, że wolę używane
      .www.reserved.com/pl/pl/sukienka-z-haftem-780hr-mlc
      • chlodne_dlonie Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 11:26
        Ooo, przypomniałaś mi jedną z moich ulubionych sukienek dzieciństwa czy może bardziej lat nastoletnich, bo miałam wtedy jakieś 12-13 lat i ciocia mi taką uszyła! Od tamtej pory nie miałam podobnej a teraz tak patrzę i patrzę , i chyba sobie 'do koszyka' w Reserved wrzucę i zobaczę czy mi przejdzie ochota, czy jednak sobie taką na urlop sprawię wink Podoba mi się chyba bardziej ta wersja z liliowym haftem, hmmmm.. smile
      • hanusinamama Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 15:58
        Przymierzałam. Jest beznadziejnie uszyta.
        Po pierwsze nie zakłada biustu (góra jest prosta jak w sukienkach dla 3 latek
        Po drugie odcięcie ma powyżej talii (mieszyły 3 kobiety, kazda o innej figurze, na każdej odcięcie było z złym miejscu)
        Po trzecie - to odcięcie na wysokości bioder jest za wysoko. Albo żle jest skrojone to miejsce. Tu się robi taka buła.
        To jest piękny przykłąd jak beznadziejnie są teraz szyte ubrania w sieciówkach
      • arwena_111 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 09:22
        Ta sukienka nawet na modelce źle leży. Spłaszcza biust ( brak zaszewek), odstaje pod pachami i dziwnie wywija się z przodu rant.
        Idealny przykład szycia na wieszak a nie do noszenia.
    • hanusinamama Re: Sukienki marzeń ematek 16.06.26, 15:55
      Dobra szmizjerka. W sensie dobrze uszyta.
      Natomiast wiem, że materiał to mały pikuś. Najpierw trzeba mieć dobrego krawca, krawcową.
    • turzyca Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 10:38
      Cały czas się zbieram, żeby uszyć tę magiczną sukienkę z internetów, która toleruje zmiany wagi i ma głębokie kieszenie. Ze trzy lata temu była bardzo popularna.
      • swiezynka77 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 10:47
        a co to za cudo? poproszę link
    • swiezynka77 Re: Sukienki marzeń ematek 17.06.26, 10:44
      wzięłabym cienką wełnę 100% i uszyła 1-2 sukienki do pracy, jedną z długim lub 3/4 rękawem, drugą z krótkim. typu etui i koniecznie z kieszeniami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka