krwawy.lolo 16.09.26, 16:59 Przeleciałem cały wątek o jajecznicy i jestem tam jedynym zagryzającym bułką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:03 Ja jadam, bo mój mąż jest fanem i jak razem śniadamy, to stety niestety, są bułki. Ja wolę chleb, czerstwy. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:04 Zgłaszam się jako niejedząca bułek. Czasem je w domowych chleb albo jak mi się trafi naprawdę dobry z piekarni tylko te kosztują bardzo dużo monet więc kupujący kot czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:24 nadkomisarz_przyzwoita napisała: > tylko te kosztują bardzo dużo monet więc kupujący kot czasu do czasu. Zaintrygowałaś mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:18 Bułkę (nazywam ją d.u.p.a bo ma to nacięvie na środku) jadam często na śniadanie, przekrojona na trzy części, z mascarpone i powidłami śliwkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:21 To kajzerka jest odbytem? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:37 Jezu, lolo. Odbyt to dziura na środku d.u.p.y, a bułķa przypomina d.u.p.ę, pośladki, poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:39 Kajzerka jest bułką przekrojoną na krzyż. Taka stara i pomarszczona przypomina stary odbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:00 Sam przypominasz stary odbyt. Niecrozumiesz co czytasz i gadasz od rzeczy. Nie jem kajzerek. Jem d.u.p.y. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:05 primula.alpicola napisała: > Sam przypominasz stary odbyt! Pomarszczony! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:05 Fajne te bułki, nie znam takich Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:43 >Fajne te bułki, nie znam takich bułka poznańska. A lolo nie jest z Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 21:17 chatgris01 napisała: > Fajne te bułki, nie znam takich > . U mnie w domu zawsze były półdupki z kefirem bo jedna półka była na dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:09 Ja nie jem ani jednych ani drugich. Jadam inne bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:12 Np. bułki pszenne z orzechami, zareklamowane niejako przez Szwejkową. Znaczy ona pisała o jakichś chyba razowych. Ja tylko pszenne. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:22 Moja corka nazywa nazywa buleczki dupeczki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:50 Bo to bułka poznańska, a nie żadna kajzerka! Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 23:35 primula.alpicola napisała: > przekrojona na trzy części, z mascarpone i powidłami śliwkowymi. Jak się kroi bułkę na 3 części? Całe życie jem bułki składające się po przekrojeniu z 2 części, tzw góry i dołu gdzie trzecia??? Znowu mnie coś ominęło? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 23:48 Bułę grubą a spoistą kroję na trzy plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 07:18 Tak jak andzia pisze, na trzy plastry. Wygodniej się je no i jest większa podaż mascarpone i powideł Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 07:30 We środku jest trzecia, pomiędzy góra a dołem. W mojej rodzinie je się tak co najmniej od dwóch pokoleń. Po co dzielić na dwie, jeśli można na trzy Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 07:49 Ej no ale z tej środkowej części to finalnie się zrobi taki plaster jak okrągła kromka chleba? Chyba mam do tego za małe bułki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 11:21 gatito_z_kato napisała: > Ej no ale z tej środkowej części to finalnie się zrobi taki plaster jak okrągła > kromka chleba? > > Chyba mam do tego za małe bułki 😉 No tak, tylko okrągła. Albo masz nieostry nóż? Moją mogłabym w sumie przekroić i na 4 plastry Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:19 Gdybym mogła jadłabym, tęsknię za porządną glutenową bułą. Piekę sama chleb i nie umiałabym żyć bez pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:21 Jada. Ogólnie jestem fanką pieczywa, od pumpernikla po croissanty, dobrą bułką na pewno nie pogardzę. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:22 Nie jada, bo we Francji nie ma bułek. Bułki/kajzerki oraz sztangle jadam w czasie pobytów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:35 Są bagietki. To też rodzaj bułki. Na francuskich Karaibach chadzałem rano po bagietkę śniadaniową do bulanżerii. Jedna o wdzięcznej nazwie Cherie Doudou. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:43 Nieee, bagietka to rodzaj chleba (chodzi głównie o wielkość, bo ciasto jest identyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:58 Po niemiecku bułka to Brötchen (chlebek). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:03 krwawy.lolo napisał: > Po niemiecku bułka to Brötchen (chlebek). Czyli tak samo jak po francusku, petit pain oznacza mały chleb, czyli chlebek. Bagietki mają jednakowoż zupełnie inny kształt. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:28 Po angielsku "małe cierpienie". 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:30 Little pain? Może być. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:44 krwawy.lolo napisał: > Są bagietki. Bułki typu bułka też są. W każdym razie w tej Francji, którą odwiedzam, nigdy nie miałam problemu z kupieniem "petit pain", w wyborze zbliżonym do polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:00 A którą Francję odwiedzasz, bardziej na północ? Bo tam faktycznie mają bułki, zwłaszcza w Alzacji i Mozeli. U mnie w Ain jedyne petits pains przypominające bułki to te do pan bagnat i nie są dostępne w każdej piekarni, w kazdej piekarni to mają tylko petits pains au chocolat... Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:26 Zapach podpalonych na tosterze petit pain au chocolat to moje zapachowe wspomnienie z pracy jako fille au pair u hrabiny w Burgundii Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 23:54 chatgris01 napisała: > A którą Francję odwiedzasz, bardziej na północ? najczęściej akurat przeciwny kierunek, Nawarrę/Gaskonię, znaczy Pyrénées-Atlantiques. Niemniej gdzie bym nie zajechała nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby, oprócz pain aux chocolat nie było jakichś pain de campagne, fougasse czy pavé w różnych wersjach i wielkości bułkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 12:32 U mnie pains de campagne są wielkości monstrualnej... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:24 Rzadko, bo jednak drożej wychodzą. Nie żeby mnie nie było stać na bułkę, ale po co przepłacać. A sama akurat bułek nie piekę, chleb tak. Najwyżej słodkie drożdżówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 17:57 Zazwyczaj nie pamiętam żeby kupić... Jak pamiętam to i owszem, chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:11 Nie jadam. Zamiast białej buły jadam taki chlebek - jest bardzo miękki i wilgotny w środku, na zewnątrz chrupiąca skórka. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:14 Wygląda ładnie, ale przekrój na pół, włóż sałatę, kiełbasę i ogóra ... i zjedz na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:17 Nie jada. Od święta grahamkę. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:18 Nie, w sumie pieczywa, to prawie wcale nie jadam Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:26 W mojej rodzinie krąży stara anegdotka, jakoby podczas jakiegoś spędu, wesele, czy inne przez eMatkę nazywane BN, któraś z ciotek upominała gości pokrzykując "z chlebkiem, z chlebkiem", coby nie żarli samej szynki i kiebasy. A innym powiedzonkiem było, że "w gościach chleba się nie je". Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:26 Kocham! Zdecydowanie w swoim życiu zjadłam więcej bułek niż chleba. Moje ulubione to „małyszki”, które polecam dziewczynom ze Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:29 Według Prymuli to dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:32 Nie używam wulgaryzmów, dla mnie to po prostu bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:35 Prymula eufemizuje kropkami między literami. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:27 Czasem jadam. Jakies pelnoziarniste staram sie, ale od czasu do czasu i pszenna wjedzie albo kurosant. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:31 Jada. Rzadko jem chleb. Bułki codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:33 Jak ja. Sporadycznie kupuję pokrojony chleb w miejscowej piekarni, zawijam po dwie, trzy (w zależności od wielkości) kromki i zamrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:35 Jadą. Nie ma się czym podniecać ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:38 Rzadko. Zwykle jem chleb, a od święta rogale. Do zagryzania (na przykład jajecznicy) wolę chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:48 jadam bułki ale musi być świeża, dziś kupiona. Jeśli jest wczorajsza to już nie, chleb jest wtedy lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 19:25 Dlatego bułki od razu mrożę. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 21:53 to nie to samo. Taką wczorajszą, a nawet przedwczorajszą bułkę, zdarza mi się wrzucić do piekarnika i wtedy ona odzyskuje chrupkosć skórki, w dodatku jest ciepła. No ale na trzeba trochę czasu poświęcić więc zwykle mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 07:06 Ja wypijam rano moje dwie kawy, kiedy w tym czasie bułka się odmraża. Chyba, że wyjątkowo jadę do pracy, wtedy niestety żrę "starą", odmrożoną wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 07:09 ...a piekarnik zżera mnóstwo prądu Są tostery z takim rusztowaniem do bułek. Ze starego kapcia potrafią zrobić bułkę z chrupiącą skórką i parującym, ciepłym środkiem Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 14:22 Wczorajszą bułkę kroi się na kromeczki, obtacza w robełtanym jajku, smaży na mesełku i zjada posypane cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy eMatka nie jada bułek? 17.09.26, 00:07 A kiedy wyjmujesz z zamrażarki, żeby mieć na śniadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:51 Właśnie przypomniałam sobie o takim wynalazku jak chlebek turecki… Od wieków nie widziałam i nie jadłam 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:52 Jadam bułeczki z przyjemnością, w ogóle lubię pieczywo. Prędzej popłynę na smacznym chlebie niż na ciastkach, w moim uniwersum słodycze nie są konkurencją dla pieczywa Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:57 bułki - jak najbardziej! zawsze w weekend na sniadanie ostatnio miałam taką grubą i przekroiłam na 3 i pomyslalam, Krwawy LOLO tak robi Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 18:59 A bagel to bulka? Jesli tak, to ja owszem - co najmniej raz w tygodniu multigrain bagel double toasted + good cheddar. Bardzo przyjemne na sniadanie, szczegolnie gdy deszcz pada. Jajecznice wole gola - bez zadnych bulek, chlebow, ziemniakow etc. Gole scrambled eggs sa perfect. W ogole jajka pod kazda postacia sa perfect same z siebie & same ze soba Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 19:31 Uwielbiam bułeczki, białe. Ja jestem tim Cejrowski: nie po to człowiek uczył się obrabiać ziarna tysiace lat zeby teraz zryć plewy. A dobra biała pszenna buleczka to skarb. W TM we włoskich przepisach jest pierdylion bułek i chlebków, a ponoć polska chlebem stoi - no nie włosi mają lepsze pszenne pieczywo o 1000% Odpowiedz Link Zgłoś
czekamnawiatr Re: Czy eMatka nie jada bułek? 16.09.26, 19:31 Nie jada. Chyba że sama upiecze. Od sklepowych mam brzuch jak Obelix. Odpowiedz Link Zgłoś