Dodaj do ulubionych

Psychiatra

02.12.04, 18:22
Witajciesmile

Jak powinna wygladac wizyta u psychiatry?
Ja po naprawde wielkim zalamaniu postanowilam udac sie do tego lekarza.I przyznam ze jestem lekko rozczarowana.Dlaczego?Otoz z miesiac temu bylam pierwszy raz i trafilam na lekarza faceta.Bylam panstwowo i wizyta trwala okolo pol godziny.Cala wizyte ryczac opowiadalam o swoich problemach jak koledze czy kolezance.Lekarz zadawal pytania udawal a moze nie udawal ze rozumie i stwierdzil depresje poczym zapisal lekki.Ja po tych lekach nie odrazu poczulam sie lepiej gereralnie wogole nie poczulam sie lepiej.Wiec je odstawilam.Po dwoch tygodniach udalam sie do innego psychiatry tym razem trafilam na kobiete.Zaproponowala mi psychoterapie ale powiedziala ze ma bardzo zabite terminy to ja jej na to ze moge umowic sie prywatnie i wlasnie dzis bylam na takim prywatnym seansie (nota bene 100zl kosztuje ta przyjemnosc).I tak samo opowiadalam jej troche chaotycznie o moich problemach .Ona sluchala od czasu do czasu zadajac jakies pytanie.Potem powiedziala ze czas sie skonczyl i ze jak zechce to sie mozemy umowic za tydzien.Zgodzilam sie .Wypisala mi recepte na pernazinum i na jakies inne leki nasenne i to wsio.
Czy tak to wlasnie wygladac powinno bo mi to srednio pomaga tak pogadac to ja sobie moge z przyjaciolka czy mama.
Dlatego pytam Was na czym polega wizyta u psychiatry badz psychologa??

pozdrawiam binka
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: Psychiatra 02.12.04, 19:04
      Binka, a skąd jesteś? Bo jeśli z Krakowa albo Wrocławia, to mogę Ci podać
      namiary na przyzwoitych specjalistów.
    • binka28 Re: Psychiatra 02.12.04, 19:49
      Jestem z Wroclawia.Bardzo prosze o namiary na przyzwoitych specjalistow.Prochy mi nie pomagaja jedynie wyciszaja troche.

pozdrawiam binka
      • dziki-imbir Re: Psychiatra 02.12.04, 20:50
        Wizyta u psychiatry lub psychologa zwykle trwa godzine - wiec pewnie nie zdazysz
        omowic wszystkich problemow na raz. Zazwyczaj najpozniej do trzeciej wizyty
        ustalasz kontrakt z terapeuta - tzn. czym bedziecie sie zajmowac, jakim twoim
        problemem i jakich efektow sie spodziewacie.
        Co do lekow antydepresyjnych - zwykle zaczynaja dzialac po dwoch tygodniach, ale
        ich pelne dzialanie objawia sie po trzech-czterech tygodniach. Dlatego nie
        dziwie sie, ze po krotkim zazywaniu lekow bylas rozczarowana brakiem efektow.
        Niestety trzeba cierpliwosci.
        Faktem jest, ze po wizycie u dobrego specjalisty, pacjent nie ma watpliwosci czy
        zostal zrozumiany i wysluchany, czy nie. Po prostu wychodzi z poczuciem, ze
        psychiatra czy psycholog wczul sie w jego problem i naprawde go rozumie. Jezeli
        mialas wrazenie, ze on tylko odbebnia wizyte, to znaczy, ze powinien popracowac
        nad warsztatem.
      • umasumak Re: Psychiatra 02.12.04, 21:06
        Psychiatra - dr Agata Moroń - 604467101
        Psycholog - terapeuta - Agnieszka Wysoczańska - 601312762
        • martyna1985 Re: Psychiatra 02.12.04, 21:21
          To straszne!! Człowiek jest w depresji, szuka pomocy a tu trfi na takiego
          lekarza, ktory zamiast mu pomoc przepisze cos dl aswietego spokoju albo
          pogorszy nasz stan psychiczny jeszcze bardziej! Ja tez zamierzam sie z taka
          wizyta, ale nie wiem czy sie odwaze, tym bardziej ze moge trafic na cos takiego
          jak Ty i jeszcze bardziej sie zalamie ze nikt nie umie mi pomoc! Zycze Ci z
          calego serc powodzenia! A moze ktos zna w szczecinie adrsy jakis dobrych i
          niedrogich specjalistów??? Bylabym wdzieczna!
        • mlecyk1 Re: Psychiatra 03.12.04, 02:31
          umasumak napisała:

> Psychiatra - dr Agata Moroń - 604467101
          > Psycholog - terapeuta - Agnieszka Wysoczańska - 601312762

pytanko: oni są z Wrocławia czy z Krakowa? Ja potrzebowałabym namiarów na kogoś
          przyzwoitego w Krakowie,jeśli mogłabym prosić o pomoc w tej sprawie smile
          No i bardzo ważne też - niedrogo sad
          Serdecznie dziękuję
          Sylwia
          • umasumak Re: Psychiatra 03.12.04, 09:21
            mlecyk1 napisała:

> umasumak napisała:
            >
            > > Psychiatra - dr Agata Moroń - 604467101
            > > Psycholog - terapeuta - Agnieszka Wysoczańska - 601312762
            >
            > pytanko: oni są z Wrocławia czy z Krakowa? Ja potrzebowałabym namiarów na
            kogoś
            >
            > przyzwoitego w Krakowie,jeśli mogłabym prosić o pomoc w tej sprawie smile
            > No i bardzo ważne też - niedrogo sad
            > Serdecznie dziękuję
            > Sylwia

Te panie są z Wrocławia. W Krakowie znam małżeństwo psychologów - teraupetów,
            nazywają się Wanda i Maciej Szaszkiewicz i pracują w Centrum Psychoterapii.
            Numeru niestety nie pamiętam, ale wystarczy, że zazdwonisz na informacje i
            spytasz o owo centrum. Znam ich z treningów interpersonalnych i asertywności,
            ale wiem że mają bardzo dobrą opinię też jako psychoterapeuci. Z ciekawostek o
            nich - często biorą udział w programach typu "Rozmowy w toku" jako eksperci.
            Acha pan Szaszkiewicz jest również biegłym sądowym. Pzdr
            • mlecyk1 Re: Psychiatra 09.12.04, 04:02
              umasumak,
              serdeczne dzięki za namiary,będę próbowała smile
    • catalinka Re: Psychiatra 02.12.04, 22:18
      Ja też korzystałam z pomocy specjalisty psychologa. Poszłam prywatnie i żadnych
      leków mi nie dawał, a po terapii czułam się jak nowa, pewna siebie itd. Ja
      znalazłam trochę na chybił trafił, bo w Gazecie Wyborczej z ogłoszenia, ale nie
      żałuję. Pozdrawiam
      Kasia
      • aleksandrynka Re: Psychiatra 03.12.04, 12:41
        psycholog nie ma prawa przepisywać recept, nie dziwne więc, ze nie dał leków.
        Lekarstwa mogą przepisywac tylko lekarze.
    • anaj75 Re: Psychiatra 03.12.04, 09:22
      Psychiatra jest lekarzem i najczęściej swoją rolę widzi w odpowiednim dobraniu
      leków, niestety, tak wielu lekarzy tej specjalności zajmuje się psychoterapią.
      Natomiast psycholog lekarzem nie jest, tabletek nie ma prawa przypisać, jego
      rola polega na pomocy w zrozumieniu siebie, odkryciu źródeł i mechanizmów
      swoich zachowań oraz odkryciu zasobów w radzeniu sobie z sytuacją. W leczeniu
      depresji, innych zaburzeń i chorób też, najlepiej połączyć korzystanie z pomocy
      obydwu, z tym że z czasem rola farmakoterapii powinna maleć, a psychoterapii
      wzrastać.
      A co do czasu trwania sesji terapeutycznej, to zwykle trwa ona godzinę i rzeczą
      specjalisty jest zakończyć spotkanie tak, by klient mógł podsumować, co w
      czasie tej sesji było dlań ważnego i nie czuł się wyrzucany z gabinetu. Faktem
      jest to, że chętnych jest więcej niż dobrych specjalistów i czas oczekiwania na
      spotkanie trwa czasem miesiąc, czy nawet dwa. I zazwyczaj gdy jedna osoba
      kończy, przed gabinetem czeka już następna.
      Ważne byś poza dobrym specjalistą, poszukała wsparcia wśród swoich najbliższych.
      Pozdrawiam.
      Jana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka