gosiakow 02.03.05, 09:20 Witam, Usłyszałam taką łamigłówkę i nie moge sobie z nią poradzić. Moze któras z Was wpadnie? Spośrod 12 kul jedna ma inna wagę (nie wiadomo czy jest lżejsza czy cięższa od pozostałych). Należy w 3 wazeniach znaleźć tę kulę. )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulka.p Re: łamigłówka 02.03.05, 09:23 Pamiętam, że ta zagadka była kiedys w jednym z odcinków "Colombo". MOże sobie przypmnę odpowiedż, jak pomyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
nadiativoli Re: łamigłówka 02.03.05, 10:54 Ja bym zrobila tak: najpierw zwazyc wszystkie kule, potem dwie losowo wybrane (kazda z osobna). 1. Jesli obie maja mase identyczna to sprawa jest prosta: mase jednej kuli mnozymy X 11 i odejmujemy od masy wszystkich kul. 2. Istnieje jednak prawdopodobienstwo, ze jedna z wazonych kul jest ta "inna" i tu znowu dla kazdej trzeba przemnozyc jej mase razy 11 i odjac od masy wszystkich kul. Przyjelabym wtedy za prawidlowy wynik ten ktorego wartosc ma najmniejsze odchylenie i zrobila jak w pt. 1 pozdrawiam nadia Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakow Re: łamigłówka 02.03.05, 11:18 No tak tylko dalej nie wiadomo ktora to kula. (chodzi o jej lokalizację a nie o wagę) ) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: łamigłówka 02.03.05, 11:22 Oto odp: 12 kul i trzy ważenia, czyli rozdzielasz te kule na 3 ważenia 12/3=4 (czyli po 4 kule) etap 1: na jednej szalce kładziesz 4 i na drugiej 4. I jeśli się szalka przechyli to już wiemy w której czwórce jest ta kula. A jeśli szalka jest równa to znaczy że w tej niepołożonej czwórce jest cięższa. etap 2: bierzesz tą czwórkę z cięższą kulą i rozdzielasz na 2 (czyli masz po 2 kule) Kładziesz na wedze i znowu tam gdzie jest cięższa kula szalka się przechyla. etap3: bierzesz tą dwujkę gdzie była cięższa kula i kładziesz na każdej szalce po kuli i już znasz wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakow Re: łamigłówka 02.03.05, 11:33 mynia_pynia napisała: > Oto odp: > 12 kul i trzy ważenia, czyli rozdzielasz te kule na 3 ważenia 12/3=4 (czyli po > 4 kule) > etap 1: > na jednej szalce kładziesz 4 i na drugiej 4. I jeśli się szalka przechyli to > już wiemy w której czwórce jest ta kula. A jeśli szalka jest równa to znaczy że > > w tej niepołożonej czwórce jest cięższa. Ale nigdzie nie jest powiedziane czy ta kula jest cięższa czy lżejasza, wiec połozenie na wadze po czterech kul z kazdej strony nie wyjasni w ktorej czworce jest inna kula (ale dla pocieszenia - jesli na wadze bedzie rowno to napewno kula jest w niepolozonej czworce jak napisalas) :- ) > etap 2: > bierzesz tą czwórkę z cięższą kulą i rozdzielasz na 2 (czyli masz po 2 kule) > Kładziesz na wedze i znowu tam gdzie jest cięższa kula szalka się przechyla. > etap3: > bierzesz tą dwujkę gdzie była cięższa kula i kładziesz na każdej szalce po kuli > > i już znasz wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: łamigłówka 02.03.05, 12:11 hmmm. jak jest lżejsza to szalka będzie leciała do góry, a zasada postępowania jest taka sama. Tą zagadkę znam od "zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakow Re: łamigłówka 02.03.05, 12:20 Ale powiedziane jest ze ta kula ma INNA wagę (co oznacza ze moze byc cięższa lub lżejsza od pozostałych). Jesli pierwsze wazenie polega na połozeniu 4 kul na jednej szali i 4 na drugiej szali i gdy okazuje sie ze szala przechla sie na ktoras ze stron to bedzie wiadomo tylko tyle ze wsrod tych 8 jest INNA kula (bo nie wiadomo czy jest cięzsza czy lzejsza) a nie wsrod 4 co nie spelnia kryteriów zadania (tylko 3 ważenia) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: łamigłówka 02.03.05, 12:56 no fakt toś mnie zagieła, czyli moja wersja jest do inne zagadki, a to wogóle marozwiązanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakow Re: łamigłówka 02.03.05, 13:28 No wlasnie sie głowie juz kilka dni i nie moge na nic sensownego wpaść wiec zaczynam mysles ze moze to nie ma rozwiazania? Chyba ze jeszcze ktos na cos wpadnie Odpowiedz Link Zgłoś
marzena75 Re: łamigłówka 02.03.05, 13:35 Ta wersja nie ma rozwiązania. Nawet jeśli zostaną tylko dwie kule to skąd wiadomo, która ma inną wagę od pozostałych? Przy 3 ważeniach da się to zrobić tylko przy dużej dawce szczęścia: 1. wybieramy 6 kul z puli i kładziemy na każdej szalce po 3. Jeżeli waga stoi równo, tzn że inna kula jest w drugiej partii. 2. z drugiej szóstki kul wybieramy 4 i kładziemy po 2 na każdej szalce. Waga stoi - więc inna kulka jest jedną z dwóch pozostałych. 3. bierzemy jedną z dwóch pozostałych kul i zamieniamy z dowolną kulą na szalce. Waga stoi - inna kula to ta, która pozostała. Waga drgnęła - inna kula to ta, którą położyliśmy. Rozwiązanie drugie ale przy 4 ważeniach: Po pierwszym ważeniu wiemy już w której partii jest inna kula. Rozkładamy więc po 2 kule na każdej szalce z tej partii. Waga stoi - kula jest jedną z dwóch pozostałych. Ale waga może też drgnąć i co wtedy? Zamieniamy 2 kule z jednej szalki na pozostałe dwie. Waga stoi - inna jest w partii, którą zdjęliśmy. Waga drgnęła - inna kula jest w dwóch z drugiej szalki. Zdejmujemy jedną z nich i zamienaimy na jedną wolną. Waga stoi - inna kula to ta, którą zdjęliśmy, waga drgnęła - inna kula to ta która została. Mam nadzieję, że ktoś to zrozumie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena75 Re: łamigłówka 02.03.05, 13:51 Nie, no. Sama sobie przeczę. Pierwszy wariant jest w pełni rozwiązywalny. Dopiero jak przeczytałam to co napisałam, to poukładało mi się to w głowie. A więc: 1. wybieramy 6 kul z puli i kładziemy na każdej szalce po 3. Jeżeli waga stoi równo, tzn że inna kula jest w drugiej partii. Jeżeli drgnęła tzn że inna kula jest tutaj. Wybieramy więc tę drgniętą szóstkę i 2. wybieramy 4 kule i kładziemy po 2 na każdej szalce. Waga stoi - więc inna kulka jest jedną z dwóch pozostałych. Waga drgnęła - inna kulka jest na wadze wśród tej czwórki. 3. Jeżeli waga stoi to bierzemy jedną z dwóch pozostałych kul i zamieniamy z dowolną kulą na szalce. Waga stoi - inna kula to ta, która pozostała. Waga drgnęła - inna kula to ta, którą położyliśmy. Jeżeli waga wcześniej drgnęła to trzeba zastosować wariant z 4 ważeniami. Odpowiedz Link Zgłoś