Dodaj do ulubionych

DO MAM Z DZIALU PERSONALNEGO

13.03.05, 20:51
Witam,
Mam goraca prosbe. Potrzebuje sprawdzic informacje dotyczace urlopu
macierzynskiego i wychowawczego a dokladniej sposobu naliczania go kiedy w
przypadku trwania urlopu wychowawczego na pierwsze dziecko rodzi sie drugie.
Sytuacja jest troche skomplikowana i jezeli jakas eMama pracujaca w dziale
personalnym mogla sluzyc mi pomoca to bede wdzieczna. Bardzo prosze o kontakt
na adres agatex19@wp.pl

Sedeczne dzieki,
Agatex
Obserwuj wątek
    • mamusiamartusi Re: DO MAM Z DZIALU PERSONALNEGO 15.03.05, 17:41
      gdyby któraś z Was odpowiadała na post agatex19 też chętnie o tym poczytam -
      proszę o przesłanie tej informacji równiez do mnei na mail gazetowy - będę
      bardzo wdzięczna.
      • deser_t Re: DO MAM Z DZIALU PERSONALNEGO 16.03.05, 13:15
        Kopiuję z usenetu gazetowego dla zainteresowanych:

• Re: Urlop macierzyński w trakcie wychowawczego Tomek ,
        12-03-2005, 00:16:21 + odpowiedz na ten list

> Jestem na urlopie wychowawczym do lipca a w czerwcu ma się urodzić moje
        > drugie
        > dziecko. Czy mogę bezpośrednio z urlopu wychowawczego przejść na
        > macierzyński?

Na stronie ZUS ( www.zus.pl/niusy/k010828.htm ) podaja:
        " Inna jest sytuacja osoby, która rodzi dziecko w czasie korzystania z
        urlopu wychowawczego. Jeżeli urodzenie dziecka następuje w okresie korzystania
        przez pracownicę z urlopu wychowawczego, urlop macierzyński nie jest udzielany.
        Pracownica nadal korzysta z urlopu wychowawczego, jednakże ma ona prawo do
        zasiłku macierzyńskiego, określonego przepisami ustawy z dnia 25 czerwca 1999
        r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
        macierzyństwa (Dz.U. nr 60, poz. 636 z późn. zm.).
        ....
        Jeżeli prawo do zasiłku macierzyńskiego powstanie w czasie urlopu
        wychowawczego, zasiłek ten przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie, jeśli
        pełny okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego (bez skracania go o 2 tygodnie)
        przypada w czasie urlopu wychowawczego.
        ....
        Jeżeli urodzenie kolejnego dziecka ma miejsce pod koniec urlopu
        wychowawczego, po zakończeniu tego urlopu przysługuje urlop macierzyński w
        wymiarze pozostałym do wyczerpania pełnego okresu, określonego w art. 180
        Kodeksu pracy. Okres ten liczony jest od dnia porodu. Zgodnie z Kodeksem
        pracy, w czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy przysługuje zasiłek
        macierzyński, zatem przepis art. 29 ust. 3 powołanej ustawy nie ma w tym
        przypadku zastosowania i pracownica otrzymuje zasiłek macierzyński przez
        pełny wymiar urlopu macierzyńskiego określony w Kodeksie. "

> Jakie dokumenty, kiedy i gdzie powinnam złożyć?

W ZUS druk Z-3 wypelniony przez pracodawce + odpis aktu urodzenia, pewnie
        takze potwierdzone przez pracodawce podanie o urlop macierzynski.
        Najlepiej dowiedziec sie w inspektoracie ZUS, w ktorym beda skladane
        dokumenty.

Pozdrawiam,
        Tomek

• mamusiamartusi Re: DO MAM Z DZIALU PERSONALNEGO 16.03.05, 13:49
          dzięki deser_t!
        • agatex19 Re: DO MAM Z DZIALU PERSONALNEGO 20.03.05, 20:11
          Ja przeczytalam tez ze urodzenie dziecka na urlopie wychowawczym nie przerywa
          tego urlpou a pracownicy przysluguje zasilek macierzynski a urop wychowawczy
          mozna dokonczyc po skonczeniu pobierania zasilku. Po skonczonym urlopie
          wychowawczym na pierwsze dziecko mozna zaczac urlop wychowawczy na drugie
          (ktory moze trwac do ukonczenia przez dziecko 4 lat). Mam nadzieje ze dobrze
          zrozumialam. U mnie sytuacja jest taka ze ja po urodzeniu pierwszego dziecka
          dostalam tzw zasilek macierzynski i zlozylam wniosek o urlop wychowawczy na
          drugie dziecko a powinnam badz moglam najpierw jakby dokonczyc pierwszy
          wychowawczy a potem zaczac nastepny. Panie w moim dziale personalnym tego nie
          sprawdzily i teraz musimy to jeszcze raz naliczyc. Ale sie rozpisalam, Ups,\
          Pozdrawiam,
          Agatex

deser_t napisała:

> Kopiuję z usenetu gazetowego dla zainteresowanych:
          >
          > • Re: Urlop macierzyński w trakcie wychowawczego Tomek ,
          > 12-03-2005, 00:16:21 + odpowiedz na ten list
          >
          >
          > > Jestem na urlopie wychowawczym do lipca a w czerwcu ma się urodzić moje
          > > drugie
          > > dziecko. Czy mogę bezpośrednio z urlopu wychowawczego przejść na
          > > macierzyński?
          >
          > Na stronie ZUS ( www.zus.pl/niusy/k010828.htm ) podaja:
          > " Inna jest sytuacja osoby, która rodzi dziecko w czasie korzystania z
          > urlopu wychowawczego. Jeżeli urodzenie dziecka następuje w okresie korzystania
          > przez pracownicę z urlopu wychowawczego, urlop macierzyński nie jest
          udzielany.
          > Pracownica nadal korzysta z urlopu wychowawczego, jednakże ma ona prawo do
          > zasiłku macierzyńskiego, określonego przepisami ustawy z dnia 25 czerwca 1999
          > r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
          > macierzyństwa (Dz.U. nr 60, poz. 636 z późn. zm.).
          > ....
          > Jeżeli prawo do zasiłku macierzyńskiego powstanie w czasie urlopu
          > wychowawczego, zasiłek ten przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie,
          jeśli
          >
          > pełny okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego (bez skracania go o 2 tygodnie)
          > przypada w czasie urlopu wychowawczego.
          > ....
          > Jeżeli urodzenie kolejnego dziecka ma miejsce pod koniec urlopu
          > wychowawczego, po zakończeniu tego urlopu przysługuje urlop macierzyński w
          > wymiarze pozostałym do wyczerpania pełnego okresu, określonego w art. 180
          > Kodeksu pracy. Okres ten liczony jest od dnia porodu. Zgodnie z Kodeksem
          > pracy, w czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy przysługuje zasiłek
          > macierzyński, zatem przepis art. 29 ust. 3 powołanej ustawy nie ma w tym
          > przypadku zastosowania i pracownica otrzymuje zasiłek macierzyński przez
          > pełny wymiar urlopu macierzyńskiego określony w Kodeksie. "
          >
          > > Jakie dokumenty, kiedy i gdzie powinnam złożyć?
          >
          > W ZUS druk Z-3 wypelniony przez pracodawce + odpis aktu urodzenia, pewnie
          > takze potwierdzone przez pracodawce podanie o urlop macierzynski.
          > Najlepiej dowiedziec sie w inspektoracie ZUS, w ktorym beda skladane
          > dokumenty.
          >
          > Pozdrawiam,
          > Tomek
          >
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka