astra11 Re: nietypowe imie dla dziewczynki 29.10.05, 12:31 moja córcia ma na imię Olena, moja kochana Olenka, to najzwyklejsza Helena tyle że po ukraińsku albo po czesku, nie było problemu z zarejestrowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
magdapol75 Re: nietypowe imie dla dziewczynki 29.10.05, 13:30 A moze,Anabela,Sky,albo Ivy (czyt. Ajwi) jak bym miala miec druga corke to bym ja wlasnie Ivy nazwala (mieszkam w Anglii i nawet tutaj jest bardzo rzadko spotykane). Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: nietypowe imie dla dziewczynki 17.03.06, 13:00 O rany własnie przeczytałam ze Dorotka to (imię) pokolenie naszych babć)) mam na imie Dorota i nie znam zadnej babci o tym imieniu,za to znam wiele 30 latek bo chyba wtedy bylo to imie dośc popularne Jesli chodzi o imiona dla dziewczynki miałam Kornelcia ale chlopczyk się urodził,jak bedzie dziewczynka to moze dalej Kornelcia?zobaczymy a z imion które mi sie podobają i wpadły mi w ucho to Jagoda,Milena,Lena,Marysia,Blanka,Klara,Marika,Natasza,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
ja-figa Re: nietypowe imie dla dziewczynki 17.03.06, 14:19 powiem szczerze ze niektore imiona ktore tu przeczytalam zwalily mni z nog...ale jak bylam ciazy to tez mialam takia dziwna potrzebe nazwania swojego dziecka imieniem ktore w tedy wydawalo mi sie wspaniale-Laila... otrzezwili mnie moi rodzice zostalo na oliwii (laila tak z sentymentu ma na drugie) ale teraz jestem zadowolona ze jej tak nie nazwalam bo szybko mi sie oslyszalo i wydaje mi sie poprostu troche smieszne. ja sama mam dosc nietypowe imie ale uwazam ze calkiem fajne..malwina Odpowiedz Link Zgłoś
fiszak Re: nietypowe imie dla dziewczynki 17.03.06, 14:38 A co myślisz o imieniu: Daria lub Bianka, albo Wiktoria (Wika, Wiki, Tori) Odpowiedz Link Zgłoś
xenias Re: nietypowe imie dla dziewczynki 17.03.06, 15:11 No cóż - ja mam na imię Xenia. Bardzo lubię swoje imię - traktuję je właściwie jak nazwę własną, bo do tej pory spotkałam tylko jedną Ksenię Ale bywało różnie: w podstawówce dzieci czasami się wyśmiewały (Kto ci dał takie głupie imię?), no i te wszystkie kretynki nauczycielki: "Jak masz na imię?" "Xenia" "Pełne imię, nie zdrobnienie, nie rozumiesz co się do ciebie mówi???" itd. Trochę jest zachodu z dyktowaniem (wersja pisowni "Xenia" - tylko dla przyjaciół, w dokumentach jest "Ksenia"), ale i tak mi się podoba. NO i zdrobnienia: dla mamy jestem Xenusiek, dla taty Xeniuszek, a dla znajomych: Xeńka, Xeńcia, Xenowefa, Xeniaczek, Xenias, Ix, itp., itd ))) Pozdrawiam, X. Odpowiedz Link Zgłoś
ania3nnn Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 17:30 ja miałm dać Oliwia ale jednak Julka. Odpowiedz Link Zgłoś
robin81 Re: Marika 17.03.06, 16:35 witam. sama mam rzadko spotykane imie i od zawsze wiedzialam ze moje dzieci tez nie beda mialy tradycyjnych imion.cos czuje ze bedzie synek ale gdyby sie urodzila coreczka to bedzie nikita. synek zachary/ewentualnie nathaniel.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Nikita 18.03.06, 15:20 Opinia Rady Języka Polskiego: Z USC w Szczecinie do Rady nadeszło pytanie o to, czy dziewczynkom – córkom obywateli polskich – można nadawać imię Nikita, ostatnio bardzo popularne pod wpływem serialu, którego tytułowa bohaterka ma tak na imię. A oto odpowiedź sekretarz Rady: Imię Nikita jest imieniem męskim. Choć jest to imię rosyjskie, to znane jest również w Polsce i rozpoznawane jest jako imię męskie właśnie, głównie za sprawą sławnych Rosjan – Nikity Chruszczowa czy Nikity Michałkowa. W Polsce w 1995 roku nosiło je 40 osób – wyłącznie mężczyzn. Nie znam serialu „Nikita”, którego – jak Pani pisze – tytułową bohaterką jest kobieta, trudno mi jednak wyobrazić sobie, by ktokolwiek z Polaków, słysząc imię Nikita, pomyślał, że chodzi o kobietę. Dodam, że nawet na stronach internetowych (choć nie są one oficjalnymi dokumentami, na które Rada Języka Polskiego się powołuje), zawierających wykazy różnych imion z całego świata (np. na www.behindthename.com), nie znalazłam informacji, że imię Nikita jest imieniem żeńskim. Uważam więc, że nie należy postępować wbrew tradycji, a tym byłoby nadawanie dziewczynkom imienia Nikita. Niebawem bowiem moglibyśmy się spodziewać próśb o zarejestrowanie dziewcząt o imionach Jarema czy Kosma. Odpowiedz Link Zgłoś
katep_1 Re: Nikita 18.03.06, 19:54 A ja daję na imię Maja, chciała Oliwię ale jst tak oklepane ostanio że nie chccę aby w szkole na oliwie obracało sięduzo dziewczyn. Jeszcze podoba mi sie Anilka i Amelka... Odpowiedz Link Zgłoś
isiula1 Re: nietypowe imie dla dziewczynki 17.03.06, 21:34 Moja córeczka będzie miała na i mię Nataszka Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 10:12 Boże drogi, czytam wypowiedzi w tym wątku i wznoszę tylko przerażone okrzyki, zaś moja Żona hamując wybuchy spazmatycznego śmiechu stara się mnie uspokoić. Postaram się więc wypowiedzieć możliwie jak najbardziej spokojnie. Otóż *to*dziecko* jest bardzo ważne, jest kimś niezwykle szczególnym - dla Was, dla Waszych najbliższych. I tyle. Zrozumiałe, że chcecie je ozdobić pięknym (w Waszym obecnym przekonaniu) imieniem, z którego owo dziecko będzie dumne i które z chlubą będzie nosić przez kolejnych osiemdziesiąt, dziewięćdziesiąt kilka lat. Podobną postawę mieli rodzicie Diany Strulak, Saturniny Kondycji oraz Kasandry Fiutak i Genowefy Beby (autentyczne imiona i nazwiska). Umknęło im jednak, że w ten sposób nadali swoim ukochanym córkom nazwy karykaturalne. Naturalnie, nie każda/każdy nosi nazwisko Strulak, Fiutak, Kondycja, Beba. Czy wiecie już jakie nazwisko Wasza córka będzie nosiła za np. 20 lat? Pomyślcie nieco dalej niż w perspektywie roku, dwóch. Potencjalny pracodawca chce zatrudnić rzecznika prasowego. Proces rekrutacji i selekcji przechodzą pomyślnie dwie kandydatki: Letycja Kozioł i Monika Kozioł. Kogo wybierze pracodawca na stanowisko rzecznika prasowego? Osobę odciągającą uwagę otoczenia swoim imieniem czy też osobę, której imię i nazwisko są neutralne i nie zakłócają przekazu? Kolejna rzecz to skojarzenia. "Znam jedną taką Lilianę i ona jest bardzo sympatyczna" albo "Śliczne imię, Lea. Nie znam żadnej Lei". Gorzej kiedy w otoczeniu naszej Hermenegildy (bo znaliśmy jedną miłą Hermenegildę) znajdzie się ktoś ważny (nauczyciel, przełożony, lider), kto owszem, znał kiedyś jedną Hermenegildę i ta zalazła mu za skórę. Wtedy efekt rogów (Horn Effect) gwarantowany. W przypadku imion bardziej popularnych efekt ten jest znacznie mniej prawdopodobny, a jego wystąpienie rozmwywa się. Apeluję zatem o rozsądek. Pamiętajmy, że nasze najlepsze chęci ozdobienia najukochańszej istotki mogą przynieść efekt sportowego tuningu cinquecento. Może po prostu inaczej zadbać o maleństwo, okazując mu miłość, dbając o jego wykształcenie, wychowanie, dobre relacje z otoczeniem. Krysi, Kasi, Monice, Ani, Joasi to nie zaszkodzi. Ukłony, gale. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 14:01 gale napisał: > Naturalnie, nie każda/każdy nosi nazwisko Strulak, Fiutak, Kondycja, Beba. Czy > wiecie już jakie nazwisko Wasza córka będzie nosiła za np. 20 lat? Pomyślcie > nieco dalej niż w perspektywie roku, dwóch. Potencjalny pracodawca chce > zatrudnić rzecznika prasowego. Proces rekrutacji i selekcji przechodzą pomyślni > e > dwie kandydatki: Letycja Kozioł i Monika Kozioł. Naprawdę myśisz, że wychodząc za Kozła dziewczyny masowo będą zmieniać nazwisko na Kozioł? Nie żyjemy już w XIX wieku. Raczej Kozioł zmieni nazwisko na nazwisko żony. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 16:57 To jest już co prawda off topic ale ok. Znam paru bardzo zacnych Koziołów (odmiana w przypadku takiego nazwiska jest kwestią zwyczajową) i podkreślam - w żadnym wypadku nie uważam tego nazwiska za brzydkie czy też śmieszne. W tym przypadku podałem je jako nazwisko dość popularne, bez żadnych szczególnych konotacji. Miłego, gale. Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 17:05 Kozioł czy nie - mój prof. na uniwerku miał ulubiony przykład, jak można zrobić z biednego dziecka ofiarę - dać chłopczykowi o nazwisku kwiatkowski na imię Brajan... he he he Brajan Kwiatkowski i niech on jeszcze mieszka w Borzęciczkach! Parę lat temu był fajny artykuł w "Polityce" nt. właśnie imion - stwierdzono prostą zależność- im rodzice mają niższy status społeczny (czyt. wykształcenie) tym bardziej rekompensują sobie to nadawaniem swoim (licznym z reguły) dzieciom dziwacznych imion jak np. Dorian, Gracjan itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: nietypowe imie dla dziewczynki 20.03.06, 15:05 Za to ludzie z wysokim statusem społecznym nadają dzieciom też dziwaczne wśród niemowlaków imiona - np. Bronisława, Kazimiera, Józef. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: nietypowe imie dla dziewczynki 20.03.06, 15:07 gale napisał: > To jest już co prawda off topic ale ok. Znam paru bardzo zacnych Koziołów > (odmiana w przypadku takiego nazwiska jest kwestią zwyczajową) i podkreślam - w > żadnym wypadku nie uważam tego nazwiska za brzydkie czy też śmieszne. A ja uważam i za brzydkie, i za śmieszne, mimo że również znam parę osób o tym nazwisku. I nikt by mnie nie zmusił do przyjęcia tego (lub innego o tych cechach) nazwiska po mężu. Swoim córkom też bym to odradzała. Odpowiedz Link Zgłoś
meheret Re: nietypowe imie dla dziewczynki 19.03.06, 18:02 A mi sie podoba imię Lawinia Odpowiedz Link Zgłoś
mamanastusi Re: nietypowe imie dla dziewczynki 25.03.06, 13:54 moja córeczka ma na imię Anastazja,mówimy do niej Nastusia,Nastka Odpowiedz Link Zgłoś