Dodaj do ulubionych

Ptasia grypa

10.10.05, 13:29
Czy któraś z was słyszała o jakimkolwiek chorym ptaku?! A czy słyszałyście, ze trudno jest sie zarazić od martwego ptaka?! A czy wiecie, że gotowanie miesa powoduje zabicie wirusów?! ILE Z WAS JE SUROWE KURCZAKI?! I która łapie dzikie ptaki? I która wie o tym, że dzikie ptaki nie atakują ludzi, tylko sie nas boją?
Zastanawiam sie, czy ludzie zawsze są tacy głupi czy tylko w porywach? Usłyszą coś, gdzieś i panikują a nie wiedzą o co.
Obserwuj wątek
    • umasumak Mamopiotra 10.10.05, 13:46
      Ludzie nie obawiają się ptasiej grypy w postaci, w jakiej obecnie występuje,
      ponieważ nie przenosi sie ona drogą kropelkową, ale boją się jej dlatego, że
      wirus ten ma szanse się zmutować i być wtedy zaraźliwy jak "zwykła" grypa.
    • weronikarb Re: Ptasia grypa 11.10.05, 11:50
      Mamopiotra a co powiesz o drobiu hodowalnym ktory zetknie sie z dzikim????
      • kammik Re: Ptasia grypa 11.10.05, 18:06
        Nooo, takie na przyklad dzikie kaczki pasjami lubią robic naloty na kurze fermy.
    • maadzik3 Re: Ptasia grypa 11.10.05, 19:56
      Ludzie boja sie przede wszystkim mutacji. A poza tym nie wszystkie wirusy zabija
      100 stopni. ja tam akurat podchodze na luzie, moze dlatego ze piaty rok z kolei
      slysze ze w tym roku to juz pandema prawie na pewnosmile)) Ale ryzyko (choc nie az
      tak wielkie jak wg srodkow masowego przekazu) istnieje.
      Magda
      • mapta Re: Ptasia grypa 11.10.05, 20:37
        wirusy mutuja i to wiemy, prawda?
        stad mowi sie o 60 ofiarach w Azji, ktore zmarly wlasnie na ptasia grype, bo
        zostaly zainfekowane wirusem, ktory zmutowal w ten sposob, ze potrafil sie
        uaktywnic w ludzkich komorkach. Dopoki ludzki wirus nie zaadoptuje sie w
        komorkach konkretnej osoby to nawet dla niej nie jest grozny, prawda???
        A wiec nie jest to taka panika na wyrost i nasze obawy maja swoje podstawy
        naukowe, udowodnmione zreszta. A jak sie rozniosla grypa "Hiszpanka"???
        Przykladow mozna szukac wielu. Swinie, ktore choruja na pryszczyce ez sa grozne
        dla czlowieka... itd itp. Chcecie szukac wiecej przykladow?
        Wirus grypy roznosi sie przez powietrze z wiatrem. Ptactwo przenosi go
        dodatkowo jeszcze szybciej. I nie chodzi tu o kaczki, ktore zrobia nalot na
        fermy kur... smile

Ze media robia szum to tez wiemy, takie ich zadanie.
        Ale swoj rozum trzeba miec.
        Lepiej swoj niz cudzy smile))
        Pozdrawiam
        • marghe_72 Re: Ptasia grypa 11.10.05, 21:59
          a. 60 ze 100 na całą AZJĘ..
          b. 60 ze 100.. przez ostatnie TRZY lata
          c. WSZYSCY zafrazili sie od drobiu... NIKT od czlowieka
    • nunia01 Re: Ptasia grypa 11.10.05, 23:57
      Tak przy okazji - czy ja mogę sobie nie życzyć kur trzymanych w ogrodku na
      osiedlu w mieście w zabudowie szeregowej. Kurnika brak - kury non stop na dworzu
      a po drugiej stronie ulicy las (czyli dzikie ptaki). Generalnie nie boję się
      grypy, ani zwykłej, ani ptasiej. Na grypę chorowałam raz, wiem jak to 'pachnie',
      nie szczepiłam się nigdy i raczej szczepić się nie będę. Ale może ewentualne
      zagrożenie ptasią grypą jest wystarczającym argumentem za 'likwidacją' tego
      nieszczęsnego drobiu. Obok ich 'wybiegu' plac zabaw mają znajome dzieci - nie
      chciałabym, aby pierwszy przypadek ptasiej grypy w polsce to było dziecko
      sąsiadów. Czy są jakieś przepisy dotyczące warunków w jakich powinien byc
      trzymany drób i czy może być on trzymany w miastach.
      Uprzedę posty o mojej rzekomej upierdliwości i czepianiu się bidnych sąsiadów.
      Nigdy nikomu na osiedlu nie powiedziałam złego słowa choćby niewiem co robił -
      uważam, że to nie moja sprawa i jak mi coś przeszkadza to nie patrzę- nawet jak
      stado dzieci biega pod oknem waląc pokrywkami, kiedy usiłuję pracować - nie
      reaguję. Tym razem jednak chodzi o ewentualne bezpieczeństwo - niekoniecznie
      moje - ja tam do tego drobiu mam dość daleko. Może przesadzam? Jak myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka