Dodaj do ulubionych

glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd

24.10.05, 12:24
jak ci, ktorzy glosowali na Tuska wyzywaja zwolennikow Kaczynskiego od
moherowych beretow.
To straszne jak mozna odcinac sie i krytykowac radio m i uzywac tych samych
metod walki (dyskusji) jakie prezentuje to radio - wyzwisk.
Moze dlatego, ze pochodze z bardzo biednych terenow Warmii i rozumiem dlaczego
ludzie z tamtad glosowali na Kaczynskiego.
Obserwuj wątek
    • chloe30 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:27
      sylwiksylwik napisała:

> Moze dlatego, ze pochodze z bardzo biednych terenow Warmii i rozumiem dlaczego
      > ludzie z tamtad glosowali na Kaczynskiego.

To wytłumacz mi to proszę. Bo ja nie rozumiem jak myślący człowiek może poprzeć
      Kaczora.
      I za tych ludzi mi wstyd.
      • ewa216 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:36
        Dla mnie to też zagadka Chloesmile
      • dyrgosia Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:42
        >
        > To wytłumacz mi to proszę. Bo ja nie rozumiem jak myślący człowiek może
        poprzeć
        >
        > Kaczora.
        > I za tych ludzi mi wstyd.

To bardzo proste, ludzie BARDZO chcą wierzyć we wszystko co im sie obieca, moim
        zdaniem nie problem w wyborcach, którzy chcieli wierzyć lecz w tych co im
        obiecywali nierealne sprawy...rozczarowanie będzie OGROMNE, proporcjonalne do
        nadzeii...
        • chloe30 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 13:04
          dyrgosia napisała:
          > To bardzo proste, ludzie BARDZO chcą wierzyć we wszystko co im sie obieca,
          moim
          >
          > zdaniem nie problem w wyborcach, którzy chcieli wierzyć lecz w tych co im
          > obiecywali nierealne sprawy...rozczarowanie będzie OGROMNE, proporcjonalne do
          > nadzeii...

Dyrgosia - czy fakt, że ktoś daje wiarę tym wszystkim obietnicom nie świadczy
          przeciwko niemu? Nie chcę nikogo obrażać, ani rzucać wyzwiskami, ale przecież
          to głupota!!!!
          • dyrgosia Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 13:28
            > Dyrgosia - czy fakt, że ktoś daje wiarę tym wszystkim obietnicom nie świadczy
            > przeciwko niemu? Nie chcę nikogo obrażać, ani rzucać wyzwiskami, ale przecież
            > to głupota!!!!

Naiwność, naiwność, naiwność... niestety....
            • chloe30 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 13:37
              dyrgosia napisała:

> Naiwność, naiwność, naiwność... niestety....

W takich sytuacjach przychodzi mi do głowy słynne zdanie "Czemu biedny? Bo
              głupi. Czemu głupi? Bo biedny."
    • e_r_i_n Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:30
      A ja pochodze z bardzo biednych terenow Mazur i nie wiem, jak mozna glosowac na
      Kaczynskiego. Ale dlatego, ze ja wiem cos wiecej, niz to, co od sztabu
      wyborczego danego kandydata uslysze. Ludzie, ktorzy glosowali na
      Kaczynskiego "bo dzieki niemu bedzie lepiej" nie maja elementarnej wiedzy
      ekonomicznej. Inaczej wiedzieliby, ze jego obietnice w 99 % sa NIE DO
      SPELNIENIA.
      • goniag33 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:33
        e_r_i_n napisała:

> A ja pochodze z bardzo biednych terenow Mazur i nie wiem, jak mozna glosowac
        na
        >
        > Kaczynskiego. Ale dlatego, ze ja wiem cos wiecej, niz to, co od sztabu
        > wyborczego danego kandydata uslysze. Ludzie, ktorzy glosowali na
        > Kaczynskiego "bo dzieki niemu bedzie lepiej" nie maja elementarnej wiedzy
        > ekonomicznej. Inaczej wiedzieliby, ze jego obietnice w 99 % sa NIE DO
        > SPELNIENIA.

Popieram w całej rozciągłości! Jedyna różnica,że pochodzę z ziemi mazowieckiej.
      • dzindzinka Re: Nie mają wiedzy, 24.10.05, 12:37
        są naiwni, ale po co ich wyzywać? Czy od tego zmądrzeją? Nie lepiej przekonać
        rzeczowymi argumentami? Trudno, teraz Kaczyński jest prezydentem i ja osobiście
        daję mu malutki kredyt zaufania.
        • e_r_i_n Re: Nie mają wiedzy, 24.10.05, 12:39
          Alez oczywiscie - nie jest to powod, zeby ich obrazac. Wyzywanie ludzi swiadczy
          o wyzywajacych, nie wyzywanych. I ten temat pominelam w mojej wypowiedzi.
          • e_r_i_n Re: Nie mają wiedzy, 24.10.05, 12:41
            A jesli chodzi o kredyt zaufania - to nic innego nam juz nie pozostaje,
            niestety.
            Ja w Tusku widzialam szanse na uchronienie Polski przed socjalnymi zapedami
            PiSu - teraz obawiam sie, ze jak PO sie bedzie w sejmie 'stawiala', to majac
            prezydenta po swojej stronie, PiS zrezygnuje z koalicji z PO i zacznie rzadzic
            z rwacymi sie dowladzy 'psujami'. I to mnie przeraza.
        • gabi683 Re: Nie mają wiedzy, 24.10.05, 12:39
          Ale jak mozna zaufać człowikowi który był prezydetem Warszawy i ludzi na niego
          psy wieszali a teraz jest głową naszego karajusad
    • dzindzinka Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:34
      Nie rozumiem jak można rzucać takimi wyzwiskami. Wyzywać od wiesniaków,
      moherowych beretów, obrażać kraj jak się wyraża ciągle jedna z forumowiczek
      "pszenno buraczany". Niedobrze mi się zrobiło po tamtym wątku.
      Ale nie zamierzam się wsydzić. Niech każdy odpowiada za siebie, niech się
      wstydzą te osoby. Podejrzewam jednak, że one są z siebie dumne i czują się
      lepsze, bo głosowały na Tuska!
      Pociesz się Sylwik, że na innych forach z kolei zwolennicy Kaczyńskiego dają
      niezły popis chamstwa.
      • e_r_i_n Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:36
        Ja tez nie obrazam innych - chociaz nie do pomyslenia jest dla mnie glosowanie
        na Kaczynskiego. Ale tak naprawde daje to obraz naszego spoleczenstwa - na
        szczescie powoli zmieniajacego sie.
        Ale przyznam, ze jak wczoraj zobaczylam wstepne wyniki wyborow, to mi sie
        niecenzuralne slowo wyrwalo uncertain.
        • sylwiksylwik mi tez sie wyrwalo 24.10.05, 12:42
          jak zobaczylam te wyniki, ale nie przyszlo mi do glowy wyzywac glosujacych.
          Raczej bylam zla na Tuska, ktory nie przygotowywal sie ostatnio do debat i przez
          to stracil.
          • dyrgosia Re: mi tez sie wyrwalo 24.10.05, 12:44
            Raczej bylam zla na Tuska, ktory nie przygotowywal sie ostatnio do debat i przez
            to stracil.

Nie dlatego przegrał, niestety przegrał, bo za mało obiecywał...
        • verdana Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:44
          Jesli człowiek, który teraz jest prezydentem nie dał zgody na jedną
          demonstrację (bo mu się moralnie nie podoba) a dał na drugą, w której wzięli
          udział ludzie o pogladach, delikatnie mowiac nietolerancyjnych, a
          niedelikatnie - faszystowskich - to nie mogę poprzeć ludzi, którzy uwazają, że
          prezydent powinien stosować prawo wybiórczo, jak mu się podoba.
          • triss_merigold6 Verdana masz pocztę. n/t 24.10.05, 13:19
        • goniag33 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:46
          Staram się nie obrażać innych ,bo nie lubię jak ktoś mnie obraża.Aczkolwiek
          reakcje zwolenników pana Tuska tak mocno mnie nie dziwią-chcieli coś zmienić a
          tu klapa i stąd ta frustracja.Obawiam się też ,że żadne rzeczowe argumenty do
          pewnych osób nie trafią,bo gdyby było inaczej to pan Kaczyński nie zostałby
          prezydentem.
        • gabi683 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:51
          Jest mi strasznie ale to strasznie przykro bo chciałam aby moje dzieci miały
          lepszy start w zyciu!A by nas Polaków widzianow dobrym świetle ,czasy straszne
          juz były więc trzeba teraz lepszego swiata spokojnego .A teraz zaczynam sie bac
          ze to wszystko runie przez Pana K!
      • edka05 do dzidzinki 24.10.05, 12:48
        czy wieśniak to wyzwisko ? Moherowy beret to wyzwisko? Pszenno - buraczana jest
        pradwa o większości polskiego społeczeństwa niestety, ludzie niewykształconych,
        bez elementarnej wiedzy na temat ekonomii i polityki. Gierki kaczek szyte
        grubymi nićmi jeszcze wyjdą wszystkim bokiem. Teraz usiądzie kaczy klan na
        salonach w pałacu prezydenckim i dopiero się zacznie. Po co ciemnota ma się
        rozwijać ? Dostaną zasiłek na wino i będą egzystować jak do tej pory a kaczki
        będą miały elektorat na 10 lat.
        • dzindzinka Re: do dzindzinki 24.10.05, 14:06
          edka kipsz czy o drogę pytasz?

Znam wykształconych i na poziomie ludzi, którzy głosowali na PIS i Kaczyńskiego.
          Zaufali Kaczyńskiemu, bo już mają dość kolejnych afer. Głosowałam na PO, ale nie
          mogę powiedzieć, że wszycy czołowi działacze mi odpowiadają. Są tam wsród nich
          niezłe cwaniaczki, które mogły zrazić ludzi.
          Nie można powiedzieć, że 54 % wyborców to ciemnota żyjąca z zasiłku.
          Przypominam, że jednak dość dużo znanych i wykształconych ludzi głosowało na
          Kaczyńskiego, a z Waszych ubolewań, można wywnioskować, że tylko żule spod budki
          z piwem. Przecież to nieprawda. W dodatku pożyjemy, zobaczymy, może większość
          miała rację i Kaczyński okaże się dobrym prezydentem? Nie można tego wykluczyć.
          W kampanii wyborczej różne rzeczy się robi i gada.
    • 76kitka Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 12:51
      Kiedy wybory wygrał Kwaśniewski nastroje były lepsze, bo odchodziła od władzy prawica, a w Polsce nie było za wesoło, teraz od władzy odchodzi lewica, a zastępuje ją prawica, która swoją polityką poniekąd działa demoralizująco na ludzi zaradnych życiowo, natomiast nie przyjmuje do wiadomości, że POlski nie stac na takie zabezpieczenia dla najuboższych, jak w krajach wyżej od nas rozwiniętych, więc dając potrzebującym trochę jałmużny w postaci różnych zasiłków utrwala się ich w niedostatku. Może i elektorat Tuska, a nie ukrywam, że też na Niego głosowałam, po ogłoszeniu wyników nie zachował się elegancko, ale niestety mówił prawdę.
    • scania81 kaczyński wygrał, bo wiele jest w kraju 24.10.05, 12:57
      osób, którym nie chce sie pracować, a on obiecał im kolejne zasiłki a Tusk
      chciał dac ludziom mozliwość podjecia pracy.

Niestety pełno jest w polsce leserów i kobiet uprawiajacych "zawód-mama" tylko,
      ze teraz my uczciwie zarabiający bedziemy musieli utrzymać, emeryta, renciste,
      bezrobotnego i swoja rodzine... tak wyglada opieka socjalna wg kaczora bo z
      własnej kieszeni on na to nie wyłozy na pewno!
      • e_r_i_n Re: kaczyński wygrał, bo wiele jest w kraju 24.10.05, 13:03
        No wlasnie o to chodzi - Tusk daje wedke, Kaczynski rybe. I wsrod glosujacych
        przewazyli Ci, ktorzy wola isc na latwizne. Szczegol, ze reszta (nie oni) za
        to zaplaca. Ale czemu sie dziwic, skoro mniemanie jest takie, ze to panstwo
        (jakich dziwny twor) daje, nie ludzie ze swoich skladek i podatkow.
    • jakw do sylwiksylwik 24.10.05, 12:59
      Dzięki za Twoje słowa - bo już myślałam, że wszystkich pogięło.
      • hancik5 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:07
        Też dziękuję..
        Mam też dość wyzwisk, to kompromitacja...
        Obelgi, obelgi, obelgi...
        I wy - zwolenniczki Tuska , uważacie się za te bardziej oświecone ??
        Skandal !!!!
        • goniag33 Patrząc na elektorat.. 24.10.05, 13:21
          pana Kaczyńskiego mam prawo czuć się bardziej oświecona.A na marginesie -nikogo
          NIE OBRAZIŁAM.A co do kompromitacji to obawiam się ,że zagości ona w naszym
          kraju na dłużej niestety.
          Pozdrawiam.
        • triss_merigold6 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:25
          Skandalem jest, że wybrany został facet traktujący prawo wybiórczo i
          zapowiadający daleko idące zmiany w konstytucji. Niedemokratyczne zresztą, z
          invocatio dei na czele.
          Tusk moim kandydatem nie był, co jasno i wyraźnie podkreślam. Jednak z
          zestawieniu z Kaczyńskim był zwyczajnie mniej destrukcyjny.
          Nie mam tolerancji dla wrogów tolerancji a prezydent elekt jest nietolerancyjny
          wobec wszystkich preferujących inny niż narodowo-patriotyczny i skrajnie
          prawicowy system wartości.
          Olać pomysły gospodarcze - są nie do zrealizowania.
          Kaczki zajmą się sferą ideologiczną i światopoglądową a to jest groźniejsze.
          • hancik5 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:30
            Triss - Ty przodujesz w chamstwie i braku kultury...Prymitywna jesteś..
            • goniag33 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:32
              A ktoś tu mówił o obelgach ,o tym ,że ma tego dość...
              • hancik5 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:35
                No, tak.Ale ona tak naobrażała innych, że się zapomniałam. Ale masz rację...
            • chloe30 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 13:36
              hancik5 napisała:

> Triss - Ty przodujesz w chamstwie i braku kultury...Prymitywna jesteś..

Gratuluję konstruktywnych argumentów w dyskusji.
            • triss_merigold6 I super 24.10.05, 13:49
              I super. Nie będę się bawić w uprzejmości pod adresem ludzi, którzy takich jak
              ja najchętniej widzieliby w gettach dla wszelkiej patologii.

Mnie nie przeszkadzają pielgrzymki do Lichenia więc niech pielgrzymujący do
              Lichenia odsmerfują się od Parady Równości.
              Ślub koscielny, chrzest, komunia itd. to są wybory innych ludzi i mnie nie
              obchodzą, więc niech ludzie szanują niewierzących, rozwodników itd.

Radio MaRyja wyjątkową kulturę wypowiedzi prezentuje, nie? Dlaczego więc
              miałabym się hamować...
              • hancik5 Re: I super 24.10.05, 14:06
                Triss, dlatego,że masz pewien poziom, mam nadzieję. Jak wszyscy np. kradną to i
                Ty masz kraść ???
                Rozumiem, że można się ponieść nerwom, ale Ty bez przerwy...Sama wiesz...
                • triss_merigold6 Re: I super 24.10.05, 14:29
                  Jestem antyklerykalna otwarcie. Do wiary nic nie mam, do instytucji KK - jak
                  najbardziej.
                  To nie nerwy tylko świadomość bezradności. Żyję w społeczeństwie, którego
                  mentalność mi nie odpowiada i czuję się wyalienowana.
                  • hancik5 Re: I super 24.10.05, 14:37
                    No dobrze, ale naprawdę nie ma potrzeby ranić innych tak przykrymi słowami. Te
                    skromne babcie z kościoła nie są takie złe...
                    Ty jesteś antyklerykalna, ja wręcz przeciwnie, ale czy musimy się obrażać ??
                    • gabi683 Re: I super 24.10.05, 15:53
                      hehhehe skromne babcie z kościoła wygrałaśsmile)))))))))))))
                      • hancik5 Re: I super 24.10.05, 18:46
                        Wiesz co gabi, wolę sto razy przeczytać posty Triss, bo przynajmniej pisze
                        inteligentnie, a Ty tylko głupio pluć potrafisz...
            • czajkax2 Re: do sylwiksylwik 25.10.05, 22:30
              hancik5 napisała:

> Triss - Ty przodujesz w chamstwie i braku kultury...Prymitywna jesteś..

Akurat w tamtym watku to raczej ja zaprzodowałam w braku kultury. Tylko nie
              zdążyłyscie przeczytac, bo Kalina wycięła. Fakt, nie popisałam się
              słownictwem. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie,to fakt ze bardzo mnie
              rozczarowały wyniki wyborów. I wcale nie dlatego, ze jestem gorącą zwolenniczką
              tuska. Nie. Po prostu byłam gorąca przeciwniczką kaczyńskiego jako prezydenta.
              od niedzieli troszke ochłonęłam i już tak panicznie nie oję sie jego rządów.
              chociaz skóra nadal mi cierpnie, jak pomyśle o jego faszytsowskich poglądach.
              Ale cóz,pozyjemy, zobaczymy.
              Przepraszam wszystkie osoby,które mogły się poczuc urazone moimi niezny miłymi
              słowami. Poniosło mnie.
          • michalina7 Re: do sylwiksylwik 24.10.05, 21:27
            " Nie mam tolerancji dla wrogów tolerancji a prezydent elekt jest
            nietolerancyjny"

Tolerancja, tolerancja, tolerancja i jeszcze poprawność polityczna - modna
            ostatnio. Rzygać się chce. Bleeee. Skoro jesteś taka tolerancyjna to zaakceptuj
            wybór większości a nie tup nogą, jak zbuntowana nastolatka.
    • marghe_72 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 13:56
      mnie jest najbardziej wstytd.. a raczej najbardziej zła jkestem na tych, kórzy
      z lenistwa.. głupoty.. wygodnictwa (wpiszcie sobie co tylko chcecie) NIE
      POSZLI głosować
      • bambaryla1 Jak by wiecej ludzi glosowalo.... 24.10.05, 14:02
        Jak by wiecej ludzi glosowalo, to Kaczynski mialby wieksza przewage....szkoda...

B.
    • karina1974 Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 14:12
      e_r_i_n napisała:

> A ja pochodze z bardzo biednych terenow Mazur i nie wiem, jak mozna glosowac
      na
      >
      > Kaczynskiego. Ale dlatego, ze ja wiem cos wiecej, niz to, co od sztabu
      > wyborczego danego kandydata uslysze. Ludzie, ktorzy glosowali na
      > Kaczynskiego "bo dzieki niemu bedzie lepiej" nie maja elementarnej wiedzy
      > ekonomicznej. Inaczej wiedzieliby, ze jego obietnice w 99 % sa NIE DO
      > SPELNIENIA.

no nieststy "z pustego to ani Salomon nie naleje" sad
      A komu wezmą, zeby obibokom dać? Nam oczywiście...
      szkoda gadac..
      • rysia_mama_wiktorka Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 14:41
        no właśnie to co napisała Marghe, to winę, za to, że wygrała Kaczka nie ponoszą
        tylko zwolennicy Maria Maryja, zwolennicy Leppera itp. Przecież w wyborach
        wzięło udział trochę ponad 50 proc uprawnionych. A gdzie reszta? I na pewno
        właśnie w tej reszcie była duża część takich która zagłosowała by na Tuska. Ale
        jaśnie szanowni panstwo olali wybory a teraz będą jak zawsze narzekać. To taka
        nasza narodowa przywara-narzekanie i stękanie.
        Mam tylko nadzieję, że po lekcji jaką dostaniemy od braci K. następnym razem
        ruszą tyłki i pójdą głosować.
    • katarzyna.br Re: statystycznie 24.10.05, 19:31
      to waściwie starzy mężczyżni z podstawowym wyksztaleniem w moherowych beretach
      • luxfera1 tak dla wiadomości 24.10.05, 22:21
        krytykujacych socjal
        czy wiecie ile przeznacza sie na wsi na dozywienie dziecka w szkole?
        1zł.50 gr.
        tam gdzie mozna wydac obiad...2zł.50 gr,
    • haganna Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 24.10.05, 22:21
      Moherowy beret, to pojęcie znane nie od dzisiaj i nie wymyślone na potrzeby
      kampanii prezydenckiej.
      Proponuję posłuchac sobie wypowiedzi tych agresywnych, chamskich staruszek (i
      staruszków), żeby wyrobić sobie pogląd. Śmiem twierdzić, że jest to bardzo
      łagodne określenie w/w.
      Ja również pochodzę z "biednej Warmii" i pierwszę słyszę, droga sylwiksylwik,
      żeby wygrał tam Kaczyński!!! Wygrał na mazurszczyźnie, ale na Warmii - nie!
      I doprawdy NIE ROZUMIEM mentalności ludzi, którzy dali się nabrać na obietnice
      bez pokrycia. Jest mi po prostu za Polaków wstyd!
      I gdyby nie moja obecna sytuacja rodzinna z pewnością nie wahałabym się, czy
      żyć w tym polskim bagienku, czy wiać stąd ile sił. Domyślam się, że młodzi,
      wykształceni ludzie, którzy zobowiązań tutaj nie mają wybiorą raczej tą drugą
      opcję. I znów będzie powtórka z historii.
      • e_r_i_n Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 25.10.05, 08:39
        haganna napisała:

> Wygrał na mazurszczyźnie

Hehe, wiem juz, ze pochodze z mazurszczyzny wink
        • haganna Re: glosowalam na Tuska ale jest mi wstyd 25.10.05, 09:10
          A co e_r_i_n, po polsku nie mówisz?
          Przecież to normalny zwrot, określenie ziemi mazurskiej.
          Z czym masz problem, kochana, chętnie Ci wyjaśnię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka