Dodaj do ulubionych

abonament tv ...

15.11.05, 14:24
Mam pytanie, kto zgłosił posiadanie tv, ma książeczkę i płaci co miesiąc ???
lub ma książeczkę i nie płaci ? A może jest, ktoś kto nie zgłaszał i ma
"święty spokój"? taki lużny temat smile
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:02
      Mam książeczkę i płacę co miesiąc smile

To nie jest lużny temat, bo zaraz będzie wojna między uczciwymi frajerami a
      sprytnymi oszczędnymi wink))
      • cocollino1 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:09
        dokladie to wlasnie pomyslalam zonasmile))
    • czajkax2 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:03
      Płacę co miesiąc. A temat moze zaraz zamienic się w mało sympatyczną pyskówkesmile
      • magdalenkaaa78 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:05
        Nie płacę. Placę za kablowkę, nie oglądam telewizji publicznej.
      • chloe30 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:06
        Dobra, ja pierwsza na stos. Nie płacę. Z powodów ideoligicznych hehe:

- zacznę płacić jak zrezygnują z reklam i zaczną spełniać swoją misyjną rolę
        • gosiamam Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:09
          nie płace, nie mam telewizora
    • mamijka Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:08
      płacę. Z góry za cały rok....
    • mynia_pynia Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:14
      nie płacę, nie rozliczan się z gratisowej kasy, podatek od tego co zarobie w
      pracy niech IM starczy.

Nie odprowadzam podatku od kasy którą dostanę od rodziców czy dziadków,
      udzielałam korepetycji na lewo.

Kupuje "tańsze" perfumy.

Ogólnie można mnie zaliczyć do szarej strefy. He he
      A jak ktoś ma problem to niech mi powie czy zatrudnia niańkę legalnie ;P
      • inia25 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:23
        nie płącę, bo mam cyfre+ i za to płacę abonament. Nawet nie mam kabla do tv
        publicznej.
        • chloe30 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:28
          inia25 napisała:

> nie płącę, bo mam cyfre+ i za to płacę abonament. Nawet nie mam kabla do tv
          > publicznej.

Też mam cyfrę. Ale podobno to nas nie tłumaczy sad(
          • magdalenkaaa78 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:30
            Mało mnie interesuje, czy mnie coś tłumaczy, czy nie. Nie będę płacić za coś,
            czego nie używam. Przynajmniej do tego mnie nie zmuszą. taki mały bunt...
          • inia25 Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:30
            chloe30 napisała:

> inia25 napisała:
            >
            > > nie płącę, bo mam cyfre+ i za to płacę abonament. Nawet nie mam kabla do
            > tv
            > > publicznej.
            >
            > Też mam cyfrę. Ale podobno to nas nie tłumaczy sad(

podobno....
            • weronikarb Re: abonament tv ... 16.11.05, 13:18
              Nie podobno bo to prawda

Jeżeli masz w domu lub firmie, którą prowadzisz sprawne technicznie (a więc w
              stanie umożliwiającym odbiór programu) radio lub telewizor jesteś zobowiązany
              do:

zarejestrowania odbiornika (w ciągu 14 dni od jego zakupu)
              wnoszenia opłaty abonamentowej dającej prawo do korzystania z odbiornika
              radiowego i/lub telewizyjnego.
              Do powyższych czynności zobowiązuje Cię Ustawa z dnia 29 grudnia 1992 r. o
              radiofonii i telewizji (Dz. U. z 20 września 2001 r. Nr 101, poz. 1114 późn.
              zmianami), zaś urzędy pocztowe są zobligowane do prowadzenia rejestracji oraz
              przyjmowania opłat abonamentowych na mocy rozporządzenia Ministra Łączności z
              dnia 16 lipca 1993r. (Dz.U. z 1993r. Nr 70, poz. 338).

.............................................................................

UWAGA!

Jesteś zobowiązany wnosić opłaty abonamentowe również wtedy, gdy korzystasz z
              usług telewizji kablowej (platformy, satelity itp.). Opłata abonamentowa daje
              bowiem prawo do korzystania z danego odbiornika RTV (radia i/lub telewizji) nie
              wiąże się zaś z treścią czy charakterem oglądanych i słuchanych programów. Tak
              więc jako użytkownik dekodera lub telewizji kablowej obowiązany jesteś wnosić
              dwie niezależne opłaty:

. za korzystanie z odbiornika RTV,
              . za korzystanie z usług telewizji kablowej, platformy, satelity itp.

Za zwłokę w uiszczaniu opłaty abonamentowej naliczane są ustawowe odsetki,
              które na rok 2004 wynoszą 12,25 % w stosunku rocznym.
    • przeciwcialo Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:31
      zgłosiłam i płace. staram sie byc uczciwa. płace podatki a to jeden z nich.
      • maniusza Re: abonament tv ... 15.11.05, 15:57
        o matko a jaki to niby podatek?... od luksusu?... big_grin

sorry ja nie płacę. ukamienujcie mnie. albo reklamy albo abonament. prywatne
        stacje zyją z reklam a państwowa musi ciągnąć i tu i tu? i co mi w zamian
        oferuje? stare odgrzewane "hity"?...
        • benita5 Re: abonament tv ... 15.11.05, 16:27
          Place z doskoku, raz na pol roku...trzesac tylkiem przed urzedem wojujcacym z
          telepajeczarzamiwink
          • gorgolka Re: abonament tv ... 15.11.05, 16:37
            A wiecie za co to jest tak naprawdę opłata?
            Nie za program tylko za odbiornik telewizyjny. Tak jest to zapisane. Jak ktoś
            nie ma tv to za odbiornik radiowy powinien płacić.
            Ja dłuższy czas nie miałam tv za to miałam kartę telewizyjną w komputerze i
            kablówkę do komputra podłączoną. Tzn nie musiałam płacić
            No a teraz mam od rodziców stary używany telewizor i chyba będę musiała zacząć
            płacić
            Niestety
        • marychna31 Re: abonament tv ... 15.11.05, 16:33
          > o matko a jaki to niby podatek?... od luksusu?... big_grin
          to podatek jest tylko od luksusu?? Abonament to podatek na tv publiczną. I nie
          ma to żadnego związku z tym czy sie ją ogląda czy nie. Każde państwo czy naród
          jest zainteresowany utrzymywaniem i chronieniem swojej kultury, sztuki i
          języka. Publiczna tv finansuje niekomercyjne przedsięwzięcia (filmy, tetary tv
          itp), których finansowania nie podjąłby się nikt inny. Ich celem nie jest
          zarobienie pieniędzy ale ochrona dóbr kultury.
          • chloe30 Re: abonament tv ... 15.11.05, 16:35
            marychna31 napisała:
            Ich celem nie jest
            > zarobienie pieniędzy ale ochrona dóbr kultury.

Umarłam.
            Marychna, pobudka smile)
            • marychna31 Re: abonament tv ... 15.11.05, 17:52
              > Ich celem nie jest
              > > zarobienie pieniędzy ale ochrona dóbr kultury.
              >
              > Umarłam.
              > Marychna, pobudka smile)
              a kto wyprodukuje spektakle teatru tv, koncerty muzyki poważnej, progaramy
              edukacyjne? Polsat? W przerwie na discopolo i kolejny teleturniej?wink

Chloe, pobudka, komercyjne stacje robia to co sie podoba większości
              społeczeństwa czyli chłamsmile
              • iwoniaw Taaak... 15.11.05, 18:06
                a tv publiczna to poziom trzyma, że hej! Dobra kultury - dawno się tak nie
                uśmiałam. TVP ma z dobrami kultury tyle wspólnego, co reklamy przed dobranocką z
                misją edukacyjną. Co nie zmienia faktu, że tzw. abonament rtv to podatek za
                posiadanie odbiornika tv, niestety...
                • marychna31 Re: Taaak... 15.11.05, 20:16
                  > a tv publiczna to poziom trzyma
                  A to już jest inna sprawa. Ja pisałam tylko o tym, po co jest w ogóle telewizja
                  publiczna i po co jest podatek zwany abonamentem. Z drugiej strony telewizja
                  publiczna jest jedyną telewizją, w której w ogóle ja cokolwiek odnajduję dla
                  siebie. Reszta to tandeta.
                • hubert_urbanski Re: Taaak... 16.11.05, 13:54
                  ja mam kablówkę za którą sporo płacę, nigdy nie oglądam ochłapów 1,2 czy innych
                  programów tego typu. Teatry, dziadostwa itp.
          • weronikarb Re: abonament tv ... 16.11.05, 13:21
            Marychna to niejest oplata za program TV tylko za ODBIORNIK RTV (radio i
            telewizja)

przeczytaj:
            "Opłacanie abonamentu RTV

Jeżeli masz w domu lub firmie, którą prowadzisz sprawne technicznie (a więc w
            stanie umożliwiającym odbiór programu) radio lub telewizor jesteś zobowiązany
            do:

zarejestrowania odbiornika (w ciągu 14 dni od jego zakupu)
            wnoszenia opłaty abonamentowej dającej prawo do korzystania z odbiornika
            radiowego i/lub telewizyjnego.
            Do powyższych czynności zobowiązuje Cię Ustawa z dnia 29 grudnia 1992 r. o
            radiofonii i telewizji (Dz. U. z 20 września 2001 r. Nr 101, poz. 1114 późn.
            zmianami), zaś urzędy pocztowe są zobligowane do prowadzenia rejestracji oraz
            przyjmowania opłat abonamentowych na mocy rozporządzenia Ministra Łączności z
            dnia 16 lipca 1993r. (Dz.U. z 1993r. Nr 70, poz. 338). "
          • hubert_urbanski Re: abonament tv ... 16.11.05, 13:53
            a kto to sprawdzi czy mas z w domu odbiornik, nie ma takiej możliwości.
            Tak w ogóle to było o tym kiedyś ze ta opłata pobierana jest niuczciwie, i nie
            obowiązku płacić za to.
            P.S ja nie płacę od zawsze!
    • topolania Re: abonament tv ... 15.11.05, 18:36
      Zglosilismy, placimy.
    • anna_geras Re: abonament tv ... 15.11.05, 18:52
      nie place bo abonament nie jest obowiazkowy.
      • lizbetka Do tych , które nie płacą :) 15.11.05, 19:19
        No właśnie , nie płacę , bo...
        Ale co mi moga za to zrobić ? Czy moze do mnie przyjść komornik , lub coś
        jeszcze gorszego ? W jaki sposób TVP ściąga nalezności , kto wie ?
        Która z Was najdłużej nie płaci i czy ktos się upomniał o pieniądze ?
        Pa Lizbetka
        • anna_geras Re: Do tych , które nie płacą :) 15.11.05, 20:05
          Ja nie palce okolo 4 lat. Najpierw przychodzily jakies pisma przypominajce o
          zaplacie ale nigdy wezwanie do zaplaty. Teraz od bardzo dawna juz nic nie
          przyszlo. To jest wlasnie ich najwiekszy problem,ze abonament nie jest
          obowiazkowy i nic nie moga zrobic. Jakis czas temu bylo o tym w tv i chcieli to
          zmienic. Byla mowa o tym,ze ewentualnie moze przyjsc jakis kontroler i
          sprawdzic czy masz telewizor lub radio (bo jest to abonament radiowo-
          telewizyjny)ale Ty z kolei nie musisz nikogo takiego do domu wpuszczac i na tym
          sie konczy i Telewizja doskonale o tym wie i niczym nie grozi bo nie ma
          podstaw. Placa ci, ktorzy chca albo ci co nie wiedza,ze nie musza. Telewizja
          sprawy nie naglasnia bo wtedy wiekoszosc by juz nie placila.
        • hubert_urbanski Re: Do tych , które nie płacą :) 16.11.05, 13:56
          nie obawiaj się to nie jest obowiązkowe, nikt nikomu nie narzuci czy ma
          odbiornik czy nie, I kiedy kupił.
    • clk Re: abonament tv ... 15.11.05, 22:50
      Nie płace, mam to gdzies, naprawde, nie bede sponsorowac pensji pana Durczoka i
      reszty ekipy.
      Wystarczy mi, ze place za kablowke i ogladam Discovery
    • nchyb Re: abonament tv ... 16.11.05, 13:24
      mąż zgłosił i płaci, a to tak jakbym i ja płaciła smile
      • monika121975 Re: abonament tv ... 16.11.05, 13:46
        Nie płacę, bo nie oglądam - pudło owszem stoi i się kurzy - sporadycznie
        córeczka ogląda Teletubisie na wideo.
        W jaki sposób ktoś w ogóle jest w stanie sprawdzić czy mam tv i od kiedy??
        (gdyby chciei nałożyć na mnie odsetki karne to niby za jaki okres?)
    • wierzba_b Re: abonament tv ... 16.11.05, 14:13
      Nie mam telewizora, więc oczywiste, że nie płacę. Mniej oczywiste, że za radioodbiornik nie płacę również wink ale szczerze mówiąc, to nigdy się tym nawet nie zainteresowałam. Gdzie to się zgłasza, tak w ogóle? I ile się za radio płaci? Mieszkamy na swoim od dwóch i pół roku i jakoś żaden urzędowy papier w tej sprawie nie przyszedł...
    • babka71 tamara30 , a Ty płacisz???? 16.11.05, 14:21
      może odpowiesz wreszcie!!!!!!!!!!
      i nie lużny tylko luźny, ale coś mi tu pachnie zbieraniem info..
    • wieczna-gosia Re: abonament tv ... 16.11.05, 15:48
      dlugo nie wiedzialam ze sie placi (jakos mi umknalo... wiec i nie placilam.
      Teraz place w zwiazku z tym zupelnie uprawnienie sie rzucam jak widze syfy w TV.
      Ale akurat teatr TV ogladam i czesto sie tam zdarzaja perelki, w kwestii
      programow dla dzieci TVP jest mimo wszystko the best.

Maja niestety mase syfu. ktorego iec nie powinni jak TV z mosja. Ale moim
      zdaniem- mimo wsztystko mniej niz TVki komercyjne.

za rok sie placi cos kolo 150 zlotych, wiec uznalam, ze jednej pray butow moge
      sobie nie kupic.

A zglasza sie czlowiek na poczte po ksiazeczke oplat TVP, jakby ktos nie wiedzial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka