Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!!

22.02.06, 09:37
Mam psa dalmatytńczyka. Ma już 5,5 roku. Jest kochany, ale jego sierść jest
nie do opanowania. Juz nie wiem jak sobie z tym radzić. Włosy są wszędzie, w
całym domu. Zabroniłam mu wchodzić do jednego z pokoi, stwierdzając, ze skoro
dla naszej trójki pozostaje 45 m, to psu wystarczy do brudzenia 30. I co? Nic
z tego. Włosy psa są nadal wszędzie, nawet w pokoju, do którego nie wchodzi.
Dziennie zmiatam kupkę jego włsów. Ta sierść jest wszędzie, w ubraniach,
zdarza się na talerzach, pomimo wszelkich moich starań. nawet jak idziemy w
gości, to pojedyncze włsoki z nas spadają i zostają w cudzych domach.
Koszmar. Pies jest kochany i nie pozbędę sie go. jednak męka tak jeszcze
przez kilka lat, doprowadzi mnie do szaleństwa. Jeśli na tym forum znajdzie
się właściciel tego nota bene wspaniałego (poza sierścią) psa, niech mi
podpowie jak radzi sobie z porządkiem w domu.
Obserwuj wątek
    • katimai Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 09:45
      ja sie ma psa w domu to trzeba sie pogodzic z faktem, ze bedzie nam towarzyszyc
      jego siersc, i to wszedzie i nic z tym nie zrobisz, pies na jesien i na wiosne
      musi sie pozbyc futra- taka psia natura, i nic ci nie da terroryzowanie go i
      nie wpuszczanie do jednego pokoju - bo do drugiego bedziesz na własnych butach
      (kapciach) przenosic jego włosy , chcesz sie pozbyc sierści to pozbac sie psa z
      domu - wszystko
      • nati_28 Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 09:51
        Tylko, że dalmatyńczyk nie leni sie wyłacznie na jesień i wiosnę. To pies, z
        którego sierść spada jakby ktoś ją rwał garściami przez cały boży rok. Czasem
        zastanawiam się jak to się dzieje, że on jeszcze nie wyłysiał. To
        nieprawdopodobne. Tylko ktoś kto ma dalmatyńczyka jest w stanie to zrozumieć.
        Żaden iiny pies nie leni się tak straszliwie. Teraz juz wiem dlaczego powstał
        film "100 dalmatyńczyków". Inaczej te nawoasem mówiąć cudowne pieski poza
        sierścią, pozostawione byłyby same sobie.
        • katimai Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 09:54
          ciesz sie ze nie masz w domu kakuaza
          twoj dalmatynczyk to "pikus" uwierz mi na słowo
          • nati_28 Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 10:07
            smile) I jak sobie radzisz z tym kaukazem??
      • lola211 Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 10:15
        Nic nie doradze, moge conajwyzej wspolczuc.

Ale bedac przy tym temacie zaapeluje do przyszlych wlascicieli psów- naprawde
        powaznie zastanowcie sie nad doborem rasy, takze ze wzgledu na siersc.Sa psy,
        ktore nie linieja, takie ktore maja wlosy i ich nie gubia, nie bedzie później
        problemow.
        Nieprawda jest, ze zawsze pies=siersc wszedzie.Wystarczy kupic odpowiedniego
        psa.
    • ciociapolcia Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 09:52
      Ech, to nie tylko dalmatynczyki, to nie tylko psy...
      Trzeba sie przyzwyczaic wink. Coz wiosna idzie....
      • aglesnik Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 10:11
        miałam podobnie z moim goldenem. co prawda jest starszy, ale radze podawać
        specjalny zestaw witamin na polepszenia jakości sierści i raz dziennie
        szczotkowac, u mnie pomogło. po powrocie z pracy, kiedy zostawiam psa na małej
        powierzchni mozna było brodzć we włosach!! i niestey nie da się ograniczyć
        rozprzestrzeniania się włosów nawet na dużych powierzchniach. mój pies nigdy
        nie wchodzi na górę domu a zawsze są tam jego włosy, na szczęscie w małych
        ilościach! pozdrawiam.ag.
      • edycia274 ciociapolcia 22.02.06, 10:33
        Czy Twoje kotony gubią sierść? chodzi mi czy teraz, bo moja jakos tak nie za
        bardzo, i nie wiem czy to dopiero sie zacznie?
        • ciociapolcia Re: edycia 22.02.06, 10:38
          Gubia, chociaz to jeszcze nie jest to... Szykuje sie wlasnie na zaklaczenie wink
          Ale odkurzac moge codziennie, szczegolnie, ze nie mam dywanow i siersc + kurz +
          moja siersc wink zbiajaja sie w kleby i leza to tu, to tam... Masakra smile.
          Najbardziej nielubie jak otwieram cos swiezo przyniesionego ze sklepu, a tam
          juz jest wlos kota wink.
          • edycia274 Re: edycia 22.02.06, 10:39
            kurde bo ja nie maiałam jeszcze doczynienia z gubieniem siersci, a mam
            wrazenie,ze moja ma jej bardzo duzo na sobie
            wink))
            • ciociapolcia Re: edycia 22.02.06, 10:47
              Nawet jezeli wydawalo by ci sie, ze ma jej malo, to i tak przy klaczeniu
              zmienilabys zdanie ;P.
              Mlode kotki jeszcze nie gubia tak strasznie... Pozniej okresowo jest to
              tragiczne. Czesanie + witaminki + wietrzenie futra wink, to moj sposob... No i
              przyzwyczajenie sie...
    • kalinkaagata Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 10:10

A czy we szystkie pory roku, sierśc wypada jenakowo?
    • michiko bo psa teżbe dobrze odżywiać a nie być leniem 22.02.06, 10:35
      patentowanym i dawac psu jeść tylko suchą karme. W tym tkwi przyczyna. Ot i
      cała filozofia....
      Witaminy SA 78 polecam i stosować oraz gotowac psu normalne żarcie.
      Wezmą psa i jęczął co za ludzie...
      • ciociapolcia Re: bo psa teżbe dobrze odżywiać a nie być leniem 22.02.06, 10:39
        Jest duzo zdan przeciw podawaniu psom i kotom tylko suchej karmy.
      • lola211 Re: bo psa teżbe dobrze odżywiać a nie być leniem 22.02.06, 10:40
        Jakie to proste..
        Tylko czemu ON mojego ojca, ktory zre gotowane i surowe tak masakrycznie
        linieje? Cala chalupa zaklaczona.
    • edward77 Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 10:47
      Tez mam 5-letniego dalmatyńczyka. I też mam problem z sierscią przez cały rok.
      W różnych okresach swojego zycia był karmiony: Specjalnymi puszkami dla
      alergikOw "Royal Canine", gotowanym ryżem z drobiem, sucha karmą. I jeśli
      chodzi o wypadanie sierści nie było różnicy jeśli chodzi o sposób żywienia.
      Wypadała zawsze na potęgę. W domu do dywanu kupiłam specjalną trzepaczkę, bo
      odkurzacz tylko głaskał dywan, ale też przyczepia sie to do ubrania. Jak
      oddajemy samochód do czyszczenia (tapicerkę), zawsze krecą nosem.))
    • jopowa Re: Czy ktoś ma dalmatyńczyka w domu? Ratunku!!! 22.02.06, 11:05
      znowu o psie. to nie jest forum epies! trzeba sie opamietac i wybierac gdzie
      cos napisac a nie tak wpychac na sile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka