ona_00 09.04.06, 08:52 chodzil ktos? jak to wyglada i czy warto? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.lenard Re: terapia malzenska 09.04.06, 09:32 ja nie chodzę i mam nadzieję ze nie bede musiała. Ale zawsze warto próbować, a moze to wam pomoże. Zycze powodzenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margosia.kr Re: terapia malzenska 09.04.06, 09:36 Decyzja o terapii małżeńskiej jest świadectwem chęci obydwu stron do utrzymania małżeństwa, a to duży krok w wychodzeniu z problemu. W zależności od miasta i od tego u kogo jest się na terapii tzn. państwowo czy prywatnie częstotliwość spotkań jest różna. W ramach ubezpieczenia zazwyczaj raz w miesiącu. Rola psychologa polega na wysłuchaniu każdej ze stron, na poznaniu tego samego problemu zarówno z pozycji żony, jak i męża. Na poznaniu osobowości jaką małżonkowie posiadają. Rolą psychologa nie jest ocenianie i mówienie pani robi to źle, a pan tamto, ale pomoc w zrozumieniu zachowań, reakcji partnera. Pomoc w byciu bardziej empatycznym. Pomoc w spojżeniu na sprawę z pozycji partnera. Wskazanie zachowań, cech charakteru, które może warto w sobie przepracować, warto próbować zmienić. Gdy dwoje ludzi ma świadomość problemu, tego, że jest źle i chce walczyć o swój związek, to myślę, że terapia małżeńska doda im sił i pozwoli lepiej się poznać. Pozdrawiam - Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
niania40 Re: terapia malzenska 09.04.06, 16:54 Bardzo polecam. Ja sie "rozstawalam" z partnerem przy pomocy pani psycholog. Polecila nam ja para, ktorej pomogla uratowac malzenstwo. U nas byla sytuacja szczegolna, bo nie bylismy malzenstwem i kazde z nas mialo po 2 dzieci w wieku 7-11 lat i mieszkalismy w szostke razem przez rok, co skonczylo sie fatalnie i trzeba bylo z tego wybrnac przy jak najmniejszych stratach dla dzieci i dla nas. Zawsze zalowalam, ze nie mielismy kontaktu z psychologiem zanim podjelismy decyzje o zamieszkaniu z dziecmi. Jestem pewna, ze wtedy historia naszego 4 letniego zwiazku potoczylaby sie inaczej - bardziej optymistycznie. Wiec polecam terapie jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś