setite Re: pranie w niedziele 01.06.06, 10:42 Jeśli jestem w domu, czasem nastawiam pralkę. Staram się tego nie robić - ale nie ze zwględu na tabu - tyle, że mieszkam w bloku, akustyka jest jaka jest, nie chcę hałasować sąsiadom w dzień wypoczynku, tak samo jak nie uruchamiam pralki wieczorem w godzinach ciszy nocnej. Nie uważam natomiast wciśnięcia guziczka 'on' za pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_woo Re: pranie w niedziele 01.06.06, 10:47 Piorę bez względu na to, czy to dzien powszdni czy niedziela. Jesli jest ciepło ciuchy wieszam na balkonie i niczym i nikim się nie przejmuję Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0101 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 11:45 Ja niestety mam opory, mimo że nie jestem 100% praktykującą katoliczką. Chbya jest to bardzo zakorzenione od dzieciństwa w mojej głowie, gdzie nigdy w niedzielę się nie prało i nie sprzątało. Nie mniej jednak zdarza mi się włączać pralkę w niedzielem, ale staram się to robić wieczorem, a nie np w południe podczas sumy Myślę jednek że niewiele osób w ówczesnych czasach przestrzega przykazania "dzień święty święcić", a już napewno nie młodzi ludzie. Weźmy np osiedle gdzie mieszkam. Są tam w większości młode rodziny z dziećmi i na co drugim balkonie w niedzielę wisi pranie bądź jest rozwieszane. Na początku gdy tam się przeprowadziłam trochę to mnie mierziło ale teraz już się przyzwyczaiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 haha,historia kolo zatoczyta,temat powrócil 01.06.06, 12:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=28311091&v=2&s=0 staram sie nie prać choć zdarza mi sie. wieszam niewidocznie Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: haha,historia kolo zatoczyta,temat powrócil 01.06.06, 12:28 Też sobie o tym wątku pomyślałam A ostatni wpis ekan budzi we mnie ogromną wesołóść - zresztą wątek jako taki też Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: pranie w niedziele 01.06.06, 13:03 wg kościoła, niedziela to dzień swięty i nie należy pracować- zarobkowo, czyli teoretycznie pranie możesz prać. Ja piorę i wieszam na balkonie w słoneczny dzień. Moja córa nie wie czy to środek tygodnia czy niedziela i brudzi tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 13:08 a.lenard napisała: > wg kościoła, niedziela to dzień swięty i nie należy pracować- zarobkowo, hmmm,no nie wiem.wg mnie to należy powstrzymać sie od wszelkich zbędnych,prac i ciężkich.Czy pranie do takich należy?wg kościola tak,a wg innych to od wlasnego sumienia.Skoro gotować można a co za tym idzie przygotowanie posilku i posprzątanie po nim jest dlugą,ciężką i zmudną pracą... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 14:31 W niedzielę nie wykonuję ZBĘDNYCH prac, więc jeśli mnie nie przyszpili - nie piorę. W niedzielę absolutnie nie wywieszam na zewnątrz ozdób w postaci prania. I bardzo mnie razi, gdy inni to robią. (Mam prawo do tego, że mnie razi Ostatnio widziałam (w weekend majowy), jak patriota sąsiad wystawił na balkonie biało-czerwoną flagę i udekorował jej otoczenie praniem właśnie. Nie wiem jak to nazwać: brak poszanowania dla symboli narodowych? Czy bardziej ogólnie: brak myślenia? ------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç - Czy zyskujesz przy bliższym poznaniu? - Tak Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 14:41 Nie piorę, staram się chociażby przez taki drobny fakt uczcić niedzielę. I wkrurzam się na siebie jak na niedzielę zostaje rozwieszone w sobotę pranie. W niedzielę też nie sprzątam, i staram się nie gotować, ale z wynienionych to robię to najczęściej. Na balkon pranie wystawiam, choć mam dyskomfort z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ia5 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 20:30 Piorę w niedzielę,wieszam jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 23:28 generalnie nie piorę w niedzielę - w tygodniu znajduję na to czas, mimo pracy. ale zdarzyło mi się prać rzeczy dziecka w niedzielę, jak były np. załatwione marchewką czy kupką. Odpowiedz Link Zgłoś