Dodaj do ulubionych

pranie w niedziele

• setite Re: pranie w niedziele 01.06.06, 10:42
      Jeśli jestem w domu, czasem nastawiam pralkę. Staram się tego nie robić - ale
      nie ze zwględu na tabu - tyle, że mieszkam w bloku, akustyka jest jaka jest,
      nie chcę hałasować sąsiadom w dzień wypoczynku, tak samo jak nie uruchamiam
      pralki wieczorem w godzinach ciszy nocnej.

Nie uważam natomiast wciśnięcia guziczka 'on' za pracę.
    • kasia_woo Re: pranie w niedziele 01.06.06, 10:47
      Piorę bez względu na to, czy to dzien powszdni czy niedziela. Jesli jest
      ciepło ciuchy wieszam na balkonie i niczym i nikim się nie przejmuję wink
    • agnes0101 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 11:45
      Ja niestety mam opory, mimo że nie jestem 100% praktykującą katoliczką. Chbya
      jest to bardzo zakorzenione od dzieciństwa w mojej głowie, gdzie nigdy w
      niedzielę się nie prało i nie sprzątało. Nie mniej jednak zdarza mi się włączać
      pralkę w niedzielem, ale staram się to robić wieczorem, a nie np w południe
      podczas sumy smile Myślę jednek że niewiele osób w ówczesnych czasach przestrzega
      przykazania "dzień święty święcić", a już napewno nie młodzi ludzie. Weźmy np
      osiedle gdzie mieszkam. Są tam w większości młode rodziny z dziećmi i na co
      drugim balkonie w niedzielę wisi pranie bądź jest rozwieszane. Na początku gdy
      tam się przeprowadziłam trochę to mnie mierziło ale teraz już się
      przyzwyczaiłam.
    • beata985 haha,historia kolo zatoczyta,temat powrócil 01.06.06, 12:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=28311091&v=2&s=0
      staram sie nie prać choć zdarza mi sie.
      wieszam niewidocznie
      • lila1974 Re: haha,historia kolo zatoczyta,temat powrócil 01.06.06, 12:28
        Też sobie o tym wątku pomyślałam smile

A ostatni wpis ekan budzi we mnie ogromną wesołóść - zresztą wątek jako taki
        też smile
    • a.lenard Re: pranie w niedziele 01.06.06, 13:03
      wg kościoła, niedziela to dzień swięty i nie należy pracować- zarobkowo, czyli
      teoretycznie pranie możesz prać. Ja piorę i wieszam na balkonie w słoneczny
      dzień. Moja córa nie wie czy to środek tygodnia czy niedziela i brudzi tak
      samo smile
      • beata985 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 13:08
        a.lenard napisała:

> wg kościoła, niedziela to dzień swięty i nie należy pracować- zarobkowo,
        hmmm,no nie wiem.wg mnie to należy powstrzymać sie od wszelkich zbędnych,prac i
        ciężkich.Czy pranie do takich należy?wg kościola tak,a wg innych to od wlasnego
        sumienia.Skoro gotować można a co za tym idzie przygotowanie posilku i
        posprzątanie po nim jest dlugą,ciężką i zmudną pracą...
    • ewa2233 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 14:31
      W niedzielę nie wykonuję ZBĘDNYCH prac, więc jeśli mnie nie przyszpili - nie
      piorę.
      W niedzielę absolutnie nie wywieszam na zewnątrz ozdób w postaci prania.
      I bardzo mnie razi, gdy inni to robią. (Mam prawo do tego, że mnie razismile

Ostatnio widziałam (w weekend majowy), jak patriota sąsiad wystawił na balkonie
      biało-czerwoną flagę i udekorował jej otoczenie praniem właśnie.
      Nie wiem jak to nazwać: brak poszanowania dla symboli narodowych?
      Czy bardziej ogólnie: brak myślenia? smile
      -------------------------------------------------
      çççççççççççççççççççççĂççĂç
      - Czy zyskujesz przy bliższym poznaniu? - Tak smile
      • volta2 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 14:41
        Nie piorę, staram się chociażby przez taki drobny fakt uczcić niedzielę. I
        wkrurzam się na siebie jak na niedzielę zostaje rozwieszone w sobotę pranie. W
        niedzielę też nie sprzątam, i staram się nie gotować, ale z wynienionych to
        robię to najczęściej.
        Na balkon pranie wystawiam, choć mam dyskomfort z tego powodu.
    • an_ia5 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 20:30
      Piorę w niedzielę,wieszam jak zwykle
      • mynia0 Re: pranie w niedziele 01.06.06, 23:28
        generalnie nie piorę w niedzielę - w tygodniu znajduję na to czas, mimo pracy.
        ale zdarzyło mi się prać rzeczy dziecka w niedzielę, jak były np. załatwione
        marchewką czy kupką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka