begonia4 02.08.06, 08:43 widziałyście? co o nim myślicie? a o komentarzu kończącym ten spot? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucerka Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 09:01 Dajcie jakis link???? U mnie no telewizor Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 12:31 Nie widzialam. Czytalam opis w kilku gazetach. Widzialam zdjecia "stop-klatka". Mysle, ze sprawy nie maja sie tak radosnie wprost jak sobie wymyslili tworcy spotu. Mysle, ze jest on obrazliwy dla calej rzeszy ludzi, ktorzy maja problemy z poczeciem i urodzeniem dziecka (znam takich par sporo, nawet wsrod rowiesnikow). Niektorzy beda walczyc do 40-stki. W tym czasie pewnie sie wzbogaca, co jeszcze bardziej "obciazy" i tak negatywny obraz wsrod czesci rodziny czy spolecznosci lokalnej. Mysle, ze taki obraz dreczy tez wielu ludzi, ktorzy nie maja zadnego zaplecza (chocby wynajetej kawalerki czy pokoju, pracy, oszczednosci) i z przyczyn finansowych musza odsunac w czasie decyzje o dziecku. Rozumiem jednak, ze ani politycy, ani pani z centrum, ani autorzy spotu nie maja takich problemow: maja kase wiec dzieci tez machneli. Teraz czas dopiec do zywego tym, ktorzy miec dzieci nie moga. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 13:36 Można to zobaczyć tu: www.press.pl/newsy/pokaz.php?id=5805 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 13:43 a mnie ten spot raczej rozbawił.w wielu przypadkach jest cholernie prawdziwy.sama mam sporo znajomych którzy zrobia sobie dzidzi ale pod warunkiem że bedą miec wille z basenem i odłozone na koncie pieniadze na reszte zycia bez pracy.a gdy juz w koncu zabieraja sie do robienia owej dzidzi okazuje sie ze ta pojawic sie nie chce i zaczyna sie leczenie,in vitro,rozpacz.dlaczego???bo natura czesto czekac nie chce.ale oczywiscie nikogo nakłaniac do robienia dzieci nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 polecam stronę GUS 02.08.06, 13:48 www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/ludnosc/index.htm zwłaszcza analizę piramidy wieku za 25 lat ( żeby się otworzyła piramida trzeba zainstalować mały programik, ale warto) i wykresy dotyczące liczby urodzeń. Miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 13:58 Mysle ze nigdy bym sie nie zdecydowala na dziecko nie majac odkurzacza, i paru innych drobiazgow, typu kuchenka, lodowka, pralka, kilka mebli. Wiem ze "dawniej ludzie nie mieli a dzieci rodzili" ale jakos im, kurna, nie widziec czemu, nie zazdroszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:00 Chyba traktujesz rzecz zbyt dosłownie . Tu chodzi raczej o konsumpcyjny styl życia i kult mamony. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:05 I dlatego rodzi odkurzac? Odkurzacz to podstawowy sprzet, a nie wyraz konsumpcyjnego stylu zycia i kultu mamony. A swoja droga, watpie czy ludzie czekaja z decyzja o dziecku az beda mieli wille z basenem, z watku "na ilu metrach mieszkacie" wynika ze szczytem marzen jest mieszkanko 40 m albo i kawalerka dla 3 osob, no kurde, kult mamony jak w pysk strzelil. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:06 odkurzacz - bo samochód by się jej pod koszulkę nie zmieścił...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:08 niestety niektórzy moi znajomi to typowi dorobkiewicze.a kasa to najwazniejsza i najbardziej wartosciowa rzecz w ich zyciu.i naprawde nie chodzi im o kwalerke itp.a odkurzacz w tym spocie to symbol.oczywiscie byłby moze bardziej dosłowny gdyby ta kobieta urodziła wille z basenem albo nowego merca)) Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:12 I co, chcialabys twoich znajomych dorobkiewiczow dla ktorych liczy sie tylko kasa zmusic do posiadania dziecka, ktorego nie pragna? W imie czego? Przyrostu naturalnego? Bo chyba nie dobra dziecka,no chyba ze zakladamy cukierkowo ze po urodzeniu dziecka nastapi w rodzicach magiczna przemiana, i caly system wartosci sie zmiszmaszuje stawiajac w centrum dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:14 powtarzam wiec po raz trzeci ze uwazam iz nie nalezy nikogo zmuszac do posiadania dzieci.naprawde napisałam to tutaj juz dwukrotnie))) Odpowiedz Link Zgłoś
pipino Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 20:56 joanna266 napisała: > powtarzam wiec po raz trzeci ze uwazam iz nie nalezy nikogo zmuszac do > posiadania dzieci.naprawde napisałam to tutaj juz dwukrotnie))) zgadzam sie. nie należy nikogo zmuszać. jak dla mnie: treśc spotu fatalna. nie podoba mi się takie podejscie do sprawy. zniesmacza mnie. wcale do mnie nie trafia. w ogóle śmieszna. skoro ma być kierowana do rzekomo materialistów, hasło mogłoby brzmieć: "zróbcie sobie dziecko a dostaniecie 1000 zł". moze cos w tym stylu. bardziej by trafiło do ludzi, dla których ważna jest kasa i nowy odkurzacz. zapaliła by się lampka: ooo! mogę zdobyć tysiaka. do takich ludzi trzeba zwracać się konkretnie, a nie przez narodziny odkurzacza czy samochodu. tak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 10:39 watpie czy ludzie czekaja z decyzja o dziecku az beda mieli > wille z basenem, z watku "na ilu metrach mieszkacie" wynika ze szczytem marzen > jest mieszkanko 40 m albo i kawalerka dla 3 osob, no kurde, kult mamony jak w > pysk strzelil. Dokladnie tak!!!! Zeby jeszcze jakas durnota, ktora zrobila ten spot poczytala takie watki. Ja nie obserwuje u ogromnej wiekszosci rowiesnikow i mlodszego kuzynostwa kultu mamony a wylacznie niepokoj o zapewnienie bytu rodzinie. Wprost piszac: czy beda mieli PRACE, czy beda mieli za co utrzymac dzieci. UTRZYMAC oznacza dla wiekszosci wyzywic, ubrac, zapewnic konieczne do ksztalcenia rzeczy (prosze o nie stawianie pytan o komputery itd). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:02 widzisz tylko ze niektórzy nie umieja powiedziec sobie dosc.i ciągle im tych"drobiazgow"mało i mało.ja wraz z moim mezem to najlepszy przykład na to ze mozna miec dzieci(nie jedynaka)i spokojnie sie dorabiac.gdy mielismy pierwsze dziecko posiadalismy wlasnie odkurzacz i pare innych rzeczy przy trzecim stac nas na wakacje za granica,wybudowanie domu i zycie bez martwienia sie o to co bedzie z nami jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:10 Jak sie nie chce miec dzieci, to lepiej ich nie miec, IMHO. A nie sie zmuszac, bo spot pietnujacy parszywych egoistow leci w TV. Jesli ktos jest szczesliwy z "odkurzaczem" to bog z nim, dlaczego WSZYSCY musza miec dzieci, czy tego pragna czy nie? Nie mowiac o tym ze brak dziecka nie zawsze wynika z konsumpcyjnego stylu zycia, to my widzimy ze ktos nie ma dziecka a kupuje sobie samochod i wyciagamy wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:12 dlatego tez napisałam ze nikogo do robienbia dzieci zmuszac nie wolno.ale bardzo czeste sa przypadki ze z dzieckiem sie czeka az bedzie sie cos tam miało.i pozniej okazuje sie ze mozna miec wszysko poza własnie dzieckiem.a np dla mnie dzieci to najwieksza radosc na swiecie i mam skalę porównawcza))) Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:17 Dobrze ze piszesz ze "dla ciebie" Ja poki co dziecka nie mam, warunki nie takie jakie wg.mnie sa do tego konieczne, i tez czuje sie szczesliwa. I nie bede robic dziecka "na zapas" bo potem moze byc za pozno, dziecko jak dla mnie musi byc bardziej chciane niz planowane, nie wiem czy jasno sie wyrazam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:23 jasne powinno sie robic to co czujemy ze dla nas jest najlepsze.mnie tylko szkoda jest moich dwoch kolezanek które teraz maja problemy z zajsciem w ciaze.i lekarze twierdza ze ich wiek ma na to spory wplyw.nieraz słyszałam ze mi zazdroszcza ze ja nie czekalam Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:10 Ale to nie dowód że kazda rodzina która zdecyduje się na 3 dzieci będzie kiedyś lepiej zarabiać. To dowód na to że twój mąż jest zaradnym człowiekiem i jemu się powiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:13 to dowod na to ze to sie udaje ))i ze dzieci nie kosztuja az tyle jak sie niektorym wydaje))) Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:17 No nie wiem. My z pensji pomiędzy 5 a 6 tysięcy raczej byśmy trzeciego dziecka nie wyżywili a już na pewno nie stać by nas było na zagraniczne wakacje. Nie mamy kredytu. Mamy duże i własne mieszkanie. Na pewno macie większy dochód. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:19 no oki mamy wiekszy dochod.ale tez przy pierwszym dziecku mielismy mniejszy niz wiele z was i myslelismy nad posiadaniem drugiego.szalenstwo nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:24 Nie. Ale nie dziwię się że ktoś kto ma 500 zł na osobę nie będzie się decydował na drugie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:29 wiesz ja nie mowie tu o skrajnosciach.mam na mysli raczej tych ktorzy zyja zeby pracowac i sie dorabiac a nie odwrotnie.zyjac w/g zasad niektórych spora rzesza ludzi w Polsce wogole nie powinna miec dzieci.bo jesli nie stac mnie na firmowe ciuchy,drogie wakacje itp to co ja moge dac mojemu dziecku?no nie nie moge go teraz miec"))) Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:32 ja też tak myślę. Młodym małżeństwom (konkubinatom) pieniądz przesłania cały świat. Liczy się tylko kasa. Wszystko musi być naj. Najlepsze zabawki, najlepsze ciuchy. A dziecko tak samo wyrośnie z firmowych koszulek, jak z tych za 2 zł z bazaru. Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:34 elena70 napisała: > ja też tak myślę. Młodym małżeństwom (konkubinatom) pieniądz przesłania cały > świat. Liczy się tylko kasa. Wszystko musi być naj. Najlepsze zabawki, > najlepsze ciuchy. A dziecko tak samo wyrośnie z firmowych koszulek, jak z tych > za 2 zł z bazaru. Nie przyszło mi nigdy do głowy ubracx dziecko w koszulkę za 2 zł. Ale jak się mało zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:36 To ile kto zarabia akurat nie jest wyznacznikiem wartości człowieka. Chciałaś mnie obrazić? Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:38 Nie, tylko nie widziałam jeszcze koszulki za 2 zł Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:39 a o ciuchlandach paniusia slyszała????? Odpowiedz Link Zgłoś
lusia64 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:42 Nigdy tam nie byłam a ty? Mężuś nie daje pieniążków? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:47 byłam wielokrotnie .moja znajoma prowadzi ciuchland i mozna tam dostac sliczne ubranka dla dzieci.wogóle sie nie wstydze ze moje dzieci chodza ubrane w rzeczy stamtad .moze dlatego ze gdy mam ochote to kupuje im drogie rzeczy z butiku??? nie wiem w czym tkwi ta tajemnica??? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:48 po prostu jestem calkowiecie wyleczona z kompleksow na punkcie kasy.ale niestety mysle ze bierze sie to stad ze mnie po prostu stac na to zeby zyc bardzo drogo.i mam mozliwosc wyboru.a tę niesety daja wlasnie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:38 no wiesz to juz jest wredne.jedni maja aspiracje zeby ubierac dzieci w firmowe rzeczy a inni nie.i czest wcale nie idzie to w parze z posiadaniem maółej ilosci kasy.dla niektorych po prostyu nie jest to piorytetem.choc ja akurat lubie ladne ubrania ale nie przeszkadza mize ktos z takich czy innych względow ich dzieciom nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia ludzie, litości, 02.08.06, 22:56 jak kogos nie stać na inne koszulki jak za 2 złote z ciucholandu, to nie stać go także na: szczepionki witaminy ortopedyczne buty sensowna opiekę dentystyczną wędliny inne niż tyrolska i kaszanka pomidory (to tylko 1 przykład) w zimie książki inne niż szkolne rower EDUKACJĘ na przyzwoitym poziomie. itd, itd, itd. I są to wszystko rzeczy, bez których sie nie umiera, ale w planowaniu dzieci chyba jednak chodzi o coś wiecej niz o to, żeby narazie nie umarły. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 no właśnie, litości! 03.08.06, 08:02 Bo żeby mieć dziecko koniecznie trzeba go ubierać w ciuchy Pumy, Nike, i Adidasa, karmić tylko szynką parmeńską i koniecznie jeździć na wakacje z granicę. Takie podejście to prosta droga do wychowania pustego egoisty, ale życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: no właśnie, litości! 03.08.06, 11:46 Między szynka parmeńską na wakacjach w Grecji i ciuchami Nike a lumpeksem jest duuuuża przestrzeń, nie? O ile mi sie wydaje to powyżej wymieniałam ZUPEŁNIE inne rzeczy niż firmówki i zagraniczne wakacje, ale wydać nie pasowało to do ogólnej teorii, ze dzieci planują tylko egoiści a normalni ludzie mnożą się jak zwierzaki Poza tym otwóż oczy: to nie te czasy, kiedy "jakoś to było", teraz ludzie majacy więcej dzieci niz są w stanie utrzymac rozpaczliwie zasuwaja na dwóch etatach, w domu nie bywają prawie wcale BO NIE MAJĄ INNEGO WYJŚCIA. Na kogo wychowają dziecko? Zasadniczo takie dziecko samo sie wychowa, więc daruj sobie frazesy o egoizmie, bo nawet to lepsze od złodziejstwa lub narkomanii dzieci, któymi nikt sie nie zajmuje. Nawiasem mówiac nawoływanie do narobienia dzieci żeby rozpłodowo wspierać rozwalajacy sie system ZUS w tym kraju i zaspokoić ambicje niektórych polityków to skrajna głupota. Za dzieci bierze sie odpowiedzialność, materialną również. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Otwórz oczy?! 03.08.06, 13:31 To chyba do siebie to skierowałaś? Uważasz, że ludzie, którzy mało zarabiają nie są w stanie wychować dzieci na porządnych ludzi? Koniecznie potrzebna jest do tego kupa kasy? Żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Otwórz oczy?! 03.08.06, 14:06 Nie, kierowałam to do ciebie. Tak jak i inne MERYTORYCZNE argumenty a ty wolisz prawić puste banały i zarzucać mi coś, czego nie powiedziałam, bo to tak ładnie dramatycznie brzmi "uważasz, ze ludzie, którzy mało zarabiają nie zą w stanie wychować dzieci na porzadnych ludzi"- łzy sie do oczu cisną, tylko ja nie o tym)) Jak nie rozumiesz, to trudno. Nie możesz rozróżnić "kupy" kasy od minimum zapewniajacego godne życie, bezpieczeństwo i pozwalające na przyzwoite wyprawienie dziecka w przyszłość? Wątpię, że nie możesz, poprostu sypiesz wytartymi sloganami. Bo chyba mi nie zaczniesz wmawiać, ze ogół społeczeństwa w tym kraju ma "kupę" kasy? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Vharia!!! 03.08.06, 14:17 Widocznie mamy różne życiowe priorytety. 1. Ja nie traktuję zakupów ambicjonalnie i wisi mi czy koszulka kosztuje 50 zł, czy 2 zł. Dziecko i tak z niej wyrośnie, więc wolę kupić tańszą. 2. nie sądzę ,że dobre wykształcenie jest funkcją posiadania pieniędzy (często wręcz przeciwnie) 3. nie zauważyłam w twojej wypowiedzi merytorycznych argumentów. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Vharia!!! 03.08.06, 14:52 Nie pisałam, że koszulka ma kosztować tyle-a-tyle, bo nie w tym rzecz. Pisałam o zapewnieniu doprej opieki zdrowotnej (darmowa służba zdrowia jest fikcją i o tym nie ma co się spierać), bezpieczeństwa w tej kwestii. Pisałam o dobrym odżywianiu dzieci- nie szynką parmeńską, jak wywnioskaowałaś, tylko owocami i warzywami cały rok, wędlinami do których ktoś nie zmielił psa razem z budą, witaminami. Edukacja była niezwiazana z zasobami finansowymi w naszym pokoleniu, owszem. Moze jeszcze z 10 lat temu- owszem. Ale teraz niestety przestaje i jeśli kogoś stać tylko na lumpex, to nie ma cudów, nie stać go na edukację KILKORGA dzieci. Są to dla mnie merytoryczne argumenty. I bardzo życiwe. W tym sensie widać rzeczywiscie różnimy się jeśli chodzi o priorytety Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: SPOT z odkurzaczem.. 09.08.06, 09:57 Joanna mysle, ze nie znajac szczegolowo sytuacji kazdej z rodzin, o ktorych piszesz nie jestes w stanie powiedziec co jest przyczyna a co skutkiem. Np. moi znajomi maja wszystko, o czym piszesz i firmowe itd. a dzieci nie. Czy maja konsumpcynjy tryb zycia? Nie. Dorobiliby sie tej kasy i z 6 dzieci. A dzieci nie maja z innego powodu niz zwlekanie czy dorabianie sie. Powody sa biologiczne. Nie wal w nich kamieniami!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 14:25 acha, to wakacje koniecznie trzeba spędzać za granicą? Bo inaczej co obciach? Odpowiedz Link Zgłoś
babilon8 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 20:23 Ludzie święci nóż się w kieszeni otwiera jak słyszę i czytam wypowiedzi typ: "za 5-6 tysięcy to się nie da 3 dzieci wychować", "mąż Ci nie daje pieniędzy to kupujesz w ciucholandach". Nie przesadzajmy że do wychowania dziecka trzeba mieć kilka tysięcy zarobków. My zdecydoawliśmy się na dziecko w momencie gdy kończyłam studia, mąż zarabia 1500zł i mamy dziecko i wcale nie zamierzamy poprzestać na jednym.Nasza mała ma wszystko co jest jej potrzebne, nie chodzi w podartych ciuszkach, rozwija sie super pod każdym względem. Oczywiście trzeba mysleć rozumnie i na drugie zdecydujemy sie jak znajdę pracę i troche popracuję, ale sorki za 6 tysięcy to mogłabym mieć czwórkę. Dlatego też skóra cierpnie jak słyszę damulki które mają trochę więcej kasy i nadal nie może im to wystarczyć do pierwszego.Co za świat........... Odpowiedz Link Zgłoś
pipino Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 21:13 babilon to jest forum. tu bardzo wiele osób się dowartościowuje, bo rzeczywistośc jest sroga i gorzka, nie tylko w sensie pieniedzy, ale takze przyjaciół, rodziny itp. itd. a tak: jestem <nick> i mam dużo pieniędzy i duży wybór i nie mam kompleksów i mam bardzo duzo przyjaciol i codziennie sie spotykamy i widzimy po kilka godzin, spedzam z dzieckiem cale dnie i pracuje po 12 godzin i ogólnie czuję się fajnie ze moge o tym pisac na forum... bo mimo spotkan z przyjaciolmi i pracy i wychowania dziecka - mam jeszcze czas aby tu pisac, bo moja doba nie ma 24 godzin lecz 30 na przyklad... i ogólnie to jestem cyborgiem... hehe Odpowiedz Link Zgłoś
babilon8 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 21:35 no tak jeżli ktoś się dowartościuje tym że powypisuje bzdury to powodzenia mu życzę..........i tak wróci do rzeczywistości!!różni ludzie plączą sie po tym świecie)) Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 13:23 babilon8 napisała: Dlatego > też skóra cierpnie jak słyszę damulki które mają trochę więcej kasy i nadal nie > może im to wystarczyć do pierwszego. Co za świat........... jeden mieszka u teściów, korzysta z ich pomocy, z dzieckiem siedzi babcia, a na wakacje jeździ na działkę - i potem pisze, że na rodzinę wystarcza mu 1200 zł, drugi - kupuje mieszkanie na kredyt, sam ponosi wszelkie opłaty, płaci kilkaset zł za opiekunkę, a dzieckowie działki nie mają - i nawet parę tysięcy zniknie jak sen złoty. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: SPOT z odkurzaczem.. 04.08.06, 22:49 I co, jak obejrzą ten spot, to nagle zmienią zdanie? To jest typowy gniot propagandowy, który przekona tylko przekonanych. Pieniądze wrzucone w błoto, a można byłoby zainwestować w co innego - np. akcje szkoleniowe w szpitalach dotyczące pielęgnacji dzieci (w tej chwili to zależy od dobrej woli personelu czy ci pokażą, jak to robić, czy nie). Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: SPOT z odkurzaczem.. 02.08.06, 21:35 beznadziejne dlaczego ktos kto ma dziecko jest lepszy od tego kto nie ma z różnych powodów a dla mnie najmniej ważnym jest to ze mało dzieci sie rodzi jasne wakacje za granica Dlaczego nie a jak sie ma 5 dzieciakow to od rana do wieczora w pracy i co te dzi9eci maja z dziecinstwa chleb z masłem na kolacje i wakacje fajni9e jak na wlasnym podwórku.A jeśli ktos woli odkurzacz niż dziecko jego sprawa a zreszta beznadziejny spot Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Spot jest beznadziejny 03.08.06, 13:40 nie dość, że sugeruje, iż chęć posiadania podstawowych sprzętów agd (odkurzacz) jest godna potępienia, to jeszcze niby można bez nich spokojnie dziecko (dzieci) wychowywać w dzisiejszym świecie. No szkoda, że jeszcze nie zrobili spota, gdzie matka gromady dzieci pierze na tarze (pralka to lekko kilka razy tyle co odkurzacz kosztuje...), inna rodzina zamiata radośnie klepisko w chałupie pod strzechą, a kolejna chodzi do sąsiadów na tv (zacieśnianie więzów społecznych można propagować przy okazji...) Pomijając już zupełnie fakt, że potępianie kogokolwiek za to, że nie decyduje się na potomstwo (z dowolnych powodów) w kraju, gdzie jest 20% bezrobocie, a minimalna pensja to ok. 600 PLN netto, to zwykła bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 13:44 Niech się bujają autorzy spotu. Coraz więcej ludzi ma ochotę żyć w sensownych warunkach a nie dojadać zutylizowane resztki, gnieździć się na kupie a wakacje ogladać w telewizji. Lepsze warunki finansowe to lepsza przyszłość dla dziecka, większe szanse przyzwoitego wykształcenia i zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:05 Właśnie - niech sie bujają!! Co komu do tego ile kto ma dzieci??!! Jeżeli ktoś czuje prawdziwą potrzebę i to go uszczęśliwi to niech ma i sześcioro - oby potarfił na te dzieci zapracowac i zapewnić im godziwe życie i wykształcenie. Decydując sie na dziecko bierzemy za niego odpowiedzialność. Ja mam jedno dziecko i pewnie tak zostanie - chcę czegoś więcej i dla niego i dla mnie. Lubię życie i nie chcę rezygnować z przyjemności typu - wakacje w ciepłych krajach, dobry samochód i komfort finansowy bo taki jest trend w społeczeństwie!! Wszystkim innym, którzy mają odmienne zdanie życzę powodzenia bez cienia złośliwości )) Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:20 Weź tylko pod uwagę, że na starość na twoją emeryturę nie będzie miał kto pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw a to dobre! 03.08.06, 14:25 ja rozumiem, że co poniektóre juz za normalne uznały, iż odprowadzane dziś składki _emerytalne_ są rozkradane na bieżąco i w przyszłości juz z nich nic nie będzie, niemniej jeśli ma to być powód do rodzenia dzieci w tak pazernym państwie - i to czy ktoś ma do tego warunki czy nie, to jest to jakaś pokrętna logika... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:29 elena70 napisała: > Weź tylko pod uwagę, że na starość na twoją emeryturę nie będzie miał kto > pracować... Przecież po to była ta cała reforma systemu emerytalnego, żeby każdy sam mógł odkładać składki na emeryturę ! Nie licz, że przyszłe pokolenie zapracuje na twoją emeryturę,jedynie na jej znikomą część. Po to jest II i III filar. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:39 Na swoją emeryturę teoretycznie pracuję sama )) Od 1999 roku mamy indywidualne konta i teoretycznie (podkreslam) wszystko powinno być jasne. To nie jest dla mnie argument - aktualnie stać mnie an wykupienie III filaru i składki odprowadzone od moich zarobków powinny zagwarantowac mi godziwą emeryturę. A moje potencjalne dzieci pracowałyby nie na mnie ale na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:42 ale może w razie czego będzie im się łatwiej tobą zająć na starość? Jeśli się ma rodzeństwo to opieka nad rodzicem (gdy jest niedołężny, lub chory) jest łatwiejsza. Rozumiem że dla was to jakiś odległy temat, ale niestety prawdziwy i z życia wzięty. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:45 nie myślę o tym - byłam i jestem optymistką. Dlaczego mam zakładać czarny scenariusz, że na starośc będę zniedołężniała?? A nawet gdyby tak było - wolałabym jakiś mały schludny pokoik w domu spokojnej starości niż umialnie życia swoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:46 Ale na dzień dzisiejszy MI łatwej jest zajmować się dzieckiem, kiedy w domu mam pralkę automatyczną i odkurzacz. Bo dzięki temu mam więcej czasu i sił, alby wychowywac dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:45 Nawet nie Ado - twoje potencjalne dzieci pracowałyby na swoje emerytury, a nie na nasze. Nasze emerytury pokrywane będą ze składek przyszłego pokolenia w wysokości mniej niż 30 %. reszta to oczywiście 2 i 3 filar. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:59 na moja emeryture beda pracowac te dzieci, ktorych edukacje i opieke zdrowotna ja dzisiaj sponsoruje z moich podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mama_alusia Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 20:34 owszem, jeśli liczyłabym na zus, ale jeśli bym odkładała co miesiąc tyle, co płacę na tę polską pożal sie boże emeryturę (w wysokości nie większej niż 2 tyś), to i kilka milionów zl by sie uzbierało... więc niech sie buja zasyfiony korupcją ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc Re: SPOT z odkurzaczem.. 04.08.06, 09:37 eeee ja tam na zus nie licze...ale obrot swiadczeniami socjalnymi jest faktem. teraz ja na ' twoje' dzieci potem one na mnie.taki life Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 14:26 SPOT bez sensu.............. Obraz pokazuje jak kobiety "rodzą" rzeczy materialne, a podpis mówi wyraźnie o kupowaniu. Więc nie jest spójny. Czy dziecko też można sobie "kupić"? Jeśli IMiD maczał w tym palce - prorokuję - że straci zaufanie większości rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Jeszcze raz polecam stronę GUS 03.08.06, 14:30 www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/index.htm i spokojną analizę wykresów dotyczących ruchu naturalnego ludności. Maturę panie zdały, więc chyba sobie poradzą? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Jeszcze raz polecam stronę GUS 03.08.06, 14:35 A ja radzę założyć jaką polisę ubezpieczeniowo-emerytalną i nie liczyc na to, że im więcej dzieci się urodzi, tym przyszła emerytura bedzie wyższa. Ktoś jeszcze musi dam tym pokoleniom pracę. I to pracę tu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zapomnieli jeszcze zrobić symulację 03.08.06, 14:35 struktury społecznej, jeśli trend emigracji zarobowej utrzyma się (a osobiście znam co najmniej kilka rodzin, które wyjechały, mają dzieci urodzone już za granicą i nie muszą się zastanawiać, czy kupić odkurzacz czy pieluchy, bo na obie rzeczy nie starczy). Jeśli tutaj zostaną tylko emeryci oraz pensjonariusze opieki społecznej, to jak sądzisz - kto za to będzie płacił? Czy namawianie do posiadania większej ilości dzieci _bez względu_ na warunki (a na to kładzie nacisk omawiany spot) jest w ogóle sensowne? A może jeszcze zamknijmy granice wobec tego i podatkiem w bezdzietnych (sposób wypróbowany wszak od starożytności...)? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 ten link jest leszy 03.08.06, 14:37 www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/ludnosc/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: ten link jest leszy 03.08.06, 16:08 moim zdaniem autorom spotu chodzilo o ludzi niezle sytuowanych takich ktorych stac na wiele.młodych japiszonow goniacych za kasa i kariera.odkurzacz był tu tylko symbolem choc fakt że nienajlepszym bo powinien nim byc np nowy mercedes:- )w moim srodowisku naprawde jest wiele ludzi ktorych spokojnie stac by bylo na dzieci ale kariera,pieniadze,prestiz sa dla nich o niebo wazniejsze.dziecko odkładane jest wciaz na potem bo uwazaja ze to pożeracz czasu,i cięzko odkładanej na przyjemnosci kasy.pozatym boja sie ze dziecko uniemozliwi im radosne nocno-klubowe życie.z powodu mamony dziecko spychane jest na najdalszy plan.a gdy w koncu pojawia sie chec posiadania dzieci zazwyczaj zreszta wynikajaca z tego że nawet prezes juz te dzieci ma to niestety bywa juz za pozno.wsrod moich znajomych cztery pary maja problem ze zrobieniem sobie dzidzi.jedna własnie oczekuje potomka i kosztowało to naprawde duzo pieniedzy i nerwow.napewno autorom filmiku nie chodzilo o ludzi ktorzy ledwo maja co do garnka włozyc i zyja dniem dzisiejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: ten link jest leszy 03.08.06, 16:20 bardzo łatwo wydaje się sądy o innych. Wśród moich znajomych bardzo wiele osób o posiadanie dzieci walczyło, lecząc się długo i kosztownie. I powiem ci - że tylko jedna para mówiła o tym otwarcie, reszta - na głupawe pytania o dziecko też odpowiadała że dom, że jeszcze chcą pożyć - bo co do diabła mieli powiedzieć obcym wścibskim ludziom??? nie wiesz tak naprawdę czy oni faktycznie rezygnują z dziecka z powodu życia nocnego, a jeśli nawet - to wyłącznie ich sprawa. Chcą żyć inaczej i debilne spoty raczej drażnią niż skłaniają do refleksji. A problemy z zajściem w ciążę mają nawet młodzi ludzie - tylko trzeba pamiętać równiez o tym, że nierefundowane przez państwo leczenie kosztuje majątek i przeciętnie zarabiających na nie zwyczajnie nie stać. Znajomi na leczenie wydali 80 tysięcy złotych!!! żadne nie mogło sobie pozwolić na rezygnację z pracy - bo to oznaczało rezygnację z marzeń o dziecku. Więc nie wszyscy robią karierę dla kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Otóż to! 03.08.06, 16:29 burza4 napisała: > bardzo łatwo wydaje się sądy o innych. > Wśród moich znajomych bardzo wiele osób o posiadanie dzieci walczyło, lecząc > się długo i kosztownie. I powiem ci - że tylko jedna para mówiła o tym > otwarcie, reszta - na głupawe pytania o dziecko też odpowiadała że dom, że > jeszcze chcą pożyć - bo co do diabła mieli powiedzieć obcym wścibskim > ludziom??? A teraz tym wścibskim ludziom taki spot jeszcze daje przekonanie, iż ich wśbstwo jest chwalebne i prorodzinne... > Więc nie wszyscy robią karierę dla > kariery. A nawet jeśli, to dzięki temu to socjalne państwo ma dzięki ich podatkom z czego wypłacać zasiłki i inne becikowe. Zatem robienie na tych ludzi nagonki jest poza wszystkim bezsensowne nawet z punktu widzenia "prawego i sprawiedliwego" państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc Re: ten link jest leszy 03.08.06, 16:26 joanna266 napisała: > )w moim srodowisku naprawde jest wiele ludzi ktorych spokojnie stac by bylo na > dzieci ale kariera,pieniadze,prestiz sa dla nich o niebo wazniejsze.dziecko > odkładane jest wciaz na potem bo uwazaja ze to pożeracz czasu,i cięzko > odkładanej na przyjemnosci kasy.pozatym boja sie ze dziecko uniemozliwi im > radosne nocno-klubowe życie.z powodu mamony dziecko spychane jest na najdalszy > plan. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 16:27 Spot uważam za dobry i dający do myślenia!. W życiu nie chodzi tylko o kasę, jak się niektórym snobom wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No i świetnie 03.08.06, 16:30 - niech zatem każdy zdecyduje sam, o co chodzi mu w życiu i może nie uszczęśliwiajmy innych na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No i świetnie 03.08.06, 16:35 Państwo ci narazie jeszcze nie zaląda nachalnie pod kołdrę, tylko daje sygnały. IMiD przecież nie chce cię uszczęśliwiać, tylko przypomnieć, że rzeczy materialne nie powinny zastępować dziecka w rodzinie. Model rodziny: 2+samochód staje się niestety częsty. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Dziękuję bardzo 03.08.06, 16:50 elena70 napisała: > Państwo ci narazie jeszcze nie zaląda nachalnie pod kołdrę, tylko daje sygnały. I niby mam się cieszyć z tego? Zwłaszcza z tego "na razie"? > IMiD przecież nie chce cię uszczęśliwiać, tylko przypomnieć, że rzeczy > materialne nie powinny zastępować dziecka w rodzinie. Zdanie to można podzielać lub nie. Kampanię finansują podatnicy bez względu na to, co o niej sądzą... Model rodziny: 2+samochód > > staje się niestety częsty. Dlaczego "niestety"? Czy ci ludzie wyrządzają komuś krzywdę nie mając dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: No i świetnie 03.08.06, 16:52 elena70 napisała: Model rodziny: 2+samochód > staje się niestety częsty. jakoś tego nie widzę - przynajmniej nie docelowo. Z masy bezdzietnych rodzin 26- 30-latków robią się z czasem dzieciate rodziny. Ze wszystkich par, które dzieci z różych względów nie chciały - wytrwała w tym raptem jedna, więc nie dramatyzujmy. Tyle, że dzieje się to trochę później niż życzyłaby sobie rządząca koalicja. Moze mamy decydować się na dziecko z poczucia obowiązku obywatelskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: No i świetnie 03.08.06, 16:52 Akurat TO państwo dość nachalnie zagląda obywatelom pod kołdrę. Zideologizowana edukacja prorodzinna w szkole, ideologiczny zakaz skrobanek, becikowe, ideologiczne wypychanie kobiet do roli kur domowych... Bez podstawowych rzeczy materialnych posiadanie dziecka jest absurdem. Bieda degraduje, upokarza, frustruje i sprzyja patologiom. Między wczasami na Dominikanie a życiem za 300 zł miesięcznie jest przepaść. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No i świetnie 03.08.06, 16:54 Ale opinie, że rodzina z dochodem 500 zł na osobę to patologia i nie powinna mieć dzieci nie jest upokarzająca? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: No i świetnie 03.08.06, 16:56 elena70 napisała: > Ale opinie, że rodzina z dochodem 500 zł na osobę to patologia Patologia jak patologia - faktem jest, że nawet w naszym niezamożnym państwie dochód taki uprawnia do _zasiłku_ z opieki społecznej. i nie powinna > mieć dzieci nie jest upokarzająca? Upokarzające to jest życie za 500 PLN na osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No i świetnie 03.08.06, 16:58 A to już akurat nie moja wina, że polskie państwo tyle płaci ludziom za ciężką pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Wydawało mi się 03.08.06, 17:01 że za pracę ludziom płaci pracodawca, a nie państwo. Faktem jest, że rynek pracy jest - zwłaszcza dla części ludzi - fatalny. I dlatego uważam, iż wmawianie ludziom zarabiającym na granicy minimum biologicznego, że jeśli wolą odkładać (na cokolwiek) niż bez żadnego zabezpieczenia finansowego powiększać rodzinę, to są egoistami - jest bezczelne i cyniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: Wydawało mi się 03.08.06, 17:02 Są tacy, którym płaci państwo. Słyszałaś o budżetówce? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No słyszałam 03.08.06, 17:05 - im owszem, płaci państwo, bo akurat tu państwo jest pracodawcą. Nie zawsze najgorszym zresztą. Tylko to w niczym nie zmienia głównej tezy tego idiotycznego spotu ani realiów w Polsce (do których spot nie przystaje wcale). Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No słyszałam 03.08.06, 17:07 To czy twoim zdaniem małżeństwo dwóch lekarzy ( bez prywatnej praktyki i nie biorące łapówek) albo dwóch nauczycieli ma być z założenia małżeństwem bezdzietnym ??? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No słyszałam 03.08.06, 17:09 a wogóle napisz na priv. Podam ci numer gg to sobie porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Z założenia nie 03.08.06, 17:13 natomiast jak najbardziej w takiej sytuacji chciałabym mieć _najpierw_: - własny kąt - jakieś podstawowe jego wyposażenie (tak, tak: lodówka, pralka, mikser, tv, meble) - polisę na życie a dopiero później dziecko. Zwłaszcza, że im niższe pensje małżonków, tym bardziej bolesna utrata choćby jednej z nich i choćby na krótko. Dlatego _najpierw_ bym w takiej sytuacji oszczędzała i nawet pracowała na tym "drugim etacie" (o który w przypadku nauczyciela czy lekarza i tak łatwiej niż np. urzędnika). I czynienie z takiego postępowania ludziom zarzutu, że wolą mieć rzeczy niż dzieci jest cyniczne. Podobnie jak twierdzenie, że dziecko _zawsze_ "się wychowa". Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: No słyszałam 03.08.06, 17:43 Dlaczego bezdzietnym?! Poprostu potzrebują 5 czy 7 lat wiecej zeby dojść do etapu, na którym beda w stanie zabezpieczyc dziecku minimum. Trzeba przez te 5 czy 7 lat siedziec cicho i nie ubliżać im od nedznych materialistów albo od snobów. Jeśli natomiast jest się wtedy w rządzie, ma odchowane dzieci a z kilkanastu czy kilkadziesięciu tysiecy swojej wypłaty spokojnie się je dofinansowuje, żeby nie zwlekały z wnukami, to lepiej się zamknąć i nie produkować kretyńskich spotów "ideologicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: No i świetnie 03.08.06, 17:34 Model 2+samochód jest CZĘSTY???? To ja chyba zyję w enklawie biedoty i idealistó. Nie znam NIKOGO kto twierdzi, że dzici nie bedzie mieć nigdy, bo woli wydawać kase na siebie (nawet gdyby to jego prawo, żyjemy - narazie - w wolnym kraju). Znam natomiast dziesiatki małzeństw, gdzie decyzje o dziecku odkładało się, bo ludzie mieli tak żenujace puste i materialistyczne pragnienia jak -wyprowadzka od teściowej choćby i do kawalerki -żeby on miał pracę -żeby ona miała pracę na umowę, bo po urodzeniu będą na lodzie -odłożyc jakiąś minimalną kwotę, bo na dziecko będzie potrzeba Poza tym normalni ludzie jeśli zarabiają akurat tyle, ze muszą oszczedzać żeby sie nie zadłuzyc, to nie biora sobie trzeciej osoby na utrzymanie. Poza tym b. wiele osób ma obecnie medyczne problemy z zajsciem w ciazę i mówią że nie chcą, zeby sie od nich wścibscy odkleili. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc a ja się nie zgadzam z Joanną! 03.08.06, 16:31 w zyciu nie chodzi tylko o dzieci. mi sie nie chce miec dzieci.jest tyle miejsc do zwiedzenia, tyle rzeczy do zrobienia, tyle ksiazek itd.i nie chce mi sie na to wyszarpywac chwil miedzy przewijaniem, zabkowaniem, przedszkolem,szkola dojrzewaniem itd. nie czuje sie z tego powodu gorsza ani uposledzona spolecznie. zeby nie bylo - czasem lubie dzieci. cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: a ja się nie zgadzam z Joanną! 03.08.06, 18:06 to teraz powiedzcie mi dziewczyny dlaczego ci ktorzy dopiero teraz wzieli sie za dzieci i maja problem z ich zrobieniem mowia jak mi zazdroszcza ze ja swiadomie wlazłam w te "obrzydliwe 'pieluchy trakcie studiow i nie majac najlepszej sytuacji materialnej?dlaczego teraz mowia ze żałuja i woleliby miec juz dzieci w wieku moich niz te 3 samochody w garazu.moze dlatego ze zobaczyli ze mozna miec i te samochody i dzieci jednoczesnie???dlaczego małzenstwa niekórych sie porozpadały? A teraz słysze od kolezanki z takiego zwiazku ze wina bylo gonienie za kasa i brak bliskosci miedzy nia a męzem.bo kiedy miec ta bliskosc po 12 godzinach pracy?a pozatym chyba przyznacie mi racje ze dzieci małzenstwo scalaja nie pozwalaja na poddawanie sie problemom.nie tak latwo sie poddac i spakowac swoje rzeczy gdy ma sie dzieci.trzeba probowac znajdywac rozwiazania i bardziej sie po prostu chce.nikogo do dzieci zmuszac nie mozna a ta reklama ma na celu uwidocznic coraz czesciej wystepujaca postawe soleczenstwa.KASA NADEWSZYSTKO Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: a ja się nie zgadzam z Joanną! 03.08.06, 18:17 Joanno! Jestes osoba, której sie udało, prawda? Udało Ci się połączyć wczesne macierzyństwo, potrójne, ze szczęsciem rodzinnym. Masz przy sobie osobę, której także udało się zrobic biznes, który pozwala wam godziwie żyć. byc może decydujac sie na dzieci, miałas poczucie, ze mąz jest na tyle zapobiegliwym człwiekiem, że zapewni Wam to, co potrzeba. Widzisz siebie w roli matki domowej i ok. Nie każdy tak może, zapewniam Cię. Dzisiejsi starający się o dziecko mieli kiedys inne priorytety lub do zarobkowania zmuszała ich rzeczywistość. Jakoś jednak nie do końca wierzę, że tak naprawde Ci zazdroszczą. To obecna trudna sytuacja poniekąd zmusza ich do takich deklaracji. Gdyby dziecko pojawiło się, jestem pewna, że nie mówili by w taki sposób. Nie są do końca szczerzy i ja przyznaję, że nie ufam takim ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 18:19 Ktoś tu proponował młodym małżeństwom z budżetówki, żeby mieli dzieci za 5,7 lat, czyli około 32 roku życia. I tu właśnie może być problem z zajściem w ciążę. Niestety, organizm czasem już jest za stary na dzieci. Pierwsze dziecko powinno się mieć do 25 roku życia. Porozmawiajcie z ginem. Kiedy ja rodziłam swoją pierwszą córkę (miałam 27 lat) byłam najstarsza na oddziale, a ordynator mówił o mnie pieszczotliwie "stara pierwiastka". Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 18:34 Co to znaczy "powinno się"? Żadne badania tego nie potwierdzą, ze powinno. Mozna powiedzieć, ze jest to optymalny wiek do rodzenia dzieci, aczkolwiek słowo "powinno" narzuca pewien przymus. Na forum jest mnóstwo kobiet, które rodziły poźniej i nic się nie stało. Kłopotów z zajściem w ciążę tez nie miały. Nie generalizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A kiedy ja rodziłam 03.08.06, 18:34 też miałam 27 lat i byłam najmłodsza. Do 25 roku życia to się akurat studia zdąży skończyć... Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: A kiedy ja rodziłam 03.08.06, 18:39 ja rodziłam pierwszą córkę 8 lat temu. Wtedy jeszcze nie było tak tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 20:39 w ciąże zaszłam po 30 i to pomimo zabezpieczania bo dzieci nie planowałam, więc twoja teroia jakoś mnie się nie tyczy i pewnie wielu innych dbających o swoje zdrowie i kondycje kobiet także Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 20:44 ale te kobiety bardzo dbały o swoje zdrowie.a teoria jak teoria nigdy wszystkich sie nie tyczy.jakos akurat w moim otoczeniu jest tylko sporo takich par po prostu.i pewnie gdyby nie ich narzekanie to miałabym podobne zdanie do co poniekórych w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 20:42 Tak, to właśnie mówił ginekolog mojej mamie. Medycyna nieco poszła do przodu przez ostatnie 20 lat dzieki Bogu i pewne teorie medyczne nieco sie zdezaktualizowały, można przestac je juz powtarzać Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: a ja się zgadzam z Joanną! 03.08.06, 20:45 niestety nie masz racji bo z problemami z zajsciem w ciąze boryka sie teraz naprawde wiele par.popytaj o to chociazby swojego gina. Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: a ja się zgadzam z Joanną! 08.08.06, 16:12 joanna266 napisała: > niestety nie masz racji bo z problemami z zajsciem w ciąze boryka sie teraz > naprawde wiele par.popytaj o to chociazby swojego gina. no tak tylko to są te pary które nie zdolały picząć dziecka do 34 roku zycia pomimo stosowania wątpliwych lub jakichkolwiek zabezpieczeń, więc może nie wiek a wpływ cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: a ja się nie zgadzam z Joanną! 03.08.06, 18:41 > a pozatym chyba przyznacie mi racje ze dzieci > małzenstwo scalaja nie pozwalaja na poddawanie sie problemom. jednym scala, innym rozbija. > nie tak latwo sie > poddac i spakowac swoje rzeczy gdy ma sie dzieci.trzeba probowac znajdywac > rozwiazania i bardziej sie po prostu chce. taaaa, a bardzo często rozwiązanie = sztuczne utrzymywanie małżeństwa "ze względu na dzieci", jeśli rodzice się nie kochają i z czasem nie moga na siebie patrzeć. > ta reklama ma na celu uwidocznic coraz czesciej wystepujaca postawe > soleczenstwa.KASA NADEWSZYSTKO nie sądzę, żeby zrobienie kasy (dużej kasy, bo chyba nie chodzi o minimum socjalne) było najważniejszym powodem odwlekania decyzji o dziecku. a ten spot to nieuczciwa generalizacja. ludzie mają rózne priorytety i potrzeby. OK, niektórzy potem żałują, że nie wybrali inaczej. ale wcale nie jest powiedziane, że gdyby twoje koleżanki "wlazły w pieluchy" w trakcie studiów, byłyby szczęśliwsze. może teraz im się tak wydaje, ale nie wiadomo, jak by im się życie potoczyło. jedne dziewczyny żałują, że nie urodziły wcześniej, drugie się skarżą, że nie skończyły studiów i nie mają zawodu. najłatwiej jest żałować tego, czego się nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: a ja się nie zgadzam z Joanną! 04.08.06, 12:33 joanna266 napisała: > to teraz powiedzcie mi dziewczyny dlaczego ci ktorzy dopiero teraz wzieli sie > za dzieci i maja problem z ich zrobieniem mowia jak mi zazdroszcza ze ja > swiadomie wlazłam w te "obrzydliwe 'pieluchy trakcie studiow i nie majac > najlepszej sytuacji materialnej? bo im się wydaje, że może gdyby wystartowali z dzieckiem wczesniej, to problemów by uniknęli. Tymczasem tak naprawdę nie wiadomo czy to cokolwiek by zmieniło, na forum bociana jest mnóstwo dziewczyn, które problemy z zajściem w ciążę mają mimo młodego wieku. A leczenie wymaga znacznych nakładów - na które studentów nie stać. Nasze zatroskane o demografię państwo jakoś się nie kwapi do pomocy tym, którzy dzieci pragną nade wszystko. i chociażby w świetle tego - takie akcje są przejawem obrzydliwej hipokryzji a co do rozwodów - to pozwól, że cię oświecę - z mojego otoczenia najszybciej rozpadły się wcześnie zawierane związki, to ma związek ze stażem małżeńskim i "zmęczeniem materiału". Posiadanie dzieci nie uratowało żadnej rodziny, a w wielu wypadkach - wręcz w rozpadzie dopomogło, bo ludzie nie dorośli do roli rodziców, a wieczene borykanie się z niedostatkiem uśmierci kazde uczucie. BTW - z par które zawierały małżeństwa mając dwadzieścia parę lat i mieli wcześnie dzieci - w moim gronie nie ostała się ŻADNA para. I znacznym uproszczeniem jest mówienie, że to przez pęd do kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 oj burzo 04.08.06, 13:00 no dziekuje ci bardzo burzo za oswiecenie.ale przyklady o ktorych pisalam bralam z mojego otoczenia nie z twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: oj burzo 04.08.06, 14:16 joanna266 napisała: > no dziekuje ci bardzo burzo za oswiecenie.ale przyklady o ktorych pisalam > bralam z mojego otoczenia nie z twojego. poczekaj trochę, za parę lat będziesz miała podobne obserwacje, młodsza jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: oj burzo 04.08.06, 14:22 mysle ze moj wiek ma tu niewiele do rzeczy.ale pozyjemy,zobaczymy)) Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: a ja się zgadzam... :DDD 03.08.06, 20:36 Właśnie to jest takie słodkie w twórcach i entuzjastach owego Wyczynu Współczesnego Marketingi Społecznego: uważają, że wokół mają stado snobów, ogół leci tylko na kasę a oni sie ostali jako ta wyspa moralnosci na oceanie zepsucia LOL Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: a ja się zgadzam z Joanną! 04.08.06, 12:00 elena70 napisała: > Spot uważam za dobry i dający do myślenia!. W życiu nie chodzi tylko o kasę, > jak się niektórym snobom wydaje. I myślisz, że dzięki temu SPOTOWI zmieni się ich myślenie ?????? Bład, błąd......... Spot jest FATALNY ! Nastawiony TYLKO i WYłĄCZNIE na wywołanie nagatywnych emocji. To tak, jakby dać małemu dziecku paskiem po tyłku zamiast wytłumaczyć, bądź zachęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: a ja się zgadzam z Joanną! 04.08.06, 12:05 wyobraź sobie że u mnie nie wywołał negatywnych emocji. Uśmiałam się z tej reklamy! Ale niektóre dziewczyny prawda w oczy kole i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: a ja się zgadzam z Joanną! 04.08.06, 12:47 Prawda w oczy kole? A wyobrażasz sobie dzisiejsze czasy bez odkurzacza? No dobra, masz małe dziecko i nie masz ani odkurzacza, ani pralki itp luksusów. Dziecko jest raczkujące, czyli - wszystko z podłogi do buzi. A matka co ? Leci po szczoteczkę i próbuje sprzątać, ale szczotką tak łatwo nie jest. A odkurzacz - zbędy luksus. Mamusia zmęczona - bo machac szczotką i to dokładnie i często jest zajęciem męczącym. A czemu nie bawi się ze swoim maluszkiem tylko teraz np. wlewa wodę do miski i pierze ubranka, pościel, gotuje ręczniki ? Bo pralka automatyczna to też luksus. A mamusia jest posłuszna wszelkim spotom. A miąsko na obiad? czemu takie troszke zielone i nieświeże? Bo w domu nie ma lodówki, bo lodówka to zbędny luksus, wg niektórych. itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 elena nie ma sensu tłumaczyc 04.08.06, 13:01 ja juz probowałam.ale dziewczyny ciagle ten odkurzacz traktuja doslownie.dobrze ze chociaz wiedza ze odkurzaczy sie nie rodzi))no chyba wiedza co??? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: elena nie ma sensu tłumaczyc 04.08.06, 13:04 masz rację idę obiad gotować, bo szkoda klawiatury! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: elena nie ma sensu tłumaczyc 04.08.06, 13:38 joanna266 napisała: > ja juz probowałam.ale dziewczyny ciagle ten odkurzacz traktuja doslownie.dobrze > > ze chociaz wiedza ze odkurzaczy sie nie rodzi))no chyba wiedza co??? To ja przepraszam, gdzie można znleźć takową listę, która mówi, co można mieć, a czego nie ? Link poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Nie chodzi o odkurzacz? dlaczego nie odkurzac 04.08.06, 13:41 bo odkurzacz jest tu symbolem. willa z basenem nie zmiesciłby sie pod koszulka porodowa)))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie chodzi o odkurzacz? dlaczego nie odkurzac 04.08.06, 13:59 > willa z basenem nie zmiesciłby sie pod koszulka > porodowa)))) Eeeeeeeeeeeeeeeee w obecnych czasach telewizja nie takie numery potrafi zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: ten link jest leszy 03.08.06, 18:32 > w moim srodowisku naprawde jest wiele ludzi ktorych spokojnie stac by bylo na > dzieci ale kariera,pieniadze,prestiz sa dla nich o niebo wazniejsze.dziecko > odkładane jest wciaz na potem bo uwazaja ze to pożeracz czasu,i cięzko > odkładanej na przyjemnosci kasy.pozatym boja sie ze dziecko uniemozliwi im > radosne nocno-klubowe życie. i mają święte prawo postępować jak chcą. jeśli w ogóle nie zdecydują się na dziecko, to też ich święte prawo. widocznie mają inne priorytety. myślisz, że reklama telewizyjna sprawi, że nagle ich oświeci, że najważniejszą rzeczą w życiu jest urodzenie dziecka? do kogo jest skierowana ta reklama? do osób pragnących mieć dziecko? NIE, bo one i tak wiedzą, że go pragną. do osób nie planujących (na razie lub wcale) dziecka? NIE, bo one same wiedzą, że chcą czegoś innego. poza tym ten spot jest obraźliwy nie tylko wobec osób które nie mogą mieć dzieci (jak napisała izabela_741). jest on obraźliwy PRZEDE WSZYSTKIM dla osób, które nie chcą mieć dzieci. bo sugeruje, że JEDYNYM powodem jest materializm. Zauważcie, że padają tam słowa: "...ZANIM zdecydujesz się na dziecko". czyli tak czy siak, niezależnie od wszystkiego, dziecko jest NIEZBĘDNE każdemu, prędzej czy później (im prędzej tym lepiej). to jest piętnowanie osób, które chcą żyć inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 18:28 Spot jest okropny. Ostro zaprawiony ideologicznie, przez co, jak dla mnie nie do strawienia. Nikt nie ma prawa myśleć, ze posiada jedyną, słuszną wizję życia. I poprzez te wizję ukazywać, jak nalezy żyć, a jak nie. Co jest dobre a co beee, bo konsumpcyjne, bo nastawione na przyjemności itd. Ludzie mają prawo do podejmowania wyborów, a ekipa rządząca z bracmi Kaczyńskimi na czele to nie do końca uprawnieni ludzie do okreslania , czyj wybór jest lepszy a czyj gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 18:32 to nie jest spot rządowy, tylko firmowany przez IMiD Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: SPOT z odkurzaczem.. 03.08.06, 18:35 Owszem, tylko tak sie dziwnie składa, że perfekcyjnie wpisuje sie w politykę tego rządu. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 A ja nie wierzę, że nie widzicie problemu.... 03.08.06, 18:38 nie widzicie dramatycznie spadającego przyrostu naturalnego? Nie zdajecie sobie sprawy czym to grozi za 25 -30 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No czym? 03.08.06, 18:39 Chińczyków jest ponad miliard, surowców za wiele nie mają, po drodze podobnie jak Europa wludniająca się Rosja... Jakie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: No czym? 03.08.06, 18:40 Będzie jak w dowcipie o III wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Oprócz ekonomii jest jeszcze e.k.o.l.o.g.i.a 03.08.06, 20:54 elena70 napisała: > nie widzicie dramatycznie spadającego przyrostu naturalnego? Nie zdajecie sobie > > sprawy czym to grozi za 25 -30 lat? To ja proponuję przypomnieć sobie krzywe dotyczace przyrostu liczby ludności w Polsce/Europie/na Ziemi sprzed lat paru i bijących na alarm EKOLOGÓW, rozpaczliwie zadających pytanie, czy wiemy, czym to grozi za 25-30-50lat. ZIEMIA NIE JEST Z GUMY. Nasz kraj też nie. Jest tu pewna, określona ilosć miejsca i ubywające zasoby naturalne. W zastraszajacym tempie wzrasta zanieczyszczenie środowiska które jest prosta funkcją wzrostu (LOGARYTMICZNEGO póki co) liczby ludności na świecie. Zaraz nam braknie nie tylko węgla i ropy ale również wody i powietrza. Wbrew temu co mówi LPR, PiS i wszelcy "prorodzinni" fanatycy stały wzrost liczby ludności NIE jest żadnym dobrem a moze być poważnym zagrożeniem. Nie, nie dla nas, dla naszych dzieci właśnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Bomba D???? 03.08.06, 21:11 Ten problem wogóle nie dotyczy Europy. Nadmierny przyrost naturalny jest problemem w Afryce. Problemem Europy i Polski jest wymieranie narodów. Jeśli nic się nie zmieni z przyrostem naturalnym w Polsce, to liczba ludności zmniejszy się o dobre kilka milionów, a za 25 lat będziemy krajem ludzi starych. Prześledziłyście sobie tą animację piramidy wieku dla Polski do 2030? Jest PRZERAŻAJĄCA... A ja Vahio nikogo nie wyzywam od snobów i egoistów jak mi to kilkakrotnie już sugerowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Bomba D???? 03.08.06, 21:20 elena70 napisała: > Ten problem wogóle nie dotyczy Europy. Nadmierny przyrost naturalny jest > problemem w Afryce.(...) Prześledziłyście sobie tą animację piramidy wieku dla Polski do 2030? > Jest PRZERAŻAJĄCA... Sprawdź proszę gęstość zaludnienia Europy i porównaj z resztą swiata. Nastepnie emisję gazów cieplarnianych, produkcje odpadów stałych i ciekłych, konsumpcję surowców naturalnych. Europa fazę zbyt intensywnego wzrostu ludności już ma za sobą i zarówno Europa jak i reszta świata ponosi tego skutki cały czas. Afryka też powinna zwolnić tempo, zanim dojdzie do takiego fatalnego etapu jak Europa obecnie, ale tam na szczescie nikt nie robi spotów o odkurzaczu, tylko rozdają za darmo prezerwatywy. > A ja Vahio nikogo nie wyzywam od snobów i egoistów jak mi to kilkakrotnie już > sugerowałaś. A to poczytaj jeszcze raz swoje posty podsumowujące towarzystwo, które "nie chce" sie rozmnażać Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: Bomba D???? 04.08.06, 12:08 Ja cię wcale nie namawiam do rozmnażania, tylko zauważ, że do posiadania fajnej szczęśliwej rodziny wcale nie trzeba mieć aż takiej sumy o której ty mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bomba D???? 03.08.06, 21:20 No to napłyną Chińczycy, Koreańczycy, Azerowie, Kirgizi i ludzie innych narodowości. Cool. Naprawdę niespecjalnie mi zależy na tym, żeby akurat Polaków było jeszcze wiecej. Uzupełni się z imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc kazdy niech zyje jak chce 04.08.06, 09:36 i ch... innym do tego. tak z innej beczki. nie zastanawia was fakt,ze o polityce prorodzinnej grzmi z 'ambony' i poprzez media PREMIER KAWALER delikatnie mowiac w sile wieku???????? a to polska wlasnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: kazdy niech zyje jak chce 04.08.06, 11:50 Spot jest śmieszny. Nie wiem do kogo ma trafić. Mnie obraża, choć ja akurat urodziłam dziecko i chcę mieć jeszcze jedno. Urodziłam, gdy było mnie na to stać (w wieku 28 lat):materialnie, psychicznie i emocjonalnie. Tak, musiałam mieć swoje mieszkanie, swój odkurzacz...i auto. Nie, nie jestem snobem, jestem rozsadna, bo moi rodzice (nauczyciele) całe życie próbowali się dorobić, ale się jakoś nie dorobili...I dziś mają emerytury 1200 zł i poczucie porażki, że może ponieśli klęskę, skoro dziś muszą żyć jeszcze skromniej niż kiedyś. Tak, moi rodzice wychowali nas z bratem na porządnych ludzi (mimo niewielkicg pensji), starali się dać nam to, co trzeba, pomóc wystartować w dorosłe życie, ale nie widzę nic złego w tym, że ja chciałabym, aby moim dzieciom było trochę łatwiej niż mnie. Ja chciałam mieć dzieci, ale zaczynając pracę w szkole (wada genetyczna, czy co)?, zarabiałam 860 zł na rękę. Gdyby wtedy przytrafiła się mi ciąża, byłoby bardzo źle. Dlatego czekałam na odpowiedni moment. Ludzie mają prawo nie posiadać dzieci. Mają prawo planować dzieci na czas, który będzie najoodpowiedniejszy, mają prawo do rodzenie wielu dzieci, nawet, jeśli nie zarabiają kokosów. Dlaczego ja to widzę, a tworcy reklamy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: kazdy niech zyje jak chce 04.08.06, 12:07 > Dlaczego ja to widzę, a tworcy reklamy nie? Bo Ty jesteś rozsądna, a twórcy reklamy.... Ciekawa jestem, jak ich osobiste życie ma się do tego, co reklamują. Albo - nie - nie jestem ciekawa. To ich osobista sprawa. Nie będę wchodzić z butami w ich życie intymne, jak oni wchodzą w życie intyne w.s.z.y.s.t.k.i.c.h. Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles No sorry, ale ja wolę 04.08.06, 12:54 ugotować szybko obiad w szybkowarze, odkurzyć mieszkanie odkurzaczem w pare minut, wstawić pralkę, niech się samo pierze, wsadzic dziecko w fotelik do samochodu i pojechać na łono natury. Dziwna jestem nie? Kobieta luksusowa Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: SPOT z odkurzaczem.. 04.08.06, 14:00 mac58 napisała: > pomysłowe,prawdziwe i sugestywne Prawdziwe? Urodziłaś odkurzacz ?!?!?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: SPOT z odkurzaczem.. 04.08.06, 14:20 pomimo tego, że założyłam ten wątek - do tej pory nie odzywam się, byłam ciekawa czy w swojej opini na temat tego filmiku jestem odosobniona, czy też reprezentuję pewną grupę osób, które spot ten oburzył i obraził. Przede wszystkim obrażliwe jest "wrzucanie" wszystkich osób bezdzietnych do "jednego worka" i naklejanie im etykietki pustych egoistów, pazernych snobów myślących o forsie, luksusach itp. A przecież rodziny nie mają dzieci z róznych powodów: 1. są osobami "na dorobku", lub ich sytuacja materialna czy rodzinna jest taka, że świadomie podejmują decyzję o nieposiadaniu potomstwa, lub posiadaniu go później. Często są to osoby, które bardzo chcą mieć dzieci. Podziwiam tych ludzi za odpowiedzialność -rodzicielstwo nie kończy się na wydaniu dziecka na świat, ale na jego wychowaniu - a to niestety wymaga pewnych nakłdów finansowych. 2. druga grupa to osoby, które dzieci po prostu nie chcą mieć - mają inny pomysł na życie - chcą robić karierę, zwiedzać świat, oddawać się pasji. To ich prawo, jesteśmy wolnymi ludźmi. Z pewnościa nie potępiam. 3. trzecia wreszcie grupa - to osoby, które dzieci mieć nie mogą z przyczyn medycznych, lub je straciły. Jednym słowem jak można w tak obraźliwy sposób kształtować obraz bezdzietnych rodzin. Ta reklama bardziej przystaje do sytuacji społecznej i materialenej krajów wysokorozwiniętych, u nas póki co średnia krajowa oscyluje wokół kwoty 2500 brutto, a i tak duża część społeczeństwa może sobie o takiej wypłacie pomarzyć. Nie przekonują mnie też nawoływania do prokreacji, żeby "poprawić statystykę" - przy obecnych trendach migracyjnych, szansach jakie to państwo oferuje młodym ludziom, pewnie i tak większość poczętych obecnie dzieci w przyszłości wyjedzie na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: SPOT z odkurzaczem.. - szok!!! 08.08.06, 15:52 Witam, Mnie ta reklama oburzyła bardzo. Mamy jedno dziecko i na razie nie zamierzamy mieć więcej wcale nie dlatego, ze potrzebuję kupić dodatkowe meble i wyjechać na Karaiby, ale dlatego, ze obawiam się utraty pracy. I to jest głowny powód późnego rodzicielstwa. Jeżeli Instytut Matki i Dziecka widzi taki problem (który rzeczywiście istnieje) to moze niech zajmie sie naciskiem na polityków na zmiany systemowe a nie obwinia o wszytko kobiety!! Jestem zszokowona sposobem przekazu informacji, w ten sposób nikogo bowiem nie namówimy do rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: SPOT z odkurzaczem.. 09.08.06, 01:36 cóż, spot skierowany jest do klasy średniej, której de facto w tym kraju nie ma... Smieszne i żałosne... Nie wiem, co bardziej... p.s. spotu nie widziałam, czytałam o nim jedynie, ale jakieś wyobrażenie na temat całości mam, mam nadzieję, że większe niż ci, co krzyczą "apage!" do projekcji "kodu..." w kinach, nie mając pojęcia o czym to... )) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles o d k u r z a c z - symbolem ???? czego ??? 09.08.06, 10:20 luksusu? dobrobytu? zbytku? kariery? wygodnictwa? odkurzacz ?!?!?!?!?!?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: SPOT z odkurzaczem.. 09.08.06, 10:23 wkurzajacy jest ten spot bo rodzenie dzieci to nie jest obywatelski obowiazek jak glosowanie w wyborach, a stosunek ludzi do tegoz obowiazku jest ich wylacznie prywatna sprawa. Niestety chyba niektorzy uwazaja ze posiadanie dzieci to swiety obowiazek bo kto bedzie placil skladki na emerytow itp i o to chyba glownie chodzi. Takie uszczesliwianie ludzi na sile i jechanie po sumieniu ze chcesz miec to i tamto i spa i sztuczne cycki i co tam jeszce mozna pod to podciagnac moze przyniesc odwrotny skutek. W kazdym razie na mnie tak to wlasnie dziala Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: SPOT z odkurzaczem.. 10.08.06, 19:09 nie wszystko przeczytałam, więc moze już ktos miał podobne zdanie. Nie rozumiem dlaczego odkurzacz miałby byc niezbedny przy dziecku, a gdybym miała wybierac to wolę dziecko niż odkurzacz. Wszystko. Reklamy nie widziałam ale chyba poszli za daleko. Miałam dzieci przed odkurzaczem, potem kilka odkurzaczy i nie zamienię radości z posiadania dziecka nawet na kosmiczny odkurzacz. Ale wiele osób dowiaduje się o tym późno i wydaje się im, że dziecku potrzebne są różne rzeczy. No niestety dziecku potrzebny ciepły cycus i spokój rodziców. Niby "wygodniej z tymi wygodami" ale dbanie o rzeczy jest czasochłonne, a czsu mamy mało. Trzeba znaleźć złoty środek, tylko trudnośc polega na tym, ze wrócic się nie można. Nie ma wspanialszej sprawy na świecie niż dzieci i warto o tym pamiętać jak sa większe też. Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: SPOT z odkurzaczem.. 10.08.06, 19:18 begonia4 ma rację najgorsze w tym jest to, że bardzo dużo ludzi, którzy maja kłopoty z zostaniem rodzicami dostaje od tej reklamy w pysk i moze im się odechcieć nie tylko ogladania telewizji ale i zycia. Bo to cholera straszny kłopot czekać i czekac na dziecko, to rozpacz a nie taemat do reklam. popieram tych których ta śmieszna reklama nie śmieszy. Głupi to dowcip z którego śmieje się głównie opowiadający. Odpowiedz Link Zgłoś
g0sik Re: SPOT z odkurzaczem.. 12.08.06, 00:44 Jasne najlepiej naklepać jak najwięcej....wystarczy popatrzeć jak to prorodzinne państwo dba o dzieci np. z domów dziecka.... Śmieszy mnie ten spot, bo przekonywanie do posiadania gromady dzieci jest żałosne. Wolę mieć jedno dziecko, fajne mieszkanie, wakacje i dużą swobodę finansową niż trójkę dzieci i gorszą stopę życiową. Mam gdzieś to kto za kilka lat będzie pracował na nasze emerytury - na swoją starość odłożę sobie sama bez łaski Zus-u.... Odpowiedz Link Zgłoś
headonshoulders Re: SPOT z odkurzaczem.. 12.08.06, 01:14 ten spot jest wrecz obrazliwy. Jest do cna debilowaty. Jak go obejrzalam zaczelam sie TRZASC ze zlosci. Jestem pewna ze wymyslil go mezczyzna. Taki stary oblesny obwies co to moze bez odkurzacza funkcjonowac. Tego nie mogla wymyslec kobieta. Zdaniem pana ktory to wymyslil kobieta powinna na czworakach ganiac ( on all fours z wypietym tylkiem coby se mogl popatrzec) ze szmata i zmiotka. Odkurzacz to extra luksus w ogole. Zamiast motywowac rodakow do pracy to im sie puszcza spot ze w ogole pracowac nie trzeba, odkurzacza nie trzeba, nic dla siebie nie trzeba jak sie ma dzidzi. Co za debilizm. Kretynizm. Rozpacz czarna. Jak sie ma mentalnosc polaka , zawistnego, leniwego, brudasa, zmienic po takim spocie ktory uznaje ze odkurzacz to luksus a nalezy sie tylko rozmnazac??? Dlaczego tak w ogole nie pokaza usmiechnietego tatusia z wozkiem na spacerze ? Dziecko to kobiety sprawka?? Kobieta rowna sie odkurzacz. Nie pokaza ci kobiety co kupuje sobie futro za 50.000, tylko odkurzacz. Nie wiem co za jelop z patologicznej rodziny to wymyslil ze mu sie wydaje ze odkurzacz jest luksusem. Co za przekaz motywujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshoulders Re: SPOT z odkurzaczem.. 12.08.06, 01:20 w ogole czego ten odkurzacz mialbyc symbolem, ze co? ze kobieta sie rowna sprzataczce i ze to dla niej takie udogodnienie maksymalne? czego mialbyc symbolem???????????? dlaczego nie futro z soboli???? dlaczego nie pierscionek od tiffany;s???????????????????? ODKURZACZ????? obrazliwe. wrzucanie. wszystkich. kobiet. do tego samego. WORA. Odpowiedz Link Zgłoś
missfatbooty Re: SPOT z odkurzaczem.. 12.08.06, 15:42 a ja nie wiem co was tak oburza w tym spocie. odkurzacz jest symbolem tylko i wyłącznie "zakupów",konsumpcjonizmu, nowego czegoś-bez-czego-nie-da-się-zyć. uważam, że spot najszczęśliwszy nie jest - mnie zadziwił. ale nie wiem dlaczego miałby obrażać ludzi, którzy nie moga mieć dzieci. IMO to nadinterpretacja. a cel kampanii jest słuszny - nie jesteśmy jedynym krajem gdzie odstetek urodzen spada. i nie polska jedyna boryka sie z problemem "nadwyzki" emerytów. a to problem naprawde poważny! nie widze w tym nic zlego ze zachęca sie ludzi do posiadania dzieci! a ze sposoby nietrafione - to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś