Dodaj do ulubionych

Chrzest na biało?

24.10.06, 14:06
Byłam w niedzielę na chrzcinach i zauważyłam że tylko niektóre dzieciaczki
ubrane były na biało.
Reszta to jakieś kolorowe garnitury itp.
Fakt, przyda się taki strój też po chrzcie ale ja jestem zwolenniczką
ubierania na biało.
Jakie macie zdanie?
Obserwuj wątek
    • mamamikolajcia Re: Chrzest na biało? 24.10.06, 19:41
      Mikołaj był na chrzcie na biało-błękitno, bardziej kolorowo albo jakieś
      ciemniejsze kolory zupełnie mi nie pasują.
      • asia_grzes Re: Chrzest na biało? 25.10.06, 19:25
        nasz Werni tez był ubrany na biało,jestem tradycjonalistką.
        Na Slasku tradycja hucznego obchodzenia roczku jest bardzo silna,włacznie z
        Mszą z błogosławienstwem rocznych dzieci,więc na roczek synek tez miał
        przygotowany piękny jasny kombinezon z polaru ,ale przy temperaturze -17stopni
        od razu wyciagnęlam gruby czerwony kombinezon.kuzynka męża stwierdziła,ze nie
        wyglada ładnie ,bo nie w białym albo niebieskim ubraniu wierzchnim,ale
        pominęłam Jej głupotę milczeniem.w tym przypadku wybrałam zdrowie dziecka a nie
        ubranko "dla ludzi".pod spodem mial jasne spodnie i biała koszulę z krawatem.
    • skikalak Re: Chrzest na biało? 25.10.06, 22:42
      czesc przeciez na chrzest dzieci sa ubrane : chlopiec z akcentem koloru rozowego
      tak jak szata Naszego Pana a dziewczynki z kolorem niebieskim jak Nasza Maryja
      Panna ale oczywiscie mozna tez ubrac na bialo bo to szata a wlasciwie kolor
      bialy jest symbolem czystosci, niewinnosci pozatym to dzieciotko wyglada jak
      aniolek a przeciez nawet do komuni i do slubu ubieramy sie na bialo bo to ma
      oznaczac to samo co na chrzcie , moje malenstwo bylo cale na bialo a obok nas
      siedzial na kolankach chlopiec ubrany tak jak by szedl na podworko a szedl
      rowniez do chrztu mysle ze jestesmy chrzescijankami i nalezy sie szacunek do
      symboli w tym wypadku koloru jakim jest BIEL
      • 5aga5 Re: Chrzest na biało? 26.10.06, 00:07
        A skąd jesteś?
        Domyślam się że ze Śląska.
        U nas jest odwrotnie tzn. dziewczynki na rózowo a chłopcy na niebiesko.
        • skikalak Re: Chrzest na biało? 26.10.06, 21:14
          jestem z wroclawia tak mnie nauczono i tak bede uczyc moje dzieci bo wystarczy
          popatrzec jakiego koloru maja szaty Jezusa i Maryii
          • amelia791 Re: Chrzest na biało? 27.10.06, 05:45
            Ja też pochodzę z Wrocławia i wśród dalszych i bliższych znajomych (rodziny)
            utarło się że kolor niebieski jest dla chłopca a różowy dla dziewczynki, w
            Stanach jest identycznie. Ale oczywiście jest to kwestia indywidualna.
            Co do chrztu to na chrzcie Dawidka wszystkie dzieci ubrane były tradycyjnie na
            biało, szaty też białe, zresztą w sklepach ubranka do chrztu są przeważnie
            białe, nie widziałam innych zestawień kolorystycznych, ja osobiście preferuję
            ten kolor na chrzcie (na ślubie również smile)
            • kejtka1 Re: Chrzest na biało? 27.10.06, 09:46
              Ja również jestem tradycjonalistką pod względem ubrania dziecka do chrztu,
              jednak moim zdaniem kolor różowy jest dla dziewcynek a niebieski dla chłopców,
              wystarczy popatrzeć na ubranka w sklepach, większość ubrań dla dziewczynek jest
              w różowych kolorach. Poza tym nie wyobrażam sobie mojego syna ubranego na
              różowo.
              • justimic Re: Chrzest na biało? 30.10.06, 11:18
                ja też lubię dzieci na takich uroczystościach ubrane na biało, różowo i
                niebiesko... po pierwsze wygląda to ładnie, po drugie estetycznie... a ponieważ
                takie uroczystości są tylko raz to można się dostosować i ubrać dziecko jak
                należy...
    • aiszka4 Re: Chrzest na biało? 31.10.06, 15:52

Pierwszą dwójkę, rok po roku chrzciłam "na biało", a że były malutkie i było
      zimno, to w białych poduszkach.
      Najmłodszy, w ubiegłym roku (w maju i starszy) był ubrany w błękitny garnitur,
      z białą koszulą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka