kalinkaagata 02.11.06, 10:48 wiadomosci.onet.pl/1427240,11,item.html wiadomosci.onet.pl/1,15,11,24405662,67829601,2599840,0,forum.html P.S Triss, jaka twoja opinia???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redmiss Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 10:54 w temacie polecam ksiażkę: www.mareno.pl/prod/MIDN/83-7311-940-X opis: www.mareno.pl/okladki/000/83-7311-940-X.jpg mam zamiar stosować porady Ruth, nie wiem jak mi to wyjdzie, bo czasami wydawało mi się, że te porady są "okrutne". jednak na dłuższą metę wiem, że zdrowy rozsądek połączony z dyscypliną (nie rygorem!), mądrą dyscypliną, moze tylko wyjść na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:09 Co do tel. kom. sie nie zgadzam.Musze miec kontakt z dzieckiem, ktore samo zaczyna chodzic i wracac ze szkoly.Dlaczego normalne dzieci i rodzice maja ponosic konsekwencje wybrykow chuliganerii? Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:13 A ja sie zgadzam wyjątkowo z Giertychem, również nt telefonó komókowych. I jeszcze dorzuciłabym mundurki - może wtedy to okropne, okrutne porównywanie ciuchów - Ty masz lepsze a Ty gorsze, niemarkowe zostałoby ucięte!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:16 Jasne, a najlepiej to utworzyc koszary. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinkaagata Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:17 dokładnie, ja Giertycha, hm, zbyt nie lubie hi hi, ale w tym temacie się zgadzam. Szkoła jest instytucja powołana w celach nauki latorosli, a nie w celu pokazów mody i konkursu p.t kto ma bardziej "wypasiony" tel. kom. Powinni równiez wprowadzic tarcze, wtedy było by od razu wiadomo, kto, do jakiej szkoły chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:20 Tak jest: długopisy, piórniki, plecaki i buty też powinny być ujednolicone. Najlepiej, jeśli szkoła zakupi takie same dla wszystkich uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:22 To juz było. Efekt? Nosiliśmy tarcze na gumkach albo przypinane agrafką a w liceum w ogóle tarcze olano. Co do telefonów komórkowych - nie zawrócisz Wisły kijem. Na lekcji mają być wyłączone i koniec. Poza lekcjami niech każdy dysponuje jak chce. Rewizje osobiste będą robić czy ktoś komórki w dupie nie przemyca? Rewizja jest legalna tylko w obecności policjanta, chciałam zauważyc. Prace społeczne za szkolne przewinienia - ok. Tyle, że już przy obecnym prawie można to wdrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:40 Ja jestem jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:43 Za czym konkretnie? Za pracami społecznymi jako karą regulaminową? Czy za zakazem telefonów komórkowych w szkole? Zauważcie jedno: prawo, żeby spełniało swoje funkcje (wszystkie) musi być egzekwowalne. Inaczej jest niewychowawcze po prostu. Tak jak z zakazem aborcji. Jest ale zakaz b. łatwo ominąć, wystarczy pewna kwota. Szacunku dla prawa to nie buduje.Policja szkolna ścigająca posiadaczy komórek byłaby żenująca. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:50 No własnie - kto będzie odpowiedzialny za wykonanie kary społecznej ? Nauczyciel ? Jakich sankcji będzie mógł użyc nauczyciel, gdy uczeń nie wykona kary ? Kto będzie sprawdzał ? I kiedy ? W ramach swoich godzin ? czy społecznie po południu kosztem czasu dla rodziny ? Przeciez istnieje od lat cos takiego jak nadzór kuratorski - czy ktos praktycznie widział, zeby kurator odwiedzał w szkole swojego podopiecznego (chodzi mi o kuratorów rodzinnych) ? itd... itd .... Kiedy powie się "a", trzeba też powiedzieć "b". Jaką karę można będzie zastosować w stosunku do tych, którzy wczesniejszej karze się nie poddadzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:58 Kary w formie pracy społecznej mogą być dziś orzekane przez sądy rodzinne. Może to być naprawa szkody albo właśnie praca na rzecz wspólnego dobra w jakims ośrodku. Wszystko pięknie tylko skuteczna kara musi być do wyegzekwowania inaczej zostaną papierowe przepisy a jak powszechnie wiadomo papierowe przepisy powodują jeszcze większe olewactwo norm prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:25 "Giertych [...] przewiduje możliwość nakazania przez dyrektora szkoły uczniowi prac społecznych jako kary za złe zachowanie lub łamanie regulaminu szkoły." Właśnie nie sądy rodzinne tylko dyrektor szkoły będzie mógł orzekać karę. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:41 Praca jako naprawa szkody - OK, jak najbardziej słusznie. Ale praca jako kara, bez żadnego związku z przewinieniem zupełnie do mnie nie przemawia. Czyli jak to w praktyce ma wyglądać? Powiesz wulgaryzm na lekcji - idziesz myć kibel szkolny? Za farbowane włosy - grabienie boiska? Uderzysz kolegę - kopiesz rowy? To jakiś absurd... No i właśnie - kto i w jaki sposób miałby te kary egzekwować? Kto miałby pilnować ich wykonania? Dyrektor osobiście? Czy nauczyciele, którzy podpadli, czyli też za karę? Co do telefonów - OK, pod warunkiem, że w szkołach byłyby zamykane szafki, gdzie te telefony można złożyć do depozytu. I że taki sam zakaz odejmowałby również nauczycieli. Nie ma nic bardziej demoralizującego niż nauczyciel zakazujący używania komórek, a sam wysyłający smsy podczas lekcji... Co do mundurków - nic to nie zmieni. Podziały na "lepszych" i "gorszych" nie znikną, rewia mody też nie. Zawsze zostaną jeszcze spodnie i buty, po których też doskonale widać, czy sa lepszej jakości, czy kupione za 10 zet od chińczyków na targu. To akurat doskonale pamiętam z autopsji z podstawówki. No, chyba że ministerstwo pójdzie na całość i nakaże wprowadzenie całkowitego umundurowania, łacznie ze skarpetkami i butami. Tylko wtedy musiałoby za to zapłacić, bo nie sądzę, żeby rodzice przyjęli z radością obowiązek zakupienia mundurków po kilkaset złotych - czasem dwa razy do roku, dzieci rosną przecież... Ogólnie, jak to Giertych - dużo ryczy, mało mleka daje. Odpowiedz Link Zgłoś
irrcia Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 11:58 Dzisiaj rano w TVN24 wypowiadał się na temat pomysłów Giertycha jakiś pan (nie oglądałam od początku) i mnie przekonał:" czyli chcemy nauczyć dzieci, że praca jest karą". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:03 Ależ jest w kk taki środek jak naprawienie szkody (przez pracę np. odmalowanie ściany) czy skazanie na prace społeczne. Stosowane przytomnie jest to sensowne i celowe ale wszelki hurrapomysły są bzdurne. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:09 Prace społeczne są niezłym pomyslem, ale bedą blokowane akurat przez rodziców. Ja np. chętnie bym się poświęciła i została dłużej w szkole, żeby taki jeden czy drugi mógł naprawić szkodę. Tylko musiałabym mieć za sobą jeszcze autorytet rodzica, który sam by zareagował, gdyby jego pociecha odmówiła pracy. A to wg mnie nierealne. Jak najbardziej jestem za wzmocnieniem autorytetu nauczyciela, ale dopóki rodzice w domu będą wyzywać nauczycieli od darmozjadów, nauczyciel autorytetu nie będzie miał, nawet jeśli będzie funkcjinariuszem państwowym. Mundurki są wg mnie niepotrzebne, wystarczy, jeśli ubrania nie będą wyzywające, ale znowu, tutaj sam wychowawca też nie pomoże, jeśli mamusia małolaty stwierdzi, że jej córka ma prawo chodzić ubrana, jak chce... Odpowiedz Link Zgłoś
mam_to_w_nosie Re: i bardzo dobrze!!!!! 03.11.06, 11:01 elf1977 napisała: > Mundurki są wg mnie niepotrzebne, wystarczy, jeśli ubrania nie będą wyzywające, > > ale znowu, tutaj sam wychowawca też nie pomoże, jeśli mamusia małolaty > stwierdzi, że jej córka ma prawo chodzić ubrana, jak chce... Otóż to! I wszystko znowu sprowadza się do nadrzędnej roli rodszica a nie szkoły. Mnie własna matka zabraniała zakładać pewnych ciuchów do szkoły, które zakładałam popołudniu na spotkania ze znajomymi czy na imprezę, dzięki temu nie chodziałam do szkoły z brzuchem na wierzchu czy niemalże bez spódnicy ) Inny problem, że jak ja chodziałam do szkoły młodzież nosiła cokolwiek inne stroje. A teraz dzieciaki w szkole niczym na doskotece. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:10 Tak naprawdę jest już wiele możliwości wprowadzenia dyscypliny, tylko nikt z nich nie korzysta. Prace społeczne może to i dobry pomysł, ale pod nadzorem - aż się boję, co ci chuligani mogliby robić ze zwierzętami w schronisku czy też z pacjantami domów opieki (co nieco było o tym w tv - jak to studenci medycyny opiekowali się staruszkami). Nie wprowadzałabym mundurków, ale uważam, że bluzki na ramiączkach i króciutkie spódnice to czasami przesada. Trzeba robić wszystko z umiarem, a Giertych najwyraźniej chce ze szkoły zrobić koszary. Osobne gimnazja dla dziewcząt, osobne dla chłopców, dla trudnej młodzieży... eh, pomysły pod publikę, a i tak nic z tego nei wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:13 Oczywiście, że nic z tego nie wyjdzie, rozwali się o przepisy wykonawcze i egzekucję.D Ale co próbuje ugrać przed wyborami to jego. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 12:24 To jest to, zamiast szukać sensownej recepty na problemy w szkole, lepiej gadać dyrdymały. A skutek taki, że kto może, ucieka z gimnazjów, ja np. uciekłam i uczę w podstawówce. Miło by było, gdyby ktoś poważnie zbarał się za problemy w szkole. I powiedzmy sobie jasno, dopóki współpraca rodzica ze szkołą polega na zaliczaniu co miesiąc wywiadówki - dobrze w szkole nie będzie. A co do kuratorów i sądów rodzinnych: w gimnazjum w klasie miałam 3 uczniów z kuratorami, kontaktowali się ze mną w najlepszym przypadku raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Mundurki 02.11.06, 13:01 A ja mundyrkow jestem zdecydowana przeciwniczka. Bo sa tematem zastepczym. Bo sa drogie (dodatkowe z 5 koszul, 2-3 pary spodni i marynarka, a "cywilne" ciuchy tez trzeba miec, bo nie ucza DLACZEGO ktos ma wygladac inaczej niz na dyskotece (bo stroj szkolny oczywiscie powinien byc szkolny a nie dyskotekowy)), za to np. zmuszaja ludzi do uzywania kolorow ktorych czasem nie cierpia (w czym np. granatowa bawelniana bluzka jest lepsza od zielonej?). Bo sa niehigieniczne (taki mundurek typu bluzka z dlugim rekawem+ kamizelka zastosowany latem wykancza, a uczniow ktorzy beda mieli za malo koszul "przepisowych" zeby codziennie je zmieniac tez sie sporo znajdzie). No i przede wszystkim - eliminuje wychowanie. Zamiast tlumaczyc stosownosc roznych strojow na rozne okazje, przedyskutowac, wskazac pewne normy spoleczne dot. przyszlej pracy zawsze mozna sie na kogos wydrzec ze zamiast granatowej spodnicy ma czarne spodnie - tylko co z tego? Argument finansowy mnie nie przekonuje. Widze dzieciaki z pobliskiej szkoly, wygladaja normalnie, a spodnie dzieciece sa w cenie 2 biletow do IMAX-u. Dzieci zawsze beda wiedzialy o roznicach finansowych, tylko to juz nie ciuchy sa ich wyznacznikiem. M. Odpowiedz Link Zgłoś
julinekk Re: Mundurki 02.11.06, 13:44 skoro te mundurki takie zle to jakim cudem w Anglii sprawdzaja sie od bardzo dawna? co wiecej mlodziezy nie przeszkadza to do tego stopnia ze niejedem chodzi w mundurku caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
szymama Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:01 w kwestii mundurkow. Moj syn chodzi do szkoly w Anglii. Kazde!!!! dziecko w angielskiej szkole chodzi w mundurku: chlopcy w szarych lub czarnych spodniach, czarnych butach(nie sportowych)i w bluzie.kazda szkola ma swoj kolor, w jednej dzieci chodza w czerwonych bluzach w innych w niebieskich. Moj syn chodzi w zielonej plus kazy ma logo szkoly na bluzie. mundurki wcale nie musza byc szare bure i brzydkie. tu przynajmniej od razu wiadomo, ktore dziecko jest z ktorej szkoly. Nam sie akurat tez pomysl bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:03 > w kwestii mundurkow. Moj syn chodzi do szkoly w Anglii. Kazde!!!! dziecko w > angielskiej szkole chodzi w mundurku a czy to ma wpływ na zmniejszenie przestępczości i agresji w szkołach ? Odpowiedz Link Zgłoś
szymama Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:06 nie wiem czy ma wplyw, wiem an tomist, ze pewnego dnia nastolatkowie urzadzili sobie w parku przy moim domu, bojke. Policja od razu wiedziala z ktorej sa szkoly, poniewaz dzieciaki mialy na sobie szkolne mundurki. Notowali na pewno wszytsko, nie bylo wymigiwania sie z ktorej szkoly sa. Nie wiem czy ma wplyw czy nie ma, ale na pewno pozwala szybciej zidentyfikowac dzieciaki. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:47 Aha. Czyli wystarczy, żeby młodociani bandyci zakonotowali sobie, że przed rozróbą należy zdejmować mundurki. No sorry, do mnie to nie przemawia. Tzn fajnie to wygląda, ale problemu nie zmniejszy. Nie mówiąc już o tym, że na przykład na wsiach problemu z identyfikacją nie ma - szkoła jest jedna... Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:15 Jestem całkowicie za zakazem komórek w szkole i za mundurem szkolnym. Prace społeczne? A po cholerę? W każdej szkole znajdzie się sporo rzeczy do naprawienia, odświeżenia. Jak to wyegzekwować? Łomatkoboska, w każdej klasie koszyk, uczeń wchodzi do klasy i zostawia tam komórkę. Przerwa to przerwa, chce dzwonić niech dzwoni. Mundurek jest konieczny do wejścia na teren szkoły i koniec dyskusji. Nie mamy szacunku dla swobody i nie potrafimy z niej korzystać. Dla niewprawnych nadmierna swoboda jest niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:17 a na każdym telefonie markerem wykaligrafowane imię i nazwisko własciciela ? Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:47 iwles napisała: > a na każdym telefonie markerem wykaligrafowane imię i nazwisko własciciela ? Ale po co? Ten kto był najgrzeczniejszy wybiera sobie komóreczkę z koszyczka jako pierwszy. Ten, któ zachowywał się najgorzej - jako ostatni) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:18 Łomatkoboska, w każdej klasie koszyk, uczeń wchodzi do > klasy i zostawia tam komórkę. A kto zaplaci, jak sobie z koszyczka kolega zlodziej komorke przywlaszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:44 Nie przesadzacie? do klasy wchodzi określona grupa osób, wchodzą - zostawiają komórkę. Wychodzą - zabieraja komórkę. Jak można ukraść coś w takich warunkach? Zamiast piętrzyć bdetne problemy pomyslcie o skutkach pobłażania i efektach "wolności" w szkołach. Ręce opadają i duch w narodzie też Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:47 a jak sprawdzisz, że każdy wziął swoją komórkę a nie kolegi ? Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 14:53 Do dobra wspólnego podchodzi kilkanaście lub kilka osób, zgadnij ile par oczu patrzy na każdą rękę? Hmmmm? Poza tym to jest drobna kwestia techniczna, nie piętrzcie pierdół. Co do zasady chyba jesteśmy zgodni. Szkoła musi wrócić na tory normalności, ma uczyć życia, a nie przeżycia. Szkoła ma być miejscem bezpiecznym. Jeśli nie to znaczy, że jednak komuś zależy by w szkołach popełniano gwałty, rozboje, kradzieże, by szkoła była powodem samobójstw. Moje pomysły pewnie są radykalne ale tylko radykalne środki załatwiają drastyczne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 15:40 Wiecie co? Zapomnieliscie chyba o jednym. W szkole uczą się nie tylko chuligani, bandyci i zlodzieje, ale zwykłe dzieci. Jestem absolutnie przekonana, ze tego typu restrykcje NIC w szkole nie zmienią. Nie zmienią, bo uderzą w grzeczne dzieci, w nasze dzieci, a nie w te zdemoralizowane. Już widzę zdemoralizowanego bandytę, jak ooookropnie boi się porozmawiać przez telefon, jak przychodzi na prace społeczne, jak chodzi do szkoły w czyściutkim mundurku. Jedyne, co osiągnie p. Giertych to zastraszenie - totalne - tych, co i tak byli grzeczni. Bo na nich nauczyciele będą (podobnie jak spora część policjantów) pokazywać, ze jest "zero tolerancji". Resztę zostawią w spokoju, bo możliwość egzekucji kar będzie żadna. Niedługo i nasze dzieci, będą agresywne. Albo zastraszone. Tak dzieje się ze wszystkimi ludźmi, którzy całe lata musza pracować w nieprzyjaznym srodowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 16:39 Dzieci, które teraz nie robią niczego złego nadal będą w porządku. Stworzenie narzędzi przymusu wobec łamiących normy jest, jak widać, jedynym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 16:52 Nie będą w porządku. Nie istnieja bowiem dzieci, ktore zawsze są w porzadku. Każde, nawet bardzo grzeczne dziecko, co pewien czas popełnia jakiś głupi wybryk. Naśmieci, popchnie kolege, odpowie niezbyt grzecznie nauczycielce, zadzwoni mu na lekcji komórka. Grzecznemu dziecku wystarczy najczęściej grzeczne zwrocenie uwagi. Teraz bedzie za te wszystkie rzeczy karane. Ilość dzieci z nerwica, nienawidzacych szkoły, biernych lub agresywnych zwiększy sie wielokrotnie. Zwiekszy sie tez ilość dzieck, ktore same o sobie bedą myslały, ze sa niedobre i niegrzeczne - a taka etykietka dla wielu z nich, to samospełniajace się proroctwo. Nie mówiac już o tym, ze nie powinno się karać za łamanie norm, tylko za występki. Same łamanie norm nie jest niczym karygodnym. Społeczenstwo, ktore zostanie nauczone, ze żadnych norm nie wolno łamać to ideał panstwa totalitarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:19 Podpisuję się. Całą podstawówkę miałam czerwony pasek i wzorowe zachowanie mimo: - wymieniania liścików na lekcjach z koleżankami - chichotania z owych liścików równiez na lekcji - wywalania za drzwi za gadanie - kilkukrotnych wagarów w 7-8 klasie - ubierania się różnie - ściągania i podpowiadania - notorycznego odpinania i "zapominania" tarczy i wielu innych mniejszych i większych szkolnych grzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:58 triss ale to byly inne czasy..n/t nie mierz wszystkich współczesnych gimnazjalistów swoją miarą tak jak ja...TY itp... w naszych czasach postawienie się było politycznie/no korekt!!!.. to nie to samo co teraz.... teraz trzeba być twardym w klasie nie biorę, "nie rucham" się itp.., nie czytam bravo tylko jestem sobą Mam 15, 16 lat i mam swoje zdanie!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:27 ja się też podpisuję i dodam jeszcze - nie mam nic przeciwko temu, żeby MOJE dzieci chodziły do niekoedukacyjnej szkoły w mundurkach, żeby nie miały w klasie zdemoralizowanych zwyrodnialców, żeby miały obowiązkowe prace społeczne (jednakowoż nie w charakterze kary za przewinienia, a raczej normalnego paraszkolnego obowiązku) etc. nie uważam jednak, żeby to było panaceum na choroby polskiej szkoły i - podobnie jak verdana - jestem przekonana, że przyniesie to więcej szkody niż pożytku i to dla wszystkich niedwno moja niania z przerażeniem opowiadała mi o praktykach w pewnym praskim gimnazjum (niania jest po historii), gdzie w każdej klasie na lekcji siedzi ochroniarz wynajęty przez szkołę, żeby chronić nauczyciela przed ewentualnymi atakami uczniów... uczniowi bardzo porządnemu niezbyt to zaszkodzi, uczniowi bardzo nieporządnemu nie pomoże, dla kogoś na granicy pomiędzy porządnoscią a nieporządnością będzie to jasny sygnał "dla nas i tak jesteś potencjalnym bandziorem" Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 20:06 Za mało wiary w dzieciaki. Jesli są OK to nie przez przypadek. To efekt ich myślenia i pracy rodziny. Na pewno ideały giertychowe nie zadziałają w formie nieskażonej i ja to biorę pod uwagę formułując swoje opinie. Liczę, że będzie bezpieczniej, a żeby było lepiej to popracujmy w domach. Przykład nie tylko z góry idzie, może ci niekarani staną się żywym obrazem, że lepiej nie być karanym.... Do jutra pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 16:59 Verdana, obawiam się, ma rację. O ile łatwiej, szybciej i przyjemniej walczyć z uczniem, który nie założy mundurka lub weżmie komórkę do szkoły niż z młodocianym bandytą. Jak taki mechanizm działa wiemy na przykładzie policji i straży miejskiej - o ile łatwiej ganiać staruszki sprzedające koperek niż chuliganów rozbijających samochody. A poza tym, mądrze powiedział bodaj już KartezjuszL nadmiar prawa szkodzi prawu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 16:56 Nie, nie przesadzam.Sama w szkole zostalam okradziona z nowiutkich butow- szatnie byly zamykane i pilnowane przez dyzurnych.I co ? I jajco, szkola wywinela sie od odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 17:54 Mundurki to zawracanie głowy. Wszystko to już było i nie przypuszczam, żeby noszenie wstrętnego granatowego fartucha z czegoś-co-nie-przepuszcza-powietrza w znaczący sposób podniosło moją wartość jako obywatela RP. Zawracanie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
miirabelka Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 19:06 Mnie się podoba pomysł z mundurkami. Nie mają one na celu podnosic wartości jako obywatela RP (jak napisała kawka74) ale przede wszystkim ułatwic odróżnienie uczniów danej szkoły od kogoś spoza (np.coraz bardziej wszechobecnych dealerów) oraz zakończyc rewię mody, która niczemu dobremu nie służy, na którą nie każdego rodzica stac i która doprowadza do tego, że niejedno dziecko czuje się gorsze. ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 19:38 A wiesz co to oznacza? dzieciaki w swojej szkole będe jeszcze bardziej anonimowe, niż są teraz. W wielkim molochu ani nauczyciel, ani uczeń nie rozpozna napastnika ubranego w taki sam mundurek jaj 1000 innych osób. To, co jest dobre w kameralnych szkolach, moze być fatalne w wielkich molochach. I pamietaj - dealerzy rekrutują sie z uczniów szkoły. beda w takich samych mundurkach... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 19:56 Dilerzy są wśród uczniów. W moim lo było wiadomo u kogo z kolegów można coś załatwic. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 20:11 QW mim - 30 lat temu, mundurki - tez wiedzieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: i bardzo dobrze!!!!! 02.11.06, 23:32 Guzik prawda, droga Mirabelko. Mity o ujednoliceniu poprzez mundurek możesz sobie opakować w zielony papier i na tory położyć. Stan majątkowy ujawnia się nie tylko poprzez ubiór, a dealerzy dość często rekrutują się spośród uczniów danej szkoły i dilerówki z grasem spokojnie im się zmieszczą do kieszonki ich nowiutkiego żakieciku. Mówię Ci to ja, nauczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
miirabelka kawka74:) 03.11.06, 10:37 No cóż przyznaję bez bicia, że może nie do końca przemyślałam ten pierwszy argument, a szkołę się kończyło ładnych parę lat temu Co do drugiego argumentu to sama napisałaś, że ujawnia się nie tylko przez ubiór, co oznacza, że RÓWNIEŻ przez ubiór i wydaje mi się, że jest to właśnie najbardziej powszechna metoda, że się tak wyrażę "szpanowania" Czy mogę już wyjśc z kąta Ps.Ale i tak podoba mi się pomysł z mundurkami ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: kawka74:) 03.11.06, 16:21 Co do drugiego argument > u > to sama napisałaś, że ujawnia się nie tylko przez ubiór, co oznacza, że RÓWNIEŻ > przez ubiór i wydaje mi się, że jest to właśnie najbardziej powszechna metoda, > że się tak wyrażę "szpanowania" Niekoniecznie. Szpanować można i piórnikiem, i torbą, i kapciami, i fryzurą, a to czy się wciągnęło na tyłek portki z bazaru czy portki z superhipersklepu, to naprawdę niewielka różnica - i tak dziewczyny mają nerki na wierzchu, a w modnych spodniach z miejscem na, excuses le mot, kupę swobodnie można zmieścić - oprócz prawowitego użytkownika - jakieś dwa kilo kartofli. > Czy mogę już wyjśc z kąta A po co do niego wchodziłaś? > Ps.Ale i tak podoba mi się pomysł z mundurkami A mnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: i bardzo dobrze!!!!! 03.11.06, 01:25 Jestem za mundurkami, nie przez wzgląd "pięknego wyglądu" w nich samych, a przez wzgląd ODPOWIEDNIEGO wyglądu w szkole. Niestety, interpretować właściwy strój do szkoły każdy może sobie sam i nie wiadomo, która bluzka czy spódniczka jest za krótka, które biodrówki za niskie, który dekolt za mocno wycięty, który materiał zbyt prześwitujący - właśnie z tego powodu jestem za mundurkami. Prace społeczne - naprawa szkody + dodatkowe porządki, aby wandalowi wybić z głowy dalsze szkody. Słownictwo - nad tym ciężko zapanować. Komórki - jestem jak najbardziej za ich posiadaniem w szkole, ale wyłączeniem w czasie lekcji - powód - moja córka dojeżdża do szkoły, kilka razy spóźniła się na autobus - następny miała by trzy godziny później. W takim wypadku ona dzwoni, ja po nią wyjeżdżam. Wszystko pięknie, ładnie, ale drażni mnie, że partie przed wyborami znalazły "dobry kąsek" [przepraszam za określenie, ale chyba najtrafniejsze" na "kiełbasę wyborczą" i chcą zarobić jak najwięcej głosów na śmierci dziewczynki. Przykre to... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: i bardzo dobrze!!!!! 03.11.06, 09:11 A ja jestem w ogóle za różnorodnymi szkołami. I koedukacyjnymi i oddzielnymi. I z mundurkami i bez. I restrykcyjnymi i liberalnymi. Tylko wtedy jest szansa, ze szkoła bedzie odpowiednia dla wiekszości dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś