Dodaj do ulubionych

Urlop wychowawczy

IP: *.* 25.04.01, 13:55
Wiem, że po urlopie macierzyńskim mogę wziąć urlop wypoczynkowy zaległy i z bieżącego roku (czy pracodawca może mi tego odmówić), tak też zamierzam zrobić. 1. Czy po tym jak skończy mi się urlop wypoczynkowy mogę przejść na urlop wychowawczy, czy muszę to jednak zrobić bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. 2. Jak wcześnie muszę powiadomić pracodawcę o moich zamiarach odnośnie wychowawczego.3. Czy przysługuje mi urlop wychowawczy jeżeli w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego zlikwidowano w moim mieście filię większego zakładu (zakład dalej dobrze prosperuje w innych miastach). Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tyska Re: Urlop wychowawczy IP: *.* 26.04.01, 09:40
      1. Pracodawca mo urlopie macierzyńskim nie może odmówić Ci urlopu wypoczynkowego. Oprócz tego przysługują Ci dwa dni opieki płatnej nad dzieckiem zdrowym (proponuję wykorzystać zaraz po urlopie, jeśli zamierzasz iść na wychowawczy.2. Najlepiej poinformować pracodawcę, że zamierzasz iść na wychowawczy pisząc podanie o udzielenie urlopu wypoczynkowego, a po jego zakończeniu wnioskując o urlop wychowawczy. Którego zresztą pracodawca również nie może Ci odmówić. Pamiętaj o jednym - urlop wychowawczy przysługuje tylko osobie pozostającej w zatrudnieniu, czyli, jeśli z przyczyn dotyczących zakładu pracy zostaniesz zwolniona, albo Twój zakład pracy zlikwidowany, automatycznie Twój urlop wychowawczy trwać będzie tylko do końca okresu wypowiedzenia umowy o pracę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka