Dodaj do ulubionych

krzywa glukozy

IP: *.* 30.07.01, 08:48
witam! jestem w 25 tyg ciazy i lekarka kazala zrobic badanie na obciazenie glukoza, kupilam ja w aptece patrze a to proszek, jak mam to zrobic rozpuscic w wodzie? w jakiej ilosci? i zaniesc sobie na badanie w kubeczku, czy zaniesc tam proszek? poradzcie!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: krzywa glukozy IP: *.* 30.07.01, 09:43
      Lekarka powinna określić jaką dawkę glukozy powinnaś spożyć (ja np. miałam 80 g a w pudełku jest 100g, w laboratorium nie mieli wagi i musiałam kupic w innej aptece odważone dokładnie). Badanie wygląda tak: idziesz na czczo, pobierają CI krew. Pani laborantka rozpuszcza odpowiednią dawkę glukozy w wodzie, wypijasz (powoli, bo bardzo łatwo "wraca", obrzydlistwo!) Po chyba godzinie, ponowne badanie krwi, i po kolejnej godzinie, jeszcze raz. Wybierz takie laboratorium, które masz blisko domu, albo weź ze sobą coś co Cię zajmie na te dwie godziny. Przed pierwszym badaniem trzeba zrobić siusiu a potem do końca już nic (po upłynięciu tych dwu godzin, powinnaś też mieć zrobione badanie na poziom glukozy w moczu)
    • Gość: guest Re: krzywa glukozy IP: *.* 30.07.01, 19:02
      niesiesz proszek ze sobą do przychodni. Jesli tam nie dostaniesz wody to weź ją też.Rozpuść przed wypiciem, ponieważ jest paskudne to rozpuść w niedużej ilości wody, dobrze jest dodać soku z cytryny. po godzinie badanieczasem tez na czczo sprawdzaja glukozę, ale nie przy pierwszym, to zależy jak jest na skierowaniu. powodzenia
    • Gość: guest Re: krzywa glukozy IP: *.* 30.07.01, 19:10
      Ja zaniosłam proszek do labolatorium i podali mi rozpuszczoną już postać do wypicia( fakt nie smakuje tak dobrze jak sok tylko jak bardzo dosłodzona herbata jednym słowem "fujstwo"). Ale zanim wypiłam pobrali mi krew, po wypiciu odczekałam godzinę i znowu mi zrobili ziazia, a po następnej wewalili mi igłę w inną żyłę. Że labolatorium miałam niedaleko domu więc za każdym razem po "przyjemnym" upuszczeniu mi krwi wracałam do domku.P.S. Sama nic nie rozpuszczaj zrobią to w labolatorium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka