Dodaj do ulubionych

skurcze w łydkach!

IP: *.* 13.08.01, 10:40
Witam,otoż minionej nocy złapały mnie w przeciągu godziny dwa okropne skurcze w nogach. Uczucie niczym by mi rozsadzało łydki. Dziś czuję że mięśnie łydek bolą niczym po wyczerpującym ćwiczeniu...Czy ktoś może wie skąd się biorą te skurcze, czy jest to niebezpieczne w jakiś sposób? Jestem w 24 tygodniu ciąży.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 10:46
      Czesc! dzis mnie to tez zlapalo w nocy, raz. Jestem w 22 tygodniu.Nie przejmuje sie tym bardzo, bo kiedys czesto mialam to cos. Oby nie bylo gorzej. Po prostu wstalam z lozka i zaczelam cos x ta noga robic, zeby ja rozruszac. Kiedys mialam tego wiecej, bo pilam duzo kawy i jak twierdzi moj brat kawa cos tam wyplukuje z ogranizmu. Na te skurcze dobry jest magnez albo potas, juz nie pamietam ktory.
      • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 10:50
        Ania napisała/ł:> Kiedys mialam tego wiecej, bo pilam duzo kawy i jak twierdzi moj brat kawa cos tam wyplukuje z ogranizmu.To "cos" to jest magnez.... Naczelnym objawem braku magnezu w organizmie sa wlasnie skurcze miesni... > Na te skurcze dobry jest magnez albo potas, juz nie pamietam ktory.Zdecydowanie magnez... Zanim jednak zaczniesz lykac, spytaj lekarza czy mozesz... Pozdrawiam,ANia vel. MiGoTkA
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 12:27
      Sama miewam ostatnio skurcze w łydkach,najczęściej w nocy,kiedy się wyciągam.Lekarz poinformował mnie ,że jest to sygnał o niedoborze wapnia w organizmie.Jestem w 34 tyg.ciąży ,kiedy zaczął się proces intensywnego wzrostu dziecka.Piję Calcium Plivy dwa razy dziennie i staram się nie napinać mięśni w czasie snu.Jeśli jakiś skurcz już mnie złapie,naciągam łydkę podnosząc przednią część stopy do góry.Dobre są też masaże.Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 12:48
      Miesiąc temu moja pani doktor przepisała mi Magne B6 (cztery tabletki dziennie). Podejrzewam, że to właśnie na skurcze. Dotąd (odpukać) nie złapały mnie ani razu, a jestem w 30 tyg. ciąży. Dodam, że na przykłąd w zeszłym roku, nie będąc bynajmniej w stanie błogosławionym, skurcze łapały mnie dwa razy dziennie, a w nocy tak mocno, że nie mogłam wytrzymać.
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 15:51
      Z mojej wiedzy wynika, że takie skurcze mogą oznaczać niedobór wapnia przy jednoczesnym nadmiarze fosforu (to są mądrości zaczerpnięte z książki). Można próbować regulować to dietą lub poprosić lekarza o jakieś wapniowe preparaty. Ja miałam skurcze mimo właściwego poziomu magnezu w organizmie (nie przyjmuję dodatkowo magnezu w tabletkach), a pomogło mi picie dużych ilości mleka. Z polecenia lekarza przyjmuję też dodatkowo potas i żelazo, ale nie wiem, czy ew. brak tych mikroelementów ma cokolwiek wspólnego ze skurczami łydek... Doraźnie na pewno pomaga silne odgięcie stopy do góry. Życzę udanej walki z bólem
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 13.08.01, 19:12
      skurcze w łydkach to brak magnezu; przy pierwszej w ciąży myślałam, że zwariuję każdej nocy; lekarz mi przepisał magne b6 - minęło jak ręką odjął :-)pozdrowienia
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 14.08.01, 08:27
      Cześć Karina, Sama niedawno poruszałam ten temat na forum. Jestem obecnie w 36 tyg. i od na szczęście dwóch,trzech tygodni mam spokój. Zaczęłam brać magnez. Wcześniej przez około miesiąc zrywałam się co noc po kilka razy. Następnego dnia miałam podobne odczucia ... jak po dobrym wysiłku. Ale chyba nawet po godzinie ćwiczeń na Stepie tak mnie nie bolały łydki na następny dzień jak po tych skurczach. Apogeum było gdy złapały mnie skurcze w dwóch łydkach na raz, aż się wywaliłam. Nie pomagały nawet masaże, ale zaczęłam brać Magnez i jak ręką odjął. Od tej pory na szczęście śpię bez bolesnych zrywów w nocy. Zaopatrz się lepiej w ten preparat i spokojnych snów.PozdrawiamDzidzia
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 16.08.01, 12:57
      Moja ginekolog twierdzi, że to brak magnezu i potasu. Biorę Magne B6 - jedną tabletkę (Pomaga!!!). Niedobór potasu mam uzupełniać pomidorami i sokiem pomodorowym - niestety nie jestem grzeczna, bo jakoś nie przyjaźnię się z tym akurat warzywem, a na sok wprost patrzec nie mogę. I potwierdzam, ze odciąganie do góry przedniej cześci stopy w razie skurczu pomaga od razu, i zapobiega porannym bólom. Pozdrawiam!ps. A o niedoborze wapnia i nadmiarze fosforu też czytałam i mogłoby się to zgadzać, bo skurcze "dopadły mnie" nad morzem, gdzie zywiłam się bogatymi w fosfor rybami...
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 19.08.01, 19:18
      Skurcze w łydkach mogą być i z niedoboru magnezu, i z niedoboru potasu, i z nadmiaru fosforu (chodzi o równowagę elektrolitową w mięśniach). Ja łykam magnez i to dużo (3 x 2 tabletki Magne B6 - drogie, ale magnez z witaminą B6 lepiej się wchłania). Mimo to w te upały dalej mnie łapały kurcze, oznaczyłam poziom potasu we krwi - był niski i uzupełniająco łykam potas (1 tabletkę Kalipoz dziennie). Raczej pomaga.Kasia
    • Gość: guest Re: skurcze w łydkach! IP: *.* 21.08.01, 11:23
      Cześć Karina,mnie w zasadzie silne skórcze łygek "łapią" każdej nocy, niesamowite uczucie. Nie wiem co na to wpływa (pewnie czegoś tam w organiźmie brak), ale jedno tylko mogę podpowiedzieć, w momencie kiedy złapie Cię taki skórcz natychmiast, mimo, że mocno boli, zdecydowanie podciągaj z całej siły palce stopy do przodu, tzn w kierunku kolana, tak jakbyś przeciwstawiała się temu skórczowi. W danym momencie to boli ale tylko sekundkę i natychmiast "puszcza", no przynajmniej tak jest w moim przypadku, mam nadzieję, że Tobie też pomoże. K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka