Dodaj do ulubionych

Imie dla dzidziusia

IP: *.* 20.08.01, 19:40
CZesc dziewczyny POMOCY nie mozemy sie z mezem zgodzic jezeli chodzi o imie dla naszej coreczki (jestem w 27 tygodniu),mi podoba sie imie Nicole albo Chantale a mojemu mezowi Michele. Napiszcie ktore wam sie podoba.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 00:38
      Zarowno Nicole, jak i Mishele jest ladne. Zawesze mozna polaczyc
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 02.10.01, 12:07
        witajcie! Cos w tym jest co pisalyscie. ja mialam w liceum kolezanke (przepraszam) Roksanne i wszyscy, szczegolnie kolesie wolali na nia Reksona - jak dezodorant. nie lubila okropnie tego imienia. Moje choc tez nie tak popularne nie wzbudzalo taki sensacji. Moja siostra Ania wraz z mezem Pioterm wybrali dla swojej coreczki imie Dobromira i mi jako przyslej chrzesnej bardzo sie to imie podoba. moja kolezanka nadala natomiast dla swojego niedawno narodzonego synka imie Franio. Jest tez piekne. A wracajac do obco brzmiacych imion to jezeli juz musi byc swiatowe to niech bdzie takie ktore i w Polsce jest znane. Moja rodzina mieszka w USA i obaj synowie maja imiona nane tu i tam tzn Darek i Karol (pisane przez K). Ich sasiedzi - Litwini jednak nadali swoim dziecion Litewskie imiona i wcale sie tego nie wstydza. dziewczynka nazywa sie Dalerija a chlopiec Arvydas. Przyznacie, ze sa duzo trudniejsze do wymowienia niz polskie. pozdrawiam
    • Gość: zizi Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 08:49
      Cześć Roksana ::hello::Mnie bardzo podoba się Michele, mojemu mężowi Nicole.Jak widać my również nie możemy dojść do porozumienia w kwestii imion. Imiona są bardzo ładne, może dacie córeczce dwa::ouch:: pozdrawiamsmile
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 08:55
      Jeśli francuskie, to tylko i wyłącznie Dominique ;-) - tak ma na imię moja córcia, tylko po polsku.A tak na serio, zgadzam się z dziewczynami - możesz dać dwa.
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 09:00
      Czyżbyś mieszkała we Francji?Mi jeżeli chodzi o Twoje propozycje to podoba się Chantal!Natomiast proponuje Ci nowe imie Sophi (Zosia)- też pięknie brzmi!Pozdrawiam-Monka
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 10:49
      A mnie podoba się Chantale. Ale, ale czy Ty mieszkasz za granicą? Bo przy tej okazji może dziewczyny są lepiej poinformowane niż ja w kwestii ustawy o ochronie języka polskiego. Ja bardzo chciałam dać mojej córeczce na imię Angela (mam termin za tydzień) i nie pamiętam już kto poinformował mnie, że zgodnie z tą ustawą w urzędzie zostanie zarejestrowana jako Andżela - horror! Czy coś o tym wiecie??Ania
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 12:01
        Nie wiem czy to nie zalezy od urzedu. Moi znajomi chcieli dac corce imie Dajana, ale Pani poinformowala ze moze byc tylko Diana, a wolac ja moga jak chca. W innym urzedzie kolezanka bez problemu zarejestrowala Jassice (czyt.Dzesika). Jak mam byc szczera oba sa dla mnie okropnoscia, ale to wybor rodzicow. Pozdrawiam.
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 12:05
          Biedne dzieci.Marta
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 16:44
      Zastanówcie się czy te imiona pasują do nazwiska, bo jesli macie tradycyjnie polskie nazwisko to te imiona będą po prostu brzmiały śmiesznie, orginałkowato (nie oryginalnie) i na siłę snobistyczniePozdrawiam
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 21.08.01, 19:18
        Dzieki za wasze odpowiedzi,ale dzisiaj wiem tyle somo co wczoraj,czyli nic.Musze przyznac ze spodziewalam sie bardziej konkretnych odpowiedzi,ale sama sie przekonalam ,ze wybrac imie dla dziecka to naprawde wielki problem.Jezeli chodzi o miejsce w ktorym mieszkam to macie racje,nie mieszkam w Polsce tylko w Szwajcarji, nazwiska nie mam polskiego takze z dopasowaniem nazwiska do imienia nie ma problemu.Jeszcze raz dziekuje za wasze odpowiedzi,pozdrawiam.
      • Gość: guest Informacja o imieniu IP: *.* 23.09.01, 20:41
        Prosze o informacje na temat imienia: Maja. Czy Maja i Majka to jedno imie?
        • Gość: guest Re: Informacja o imieniu IP: *.* 24.09.01, 10:22
          CześćMam siostrzenicę, która ma imię Maja. Prześliczna 4-letnia dziewczynka. Raz jest Mają, innym razem Majką, Majeczką, Majunią. W zasadzie nie wiem czy Maja i Majka to dwa różne imiona czy Majka jest po prostu zdrobnieniem Maji. Ale jedno wiem na pewno - bardzo łatwo i szybko zaczęła wymawiać swoje imię, a jej młodsza siostrzyczka Iga również nie miała z tym problemów. PozdrowieniaMałgosia
        • Gość: guest Re: Informacja o imieniu IP: *.* 24.09.01, 11:04
          Czy dobrze Cię rozumiem? Masz wątpliwości, czy istnieje odrębne imię Majka? Mnie się wydaje, że nie. Majka to tylko zdrobnienie Mai (czy też Maji, nie wiem).
          • Gość: guest Re: Informacja o imieniu IP: *.* 30.09.01, 10:12
            Mai, Mai... Moja córcia ma na imię Maja i wyszukałam, że Majka to zdrobnienie. Ma trzy miesiące, ale laska z niej nieziemska... Starsza ma na imię Ada (tylko trzy literki) i te kręcone blond włosy dodająjej niezwykłego uroku...
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 10:55
      Najpierw wyjasnienie: Lilly to mój nick internetowy, naprawdę nazywam się Lidia. Mąz ma na imię Adam, a syn Piotrus. I nigdy nie zrozumię rodziców, którzy zamiast wybrać zwykłe normalne polskie imię wybierają jakies spolszczone zagraniczne wersje tamtejszych imion. Wiem, że Roksana mieszka w Szwajcarii i zrozumiałe dla mnie jest, że zastanawia się nad imieniem, które tam będzie brzmiało swojsko, ale tu w Polsce, zauważyłam, że im większy kompleks rodziców tym głupsze imię dla dziecka. Dochodzi do paranoi - imię nijak ma się do polskiego nazwiska, a dziecko tylko cierpi. Nie wiadomo jak się zwracać do takiego Olimpiusza, jessicy, Alana... Ludzie, opamiętajcie się!
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 11:08
        A jaki kompleks masz na myśli? Czy prowadziłaś w tym kierunku jakieś badania statystyczne, że taka ścisła zależność Ci wyszła ? :)Mnie się wydaje raczej, że jest to kwestia gustu. Ja byłam w sobotę w sklepie meblowym i widziałam meble różowe, jakby z marmuru zrobione, na wysoki połysk. Ja bym w życiu czegoś takiego nie postawiła w domu. Ale podobno są ludzie, którym to się podoba. Tak samo jest chyba z imionami. Dla mnie zestawienie Jessica (albo Dżesika) Miziołek na [przykład to kwintesencja kiczu. Ale dla kogoś to jest tak piękne, jak te różowe meble.PozdrawiamAgata, żona Pawła, mama Szymona
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 18:59
          Dżesika Miziołek :D rewelacja!!! Siedzę przed komputerem i sama do siebie się śmieję :lol:. Mam nadzieję, że to tylko przykład i że nikt z rodziców nie skrzywdził tak dziecka!!!Magda :hello:
          • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 25.09.01, 09:16
            No nie, nie znam tak nieszczęśliwego dziecka, sama wymyśliłam. Ale mam parę autentyków z opowieści koleżanek. Na przykład: Patrycja Bździkot albo Żaneta Aurelia Strzyż.
            • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 01.10.01, 11:02
              Wydrukowałam sobie z internetu najpełniejszy chyba wykaz imion polskich. Mieliśmy z mężem ubaw przez weekend. Wpadłam na pomysł, żeby wybrać najdziwaczniej brzmiące imiona dla chłopca i dziwczynki i jak się moje maleństwo urodzi, to mówić ludziom, że takie właśnie imię nadaliśmy. :) Taki głupi żart. Wybraliśmy imiona: Pulcheria i Ruprecht ( w zdrobnieniu Ruprechcik oczywiście). A tak poważnie, to chyba wymyśliliśmy imię dla córeczki. Prawdopodobnie będzie miała na imię Kalina.Chłopiec stanowi większy problem, bo mój synek ma na imię Szymon i żadne imię już nie jest dla mnie tak piękne.Proponowałam mężowi Wojciecha albo Jerzego, ale się nie zgadza. Szukam dalej.
              • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 01.10.01, 11:33
                Agata, napisz, proszę, z jakich stron internetowych wydrukowałaś ten najpełniejszy wykaz imion polskich?Kasia R
                • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 02.10.01, 10:31
                  Chyba Nasze dzieci - dobre strony. Wpisałam do przeglądarki "imiona" i ta strona była gdzieś na początku listy.
              • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 02.10.01, 10:38
                agata napisała/ł:> Chłopiec stanowi większy problem, bo mój synek ma na imię Szymon i żadne imię już nie jest dla mnie tak piękne.Wiem, co masz na myśli, dokładnie tak jak dla nas dziewczynka. Nie tylko, że nie ma ładniejszego niż Dominika, ale wręcz nie ma żadnego ładnego, oprócz tego. Miejmy nadzieję, że następny będzie chłopaczek, bo inaczej marny los dzieciątka - zostanie bezimienne....Pozdrawiam Agnieszka :hello:
          • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 02.10.01, 10:30
            Nie można powiedzieć, że nadaniem niepoularnego imienia można zrobić dziecku krzywdę. Nieźle byłoby na tym świecie, dgyby dzieci spotykała tylko taka krzywda.
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 11:21
        Badania bylo prowadzone i opublikowane, już nie pamietam czy w Polityce czy we Wprost. I wyszła następująca zależnosc: im bardziej wykształceni ludzie, mieszkańcy dużych miast - tym normalniejsze imiona. Imię nie ma być gwarantem lepszego życia w przyszłosci. A niestety wielu rodzicom wydaje się, że ich Dajana (vel Diana) Bąbelek, będzie miała lepsze życia niż Ewa Lisek. A syn Alan Bąk brzmi lepiem niż Adam Ptak.De gustibus... Wiem, wiem. To tylko moje zdanie.Kiedys miałam studentkę Wiosenka. Piękne, ale jakie nieżyciowe. Prosiła by zwracać się do niej Ania (takie miała drugie imię).Po prostu czasem można takim imieniem więcej wyrzadzić krzywdy biednemu dziecku niż jest to wszystko warte.
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 11:30
          Ja w swojej wypowiedzi tylko przyczepiłam się do twojego sforułowania o kompleksach. Te badania, których wyniki przytoczyłaś nie mówiły o kompleksach moim zdaniem. Jak chyba zauważyłaś też nie jestem za udziwnionymi imionami, tylko wydaje mi się, że ludzie nadający tego rodzaju imiona po prostu mają specyficzny gust. A co do tych ludzi z badań, to być może można to wyjaśnić chęcią zapewnienia dziecku lepszego życia i brakiem jakichś racjonalnych recept na to. Wówczas chwytają się metod irracjonalnych.A może to jest tak, że te grupy osób częściej bywają wielbicielami oper mydlanych i stąd biorą pomysły na imiona? Czasem w zjawiskach socjologicznych zachodzi coś takiego, jak korelacja pozorna, kiedy odgrywa rolę jakis trzeci czynnik, nie brany pod uwagę w badaniach i to on tak naprawdę determinuje całe zjawisko.Uff, ale się wymądrzyłam. A chciałam tylko powiedzieć to samo, co Ty: de gustibus ...
          • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 12:47
            Lilly,masz racje.LUDZIE OPAMIETAJCIE SIE!!!!!! Ja tez mieszkam za granica,ale imie dla synka wybralismy z mezem miedzynarodowe,zeby i w Polsce i tutaj,gdzie mieszkamy pasowalo i nie osmieszalo dziecka.Wiem,ze kazdy ma swoj gust,ale Pamele,Kewiny itp to taki kicz,przepraszam Was drodzy rodzice.BIEDNE DZIECI.pozdrawiam i caluje.
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 10:57
      Najpierw wyjasnienie: Lilly to mój nick internetowy, naprawdę nazywam się Lidia. Mąz ma na imię Adam, a syn Piotrus. I nigdy nie zrozumię rodziców, którzy zamiast wybrać zwykłe normalne polskie imię wybierają jakies spolszczone zagraniczne wersje tamtejszych imion. Wiem, że Roksana mieszka w Szwajcarii i zrozumiałe dla mnie jest, że zastanawia się nad imieniem, które tam będzie brzmiało swojsko, ale tu w Polsce, zauważyłam, że im większy kompleks rodziców tym głupsze imię dla dziecka. Dochodzi do paranoi - imię nijak ma się do polskiego nazwiska, a dziecko tylko cierpi. Nie wiadomo jak się zwracać do takiego Olimpiusza, jessicy, Alana... Ludzie, opamiętajcie się!
      • Gość: KasiaL Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 21:14
        Cześć,A co powiecie o Napoleonie Cezarym Kupa (chyba się to nie odmienia?)? Autentyk!Kasia
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 24.09.01, 21:49
          Wiesz co Kasia.... z takim nawiskiem to kazde imie wyglada.... jak.....
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 25.09.01, 07:33
      Moja mama studiowała z dziewczyną, która nazywała się Prakseda Dziennik :D. Może nawet to kiedyś przeczyta?Magda :hello:
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 25.09.01, 20:19
        A co powiecie na Scholastykę Zając ? To również autentyk
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 26.09.01, 08:18
          Ja znam Arystofanesa Bąka i Esterę Kopytko.
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 28.09.01, 17:37
        Z tymi imionami to twardy orzech do zgryzienia. My chcieliśmy nazwać synka Antoś ale dziadkowie się wzburzyli, że nie chcą wnuka Antka. I jak tu dogodzić. Oni proponują np. Stanisław albo Wojciech. Niby ładne ale mi nie pasują do majej malusiej dzidzi.Co do rejestracji w urzędzie imion zagranicznych to można je nadać tylko jeśli przynajmniej jedno z rodziców ma obce obywatelstwo (trzeba wtedy pokazać stosowny dokument np paszport) a jeśli nie to obce imię wpiszą w polskim brzmieniu czyli właśnie z Angeli wyjdzie Andżelika. Pozdrawiam i życze trafnego wyboru anuś
        • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 30.09.01, 10:23
          Wojciech - to jest to. Mam dwie córki, ale gdyby był synek, dałabym mu na imię Wojciech...
    • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 26.09.01, 22:43
      A ja chcialabym dac coreczce na imie Amelia. Niektorym ludziom nie podoba sie to imie ale mnie to w ogole nie interesuje. Mi sie podoba i juz. jezeli urodzi sie chlopiec to Kacper, Konrad lub Florian. Acha jeszcze podoba mi sie Julian . Pozdrowionka!!!Kqasia
      • Gość: guest Re: Imie dla dzidziusia IP: *.* 27.09.01, 08:21
        Mnie też się Julian podoba i na takie imię stawiałam, dopóki w USG nie okazało się, że to jednak ma być Dziewczyna. Ale Julianną nie będzie, bo zachowamy imię męskie na następny raz!Kasia R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka