Dodaj do ulubionych

Uwaga, nowe wirusy

IP: *.* 18.10.01, 19:47
Dostałam Ci wiadomosc, którą załączam ku przestrodze e-mamom. Myślę,że to nie żart, a jeśli nawet, to lepiej na zimne dmuchać.pozdro onkaUWAGA NOWY WIRUS! Microsoft wypuscil wlasnie na rynek wiadomosc dotyczaca dwoch nowych,bardzo niebezpiecznych VIRUSOW dla ktorych nie istnieje jeszcze zadenANTIVIRUS e-mail przychodzi do Ciebie z tytulem: "A virtual card for you"(wirtualna kartka dla ciebie) i zawiera w sobie masakre!!! Kasuje do ZERA twardydysk - nieodwracalnie!!!!!!!!!!!!Wirus zachowuje sie nastepujaco: automatycznie, bedac w Twojejskrzynce listow zaraza adresy, ktore masz tam zarejestrowane. Rezultat: twojkomputer zamienia sie w stara, nienaoliwiona maszyne, ktora nigdy juz niebedzie normalnie dzialac!!!!!!W momencie gdy klikniesz na taki e-mail, otwiera sie on automatycznieparalizujac caly komputer, ktory trzeba natychmiast wylaczyc.Jesli klikniesz: Ctrl+Alt+Canc razem, w tym samym momencie skasujesznowym wirusem caly twardy dysk i .... to juz jest koniec, nie ma juzNIC!!!!!!!!!!!!!!Nigdy nie otwieraj listu z tytulem: "A VIRTUAL CARD FOR YOU"!!!Natychmiast skasuj taki list!!!Drugi VIRUS to "An Internet flower for you" (internetowy kwiatuszekdla Ciebie) Ten "kwiatuszek " w momencie otwarcia kasuje wszystkie pliki idocierasz do momentu, w ktorym nie mozesz nawet wylaczyc i wlaczyc komputera.Nigdy nie otwieraj e-mail"a: "An internet flower foryou"!!!!!!!!!!!!!!!!!Natychmaist go skasuj!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 18.10.01, 19:48
      sorki, mialo byc: dostalam dzis, a nie Ci. Skad taka staropolszczyzna sie wcisnela???
    • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy, oj naiwniacy, roznosiciele bredni IP: *.* 18.10.01, 21:13
      zapychacze łącz internetowych, mąciciele. Słów brakuje. Świerzo parę dni temu w salonie była na temat takich głupich żartów dyskusja. Szkoda, że nie wszyscy to przeczytali jeśli już brakuje im rozumu aby SPRAWDZIĆ, czy taka informacja jest prawdziwa przed jej powieleniem. Niestety rozpowszechnianie taki informacji jest bardzo szkodliwe. To co jest napisane w tym poście to oczywiście wierutna bzdura, nie ma żadnego wirusa o takiej nazwie. Niestety obecnie nie potrzeba być programistą aby napisać wurusa, wystarczy wymyśleć głupi e-mail, który rozniosą w świat naiwniacy, którym do głowy nie przyjdzie sprawdzić taką informację (już nie mówię aby zastanawiać się nad jej sensem). Cierpią wszyscy, a Ci którzy takie e-maile rozsyłają najwięcej potem narzekają na zapchane łącza...Smutne :-(
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy, jeszcze drobna uwaga IP: *.* 18.10.01, 21:17
        aby sprawdzić prawdziwość takiego listu wystarczy wrzucić hasło do wyszukiwarki, ja przed chwilą sprawdziłem na wp.pl "A virtual card for you" i wyszło mi od razu i natychmiast, że jest to fałszywy alarm, wystarczy odrobina refleksji i krótkiego zastanowienia.
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy, oj naiwniacy, roznosiciele bredni IP: *.* 19.10.01, 09:13
        Myślę, że jesteś niesprawiedliwy. Ktoś w dobrej wierze chce przestrzec innych, a Ty od razu na niego naskakujesz. Ja np. nie mam pojęcia jak sprawdzić czy ta informacja jest prawdziwa czy nie, a jak dostanę mail z informacją o wirusie, to już na pewno nie otworzę wirosomaila. Pozdrawiam,Lidka72
    • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 18.10.01, 21:23
      Korzystając z tego, że Sammy zwróciła mi uwagę na ten post, pozwolę sobie na kilka słów.Tak, to o czym piszesz, to jest wirus. Mentalny. Rodzi się w chorym umyśle osoby, która wymyśla list taki, jak ten który skopiowałaś i rozsyła go setkom osób. Ci, naiwnie wierząc, że to prawda rozsyłają ostrzeżenie dalej do swoich znajomych i w ten sposób tony śmiecia krążą w tę i z powrotem po internecie. Ten rodzaj głupich dowcipów ma nawet swoją nazwę - "hoax", po naszemu "fałszywy alarm".Najłatwiej poznać go po tym, że grozi nieodwracalnymi, tragicznymi konsekwencjami, ze śmiercią żywego inwentarza i teściowej włącznie. Także po tym, że najczęściej o nowym wirusie informują Microsoft, Intel czy IBM, podczas gdy o prawdziwych zagrożeniach ostrzegają zazwyczaj firmy i organizacje takie jak CERT, Network Associates czy inne, zajmujące się bezpieczeństwem sieci komputerowych. Innym znakiem szczególnym jest bezwzględny nakaz rozesłania tego śmiecia do wszystkich znajomych.A co najlepiej z takim ostrzeżeniem zrobić? Moim zdaniem cichutko skasować i zapomnieć o sprawie. Znajomi i tak dostaną go od innych uraczonych nim przyjaciół, więc nie ma sensu zaśmiecać im skrzynek.Szczegóły na temat tego konkretnego "wirusa" można znaleźć na http://www.mks.com.pl/baza.html?show=description&id=980
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 18.10.01, 21:26
        uważam, że należy osobę która takie coś przysłała delikatnie mówiąc uświadomić co czyni, a nie siedzieć cicho i odbierać kolejne bzdury
        • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 18.10.01, 21:54
          I jeszcze jedna uwaga - kasując co i rusz fałszywe informacje o wirusie, możemy przeoczyć tę, która będzie prawdziwa. Ja już prawie mechanicznie je wyrzucam.
          • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 18.10.01, 22:00
            Prawdziwych nie ma ;-)Serio, jeszcze mi się nie zdażyło aby taka informacja była prawdziwa. Codziennie powstaje kilka - kilkadziesiąt wirusów absurdem byłoby o wszystkich wykrytych informować.Po to są programy antywirusowe aby je używać.PozdrawiamKristoVelMefisto
            • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 19.10.01, 07:16
              KvM napisała/ł:> Prawdziwych nie ma ;-)Mi się też nie zdarzyło. Dwa razy dostałam prawdziwego wirusa, nie wiadomo od kogo, ale zawiadomiło mnie o tym oprogramowanie na serwerze Lotusa, a nie jakiś uczynny znajomy.
          • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 18.10.01, 22:21
            Nie ma prawdziwych ostrzeżeń. Prawdziwe mogą być ewentualnie rzeczywiste wirusy w rodzaju Magistr czy Happy99, któte rozsyłają się automatycznie na wszystkie adresy znajdujące się w książce adresowej zarażonego komputera. Ale to już inna bajka.
            • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 19.10.01, 22:14
              Sorki za zamieszanie, ale jstescie troche niesprawiedliwi, KvM i Lukie.Niestety, nie czytałam ostatnio salonu, bo z czasem bardzo krucho. Z tego powodu nie "wrzucałam" niczego do wyszukiwarki. Po prostu odruchowo zamiescilam post na forum, w dobrej wierze, nie zapychalam laczy wysylajac do wszystkich znajomych. Ja niestety mialam do czynienia z wirusami pocztowymi, mojemu kompkowi krzywdy nie zrobily, bo z zasady nieznanych wiadomosci nie otwieram, ale znam przypadki niewesole :-((Nic zlego sie przeciez nie stalo, ale tolerancyjni to Wy nie jestescieLukie to pewnie tez pan, takich dwoch gurow komputerowych sie na mnie rzucilosmile)) Ale mi to niestraszne, bo znam takich, tez jestem z tej branzy i wiem, jakie guru ma podejscie do kobiet przy klawiaturze. :-)Niestety ostatnio jestem troche z boku, bo dzidziulek małyjednak z usmiechem pozdrowieniaonka
              • Gość: Izia Re: Uwaga, nowe wirusy zdecydowany sprzeciw IP: *.* 19.10.01, 22:31
                Hej Onka,Uważm,że bardzo dobrze zrobiłaś. Przecież lepiej zapobiegac niż leczyć. Nie można krytykować osób, które robią coś w dobrej wierze i z chęci pomocy innym. Zgadzam się w pełni z Lidką72. Trzymajcie się ciepło. Izia
    • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 20.10.01, 08:36
      Lukie i ja napisaliśmy Wam wyraźnie, że rozpowszechnianie takich informacji to JEST wirus!! A Wy kobiety dalej swoje, że dobrze, że lepiej zapobiegać itd. Czy Wy jesteście na prawdę takie głupie, że nie potraficie zrozumieć, że robicie źle? NIE ma prawdziwich ostrzeżeń tego rodzaju. Gdyby chcieć ostrzegać przed wirusami, to każdy codziennie musiałby dostawać kilka - kilkadziesiąt maili w tej sprawie, bo tyle codziennie powstaje nowych wirusów. A Wy zamiast przed nimi ostrzegać same je roznosicie. Rozumiem, że można nie być tego świadomym, ale upierać się przy swoim kiedy sprawa jest już jasna to dla mnie wybaczcie przejaw głupoty.Nie trzeba być informatykiem aby po przeczytaniu takiego majla nabrać nieufności. Ja dostałem pierwszy taki kwiatek rok temu od informatyka właśnie. Nie wiedziałem wcześniej nic na ten temat, ale tekst ten jest tak ewidentnie głupi i naiwny, że od razu rzuca się w oczy jego absurdalność.Ale to jest najmniej w tym wszystkim ważne.O wiele ważniejsze jest, że usprawiedliwiacie zło czynione w imię dobrych pobudek. Niemcy pchali Żydów i Polaków do komór gazowych z równie, a nawet o wiele bardziej (dla nich) szlachetnych pobudek, czy mam przez to rozumieć, że także oni według Was nie robili nic złego? To jest chore i strasznie głupie myślenie. Zło jest złem i czyjeś pobudki nie zmniejszają jego rozmiaru. Tak samo w imię świętych i czystych pobudek działają obecnie terroryści. Dlaczego im nie powiecie, że nie zrobili nic złego? Wybaczcie mi proszę uniesienie, ale jak czytam takie brednie, to mnie cholera bierze, te teksty są 100x gorsze od tego co pisze Madzia2.
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 20.10.01, 08:42
        Wiesz co, KvM, przesadzaszskad Ci sie wzieli Ci Żydzi i Niemcy? Chyba nie przeczytales mojej odpowiedziJa koncze swoj udzial w tym watkuonka
        • Gość: Izia Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 20.10.01, 08:48
          Ja również.Pzdr Izia
          • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 20.10.01, 08:55
            I słusznie. Ja jak nie mam argumentów, to też się nie wypowiadam.
        • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy IP: *.* 20.10.01, 08:53
          Owszem czytałem Twój post. Chwała Ci że nie rozesłałaś tej informacji do wszystkich znajomych.I owszem nie jestem tolerancyjny. Wyznaję zasadę "Zero tolerancji dla zła"A Żydzi Niemcy i terroryści wzięli się stąd, że myślą Oni podobnie jak Ty, że nic złego ni robią, a wprost przeciwnie czynią dobro, może tylko skala inna, ale problem ten sam - brak świadomości skutków własnych działań.
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 20.10.01, 11:40
        Nie wiem czy juz o tym bylo bo nie czytalam wiekszosci postow ale jest strona na ktorej mozna ew sprawdzic czy dany post o wirusie jest prawdziwy czy tez to hoax (nieprawdziwa informacja)http://vil.mcafee.com/hoax.aspJest tez mozliwosc zarejestrowania sie (niestety nie pamietam adresu WWW) i w przypadku zagrozenia nowym wirusem rozsylana jest oficjalna informacja. Jest to serwis profesjonalny i informacje dotycza tylko rzeczywistych wirusow. Problem w tym,ze jest to www angielskojezyczne.U nas ,poki co, Norton sprawdza sie bardzo dobrze.Bsmile
        • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 20.10.01, 16:01
          Oczywiście Bogusiu. Niestety Norton nie działa na wirusy, które są przesyłane ręcznie przez użyszkodników i jest to prawdziwa plaga (miliardy bezsensownie wysyłanych majli, które zapychają internet). Niestety dopóki będą osoby, które uważają, że nie ma nic złego w ręcznym rozsyłaniu wirusów, "bo to może komuś pomóc, a na pewno nie zaszkodzi" dopóty walka ze zwykłymi wirusami nie ma wielkiego sensu :-(
      • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 22.10.01, 06:55
        Drogi KvM !Wybaczam Ci obraźliwy ton listu, kładąc Twoje rozdrażnienie na karb ostatnich przeżyć osobistych. Następna kartka będzie czerwona :)Ukłony dla Dorki i potomstwa.MagdaTorun
        • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 22.10.01, 11:26
          Patrzcie, patrzcie. Ty mi tu na żadne karby nie zwalaj. Piszę co uważam za słuszne. Zło wymaga piętnowania, a nie owijania w bawełnę "bo ja chciałam dobrze". Każdy chce dobrze, ale to głupota jest przyczyną większości zła na świecie, a nie zła wola.Zauważ moja droga, że od samego początku byłem bardzo grzeczny i wyważony. Spokojnie wszystko wytłumaczyłem. Ale jeśli proste (nie tylko moje słowa) nie docierają, to jak to nazwać? Problem jest poważny, piszą o tym w gazetach, wszędzie się ostrzega aby nie rozsyłać takich fałszywych informacji, a tu jedna z drugą piszą, że to nic złego, bo one chciały dobrze. Ręce opadają.
          • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 22.10.01, 11:29
            sory to ja
          • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 22.10.01, 11:38
            Hihihiiii KvM! Ja tam czytam gazety a żadnych takich ostrzeżeń nie spotkałam. No ale moża je nie te gazety czytam co trzeba :)I zdarzyło mi się po otrzymaniu takiej wiadomości puścić ją dalej w dobrej wierze, dlatego odniosłam do siebie Twoje wypowiedzi. Tak czy siak- dziękuję za pouczenie. :)A na przyszłość nie naskakuj tak na nas (czyt. niezorientowanych) bo psujesz nam humor od rana. Żeby nie ta moja wielkoduszność ...... :lol:MagdaTorun
            • Gość: guest Re: Uwaga, nowe wirusy - czy Wy jesteście przysłowiowe blondynki? IP: *.* 22.10.01, 11:56
              Dzięki za wielkoduszność, ale podkreślam jeszcze raz, że nie naskoczyłem od samego początku. Rozumiem, że ktoś puści coś takiego bez zastanowienia, ale obstawać przy swoim, to już rozumiesz - nie na moje poczucie przyzwoitości ;-)Pozdrowionka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka