Dodaj do ulubionych

pytanie do mam prawniczek

IP: *.* 27.01.02, 13:00
Bardzo chciałam Was e mamuśki zapytac czy wiecie coś na temat wynajmu lokali na działalność gospodarcza , a właściwie czy jest jakiś minimalny określony prawem okres wynajmu , czy zgodne z prawem jest wynajmowanie takiego lokalu tylko na rok. Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgosia Re: pytanie do mam prawniczek IP: *.* 27.01.02, 23:27
      M.! Podejrzewam, że Twoje pytanie wiąże się z szumem medialnym wokół ustawy o ochronie praw lokatorów z 2001 roku, która, między innymi, wprowadziła obowiązek wynajmu lokali na czas nieokreślony albo na czas określony, jednak nie krótszy niż trzy lata. Zrobiła się afera, bo ludzie się przestaszyli tych ograniczeń, zwłaszcza, że umowę najmu na czas nieokreślony jest, zgodnie z nową ustawą, trudno wypowiedzieć. Ale te ograniczenia mają zastosowanie tylko w przypadku najmu lokali między osobami fizycznymi i na cele mieszkaniowe. A Ty pytasz o najem na czele związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, więc nie ma problemu. Zawierasz umowę pod rządami kodeksu cywilnego, a więc możesz ją zawrzeć na czas nieokreślony (z możliwością wypowiedzenia - jeden miesiąc, dwa, trzy, ile chcesz) albo czas oznaczony.Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, pisz!Pozdrawiam, Małgosia, Mama (prawniczka) Marii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka