Dodaj do ulubionych

Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku

IP: *.* 04.03.02, 15:22
Niezbyt to popularny temat na edziecku jak i w "Dziecku" - adopcja.Poszukuję rodziców adopcyjnych, którzy przygarnęli starsze dziecko, mając już swoje młodsze.I nie mogę ich znaleźć.Choć próbuję, pukam, wołam.Nie ma. A może nie ma takich w ogóle?Może to ja tylko taka "porąbana" jestem, że mi chodzi po głowie przysposobienie starszego dziecka, kiedy mam swoje młodsze?W ogóle widzę, że adopcja, to taki sierocy (he, he) temat na edziecku.Inne ważkie problemy roztrząsamy tu - np. czy dawać dzieciom parówki, albo jak schudnąć po porodzie lub czy farbować włosy w ciąży.Matylda.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olenka Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 04.03.02, 15:44
      Matyldo! nie zlosc sie, ze nikt Ci nie odpowiada, przeciez moze byc tak, jak przypuszczasz: tego forum rodzice adoptowanych maluchow i satrszakow moga nie odwiedzac...a probowalas na innych forach? może w osrodku adopcyjnym podpowiedza Ci adresy stron dla rodziców i kandydatów na rodziców adopcyjnych?powodzenia!F.PS podziwiam Twój upór. Miło czytać, że sa ludzie tak głęboko wierzacy w sens swych postanowień i tak bardzo dażacy do ich urzeczywistnienia :-)))))
    • Gość: giera Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 08:40
      MatyldaNie denerwuj się, adopcja to bardzo trudny temat, liczą się tu doświadczenia tylko i wyłącznie, a o takie jest bardzo ciężko. Ale chcę Ci powiedzieć, że TVN od czwartku ok. godz. 22,20 zaczyna emitować nową telenowelę dokumentalną o adopcji właśnie. Nie wiem czy to pomoże, jak bardzo będzie przekolorowana, ale może warto zobaczyć?Pozdrawiam GIERA
      • Gość: wiesia Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 12:39
        Matyldo, wątki adopcyjne są na forum "Niepłodność"
        • Gość: guest Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 13:50
          ale przeciez juz "rozmawialismy" na ten temat wczesniej i sporo osob sie odezwalo. a moze chcesz, abysmy Cie poglaskali jaka jestes wspaniala ;)jestes, tylko zrob to i potem nam powiedz, bo na razie nie wiemy jak to jestpozdrawiamsporo na ten temat jest w "niepolodnosci" choc przyznaje,ze jest to mniej chodliwe forum.
          • Gość: horac Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 14:35
            Ano,W Niepłodności jest o adopcji, ale nie tym, o co pytam!Tam są tylko mamy małych dzieci - noworodków. Mi chodzi o rodziców starszych dzieci. To są całkiem dwa różne światy. Maleńkie dziecko jest jak Twoje własne, nie jest jeszcze tak poranione emocjonalnie, natomiast kilkuletnie, przysposobione to mieszanka upośledzenia emocjonalnego, poczucia odrzucenia=agresji, zamknięcia, wycofania, upośledzenia, znerwicowania, depresji i wielu innych trudności o których mamy noworodków raczej nie mają pojęcia (choć są wspaniałe)Jakbym chciała, żeby mnie kto głaskał, to bym miała kogo poprosić. Spokojna Twoja głowa.Piszesz "zrób to i potem nam powiedz" - nie wiem czy żartujesz sobie, czy mówisz poważnie....To nie jest kupienie nowej kanapy, tylko najpoważniejsza decyzja mojego życia (jeśli w ogóle zapadnie).Trochę jestem skołowana Twoim postem. Matylda.
          • Gość: guest Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 16:07
            Ana,mimo, ze ten post byl raczej skierowany do Matyldy to i mnie sie jakos dziwnie zrobilo... Nie wiem czy Ci sie tak o napisalo, czy faktycznie tak myslisz..Widzisz, sama decyzja o adopcji (a co dopiero adopcja) nie jest latwa. Do tego trzeba przygotowac sie i dojrzec. Matylda szuka informacji na ten temat, szuka adopcyjnych rodzicow. Probuje sie jak nalepiej przygotowac. I chwala jej za to! Teraz ten temat jest dla niej najbardziej aktualny, tym zyje. Sprobuj to zrozumiec...zona :jap:
            • Gość: guest Re: MiZ IP: *.* 05.03.02, 23:26
              Wyjasniam.Matylda juz pytala o to, i sama bralam udzial w dyskusji.W odpowiedzi padaly rozne argumenty i zgodnie doszlysmy do wniosku,ze to nie takie proste.Okazalo sie,ze wiele dziewczyn myslało o tym a nawet zajmowaly sie takimi dziecmi.Mysle, ze takie decyzje musza podjac sami rodzice. Oczywoscie po rozwazeniu i wysluchaniu cudzych doswiadczen. Ale tych akurat nie ma tu. Jest watek na forum nieplodnosc.Widzisz, kiedy znowu Matylda zjawila sie z tym pytaniem, mowiac dodatkowo czy tylko ona jest taka "porąbana", co dla mnie bylo bardziej _wrazliwa. Zaraz zreszta dodala,ze rozmawia sie o parowkach a sierotach nie, to ....mnie tez sie zrobilo jakos tak....Mam nadzieje,ze Matylda sie nie obrazi. Doceniam jej zaanagazowanie, ale czasem jest tak ,ze akurat niewiele mozna pomoc. Chocby sie chcialo. O wrazliwosci obecnych tu mam jestem przekonana. A internet jako niedoskonaly srodek komunikacji i tak nie da nam wszystkich swiadectw dobra jakie byly udzialem dziewczyn. Mam nadzieje, ze troche wyjasnilam :)
        • Gość: horac Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 14:26
          Dziękuję Wiesiu,Znam dobrze te wątki. Pisałam tam sama sporo, poznałam wiele osób - wszystkie mamy obecne tam, adoptowały jednakże maleńkie dzieci (noworodki i niemowlęta). Ja pragnę wejść w kontakt z rodzicami starszych dzieci, by pogadać o chorobie sierocej, o adaptacji do nowego środowiska starszego dziecka, o jego poczuciu odrzucenia, nawiązywaniu porozumienia z nowym rodzeństwem, ewentualnych problemach adopcji starszego dziecka i możliwościach jego adaptacji do nowego środowiska. Wszystko, co czytałam to książki, opracowania, a chciałabym trochę się nauczyć od tych, co mają wiedzę praktyczną i z pierwszej ręki (w kwestii starszych dzieci oczywiście).O takich tutaj bardzo trudno ...P.S. W ogóle trudno znaleźć cokolwiek sensownego o adopcji.Jedynie "Wieża z klocków" Kotowskiej, jeśli przyjąć, że jest rzetelna i zbyt nie pokolorowana, daje jako-taki obraz dziecka z "placówki", natomiast większość publikacji to jakieś durnowate wyliczanki statystyczne połączone z teorią pedagogiczną itepe. Rodzice adopcyjni, jak np. Jędrek, którego syn ma już 14 lat i był adoptowany jako 3 tygodniowy noworodek, przestrzega przed głupkowatymi książkami niektórych psychologów i innych dziwów.Dlatego tak mi zależy na bezpośrednim kontakcie z rodzinami adopcyjnymi, ale chyba bez osobistej wizyty w Ośrodku Adopcyjnym się nie obędzie (na maile nie odpowiadają).Alem się rozgadała...Dzięki. Pa. Matylda
          • Gość: wiesia Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 15:09
            Na pewno są i tacy ludzie , któzy adoptowali bądz stali się rodziną zastępczą dla starszych dzieci, ale to forum nie jest raczej miejscem, by ich szukać. Myślę,że w ośrodku adopcyjnym prędzej znajdziesz namiary na takie rodziny.
            • Gość: horac Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 05.03.02, 15:24
              No tak, właśnie zamierzam się udać do takiego ośrodka.Co do innego Twojego postu, Wiesiu, pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić - tamat adopcji nie jest za wąski.Temat ten, jeśli co, to jest za szeroki, może nawet za głęboki...Bardzo można by pomóc ludziom planującym adopcję i tym już po - wymiana doświadczeń dotyczących:1. procedur adopcyjnych2. ośrodków które sprawnie lub mniej działają3. szoku, jaki się przeżywa w momencie adopcji4. problemów wychowawczych po przysposobieniu (a jest to baaaaaardzo szeroki temat) - TEMAT MORZETylko pytanie jest takie:eDziecko to fora o inklinacji bardziej rozrywkowej, czy bardziej "życiowej"? Bo w życiu to nie zawsze wesoło jest, jak wiesz.Pozdrawiam gorąco. Matylda
              • Gość: guest Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 06.03.02, 21:51
                moja mama jest psychologiem.Przez kilka lat pracowała w ośrodku adopcyjnym na Nowogrodzkiej w Warszawie.Jeżeli chcesz może zadzwoń do niej i popytaj.Napewno chętnie z Tobą porozmawia, tylko powołaj się na mnie.Mam na imię Marta( jestem jedną z jej czterech córek)POdaj mi swój mail to przekażę Ci numer.
    • Gość: guest Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 08.03.02, 16:12
      Zapraszam Cie na forum konkurencji: www.dzieckoinfo.com. Znajdziesz tam osobny rozdzial "Adopcja"...
    • Gość: guest Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 08.03.02, 16:13
      Zapraszam Cie na forum konkurencji: www.dzieckoinfo.com. Znajdziesz tam osobny rozdzial "Adopcja"...
      • Gość: KvM Re: Czy są tu RODZICE ADOPCYJNI? Adopcja - sierocy temat na edzeicku IP: *.* 08.03.02, 19:20
        hmm... u nas też taki jest... Ula Ty diablico! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka