Dodaj do ulubionych

"trzynastka" a macierzyński

IP: *.* 04.03.02, 18:36
Proszę znające się na tym mamy i ojców o pomoc. W październiku 2000 urodziłam dziecko. W 2001 roku otrzymałam "trzynastkę" pomniejszoną o miesiące macierzyńskiego. W tym roku - to samo. Usłyszałam: "Od stycznia do marca była pani jeszcze na urlopie i dlatego taka mała trzynastka".Nie wiem jak to jest. Umowa się nie zmienia, mam ciąg zatrudnienia, nie zmienia się mój stosunek pracy /jestem nauczycielem/, więc jak to jest? Do stażu - owszem, wliczamy macierzyński, ale do trzynastki NIE!!!Jak to jest prawnie?Magda :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 04.03.02, 19:21
      Może zadam głupie pytanie, ale co to jest trzynastka? Wiem, że to taka dodatkowa wypłata, ale nibardzo rozumiem dlaczego. Jaki to ma sens? Jakaś premia roczna? O co tu chodzi?
      • Gość: YennaM Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 04.03.02, 19:39
        KvM w budzetowce przodownicy nie dostaja premii rocznejmgr YennaM, budzetowkowiec ;)
        • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 04.03.02, 20:00
          "Trzynastka" - jak sama nazwa wskazuje to 13 wypłata... to średnia z całego roku. Taki dodatek, żebyśmy na chwilę się uciszyli ;).Magda :hello:P.S. Nadal nie wiem, jaki na ten dodatek ;) miał wpływ mój urlop?
          • Gość: sylwias Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 05.03.02, 09:37
            Wielkość trzynastki jest zależna od wewnętrznego porozumienia płacowego, czyli jak sobie firma zdecyduje wypłacać tak ma. U nas zawsze takie porozumienie jest wcześniej rozsyłane mejlem a po zapoznaniu się z nim można pytać czemu i wnosić uwagi. Musiałabyś dotrzeć do waszego regulaminu wypłacania trzynastki. Sama zastanawiam się co mnie spotka???!sylwia
    • Gość: darek Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 05.03.02, 10:03
      hmm, pies pogrzebany nie w ilości pieniędzy i ciągłości zatrudnienia lecz w tym kto płacił te pieniądze, to co dostawałąś na macierzyńskim to nie była wypłata z zakładu pracy a świadczenie wypłacane przez ZUS, pracodawca nie był płatnikiem tego swiadczenia, a 13 pensja to ileś tam procent rocznego dochodu u danego pracodawcy to co on Ci płacił z funduszu płac, a zasiłek macierzyński nie był dochodem z funduszu płac pracodawcy i chyba o to biega w tej trzynastce.
      • Gość: guest Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 05.03.02, 10:24
        Cztam i czytam i dalej nie "łapię". To znaczy że jak byłam w 20001 na macierzyńskim to ominie mnie ta ogromna fura pieniędzy czyli trzynastka w 2002. Ach ta biedna budżetówka !
      • Gość: darek Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 05.03.02, 10:47
        nie jeżeli przepracowałąs choć jeden dzień w 2001 to 13 należy Cio się jak psu buda, tylko nie pełan, znaczy się proporcjonalnie do okresu bycia na liscie płac pracodawcy.Przykładowo założmy że macierzyński trwał od stycznia do czerwca pól roku, do pracy wróciłaś od lipca, to twoja trzynastka będzie policzona tak to co zapłacił ci pracodawca czyli pensje premie nagrody itd, itp i z tego jakis tam procent, ale że pracodawca płacił ci te pensje premie nagrody itp tylko od lipca do grudnia to będzie to w granicach połowy pensji a nie jej wysokości, ponieważ od stycznia do czerwca nie byłąs na liscie płac, a świdczeniobiorcom ZUS, a ZUS trzynastek nie płaci.
        • Gość: flaska Re: "trzynastka" a macierzyński IP: *.* 06.03.02, 03:01
          ja też z budżetowki i wydaje mi sie , ze trzynasyka nalezy sie tylko za dni przepracowane - czyli za czas na chorobowym , macierzynskim nie dostaje sie ani centa .ja urodzilam w lutym 2001, ale od poczatku roku bylam na chorobowym. dostalam chyba 5 zl trzynastki (nawet nie wiem skad sie to wzięLo). ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka