IP: *.* 09.08.02, 10:32
Witam!Wreszcie się zdecydowałam: robię! W ybrałąm juz salon, w którym będę robiła tatuaż, miejsce, wzór...tylko poprosiłam o opinię koleżanę i tu się nasłuchałam: że będzie strasznie boleć, że długo sie goi (3 tygodnie), że nie wiadomo, czy nie zrobią mi sie strupy ..itd.. (ona sama nie ma tatuażu, tylko tak podobno słyszała od kogoś).Dlatego proszę te z Was o opinie, które takowy tatuaż mają.Chodzi mi głównie o to, czy to rzeczywiście tak strasznie boli (KTOŚ POWIEDZIAŁ, ŻE MOŻNA TO PORÓWNAC DO BÓLU JAK PRZY DEPILACJI DEPILATOREM ELEKTR.) i długo sie goi? I jak jest potem z pielęgnacją tego miejsca? Czy można opalać?PozdrawiamKIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 13:17
      Hej :)Tatuaż mam od paru lat, ale jeszcze pamiętam, jak to było, kiedy go robiłam ;) Rzeczywiście, można ten "ból" porównać do depilacji depilatorem, moim zdaniem depilator jest nawet gorszy ;) Tak naprawdę boli tylko wtedy, gdy tatuaż wchodzi na kość. Tam, gdzie miękko, właściwie jest to nawet przyjemne :) Świeży tatuaż pielęgnuje się maścią bepanthen i trwa to jakiś czas, w zależności od wielkości tatuażu. U mnie to chyba do dwóch tygodni trwało... Ale tak naprawdę ścisła pielęgnacja to tylko przez pierwsze kilka dni. Nie wiem, niestety, czy można opalać miejsce z tatuażem zaraz po jego zrobieniu, bo ja mam w takim miejscu, że i tak nie opalam... :lol: Ale po zagojeniu to już na pewno można :)I nie słuchaj ludzi, którzy czegoś nie mają ale się o tym wypowiadają... Jak ja kocham gadanie ślepego o kolorach, wrrr! :gun:A przy okazji - na jaki wzór się zdecydowałaś i gdzie? :)
    • Gość: Aluc Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 17:30
      heh :lol: następna amatorkaIka w zasadzie naświetliła sytuację ;) dodam tylko, że bardziej boli robienie konturów, bo barwnik trzeba wprowadzić głębiej, pokolorowanie wnętrza to już tylko smyranie :lol: z kością święta prawda, mam jeden co lekko wchodzi na żebra - była jazda :crazy: strupy się robią jak na każdej ranie, ważne żeby nie zrobiły się sztywne i grube, bo wtedy pękają i może się przerwać rysunek, dlatego dobrze smarować czymś zmiękczającym i przyspieszającym golenie - bepanthenem, alantanem albo nawet linomagiem. Nie pamiętam ile się goi, dwa trzy tygodnie pewnie, na początku skóra jest nieco obolała i zmaltretowana, potem to już tylko pielęgnacja strupka :D do momentu wygojenia chyba bym nie przesadzała z opalaniem, tak na wszelki wypadek.pamiętaj, że w tatuażowni jest zwiększone ryzyko różnych paskudnych zakażeń, jeśli coś ci się nie spodoba, uciekaj natychmiast gdzie pieprz rośniePS. Przekłucie pępka boli znacznie gorzej i goi się fatalnie :lol:
      • Gość: Ika Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 19:55
        Aluc, a dawno robiłaś swój tatuaż/e? Poprawiałaś je po jakimś czasie?
        • Gość: Aluc Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 20:43
          jeden mam od ośmiu lat i aż się prosi o poprawki, bo kontur się rozpłynął, będę musiała to w najbliższym czasie zrobićdrugi ma cztery lata i jest w bardzo dobrym stanie, ale też robiony w bardzo profesjonalnym salonie. Ten pierwszy niestety został trochę sknocony, bo zrobiony za głębokoaha, ten drugi jest na brzuchu :D i wbrew temu, co mówiła pani_owieczka na mamie cud w ogóle się po ciąży nie zmienił :D
          • Gość: Ika Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 21:05
            U mnie podobnie, salon też profesjonalny, ale chyba każdy trzeba kiedyś ciut poprawić... Ja mam dość duży, więc widać lekkie rozmycie konturów.
    • Gość: guest Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 20:37
      Dziewczyny !Jakies namiary w W-wie ....... ?
      • Gość: Aluc Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 20:45
        W Wawie niestety nie :( w Łodzi bardzo dobre Zool Tatoo na Piotrkowskiej, tylko nie wiem, czy jeszcze działa
      • Gość: Ika Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 21:06
        Niestety w Wawie nie, ja robiłam w Krakowie :)Jak chcesz, to mogę zapytać psiapsiółę Wawiankę, ona robiła też kilka lat temu, ale możliwe, że się orientuje nadal.
    • Gość: guest Re: Tatuaż IP: *.* 09.08.02, 21:10
      WitajTatuaż... to bardzo specyficzny ból - w sumie nie nazwała bym tego bólem. Koleżanka chyba chciała Cię nastraszyćsmileStrupy nie mają prawa się robić - to może byc jedynie wynik złej pielegnacji skóry - należy ja myć letnią wodą, może być z mydłem, a potem smarowac warstewką wazeliny, tak by powiezchnia była ciągle tłusta. Przez 2 tyg. nie należy kąpać się w wannie, raczej brać prysznic - na czas kąpieli warto nałożyć grubsza warstwe wazeliny.Czas gojenia się to sprawa indywidualna - po 2 tyg, od wykonania warto odwiedzic studio by pokazac wzorek.Pielęgnacja - warto natłuszcać ciała oliwką, opalanie - raczej niewskazane - wzorek blaknie.PozdrawiamSunvill z dwoma tatuażamismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka