Dodaj do ulubionych

co z komorka w Anglii, USA

IP: *.* 04.09.02, 08:35
mam takie pytanie:Czy orientujecie sie jak to jest z telefonami komorkowymi w Aglii a konkretnie z ich ladowaniem. moj maz w Anglii telefonu nie ma wiec nie umie odpowiedziec. Moi tesciowie leca do niego dzisiaj na 2 tygodnie. Tesc ma roaming, ale przeciez w Anglii jest inne napiecie czy tam natezenie pradu 110V. Czy w zwiazku z tym, jak tam sobie kupi ladowarke czy tez pozyczy ladowarke od swojej corko- ladowarke pkupiona razem z Nokia 3330 ktora maja oboje on i jego corka- to czy bedzie mogl naladowac telefon? Czy tez moze go spokojnie zostawic w domu?Mam nadzieje ze moje pytanie jest jasne- czy modele produkowane na nasz rynek i angielski same w sobie sie czyms rozna czy tez ich parametry sa te same a rozna sie jedynie ladowarki, ktore przetwarzaja prad o roznym natezeniu (czy tam napieciu...)
Obserwuj wątek
    • Gość: KvM Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 08:52
      To zdecyduj się czy chodzi o Anglię, czy o USA? Z tego co wiem, to w angli jednak jest tyle co u nas 230V (tylko mają inne wtyczki chyba.) W USA owszem 110V.Napęcie w gniazdku to jednak najmniejszy problem ich (w USA)komórki pracują na 1900 MHz, więc komórka musi być tzw. trójzakresowa (pozostałe zakresy to 900 i 1800MHz) Niestety Nokia pracuje tylko w dwuch europejskich zakresach - w stanach będzie bezużyteczna.
      • Gość: guest Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 08:58
        KvM to jednak zle wiesz....W Anglii moze sie myle, nie 110V, ale na pewno inne....O Anglie chodzi...Czyli co? Ladowarka powinna dzialac?
        • Gość: KvM Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 09:19
          No jeśli jest inne napięcie to łądowarka działąć nie będzie, a komórka owszem. Sprawdź jednak ładowarkę może masz uniwersalną 110-230V.
          • Gość: KvM Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 09:49
            poza tym można kupić specjalną przetwornicę napięcia 110V/230V. Możesz wtedy podłączać cokolwiek nie tylko ładowarkę.
        • Gość: Aluc Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 10:06
          Gosia, nie wiem, jak z napięciem, czy też natężeniem ;) ale można kupić (tylko nie wiem dokładnie gdzie) adapterki do angolskich potłuczonych kontaktów :lol: bo rzeczywiście są inne - może na miejscu? chyba, że mąż mieszka w hotelu czy innym pensjonacie - tam zwykle mają pełen zestaw kontaktów w ścianie, łącznie z kontynentalnym, ewentualnie wypożyczają adapterkia do Stanów można wypożyczyć trójzakresowy aparat, przekładasz tylko kartę i dzwonisz, z ładowaniem znów problem, ale adapterek - jak wyżejprzy okazji - polecam wakacje na Kubie - z pracy na komórę nie mogą się dodzwonić :lol: :lol:przetwornica kojarzy mi się z potwornicą :lol:
        • Gość: sawlb Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 12:47
          Gosiu,o ile pamietam to maz siostry ladowal i komorke i laptopa przez adaptor. Zaraz zapytam to Ci powiem. Adaptor powiniem w kazdym razie przetworzyc jakos to napiecie-nie pytaj jak bo sie nie znam.;) Mozna go kupic w woolworth za jakies gora 4-5 funtow
          • Gość: sawlb Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 12:57
            jeszcze jedno. Wlasnie sprawdzilam na urzadzeniach elektrycznych-napiecie na wtyczkach-250V. Natomiast na oznaczeniach licznikowych(na liczniku)-240V. O teraz prosze fachowcow o opinie.
          • Gość: sawlb Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 12:57
            jeszcze jedno. Wlasnie sprawdzilam na urzadzeniach elektrycznych-napiecie na wtyczkach-250V. Natomiast na oznaczeniach licznikowych(na liczniku)-240V. I teraz prosze fachowcow o opinie.
    • Gość: sawlb Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 04.09.02, 22:39
      Gosia tak,potwierdzam:mozna ladowac podlaczajac ladowarke przez adaptor i, cytuje:`Mozna tez w Polsce kupicprzedluzacze z gniazdkami kontynentalnymi, a wtyczka angielska i do tego"sie " podlaczac`
      • Gość: burek Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 07.09.02, 22:36
        Angielskie gniazdko da się obejść bez adaptera czy adaptora, chyba, że kogoś swędzi te 5 czy 6 funtów.Całe trzy miesiące używałam "polskich" urządzeń, łącznie z komórą. Do gniazdka, między blaszki należy włożyć np.ołówek lub patyczek lub cokolwiek niemetalowego(żeby nie skopało), a potem włożyć normalną wtyczkę.Pozdrawiam i życzę powodzenia w tym kraju absurdów!
        • Gość: guest Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 08.09.02, 08:06
          Czyli jednak jest 220V? Tylko gniazdka/wtyczki są w innym kształcie?
          • Gość: burek Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 09.09.02, 10:48
            220,a raczej 230V. Wtyczki i gniazdka są wyjątkowo głupie(jak wiele rzeczy w Anglii). Pojedziesz-zobaczysz. Pa pa -burek
            • Gość: guest Re: co z komorka w Anglii, USA IP: *.* 09.09.02, 11:09
              Wiesz ja te wtyczki widziałem. Co więcej stosuje się je nawet w Polsce. Po to aby do zasilania z UPSem centralnym nie podłączać odkurzacza, lub Drukarki laserowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka