Dodaj do ulubionych

Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę...

04.01.07, 22:08
Jak w temacie. Czy 5,5 roku to nie jest za wcześnie..., tak się zastanawiam

Asia, mama Maciusia i Mateuszka
Obserwuj wątek
    • renia1807 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 22:17
      Nie wiem, czy dziecko wszystko załapie w tym wieku. Mnie ojciec zaczął uczyć po
      komunii, bo bardzo tego chciałam
    • juleczka4 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 22:25
      W wieku 7 lat wujek usiłował mnie nauczyć grać w szachy , nic a nic nie
      zakumałam smile
    • sylklika Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 22:26
      Witam (tu małż sylklika - piszę za zgodą ww. wink)
      Interesowałem się tym również. Mój syn ma teraz 8,5 roku i czasami zagramy
      sobie. Interesowałem się uczeniem dziecka gry w szachy i w znakomitej
      większości informacji jakie znalazłem w sieci (WWW, grupy dyskusyjne etc.)
      zalecano zapisanie dziecka do jakiegoś koła szachowego gdzie zajęcia prowadzone
      są pod okiem instruktora. Wiek? Chyba nie ma jakiegoś większego znaczenia -
      ostatnio w telewizorze słyszałem o szachowych mistrzostwach Polski
      przedszkolaków wink.
      Pozdrawiam małż sylklika - bartess big_grin
      • sylklika Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 22:31
        Zapomniałem uzasadnić to co napisałem - instruktor nauczy tak jak trzeba.
        Pokaże jak rozpocząć partię, jak nie popełniać błędów od samego początku no i
        jak kończyć partie. Na początek możesz poprostu nauczyć dzieciątko podstaw,
        czyli ruchów jakie wykonują poszczególne figury. Jeśli to załapie to możesz
        martwić się co dalej z takim talentem wink
        • damsob Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 23:31
          Ucz jak najwczesniej. Powoli, spokojnie, na poczatek jako zabawa, nic powaznego.
          Nie musisz od razu wszystkiego przedstawiac "formalnie", dziecko to nie
          matematyk wink. Najwazniejsze to zainteresowac. Niech zrozumie podstawy, moze sie
          wciagnie, a dalej juz samo pojdzie. Tylko najwazniejsza jest motywacja. Nie
          spodoba sie - trudno, odpusc, moze za jakis czas. Ale sprobowac warto!
          Pozdrawiam i zycze powodzenia (Tobie i dziecku). wink
          • damsob Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 23:32
            Przepraszam, mialo byc doczepione do glownego watku... indifferent
        • harford Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 09.01.07, 07:56
          Plusem szachów jest to że nie jest groźne popełnianie błędów na początku i w zasadzie nie ma czegoś takiego jak "złe nawyki". Z czasem gdy człowiek gra coraz lepiej to i błędów mniej popełnia i może mieć co najwyżej inny sposób gry.
          Co do wieku to można zaczynać w każdym w którym dziecko będzie miało na to ochotę. Mnie próbowano nauczyć gdy miałem bodajże 5 lat i nic z tego nie wyszło (bardziej interesował mnie kształt figur). Nauczyłem się jakoś 1-1.5 później.
    • iwoniaw Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 22:32
      Przede wszystkim sama widzisz, jaki poziom percepcji ma to dziecko - 5-6 latki
      bywają różne. No i czy dziecko w ogóle chce, wyraża zaciekawienie. Generalnie,
      jeśli lubi wszelkie gry planszowe, to jest szansa, że i szachy mu przypadną do
      gustu.
      • andaba Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 04.01.07, 23:48
        5,5 to idealny wiek.
        Swego czasu moi synowei brali udział w zawodach juniorów DO 7 lat - czyli dla takich 5-7 latków są nawet organizowane konkursy.
        Oczywiscie dziecko musi to interesować.
        • myelegans Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 02:57
          Mam kolege, ktory jest trenerem szachowym ligi kobiecej i jego syn, obciazony
          genetycznie, szachami bawil zamiast grzechotki. Teraz 5 latek gra z tata, ale
          przy tym sam chce i sie interesuje, szachy sa w domu od zawsze i widzi tate nad
          szachownica, stad pewnie zainteresowanie.
    • zonazona Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 08:17
      Mój 7-latek gra. Jak miał chyba z 6 lat zapamiętał ruchy poszczególnych
      pionków. A uczył się grając. Ćwiczył sobie też grając z kompem
      • agnieszkas72 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 08:39
        Starszy syn zaczynał mając trochę ponad 5 lat,młodszy o dwa lata brat nauczył
        się razem z nim.Też ćwiczyli czasami z komputerem.Teraz gra też moja prawie
        pięciolatka.Ale dzieci muszą to polubić.
    • asiunia73 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 09:41
      Dziękuję za odpowiedzi jest bardzo zainteresowany - prosi aby mu pokazywać kto
      się jak rusza, jaksię ustawia itd. Obok w domu kultury jest podobno bardzo
      fajne kółko szachowe - może się przejdę i zapytam

Asia
    • jusytka Najpierw warcaby 05.01.07, 11:10
      Od tego moim zdaniem należy zacząć, by dziecko oswoiło się z samą planszą. Kiedy
      Łukasz dobrze już grał w warcaby i zaczął pytać do czego służą figury zaczęliśmy
      uczyć go gry w szachy. Jeśli chodzi o wiek, wydaję mi się że przedszkolak jest
      jeszcze za mały.
      • mike_s_w imo od razu szachy 06.01.07, 12:04
        Mnie ojciec uczył gry w szachy tak wcześnie że nawet tego nie potrafię określić.
        Po prostu w moim życiu szachy zawsze istniały, to były podstawowe zabawki jakie
        miałem. Na każde urodziny dostawałem nowe, zebrała się fajna kolekcja big_grin Nawet
        na podłodze w pokoju miałem mozaikę ułożoną w planszę do gry. Więc naukę można
        rozpoczynać bardzo wcześnie a zachęcać dziecko do rozwijania tego
        zainteresowania poprzez wymianę na nowe (jak w marketingu - ten sam produkt
        sprzedaje sie lepiej w nowym opakowaniu).

W warcaby grywałem bardzo mało, nigdy mi się tak nie podobały jak szachy. Dziś
        mam 25 lat, wciąż kocham szachy, nie znoszę gry w nudne warcaby. Swoje dzieci
        też będę uczył szachów.
    • anik801 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 11:20
      Bardzo lubię grać w szachy,a w warcaby nie lubię!To zależy od dziecka.Znam
      dzieci,które w wieku lat 11 nie mogą tego pojąć.To tak jak z nauką jazdy na
      nartach,czytania,pływania itd.Każde dziecko inaczej przyswaja sobie pewne
      umiejętności.Spróbuj,a jak zobaczysz że nie wychodzi to nie ucz na siłę tylko
      poczekaj jeszcze.Gra w szachy to super rozrywka!
    • czarnika Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 11:23
      moja córka zaczęła od 7 lat. miała przez 2 lata obowiązkowo 2 godziny w
      tygodniu, pod okiem instruktora. gra lepiej ode mnie i od mężą smile
    • judytak Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 12:04
      zależy od dziecka
      jeśli się dziecko ciekawi, zrób próbę, i sama zobaczyz, czy się zaciekawi, czy
      zapamięta reguły, i czy jest już na tym etapie, kiedy uznaje, że trzeba się w
      grze trzymać reguł

mój niecały pięciolatek wielką miłością się do szachów zapalił jakieś dwa
      miesiące temu, kroki zna, zasady rozumie, ale emocjonalnie nie przerabia
      (partia szachów trwa strasznie długo, pionki mają nazwy pobudzające
      wyobraźnię...)
      w związku z tym przerzuciliśmy się na młynek i warcaby - dziecko chętnie gra, a
      nawet gra dobrze

pozdrawiam
      Judyta
    • agniecha_a Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 12:29
      Moje dziecko zaczęło poznawać szachy jakoś tak przed 4 urodzinami - pod okiem
      instruktora w przedszkolu.
      Teraz, po 2 latach 'nauki' gra bardzo dobrze jak na swój wiek - zagina
      przeciętnych szachowych dorosłych, nas rodziców czasami również i naprawdę nie
      dajemy mu ulgi.
      Ale on zawsze lubił szachy i warcaby.
    • malamadre Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 05.01.07, 18:01
      W moim mieście mieszka szachowy mistrz juniorów (czy jakoś tam...) - ma 6 lat.
      Uczy już grać swojego młodszego brata (4 lata), który widocznie jest
      zainteresowany przejęciem tytułu smile
      • mamaemmy Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 06.01.07, 11:19
        Ja mialam 6-7 lat jak dziadek (swego czasu mistrz )mnie nauczył.Szło mi
        niezle,potem chodziłam w szkole na kółko szachowe,a potem jeszcze w wieku 20 lat
        poznałam innego mistrza szachowegosmileOd tamtych dni,kiedy dziadek nauczył mnie
        grac w szachy-towarzyszyły mi przez cale zycie.
        Myslę,ze 5,5 lat-to akurat.Szachy rozwijaja mysleniesmile
        • racjonalista79 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 06.01.07, 12:19
          Może warto na początku w warcaby. Łatwiejsza gra, a za parę miesięcy rozpocząć
          grę w szachy. Ja tak rozpoczynałem. Im wcześniej tym lepiej (tzn. 5,5 roku to
          ok.) Najważniejsze aby na początku traktować to jako zabawę wink))

• adach3 Re: 07.01.07, 01:32
      Witam
      Ojciec nauczył mnie grać kiedy miałem 5 lat. Prawie nigdy nie dawał mi wygrać,
      więc gra kończyła się głośnym płaczem, ale trzy lata później wygrywałem z
      maturzystami. Pięć lat to idealny wiek pod warunkiem, że gra sprawia dziecku
      przyjemność.
      Pozdrawiam
    • marccos Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 08.01.07, 09:05
      TAK... są dzieci, które w tym wieku grają w turniejach. Widziałem dziewczynkę 5-
      letnią, która na "Suwaliadzie" w Suwałkach w porywającym stylu gromiła
      przeciwniczki starsze od niej nawet dwukrotnie. Przy szachownicy stał jednak
      rodzic lub starszy brat i w razie konieczności brał ją po partii na ręce.
    • pawro2001 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 08.01.07, 10:02
      Znam dziecko 4 letnie, które gra, ale to chyba wyjątek. 5-6 lat to chyba
      najodpowiedniejszy wiek. Moi dwaj synowie uczyli się niemal równocześnie.
      starszy miał 9 lat,młodszy 6. Po dwóch latach gry młodszy jest finalistą
      Mistrzostw Polski Juniorów a starszy gra na średnim poziomie i raczej mało
      prawdopodobne by nagle dołączył do czołówki wśród swoich rówieśników.
      • kassada Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 08.01.07, 12:18
        U moich dzieci w przedszkolu są zajęcia szachowe - prowadzone przez
        instruktora. Zajęcia są dla chętnych, moja córka (4,5) chodzi od września i
        powoli załapuje o co chodzi.
    • lola211 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 08.01.07, 13:03
      Uczylam corke, gdy miala 5 lat- zatem nie jest to za wczesnie.
    • facet123 Re: Szachy - w jakim wieku można rozpocząć naukę. 08.01.07, 16:42
      Zamiast szachów polecam chińską grę Go - zasady łatwiejsze niż w szachach, przez
      co gra jest przyjemniejsza dla dzieci, a liczba kombinacji i poziom
      skomplikowania przerasta szachy jakieś 10 do potęgi 600 razy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka