Dodaj do ulubionych

jak szybko mozna urodzić?

19.05.07, 19:41
jestem na końcówce drugiej ciązy, pierwsze dziecko rodziłam ok 6 godzin.
teraz lekarz powiedzial , że to pójdzie o wiele szybciej bo szyjka jest już
prawie gotowa do porodu. strasznie sie boje , że nie zdążę dojachac do
szpitala (dojazd moze mi zajać jakieś półtorej godziny do 3 godzin, w
zalezności czy są korki czy nie). Chciałam was prosić o napisanie ile czasu
upłynęło u Was od pierwszych oznak porodu do urodzenia dziecka. Czy
faktycznie mozna urodzić w godzinę?
aga
Obserwuj wątek
    • gabrysia_s Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 19:45
      Pierwsze dziecko urodziłam od pierwszego skurczu do porodu w 3 godziny (druga
      faza 10 min), drugie w dwie. Może lepiej idź do szpitala wcześniej lub poszukaj
      szpitala bliżej.
      Ja obie ciąże leżałam wcześniej, ale nie miałam żadnych oznak zbliżającego się
      porodu, gdybym była w domu to też po tym pierwszym skurczu chyba nie
      zareagowałabym od razu.
    • mawo84 no to ja Cię pocieszę :) 19.05.07, 19:51
      Od momentu jak zaczęły się regularne skurcze co 4/5 min do chwili narodzin córki
      minęło ponad 39 godzin. Skurcze przez cały czas regularne, wody odeszły po-jak
      dobrze pamiętam-ok.34h. <--nie jestem w 100% pewna, bo często mdlałam ze
      zmęczenia i mi się mieszają wspomnienia. Oby następnym razem było szybciej... big_grin
    • gania76 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 20:40
      Ja bardzo szybko urodziłam córkę, skurcze zaczęły się o 6 rano, ale słabe były. W szpitalu zjawiłam się o 7.30, o 8 ruszyły już porządne skurcze, i mała była na świecie o 9.35 rano. smile
      • ramota Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 20:45
        Moja znajoma urodziła drugie dziecko.........w domu, bo nie zdążyła dojechać do szpitala....
        Zaczęły się skurcze, zanim mąż z pracy przyszedł do domu, zanim przyszła "opieka" do starszego dziecka....troszkę czasu upłynęło, a Ona wychodząc juz do szpitala, na klatce schodowej krzyczy do męża że czuje już główkę!! Szybki powrót na górę i .....Maluszek się urodził wink)
        Przed drugim porodem miałam taką właśnie schizę że podobnie jak Ona-mogę nie zdążyć... Pociesze Cię jednak że skurcze (takie już w miarę regularne) rozpoczęły się u mnie ok godz.9.00 a Młoda urodziła się o 18.40... wink)
        Tak więc nie ma reguły wink
        Pozdrawiam wink)
    • magdulichaa Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 20:43
      pewnie można urodzić w godzinę, u mnie pierwszy poród trwał ok 8h, a drugi od
      pierwszych skurczy dwie godziny
    • wieczna-gosia Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 20:49
      Od pierwszych skurczy 40 minut.
      Ale wez pod uwage ze u mnie najdluzszy wywolywany porod miesiac przed terminem
      trwal 6 godzin.
      • beatkadaniela Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 20:57
        Ja pierwsze urodziłam w 6 godzin od pierwszych, słabych skurczów, a drugie w
        pół godziny od przebicia pęcherza. Byłam u gin i kazała jechać do szpitala 3
        dni przed terminem bo mam już 3 cm rozwarcia, pojechałam bez żadnych objawów
        porodu, zbadali mnie, przebili pęcherz i po pół godziny urodziła się Ania.Gdyby
        wody odeszły w domu, urodziłabym ją we własnej łazience wink
      • vibe-b Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:01
        wieczna-gosia napisała:

> Od pierwszych skurczy 40 minut.

??????!!!!!!!!??????????
        Toz u fryzjera siedzi sie dluzej tongue_out
    • mamaga283 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:06
      no to teraz już mam cykora na maksa sad
      może sa jakies sposobu żeby tą całą akcję choć troche przedłużyć? Ale pewnie
      nie masad I co ja mam zrobić? może straż pożarna mnie zawieść? bo akurat mam
      koło domu
      • demarta Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:19
        a co powoduje, że do szpitala aż 3 godziny trzeba jechać?
      • zosiamarysia Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:22
        chcesz przedłużać akcje szlona kobieto??? lepiej pojedź dzień czy dwa przed
        terminem do szpitala. a i ze strażakami możesz pogadać, czemu nie.. a jak
        jeszcze to przystojne bestje to już byłoby całkiem przyjemnie, he, he
    • mamaga283 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:26
      mamy 1 samochód , którym mój mąz jeździ do pracy,i za nim przyjedzie po mnie to
      może minąć nawet 1,5 godziny, i później do szpitala znowu może być z 1,5
      godziny. To jest najczarniejszy scenariusz. Mieszkamy za miastem. Marzę żeby
      zacząc rodzić w nocy albo w weekend. W dzień powszedni sa straszne korki bo
      prawie wszystki ulice są w remoncie.
      • demarta Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:30
        to może skombinuj sobie transport skądś blizej, a mąż dojedzie do szpitala.
        może taksówkę masz bliżej? może sasiadka jakaś cię zawiezie w sytuacji
        emergency? ostatecznie może lepiej karetkę wezwać?
      • zosiamarysia Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:31
        czy we wszystkich miastach są remonty ulic i korki?? masakra. U mnieto samo. A
        do tego w poniedziałek jest strajk lekarzy, wiesz?????
        • mamaga283 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:35
          mam nadzieję, że położne nie strajkują ,
          o taksówce myślalam, ale u nas jest taki dziwny układ domów, że numery sa
          nadawane według budowania i zanim jakiś taksówkarz znajdzie mój dom to mu
          zabiera min. pół godziny, i to taki naprewde bystry musi być
          • demarta Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:40
            no to wybierz jednego taksiarza, pokaż mu swój dom i umów się z nim na cenę 1,5
            raza za kurs. niech ci da numer komórki i już.
            • zosiamarysia Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:43
              baardzo mądrze mówisz!
    • kasper68 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:27
      pierwsze nie śpieszyło się zbytnio na świat - poród trwał 16 godzin. Natomiast
      przy drugim od odejścia wód płodowych i pierwszych skurczy do urodzenia minęło
      40 minut.
    • mamaga283 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:30
      pytałam lekarza czy mi da skierowanie do szpiatala, powiedział, że jak ciąża
      nie jest zagrożona to nie może bo nie ma powodu, a na skierowaniu nie może
      napisać, że daleko mieszkam od szpitala,
    • agamama123 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 21:33
      Moje TRZY porody ŁĄCZNIE trwały 8 godzinsmile
    • denea Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 22:00
      1. Ale z Was błyskawiczne kobitki, normalnie pod wrażeniem jestem !!
      2. Nie posłużę doświadczeniem, mam jedno dziecko rodzone tylko 8 godzin, ale na
      przykład znajoma pierwsze rodziła też 8 godz. a drugie już tylko 2
      3. Ty się nie wygłupiaj, droga Autorko Wątku, tylko jak Cię złapie kiedy mąż
      będzie w pracy w godzinach szczytu to dzwoń po pogotowie i wychodź przed dom ze
      spakowaną torbą, żeby Cię szybko znaleźli. W takiej sytuacji masz do tego pełne
      prawo, moim zdaniem. A mąż sobie po prostu dojedzie.
      Lub też zgłoś się do szpitala przed samym terminem i powiedz, że Cię boli
      brzuch albo że źle się czujesz. Nie ma bata żeby nie przyjęli. Bez skierowania.
      • annabak Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 22:25
        Pierwszy poród: pierwsze skurcze od godz 2 w nocy, w szpitalu byłam o 6 rano,a
        syn urodził się o 8.15
        Drugi poród: pierwsze skurcze 16.40 (złapały mnie w drodze z pracy na
        przystanek autobusowysmile, po 17 zrezygnowałam z pomysłu powrotu do domu i
        zaczęłam szukac taksówki, wszystkie przejeżdżały zajęte, postoju nie było w
        poblizu, więc zadzwoniłam po taxi, czekałam na nią 15min i to było najdłuższe
        15min w moim życiu, w szpitalu byłam o 18-tej i o 19-tej urodził się drugi synsmile
    • jktasp Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 22:35
      Derugi trwał 3 godz.Druga faza ok 5 min.Pojawiłam się w szpitalu na 12 min
      przed porodemsmile)
    • mamaga283 Re: jak szybko mozna urodzić? 19.05.07, 22:41
      szczerze mówiąc myslalam,że napiszecie że panikuję i tak szybko sie nie rodzi -
      tak mówi moja teściowa. Teraz wiem, że mam duuuuży problem i musze go jakoś
      rozwiązć.
      Ten taksówkarz za 1,5 ceny to chyba faktycznie dobry pmysł, na nasze pogotowie
      raczej bym nie liczyła, sąsiadów za dobrze nie znam bo mieszkamy tu od
      niedawna, i tak jakoś mi głupio lecieć do nich od razu z takim problemem ,
      chociaz w oststeczności ....
      • denea Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 09:36
        Taksówkarz może i tak, tylko weź pod uwagę, że może mieć klienta, no i jednak
        zanim dojedzie...
        Skoro sąsiedzi nie bardzo, to wal do Straży, jak powiesz że rodzisz to Cię na
        sygnale odwiozą i korki nie będą Wam takie straszne wink)
        A na kiedy masz termin ? Bo jeszcze przyszło mi do głowy piątkowe bzykanko,
        coby dzieciątko w weekend wywabić.
        Swoją drogą faktycznie masz nietypowy problem.
        Dasz znać, jak było ?
        Napisz, będę o Tobie myśleć i wyobrażać sobie czym w końcu pojechałaś.

Trzymam kciuki !
    • fergie1975 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 11:03
      ja sie nie znam , bo rodziłam raz i od pierwszego skurczu do końca akcji
      upłynęło bagatela jedyne 26 godzin.

W drugim przypadku z tego co czytałam może być na odwrót czyli 26 minut.big_grin
      • agatelek2 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 11:11
        Syn-pierwsze skurcze ok 9-10,syn urodził się o 12.
        Córka-pierwsze skurcze o 6,córa urodziła się o 18.
    • yoggi87 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 11:10
      Ja do szpitala dojechalam, po odejsciu wod zaczelam sie powoli zbierac. Mam 20
      lat, to moje pierwsze dziecko i rodzilam 8 minut, kompletnie nie czujac bolu.
      Dodam, ze o 24 mialam rozwarcie na centymetr a urodzilam o 3.30
      • twojasasiadka Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 11:44
        Ja do szpitala dojechalam, po odejsciu wod zaczelam sie powoli zbierac. Mam 20
        lat, to moje pierwsze dziecko i rodzilam 8 minut, kompletnie nie czujac bolu.
        Dodam, ze o 24 mialam rozwarcie na centymetr a urodzilam o 3.30
        yoggi-hihihhi..rodzenie to nie same Bóle parte i wypchnięcie dziecka z siebiewink
        to trwa minuty(tak jak napisałaś że 8 min)smileRodzenie to "coś więcej"wink zaczyna
        się własnie od pierwszych bóli,alo od odejścia wód płodowychsmileWięc rodziłaś
        dlużej niż owe 8 minuteksmile
        Ja rodziłam 10,5 godziny-koszmarek..
        • twojasasiadka yoggi 20.05.07, 11:45
          powyższy post był do Ciebie-sorki,że nie rozdzieliłam naszych wypowiedzi i
          wyszedł mały bełkocikwink
    • mommy_b 30 minut od momentu jak cokolwiek poczułam 20.05.07, 11:15

• hexella Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 11:43
      U mnie drugi poród trwał dość długo. Od momentu pierwszych regularnych skurczy
      do wyklucia malucha minęło 8godzin.
    • net79 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 17:42
      Ja 14 godzin, ale mam dwie znajome z przypadkiem,
      jedna poszła do gina na kontrole, a on jej, że już rozawarcie na trzy palce ma
      i szybciutko do szpiata, godzinka i bach, nie miała oznak,
      jedna z lekkim bólem przyjechała do szpitala sprawdzić czy coś się zaczęło, jak
      przyjechała była 17:53, o 18 miała dziecko na brzuchu - 7 minut, szczyt moich
      marzeń, ale bez strachu, ona chyba w czepku urodzona
    • janeczka79 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 19:52
      O 5.30 odeszły mi wody...zadzwoniła do mamy(jest położną)...pomału zaczeliśmy
      się zbierać...w szpitalu byliśmy 0 6.30...badanko, przebieranko...zastrzyk i o
      7.20 wielki krzyk mojego małego człowieka wink (to był 36 tydzień)
    • czarny.kot997 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 21:59
      "Czy
      > faktycznie mozna urodzić w godzinę? "

mozna-ja rodzilam dwa razy-raz 1h30min, drugi raz 1h20 min. za drugim razem
      samochod stal zaparkowany pod domem, torba w srodku, a do szpitala na szczescie
      jest tylko 5 min smile
      • arienne07 Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 22:15
        Czytam i włosy mi dęba stają!! Ja byłam na patologii ciąży tydzień przed
        porodem, mój lekarz kazał mi się na oddział zgłosić bo wiedział, że się
        panicznie bałam że nie dojadę(to był luty, koszmarnie dużo śniegu i czasem
        nawet drogi nieprzejezdne). Najpierw odeszły mi wody- a ja się głupia cieszyłam
        że pewnie szybko pójdzie. W sumie 18 i pół godz. Co się działo to dokładnie nie
        pamiętam, bo mdlałam miedzy skurczami. Gdybym mogła tak drugie w 10 h urodzić
        to byłabym szczęśliwasmile
    • lilith_abl Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 22:35
      Kurcze, ja miałam poród bliźniaczy siłami natury smile), od czasu gdy odeszły mi wody płodowe do porodu( bez skurczy przepowiadających)minęła niecała godzinka smile))
      • mama_frania Re: jak szybko mozna urodzić? 20.05.07, 23:12
        Boże, jak ja Wam zazdroszczę tych szybkich i bezbolesnych porodów. Ja rodziłam
        ponad 20 godzin i myślałam chwilami, że umrę...
        • aguskin Re: jak szybko mozna urodzić? 21.05.07, 09:11
          pierwszy syn od odejścia wód w domu 3,5 h, a licząc od pierwszego skurczu
          2,10h, drugi po zdjęciu szwu i od pierwszego skurczu troche ponad 3 h,
          nie czekałabym na Twoim miejscu, pojechałabym wcześniej i wmówiła, że mnie
          wszystko swędzi, musieli by robic badania, zatrzymac na obserwacj albo, ze
          wymiotujesz, no coś wymyśl, stres w takim czasie to najgorszy wróg,
          dodam, że przy każdym porodzie po pierwszej godzinie, położne i lekarze badając
          mówili no jeszcze z 8 godzin , a następna godzina była szalona, w 1 i 2
          przypadku nie mogli uwierzyć, bo w ciągu pół h z 3 palcy robiło się 10 i główke
          było widać, ha ale to pół godziny będe pamiętać nawet z tydzień po śmierci,
          pozdrawiam i ściskam z Tobą nogi o ile to coś da,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka