Dodaj do ulubionych

Nie boicie się identyfikacji w sieci?

28.05.07, 14:23
A może tylko ja mam taką obsesję? Piszę tylko i wyłącznie na jednym
zamkniętym forum, gdzie jest mało ludzi (30) i wszystkich znam, inne fora
czytam, teraz u Was odważyłam się coś napisać.
Właściwie nie wiem, o co mi chodzi, nie jestem trollem, pod wszystkim co
piszę, mogę się podpisac, ale jednak mam straszne opory przed pisaniem
osobistych rzeczy o sobie na otwartych forach. Przecież tak łatwo jest
zidentyfikowac osobę na podstawie jej np. 200-300 postów, to przecież portret
jak na dłoni.... Gdzie mieszka, ile ma dzieci, jakie układy z mężem, jak
często się kocha, ile zarabia.... No nie wiem, ale boję się, że jak ktoś mnie
przez pzypadek "namierzy", to będzie to wszystko miał jak na dłoni. A ja
raczej jestem skryta i moje tajemnice znają tylko moi przyjaciele.

Czy to jest myślenie racjonalne (niebezpieczeństwa inernetu) czy to jest
problem kwalifikujący się dla psychoterapeuty?
Obserwuj wątek
    • brazilea Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 14:24
      Jeszcze tylko napisze, że nie boję się, że przyjdzie złodziej i ukradnie mi
      nową plazmę, którą właśnie pochwaliłam się na forum, tylko raczej, że ktoś
      będzie o mnie wiedział wszystko. Nawet ktoś, kto mnie osobiście nie zna...
      • linka9 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 14:33
        Ja uważam, że jest to kwestia osobowości. Jeden lubi ekshibicjonizm (w różnej
        postaci), drugi - nie. Jeden ma potrzebę pisania o sobie, inny - nie (albo tylko
        o niektórych sprawach). Ludzie są różni (skryci i otwarci), różne mają potrzeby,
        priorytety, zachcianki, sposoby spędzania czasu. I tak pewnie pozostanie ...
    • oxygen100 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 14:27
      nie poniewaz miarkuje ile o sobie napisac chce. Z imienia i nazwiska tu sie nie
      przedstawiam, a po tym mozna mnie wygooglowac baaaaardzo szczegolowo
      -
      • andaba Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 14:39
        Piszę na forum od kilku lat, raczej czesto, na razie rozpozanała mnie jedna osoba - akurat okazało sie to miłym zbiegiem okoliczności.
        Ostatecznie nie piszę nic specjalnie wywrotowego ani intymnego, żebym musiała się wstydzić, gdyby sąsiad przeczytał. A inna sprawa, że wśród sasiadów używanie internetu jest raczej sporadyczne. A już na pewno forum.
      • elza78 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 22:05
        oxygen100 napisała:

> nie poniewaz miarkuje ile o sobie napisac chce.

big_grin
        jestes tego pewna?? smile
        jesli chodzi o imie i nazwisko to sadze ze i ty i ja napisalysmy tu o sobie na
        tyle duzo aby ktos kto nie jest sherlockiem holmesem zdolal odkryc nasza
        tozsamosc smile)
      • holmes2007 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 29.05.07, 20:38
        Oj Oxy... Tyle juz o sobie napisałaś, ze wcale nietrudno odnaleść w sieci kim
        jesteś. Pozdrawiam
    • isma Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 14:58
      A to jest akurat bardzo proste. Jesli zalozyc (a ja wlasnie tak zakladam) ze
      internet nie jest jakims "swiatem rownoleglym" do realu, nie jest
      rzeczywistoscia sama w sobie, a jedynie sposobem komunikowania o
      rzeczywistosci, to stosuje w sieci takei same zasady, jak w kontaktach w realu.
      Tak w sieci jak i twarza w twarz sa rzeczy, o ktorych oopwiadam, i rzeczy, o
      ktorych nie opowiadam, proste.

Mnie mozna bardzo latwo zidentyfikowac z konkretnym imieniem i nazwiskiem
      (zreszta nie widze powodu robienia z niego tajemnicy - mniejsze pole do popisu
      dla ewentualnych, chi, chi, szantazystow wink)). Skoro cos komunikuje, obojetne,
      bezposrednio, czy przez siec, to zakladam, ze z tej informacji mzoe byc
      zrobiony jakikolwiek uzytek. Rowniez taki, tkory moglby mi sie nie spodobac.
      Wiec zawsze wypowiadam sie, pamietajac o tej istotnej okolicznosci wink)).
    • mama_misi3 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 15:18
      Jakoś się nie boję. Póki co mąż całkiem dobry, rozwodzić się nie rozwodzę, o
      stanie majątkowym nie piszę. Co najwyżej pochwalę się pierwszymi postawionymi
      kroczkami przez moją pociechę.Marna to atrakcja dla ewentualnych wścibskich.
    • czarny.kot997 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 15:26
      nie, nie boje sie i mysle, ze ten strach przed wszystkim i wszystkimi to jakas
      polska obsesja. Nie wyobrazam sobie tez mieszkac na zamknietym osiedlu, chociaz
      to w polsce norma, szczegolnie w wiekszych miastach. mieszkam w miescie (nie w
      polsce) gdzie milionerow na km2 jest od gromady i ...oni jezdza normalnie
      tramwajami/rowerami, mieszkaja w normalnych dzielnicach i normalnych domach.
      kiedy odwiedzam znajomych w polsce smieszy mnie strasznie nie pisanie nazwisk
      na domofonach i skrzynkach pocztowych-poza polska jeszcze sie z czyms takim nie
      spotkalam.
      • mamaemmy Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 15:33
        no ja nie musze pisac ani imienia,ani nazwiska,wystarczy nick i kazdy wie,ze
        chodzi o mniesmile
        Dlatego -jesli mam poważny problem-pisze o nim tylko na moim forum
        zamknietym-więc wiem kto o tym czyta.

Ale moi znajomi/sąsiedzi/rodzina nie sa maniakami forów internetowych,wyłączając
        tych znajomych z forumsmile
        Nikt chyba nie spedza przed kompem tyle czasu co ja,odpowiadając na postytongue_outPP
        • mijaczek mamaemmy :o) 28.05.07, 16:30
          ja niby tez jestem mama emmy, wiec wiesz :o)
          gdyby ktos sie postaral i chcialoby mu sie grzebac w necie to duzo o mnie
          znajdzie...
          jestem odpowiedzialna za to, co pisze o sobie, wiec jesli ktos mnie odkryje
          kiedys to odkryje.
          nie zmyslam historii.
        • zuzanna56 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 16:56
          Nie, a poza tym samą prawdę tu piszę.
      • mathiola Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 19:04
        W Polsce (przez duże P mimo wszystko) to w ogóle psy dupami szczekają.
        Normalnie pozazdrościć, że w takim dziwacznym kraju nie mieszkasz.
      • atrust Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 23:53
        Czarny.kot997 tez nie mieszkam w Polsce,a jednak tu nikt nie ma napisanego
        nazwiska na domofonie.Nawet urbanizacja skladajaca sie z dwoch blokow,placu
        zabaw i innych atrakcji jest juz strzezona.Jest wysokie ogrodzenie i wszedzie
        sa kamery.Dodatkowo sa zatrudnione osoby do ochrony i porzadkow.To wszystko
        jest zrobione dla bezpieczenstwa naszego i naszych dzieci.Zaznaczam nie jest to
        duze miasto.Jestem z tego zadowolona.
        Szkoda,ze w Polsce w mniejszych miejscowosciach nie ma czegos takiego.
        • czarny.kot997 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 29.05.07, 00:44
          to gdzie ty mieszkasz? bo mimo, ze bylam/mieszkalam juz w roznych krajach, to
          sie z czyms takim nie spotkalam. ja za zadna cholere nie chcialabym mieszkac w
          klatce, nie chce byc ciagle pilnowana i konttrolowana-to zdecydowanie nie dla
          mnie.
          • atrust Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 29.05.07, 01:16
            W cieplym kraju,na poludniu Europy.Wiesz co ja naprawde czuje sie z tym
            dobrze.Troche na poczatku bylam zdziwiona tymi ukrytymi kamerami,ale szybko sie
            przyzwyczailam.
    • koza_w_rajtuzach Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 17:25
      > Czy to jest myślenie racjonalne (niebezpieczeństwa inernetu) czy to jest
      > problem kwalifikujący się dla psychoterapeuty?

Myślę, że do psychoterapeuty to się nie nadaje. Każdy ma inną osobowość.
      Zauważ, że nawet wśród osób publicznym znajdzie się ktoś kto bez problemu
      wywleka przed dziennikarzami, czy w telewizji swoje osobiste sprawy dotyczące
      najbardziej osobistych sfer, a są też osoby, które jednak potrzebują mieć pewną
      dozę intymności.
      Ja akurat nie wstydzę się tego jaka jestem. Nie podpisuję się z reguły imieniem
      i nazwiskiem w sieci, ale nie kryję się z informacjami o sobie. Gdyby ktoś
      poszperał mógłby dowiedzieć się o mnie praktycznie wszystkiego. Nie wiem po co
      ktoś miałby tego wszystkiego o mnie szukać, ale jeśli by chciał to nie
      interesuje mnie to. Chyba nie mam wstydu big_grin.
      • syriana Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 17:43
        mam świadomość internetu, nie mówię o sobie prywatności (w realu zresztą też
        wylewna nie jestem na swój temat)

są osoby na forum, które dużo o sobie piszą, mając świadomość że łatwo je
        zidentyfikować w realu
        po prostu są bezobciachowe i nie przeszkadza im to ile sąsiedzi wiedzą o nich,
        ale z moich obserwacji wynika, że zawsze przychodzi taki moment, że zaczyna im
        to przeszkadzać a głupie komentarze ranić i bezobciachowcy stwierdzają że koniec
        tego

to też kwestia osobowości jak obserwuję - jak ktoś w życiu lubi być w centrum
        uwagi, to na forum też z każdą bzdurą przyleci byle tylko adoracji przez chwilę
        doświadczyć

no i osobna kategoria tych, którzy się zwierzają - osobnicy, którzy mają
        nieracjonalne poczucie zupełnej anonimowości
        ale tych coraz mniej
        • carminam Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 18:39
          mysle ze zludzenie prywatnosci w sieci czy w realu jest identyczne ...to tylko
          złudzenie smile))) jedni sie ludza tym inni tamtym
    • carminam Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 18:37
      Jak spojrzec globalnie na siec to tyle jest tu kobiet o praktycznie
      identycznych problemach z dziecmi, praca, męzami, pieniedzmi, itp. ze kolejny
      moj opisany problem na forum tonie w natloku reszty, nie wydaje mi sie zebym
      byla jakos szczegolnie atrakcyjna dla tropiciela zeby chcialo mu sie moje setki
      postow czytac i robic z nich moj profil psychologiczny z danymi smile))) zreszta
      co mu po nim?

a jesli juz trafie na kogos na tyle stuknietego to coz...w realu
      prawdopodobienstwo jest podobne ze ktos zacznie mnie sledzic, zagladac mi w
      okna i wypytac innych o mnie...

z kolei jesli rozpozna mie przypadkiem sasiadka to szczerze watpie zeby to co
      pisze ja jakos szczegolnie wzruszylo, czasami wiecej mozna uslyszec przez
      sciane wink ja sasiadow tez slysze i co nieco wiem..i co ? i nic - zwyczajne
      życie...

...za to jak zdecyduje sie popelnic jakies przestepstwo to raczej go na forum
      nei opisze wink

• shady27 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 18:47
      tak, poniewaz internet nie jest tak anomimowy jakby sie wydawalo wink
      Dlatego tez nie pisze nic o sobie, zero intymnych zwierzen itd. Forum jest dla mnie informacyjne na dany temat a nie na temat osoby ktora czytuje
    • yenna_m to jest myslenie racjonalne (n/t) 28.05.07, 18:52

• guderianka Re: to jest myslenie racjonalne (n/t) 28.05.07, 19:04
        jestem uczciwa i nie mam nic do ukrycia

no-może burza by była jakby tesciowa co nieco o sobie poczytała big_grin
    • elza78 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 22:01
      i tak ten kto ma wiedziec kim jestem ten wie, pogladow nie zmieniam zaleznie od
      rodzaju przekazywania mysli wiec w sumie lata mi to czy ktos mnie rozpozna czy
      nie smile i w sieci i w realu jestem ta sama osoba, nie klepie tego co nie
      chcialabym aby wylazlo...
    • loganmylove Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 22:24
      Nie. Nie piszę nic co mogłoby mi zaszkodzić a jak kogoś interesuje ile razy w
      tygodniu sie bzykam to niech się cieszy. Mnie to ani ziębi ani grzejesmile
    • mynia_pynia Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 22:26
      Są pewne rzeczy, o których tylko ja wiem, bo uważam, że jak wiedza dwie osoby
      to już nie tajemnica.
      Są takie rzeczy, o których wie mój nie mąż i ja, i nie piszę o nich.
      O reszcie mówię otwarcie i piszę.
      Uwielbiam czytać ciekawe komentarze do artykułów, wypowiedzi na forum. Często
      czytam koleżanką na głos, podsyłam linki jak jest molestowany problem, który
      nas interesuje.
    • ywwy Re: i co z tego? 28.05.07, 22:48
      że mnie jakis maniak namierzy???
      jestem człowiekiem jakich wielu chodzi po świecie, już bardziej obawiam się
      niektórych w realu...
    • renia1807 Re: Nie boicie się identyfikacji w sieci? 28.05.07, 23:31
      w pewnym stopniu tak, dlatego nie pokazuje w sieci własnych zdjęć i zdjęć swioch najbliższych (męża i dzieci)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka