Dodaj do ulubionych

piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu

18.06.07, 08:05
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4231739.html
Jestem ciekawa, kiedy wprowadza tzw paragraf 175 "mężczyzna, który dopuszcza
się nieprzyzwoitych stosunków z innym mężczyzną lub który bierze udział w
takich stosunkach, będzie karany więzieniem"

i jeszcze cytat:

"W 1934 r. gestapo zażądało od wszystkich posterunków policji w kraju, by
sporządziły listy wszelkich ?osób w jakikolwiek sposób aktywnych
homoseksualnie?. W ten sposób berlińskiej policji udało się stworzyć listę
około trzydziestu tysięcy homoseksualistów. W maju 1935 r. biuletyn
wewnętrzny SS ?Das Schwarze Korps? domagał się kary śmierci dla gejów. "

to chyba nie wymaga komentarza
Obserwuj wątek
    • sir.vimes Ale za to naziści się bawią bez kłopotów 18.06.07, 08:08
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4232208.html
      Po prostu obecnie bycie homo to gorsza zbrodnia od propagowania faszyzmu.
      Pozwoliliśmy na faszystów w rządzie - i efekty są.
      • rita75 Re: Ale za to naziści się bawią bez kłopotów 18.06.07, 08:17
        > Po prostu obecnie bycie homo to gorsza zbrodnia od propagowania faszyzmu.
        > Pozwoliliśmy na faszystów w rządzie - i efekty są.

co swoich nie wpuszczą?wink
        zaczyna byc "zabawnie"- indeks ksiag zakazanych, listy homo...co jeszcze? jakis
        maly, przydomowy obozik koncentracyjny?
    • syriana Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:19
      bez przesady

te dziwne pomysły bardziej przyczyniają się do tworzenia klimatu zagrożenia
      wyolbrzymianego przez media, niż do rzeczywistych działań ograniczających
      swobodę homoseksualistów
      • rita75 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:25
        > te dziwne pomysły bardziej przyczyniają się do tworzenia klimatu zagrożenia
        > wyolbrzymianego przez media, niż do rzeczywistych działań ograniczających
        > swobodę homoseksualistów

tak, święte słowa, przesadzam
        • syriana Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:35
          sory, ale porównanie do obozu koncentracyjnego jest dla mnie średnio na miejscu

też mnie żałość i zażenowanie ściska jak słyszę złote myśli i pomysły
          rządzących, ale widzę, że z większości tych pomysłów nic nie wychodzi

pogadają sobie chłopcy przed kamerami, a nam zostaje tylko wrażenie zaściankowej
          moralności, którą media z lubością rozdmuchują wyławiając z kontekstu takie
          perełki jak ostatnio Sobeckiej "seks jest zły"

perełka dobrze się sprzedała, a mało kto przeczytał jej szerszy kontekst, który
          już taki wpadający w ucho i nie był
          • rita75 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:41
            > sory, ale porównanie do obozu koncentracyjnego jest dla mnie średnio na
            miejscu

to byla ironia, droga kolezanko wink
            • syriana Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:45
              no widzisz, taka jestem sztywniara, że nawet ironiczne porównania do łagrów są
              dla mnie niesmaczne
              • rita75 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 08:49
                > no widzisz, taka jestem sztywniara, że nawet ironiczne porównania do łagrów są
                > dla mnie niesmaczne

Wlasnie, a fe niesmaczne...bo Polak potrafi i my stworzymy nasze wlasne terminy
                na nasze polskie, rodzime wynalazki
          • sir.vimes Naiwność 18.06.07, 09:00
            Oczekujesz, że ktoś PLANUJĄCY działania typu obozy koncentracyjne przyznaje się
            do nich z góry? Hitler z początku nie wspominał o mordowaniu Żydów - a o tym JAK
            to rzeczywiście wyglądało wielu Niemców dowiedziało się PO wojnie.

Nie możemy liczyć na to, że ZOSTANIEMY O WSZYSTKIM ZAWCZASU POINFORMOWANI.
            Możemy jedynie wyciągać wnioski. Rita wyciąga wnioski odwołując się do podobnych
            wydarzeń w przeszłości. Zresztą, spisywanie homoseksualistów nie jest
            odosobnioną sytuacją. Dzieje się WIELE INNYCH RZECZY jako żywo przypominających
            "dawne czasy".

Naprawdę naiwnością wydaje mi się wierzyć , że rózni młodzieńcy ze Szczerbca itp
            NIE SĄ faszystami i NIE MAJĄ faszystowskich zapędów.
            • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 09:13
              Mam pomysł na taką "zabawę"
              znajdź analogię "III Rzesza=IV RP"
              mozna się posługiwać cytatami wink
              • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 09:16
                ja już mam dość tej "zabawy".
                • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 09:16
                  Ale pomysł przedni dla osób , które się jeszcze nie bawiły.
                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 09:20
                    > Ale pomysł przedni dla osób , które się jeszcze nie bawiły.

tak wiec- Syriana- do boju big_grin
                    • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 10:29
                      no ale właśnie dla mnie wszelkie porównania naszego kraju do faszystowskich
                      ustrojów z przeszłości, są nadużyciem i umniejszają zło np. hitlerowskich Niemiec

wkurza mnie gdy ktoś mówi, że w Polsce jest faszyzm
                      nie ma faszyzmu, jest demokracja taka sama jak wtedy gdy rządziło SLD
                      tylko u władzy jest grupka oszołomów, którzy bez obciachu głoszą dziwne teorie,
                      w które wierzą, albo które wierzą, że się sprzedają

irytuje mnie wyolbrzymianie pewnych ekscesów przez media - zamiast je
                      marginalizować, robi się z nich newsy dnia puszczane na okrągło we wszystkich
                      serwisach

ale to tylko atmosfera, zasłona dymna, która gdy się przez nią przebić, tak
                      naprawdę nic nie ukrywa

dla mnie władza może sobie głosić najdziwniejsze pomysły, ja nie czuję się
                      indoktrynowana

a ci, którzy wykorzystują pretekst "dzisiaj nie wypada tak mówić / robić" i nie
                      próbują wychylać się przed szereg z różnymi inicjatywami czy chociaż
                      przeciwstawiać się ogólnemu trendowi, są dla mnie tchórzami i tyle
                      • bea.bea Re: Naiwność 18.06.07, 10:37
                        i byłabys w stanie pójśc do pracodawcy i powiedzieć ,,,,jestem lesbijka?

wiem...nie jestes dlatego łatwo jest napisac ..tak...

uwazam, ze pakowanie sie w cudze intymne życie z butami to świństwo...a państwo
                        coraz bardziej policyjne jest dalekie od demokracji.....

niedługo baka nie bedziesz mogła puscić by ci tego gdzies nie zapisano , albo
                        moze cie zamkną...

>wkurza mnie gdy ktoś mówi, że w Polsce jest faszyzm
                        > nie ma faszyzmu, jest demokracja taka sama jak wtedy gdy rządziło SLD
                        > tylko u władzy jest grupka oszołomów, którzy bez obciachu głoszą dziwne teorie,
                        > w które wierzą, albo które wierzą, że się sprzedają

tylko te oszołomy nie ogłaszaja swoich teori...tylko konsekwentnie wprowadzaja
                        je w zycie...
                        pewnie nam szarym żuczkom to nie przeszkadza...ale mysle , że do czasu....

patrz mundurki w szkołach....nowe lektóry...spisywanie list
                        homoseksualistów....sławetne teletubisie....itp.....to nie jest głodzenie, to
                        jest działanie
                        • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 11:12
                          > i byłabys w stanie pójśc do pracodawcy i powiedzieć ,,,,jestem lesbijka?

nie wiem
                          ale szczerze powiem, jakoś mi się nie chce wierzyć, że 3 lata temu gdy nie
                          rządził jeszcze PIS, geje i lesbijki bez obciachu z takimi nowinami wychodzili
                          do pracodawców

daleko nam po prostu jako społeczeństwu do otwarcia na inność
                          aktualne rządy może to otwarcie przyhamowały, ale zatrzymać na pewno nie mogą

> patrz mundurki w szkołach....nowe lektóry...spisywanie list
                          > homoseksualistów....sławetne teletubisie....itp.....to nie jest głodzenie, to
                          > jest działanie

ok, Roman wprowadził mundurki i to ma być symbol upadającej demokracji..?
                          jeśli tak, to demokracja w takiej W. Brytanii na przykład gdzie mundurki są
                          powszechne od dawna, upadała wieki temu

z lektur w większości nic nie wyszło, dużo gadania, mało skutków

z teletubisiów się pośmialiśmy i na tym się skończyło
                          (zresztą, Sowińska wygłupiła się dość paskudnie podpuszczona przez dziennikarzy
                          przeprowadzających wywiad)

tak, zgadzam się że te wszystkie incydenty tworzą klimat
                          ale to tylko klimat

parę dni temu wisiał tu wątek o plakacie promującym książkę P. Cohelio
                          "ocenzurowanym" rzekomo w trosce o moralność oglądających go

wszystkie czytające wątek, rzuciły się ochoczo pomstować na to w jakim kraju
                          totalitarnym żyjemy, że sutek trzeba cenzurować
                          ale gdy okazało się, że to twórcza inwencja wydawnictwa, które liczy na szum
                          wokół oklejonego plakatu - szum ucichł, wszyscy wzięli takie zachowanie za normę
                      • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 10:44
                        Do władz dopuszczono ludzi publikujących w faszystowskich pisemkach, nie
                        kryjących się z faszystowskimi poglądami.

na zjazdach nazistów wciąż woła się "Żydzi do gazu" i heiluje. Takich
                        młodzieńców powołano do pracy w instytucjach państwowych.

Nie kwestionuję tego, iż PIS i LPR wybrano w demokratycznych wyborach.
                        Natomiast należy nazwać sprawy po imieniu - faszyści to faszyści. Są to
                        konkretne osoby, posiadają nazwiska, funkcje, poglądy i przeszłość. Nie
                        udawajmy, ze ich nie ma . Nie udawajmy, ze nie maja wpływu na rzeczywisteość.
                        • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 11:18
                          > Do władz dopuszczono ludzi publikujących w faszystowskich pisemkach, nie
                          > kryjących się z faszystowskimi poglądami.

tak, oczywiście nie powinni zajmować tych stanowisk

> na zjazdach nazistów wciąż woła się "Żydzi do gazu" i heiluje.

to nie jest polska specyfika, w każdym chyba państwie europejskim, w mniejszej
                          czy większej konspiracji takie rzeczy się odbywają

> Nie udawajmy, ze nie maja wpływu na rzeczywisteość.

mają
                          ale gdy się temu bliżej przyjrzeć, nie taki wielki i destrukcyjny jak się im
                          przypisuje

zresztą, wybory pokażą jak to wszyscy się czujemy pod butem naprawdę i wolności
                          prawdziwej łakniemy
                          pewnie znowu frekwencja będzie bliska dna
                          • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 11:32
                            "mają
                            ale gdy się temu bliżej przyjrzeć, nie taki wielki i destrukcyjny jak się im
                            przypisuje"

czyli wszystko jest w porządku i dopóki faszyści nie mają zbyt wielkiego i zbyt
                            destruktywnego wpływu nie trzeba o tym mówić i się martwic.
                            • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 12:18
                              mówić można i trzeba jak najbardziej
                              ale z zachowaniem proporcji i nieużywając określeń na wyrost

bo one się po prostu wyczerpują i niedługą będą tylko pustymi frazami, jakimi
                              powoli staje się słowo-klucz "faszyzm"
                              • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 12:36
                                Nie pojmuję. Mam nie nazywać faszystów faszystami a np. złodziei złodziejami po
                                to by się słowo nie zdewaluowało?
                                • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 12:40
                                  nie

po prostu nie mów, że żyjemy w faszystowskim kraju
                                  bo wtedy ktoś mało rozumny będzie gotów sądzić, że skoro za Hitlera też był
                                  faszyzm, to chyba nie wyglądał wtedy tak źle
                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 12:44
                                    pierwsze primowink : wskaż moją wypowiedź w której napisałam, że żyjemy w
                                    faszystowskim kraju, bo nie przypominam sobie takiej. Pisałam o faszystach w
                                    rządzie.

drugie primowink : hitlerowskie Niemcy ZACZĘŁY się od kilku, lekceważonych zresztą
                                    z początku, osób o dziwnych poglądach. Bo zawsze od czegoś się zaczyna.

• sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 12:47
                                      Trudno wskazać jasna granicę, kiedy problem nam jedynie "grozi" a kiedy już
                                      JEST. Myślę, w obecnej sytuacji w naszym kraju obydwie te opcje są do obronienia
                                      za pomocą merytorycznych argumentów.
                                    • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 12:48
                                      ok, nie wiem Ty tak napisałaś
                                      ale codziennie na tym czy innym forum czytam takie hasła i to mnie wkurza

mówię na zapas wink

> drugie primowink : hitlerowskie Niemcy ZACZĘŁY się od kilku, lekceważonych
                                      > zresztą z początku, osób o dziwnych poglądach. Bo zawsze od czegoś się
                                      > zaczyna.

to wszystko prawda
                                      ale średnio mnie przekonuje wizja powtórki takich wydarzeń
                                      choćby tylko i z powodu rozwoju świadomości przeciętnego obywatela, rozwoju
                                      wolnych mediów, etc..

przypomnij sobie jakie larum na cały świat się podniosło, gdy w Austrii wybory
                                      wygrała partia Haidera
                                      wtedy też na groźbach, straszeniu i dyplomatycznym odwracaniu się innych państw
                                      się skończyło
                                      • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 12:51
                                        > ok, nie wiem Ty tak napisałaś
                                        > mówię na zapas wink

Z czystego szacunku do rozmówcy - czytam co piszesz i odnoszę się do TEGO CO
                                        NAPISAŁAŚ. Nie wciskam ci też w usta {"na zapas" rzeczy, których nie napisałaś.

Czy mogę liczyć na wzajemność?
                                        • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 13:14
                                          możesz

choć dla mnie Twoje wypowiedzi w tym wątku są nad wyraz alarmistyczne i wpisują
                                          się w ogólną tendencję szukania faszyzmu tam gdzie go nie ma
                                          • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 15:20
                                            > możesz
                                            to świetnie.

Moje wypowiedzi są alarmistyczne - wskazują faszystów tam gdzie się oni obecnie
                                            znajdują. po prostu fakty są alarmistyczne - ale to nie moja wina;PPP
                                            • malila Przyłączam się 18.06.07, 15:27
                                              do poglądu, że faszyzm jest realnym zagrożeniem. Tym bardziej realnym, z im
                                              większym niedowierzaniem jest przyjmowany. Mnóstwo ludzi głosujących na PiS nie
                                              spodziewało się, że nie będzie koalicji, że do rządu wejdzie Giertych i Lepper,
                                              że podjęte zostaną śmiałe próby zmiany konstytucji w punktach dotyczących
                                              ochrony życia, że lekarze będą oskarżani o zabijanie pacjentów, że będą
                                              wsadzani do więzienia bez odpowiednich dowodów.
                                              • syriana Re: Przyłączam się 18.06.07, 16:24
                                                ale z drugiej strony PiS wcale nie traci poparcia
                                                w sondażach utrzymuje się mniej więcej na tym samym poziomie

więc chyba wyborcy PiS-u wiele są w stanie wybaczyć, byleby ta ich IV RP powstała
                                          • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 16:30
                                            Twoje wypowiedzi w tym wątku są nad wyraz alarmistyczne i wpisują
                                            > się w ogólną tendencję szukania faszyzmu tam gdzie go nie ma

dobrze, wykreslmy termin faszyzm...faktycznie bardziej pasuje do slonecznej
                                            Italii za "panowania" Mussoliniego...Co powiesz na rodzący się radośnie
                                            kaczyzm?- z poczatku bylo śmieszno, a teraz juz coraz bardziej straszno...

• syriana Re: Naiwność 18.06.07, 16:38
                                              nazywać sobie możemy ile wlezie

ale to nie zmienia mojego poczucia, że te wszystkie radosne inicjatywy kończą
                                              się na kiepskim wrażeniu i działaniu tylko na gruncie czysto teoretycznym

choć oczywiście psucie obyczajów politycznych, atmosfera podejrzliwości i
                                              lustracji na każdym kroku, przenosi się na wymierne działania bardziej
                                              pośrednie, które może trudniej dostrzec

odpukać, większość pomysłów na naprawę moralności, kończyło się najwyżej porażką
                                              w głosowaniach sejmowych i awanturami w mediach
                                              • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 16:53
                                                > odpukać, większość pomysłów na naprawę moralności, kończyło się najwyżej
                                                porażk
                                                > ą
                                                > w głosowaniach sejmowych i awanturami w mediach

na nasze szczescie, albo i nieszczescie, poniewaz pozwala to, by uspic czujnosc
                                                niektorych wink
                                                • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 16:54
                                                  niektórzy są czujni cały czas
                                                  ale maja dużo zdrowego rozsądku i niełatwo ulegają niepotrzebnej panice wink
                                                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 16:57
                                                    > niektórzy są czujni cały czas
                                                    > ale maja dużo zdrowego rozsądku i niełatwo ulegają niepotrzebnej panice wink

zdrowego rosadku powiadasz? a moze sklonnosci do odsuwania problemow,
                                                    szczegolnie w sytuacji gdy problem bezposrednio nie dotyczy, a szkalowana jest
                                                    jakas tam marginalna grupka spoleczna?
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 17:17
                                                    Rita, powiedz - w jaki sposób osobiście dotknęły Cię rządy PiS-u i kompanii...?

bo mnie zawstydza, że żyję w kraju, w którym ludzie na świeczniku takie androny
                                                    pieprzą i dalej na tym świeczniku wygodnie siedzą
                                                    wstydzę się, że robią Polsce taki PR

ale w praktyce, co zrobili złego..?

do konstytucji w sprawie aborcji się przyssali - nie wyszło
                                                    lustracja - zjechana przez Trybunał

czarny klimat wokół homoseksualistów - owszem, jest
                                                    ale z tego całego gadania o ich wynaturzeniu nic nie wynika
                                                    (chyba że przeoczyłam wprowadzenie w życie jakiejś ustawy dyskryminującej homo)

nie twórzmy wrażenia, że dwa lata temu Polska to był kraj tolerancją płynący
                                                    zaściankowi jesteśmy każde inne to be i ma kolce i sporo musimy nadrobić w
                                                    temacie współżycia z odmiennością za płotem

popatrz na forum - tematy o chrzczeniu dziecka dla picu to evergreeny, które
                                                    zawsze będą, bo ludzie są leniwi umysłowo
                                                    to samo z religią w szkole - rodzice wolą posłać i mieć święty spokój, a nie
                                                    próbują nawet wytłumaczyć dziecku (nie mówiąc o postronnych) czemu nie grają w
                                                    te klocki

dlatego jak czytam gdzieś, że Kaczory to 100% populację katolików z nas robią,
                                                    to mnie to śmieszy, bo ja z siebie zrobić nic nie pozwolę

też mnie męczy ten rząd, czekam na wybory

ch..owo słuchać jak z pedofilią zrównywany jest homoseksualizm, ale skądś to się
                                                    bierze
                                                    ci ludzie na górze nie zjawili sie nagle z innej planety

tacy sami są wśród nas i będą dalej, nawet gdy Kaczory już spłyną
                                              • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 16:56
                                                "ale to nie zmienia mojego poczucia, że te wszystkie radosne inicjatywy kończą
                                                się na kiepskim wrażeniu i działaniu tylko na gruncie czysto teoretycznym"

Co masz na myśli dokładnie?
                                                • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 17:38
                                                  to, że nie wprowadzili w życie ustaw, które np. gejom wskazywały by gdzie,
                                                  według nich, jest ich miejsce w szeregu
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 17:42
                                                    Myślę, że już rozumiem KIEDY twoim zdaniem jest czas na protest.

Za późno.
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 17:47
                                                    nigdzie nie napisałam, że to nie jest czas na protest
                                                    ale protest rozumiem jako racjonalną próbę zrozumienia, wytłumaczenia i
                                                    przeciwdziałania sytuacji

a nie wrzeszczenie na oślep: "faszyzm, faszyzm, na każdym kroku, geje muszą
                                                    nosić różowe trójkąty!"
                                                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 17:51
                                                    nie wrzeszczenie na oślep: "faszyzm, faszyzm, na każdym kroku, geje muszą
                                                    > nosić różowe trójkąty!"

wskazanie mozliwosci rozwoju sytuacji w takim a nie innym kierunku-
                                                    analogicznie do wydarzen caly czas niedalekiej przeszlosci nie jest
                                                    wrzeszczeniem "faszyzm, faszyzm, na każdym kroku, geje muszą
                                                    nosić różowe trójkąty!"
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 17:53
                                                    Nie słyszę tego wrzasku na oślep.

Słyszę jedynie monitowanie i uciszanie, gdy ktoś ośmieli się skrytykować
                                                    sytuację zamiast zadowalać się np. opowiadaniem dowcipów o kaczkach.

Czy cieszeniem się, że nie pokazano gejom "gdzie ich miejsce". Tak jakby taka
                                                    opcja w NORMALNYM demokratycznym państwie W OGÓLE mogła wchodzić w grę.

To niesamowite - że cieszyć zaczynają sprawy oczywiste.
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 18:02
                                                    > Słyszę jedynie monitowanie i uciszanie, gdy ktoś ośmieli się skrytykować
                                                    > sytuację zamiast zadowalać się np. opowiadaniem dowcipów o kaczkach.

gdzie to słyszysz..?
                                                    bo odnoszę wrażenie, że to raczej opowiadający te dowcipy, sami sobie knebel na
                                                    usta zakładają

> Czy cieszeniem się, że nie pokazano gejom "gdzie ich miejsce". Tak jakby taka
                                                    > opcja w NORMALNYM demokratycznym państwie W OGÓLE mogła wchodzić w grę.
                                                    >
                                                    > To niesamowite - że cieszyć zaczynają sprawy oczywiste.

a kto się cieszy..?
                                                    no i w końcu mamy ten NORMALNY demokratyczny kraj, czy w posadach nasz ustrój
                                                    się trzęsie jak sugerujecie..?

nie widzę zagrożenia dla demokracji
                                                    widzę chamstwo, buńczuczność i samo-sobie-dane moralne pozwolenie na zrobienie
                                                    porządków, które z różnych przyczyn nie wychodzą
                                                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 18:20
                                                    > nie widzę zagrożenia dla demokracji
                                                    > widzę chamstwo, buńczuczność i samo-sobie-dane moralne pozwolenie na zrobienie
                                                    > porządków, które z różnych przyczyn nie wychodzą
                                                    >

a czy samo sobie dane moralne pozwolenie na zrobienie porzadków nie jest
                                                    zagrozeniem demokracji?
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 18:24
                                                    chyba

bo każda ekipa rządząca ma taką samą pianę na ustach jak się do korytka dobiera
                                                    i usta pełne frazesów jak to teraz będzie czysto i schludnie w naszym chlewiku
                                                  • syriana chyba NIE 18.06.07, 18:25
                                                    miało być w poprzednim
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 18:23
                                                    > no i w końcu mamy ten NORMALNY demokratyczny kraj, czy w posadach nasz ustrój
                                                    > się trzęsie jak sugerujecie..?

No właśnie. Mamy?
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 18:26
                                                    jasne, że mamy
                                                    tak samo demokratyczny jak 2 czy 3 lata temu

ze wszystkimi wadami młodej demokracji
                                                    np. z brakiem elity politycznej
                                                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 18:30
                                                    > jasne, że mamy
                                                    > tak samo demokratyczny jak 2 czy 3 lata temu

a moze raczej - jeszcze mamy
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 18:31
                                                    tak, tak
                                                    bo jutro straszne kaczory nam ją zabiorą
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 18:33
                                                    Hm. Właśnie to troszkę spędza mi sen z powiek.
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 18:31
                                                    > jasne, że mamy

Więc bez obawy możemy krytykować rząd ile wlezie smile)))
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 18:32
                                                    A tak na poważnie to smutno mi trochę, że jak zwykle większość ludzi pewne
                                                    sprawy lekceważy bo nie dotyczą ich osobiście.
                                                  • syriana Re: Naiwność 18.06.07, 18:38
                                                    co ja lekce sobie ważę..?

to, że inaczej patrzę niż Ty i używam innych słów, to znaczy że mam w dupie to
                                                    kto mną rządzi..?
                                                    nie mam w dupie

ale śmieszą mnie szczerze powiem te ciągoty Polaków do życia w totalitaryzmie i
                                                    doszukiwanie się zaczątków tegoż tam gdzie go nie ma

jakbyśmy koniecznie chcieli mieć miano uciemiężonych przez władzę, a renoma
                                                    "prześladowanego przez system" twórcy była czymś, o czym każdy satyryk dzisiaj
                                                    marzy
                                                  • rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 18:44
                                                    > ale śmieszą mnie szczerze powiem te ciągoty Polaków do życia w totalitaryzmie

mnie to doluje co najwyzej

i
                                                    > doszukiwanie się zaczątków tegoż tam gdzie go nie ma

a moze to umiejetnosc kojarzenia i laczenia faktów?

• rita75 Re: Naiwność 18.06.07, 18:32
                                                    > Więc bez obawy możemy krytykować rząd ile wlezie smile)))

i nikt nas nie skaze za obraze glowy panstwa wink))))))))))
                                                  • sir.vimes Re: Naiwność 18.06.07, 18:33
                                                    smile))))
    • bea.bea Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 09:47
      no i po malutku zblizamy sie do tego, ze nikt nie pozostanie anonimowy...w
      zadnym temacie ...jakis pan wyjmie kartoteke i przeczyta....

pani xsińska - lat 34.....heteroseksualna, uprawia sex najczesciej w pozycji od
      tyłu...ma spirale antykoncepcyjną....męza z członkiem długości... spotyka sie z
      trzema koleżankami...tu opis dokładny kazdej...itd...itd....
      nawet plamka na paznokciu prawej ręki nie ujdzie uwadze.....koszmar jak dla mnie...
      • rita75 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 09:53
        > no i po malutku zblizamy sie do tego, ze nikt nie pozostanie anonimowy...w
        > zadnym temacie ...jakis pan wyjmie kartoteke i przeczyta....

inwigilacja centralnie sterowana "strach się bać" hehhee
        • bea.bea Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 10:02
          kojarzy mi sie to powoli z filmem System.....
          jestes elementem sysytemy komputerowego....on wie o tobie wszystko...
          a jak ty chcesz wiedzieć wbijasz...bea.bea, albo jakies...67392k...i już...smile))
    • ma_dre Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 10:52
      ...Hitler nie tylko domagal sie... jak doszedl do wladzy pierwsi zostali
      wymordowani homoseksualisci, potem osoby chore psychicznie (czytaj "Szpital
      przemienienia" S. Lema) a nastepnie Cyganie. Jak sie juz rozkrecil to dopiero
      zabral sie za Zydow.
      • majan2 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 12:50
        Tez sie boje, o siebie i dziecko, chyba juz niedlugo zaczniemy sie pakowac bo co
        ten kraj juz sie nienadaje do zycia, smutno jest i bedzie
    • rita75 do Syriany 18.06.07, 19:03
      czego oczekujesz, by ocenic daną sytuację za niebezpieczną dla demokracji?
      Nie licz, ze ktos ci wskaze i powie- dzisiaj konczymy z demokracją- od jutra
      bedzie nazi-kaczyzm.

Coś o równości...i demokracji- zamykanie drogi do niektórych zawodów dla
      niektórych grup spolecznych- juz jako prezydent Warszawy Kaczynski mial
      poważne wątpliwości do tego, czy homoseksualiści powinni pracować w zawodzie
      nauczyciela. Kaczyński przy tym uznaje się za czlowieka tolerancyjnego i
      laskawie pozostawi gejom bardzo wiele innych zawodów.To było wczoraj.
      Co jest dzisiaj?
      Ten facet zostal prezydentem Polski...

A czy osoba homoseksualna bedaca nauczycielem moze się przyznac do swojej
      orientacji, nie narazajac sie na zwolnienie z pracy?
      To pytanie pozostawię bez odpowiedzi.

• syriana Re: do Syriany 18.06.07, 19:16
        > czego oczekujesz, by ocenic daną sytuację za niebezpieczną dla demokracji?

chyba konkretów

prób zmiany konstytucji w tych przepisach, które dają większy zakres władzy
        organom, które dobrze funkcjonują i bez tego

propozycji ustaw (zgłoszonych w sejmie, a nie gdybanych sobie przez anonimowych
        na co dzień posłów LPR-u, którzy chcą zabłysnąć na konferencji prasowej)
        ograniczających np. wykonywanie przez homoseksualistów zawodu nauczyciela

to tak na przykład

> Ten facet zostal prezydentem Polski...

si
        z nadania społecznego

ja też na niego nie głosowałam, ale mamy demokrację i co robić
        chyba tylko współczuć sobie, że żyjemy wśród kilkudziesięciu milionów ludzi,
        którzy myślą podobnie (przynajmniej o gejach) jak pan K.

> A czy osoba homoseksualna bedaca nauczycielem moze się przyznac do swojej
        > orientacji, nie narazajac sie na zwolnienie z pracy?
        > To pytanie pozostawię bez odpowiedzi.

a ja zapytam - czy osoba homoseksualna mogła się przyznać do swojej orientacji
        przed pracodawcą dwa lata temu..?

myślę że też nie
        ale wtedy PiS nie miał z tym nic wspólnego i nikt w tym zagrożenia demokracji
        nie widział
        • rita75 Re: do Syriany 18.06.07, 19:30
          > chyba konkretów
          >
          > prób zmiany konstytucji w tych przepisach, które dają większy zakres władzy
          > organom, które dobrze funkcjonują i bez tego

i co wtedy zrobisz z ta swoją musztardą po obiedzie?
          Bo to będzie musztarda po obiedzie- jezeli sie odważą zmienic konstytucję,
          bedzie za pozno.

> > Ten facet zostal prezydentem Polski...
          >
          > si
          > z nadania społecznego

czyli nawet to jest dowod na to, ze jest niebezpiecznie- taki ktoś znalazl sie
          u sterow wladzy- czyli jest odpowiedzią na zapotrzebowanie spoleczne- tak
          wielu ludzi utozsamia sie z pogladami wodza. Przypominam- hitler tez by nic nie
          zrobil bez poparcia spoleczenstwa lub milczacego przyzwolenie- bo nic sie
          przeciez zlego nie dzieje.

• syriana Re: do Syriany 18.06.07, 19:44
            ale Rito, czego oczekujesz..?

że światłe społeczeństw zawsze będzie wybierać światłych intelektualistów,
            tryskających tolerancją ..?
            my jako społeczeństwo, naród jesteśmy przecież dość konserwatywni w
            (deklarowanych przynajmniej) poglądach

możemy tu sobie gdybać teraz co sprawiło że to Kaczyński wygrał wybory

ja osobiście, duży w tym udział widzę właśnie tych rozintelektualizowanych na co
            dzień, wykształconych, o liberalnych poglądach, którzy nie raczyli się przejść
            na wybory

znam takich multum, co więcej między narzekaniem jak to dzisiaj kaczory nas za
            mordę trzymają, wprost mówią że na następne też nie pójdą - bo ich polityka nie
            interesuje

> i co wtedy zrobisz z ta swoją musztardą po obiedzie?
            > Bo to będzie musztarda po obiedzie- jezeli sie odważą zmienic konstytucję,
            > bedzie za pozno.

nie wiem co wtedy zrobię, pewnie nic
            albo pewnie to co wszyscy - będę marudzić, narzekać, może jakąś petycję do
            Strasburga czy gdzieś tam napiszę

ale ja nie widzę prawdopodobieństwa takiego rozwiązania
            raz - konstytucję zmienić jest ciężko, a już w takich ustrojowych sprawach, to
            tym bardziej trzeba się nagłowić, by w sejmie jakiś consensus uzyskać

a dwa - kurde, nie jesteśmy przecież jakąś bezludną wyspą!
            jesteśmy w Unii, należymy do innych struktur, które min. są po to, by
            przeciętnego obywatela bronić przez państwem, które nagle niezdrowe ciągoty poczuje

nie jestem w stanie sobie wyobrazić by dzisiaj, jakiekolwiek państwo zachodniej
            demokracji mogło podjąć poważną próbę prawnego ograniczenia praw homoseksualistów
        • rita75 Re: do Syriany 18.06.07, 19:33
          > a ja zapytam - czy osoba homoseksualna mogła się przyznać do swojej orientacji
          > przed pracodawcą dwa lata temu..?

odpowiem ci tak- nikt pod koldrę nie zagladal- nie weszono wszedzie gejow- wiec
          nie bylo takiej potrzeby
          • syriana Re: do Syriany 18.06.07, 19:51
            > odpowiem ci tak- nikt pod koldrę nie zagladal- nie weszono wszedzie gejow- wiec
            > nie bylo takiej potrzeby

kto węszy i kto zagląda?

to są właśnie te klimaty - mówisz "tak SIĘ dzieje", "KTOŚ zagląda"

kto tak robi?
            komu?

w atmosferze jaką wytwarzają mądrale na górze, takie rzeczy zawsze będą
            wyraźniejsze, bardziej rozdmuchane i sprawiające wrażenie, że to metodyczna akcja

jasne, że są przypadki jakiejś dyskryminacji czy incydenty, w których
            wykorzystuje się fakt bycia homo
            różnica jest taka, że dziś głośniej się o tym krzyczy, bo zawsze będzie to miało
            podtekst polityczny
            • sir.vimes Kpisz? 18.06.07, 20:04
              "kto węszy i kto zagląda?

to są właśnie te klimaty - mówisz "tak SIĘ dzieje", "KTOŚ zagląda"

kto tak robi?
              komu?"

Jeszcze dwa lata temu nikt z decydentów nie ŻĄDAŁ by odebrać homoseksualnym
              nauczycielom prawo do pracy w szkole. WOLNO też było organizować pogadanki o tym
              czym jest homoseksualizm , o dyskryminacji homoseksualistów.
              • syriana Re: Kpisz? 18.06.07, 20:10
                nie kpię, proszę o konkrety, których od Ciebie też nie dostałam
                ktoś Tobie zagląda do łóżka?
                znasz kogoś, kogo zapytano o orientację na rozmowie o pracę?

> Jeszcze dwa lata temu nikt z decydentów nie ŻĄDAŁ by odebrać homoseksualnym
                > nauczycielom prawo do pracy w szkole

ŻĄDANIE nawet ministra jest tylko żądaniem i nie ma mocy prawnej
                a czemu nie będzie miało mocy prawnej, wyjaśniłam w poprzednim poście

> WOLNO też było organizować pogadanki o ty m
                > czym jest homoseksualizm , o dyskryminacji homoseksualistów.

zapewniam Cię, że dzisiaj też wolno
                • rita75 Re: Kpisz? 18.06.07, 20:13
                  kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,66919,4013609.html
                  Poczytaj...
                  ah wiem, to nedzne dziennikarzyny szukaja taniej sensacji
                  • syriana Re: Kpisz? 18.06.07, 20:17
                    czytałam już
                    i powtarzam - takie rzeczy były są i będą jeszcze długo po Kaczorach

bo się kisimy we własnym, jednolitym moralnie, narodowo i religijnie sosie

i tyle mam do powiedzenia w tym wątku, z mojej strony temat jest wyczerpany
                    nie lubię wodolejstwa i powtarzania swoich argumentów sprzed kilku postów
                  • sir.vimes Rita, nic nie kumasz 18.06.07, 20:17
                    Po pierwsze tobie osobiście nic się nie dzieje więc po co się podniecaszwink)) Po
                    drugie - no przecież nikt im kolbami w drzwi nie łomoce, prawda?
                    I konstytucja JESZCZE nie zmieniona, prawda? I NIE USANKCJONOWANO PRAWNIE wiec
                    po co robić raban o nic?
                    Eeech, ludzie to lubią sobie problemy wymyślać.
                    • syriana Re: Rita, nic nie kumasz 18.06.07, 20:22
                      o jejku jejku
                      widzisz, taka jestem głupiutka

żyję w totalitarnym kraju, z policją w środku nocy nachodzącą niewinnych gejów i
                      nawet tego nie zauważam

no ekstra podsumowanie dyskusji, Sir. Vimes
                      • sir.vimes Re: Rita, nic nie kumasz 18.06.07, 20:46
                        Hmm, napisałam , że nikt nikogo po nocy nie nachodzi smile)) O twojej inteligencji
                        zresztą też żadnych uwag nie robiłam (poza tym - nie uważam, ze jestes
                        głupia)Ale - każdy czyta co chce i widzi co chce.
                    • rita75 Re: Rita, nic nie kumasz 18.06.07, 20:38
                      > Po pierwsze tobie osobiście nic się nie dzieje więc po co się podniecaszwink))
                      Po
                      > drugie - no przecież nikt im kolbami w drzwi nie łomoce, prawda?
                      > I konstytucja JESZCZE nie zmieniona, prawda? I NIE USANKCJONOWANO PRAWNIE wiec
                      > po co robić raban o nic?
                      > Eeech, ludzie to lubią sobie problemy wymyślać.

No i jeszcze jest Unia Europejska, ktora na pewno nam poda pomocną dlon, to
                      nic, ze z uwagi na homofobię w Polsce, chca nas z niej wykluczyc !!!!!
                • sir.vimes Aha, znowu chodzi o 18.06.07, 20:14
                  tylko i wyłącznie OSOBISTE problemy. Ja widzę wprawdzie wiecej niż czubek
                  własnego nosa ale ok, pogadajmy o OSOBISTYCH doświadczeniach.

Tak, osobiście nie tyle zajrzano mi do łóżka co z powodu LĘKU przed
                  konsekwencjami uniemożliwiono jedną rzecz. Sprawa powiązana z lesbijstwem i
                  feminizmem. O szczegółach oczywiście nie napiszę na forumsmile
                  • sir.vimes Re: Aha, znowu chodzi o 18.06.07, 20:18
                    A, chodziło właśnie o rodzaj pogadanki.
    • kotbehemot6 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 18.06.07, 20:15
      Myślę,że nastąpiło pomieszanie z poplątaniem.Jezeli Policja zbira infornacje o popełnionym przestępstwei, i okazuje sę,zę sprawcą mogła być osoba heterosexualna to nie dziwota,ze szuka wśród tej grupy społeczeństwa- i chyba nit nie zaprzeczy,zę jest mniejsz niż heterosexualna i część z nich porusza się w określonych kręgach. Jeżeli i zdobyte informację są wykorzystywane tylko w słedztwie to cóż..taka niewdzięczna rola Policji-gorzej gdyy zostaną wykorzystane do innych celów.
      Czym innym jest tworzenie list osób homosexualnych-tylko z powodu takiej czy innej orientacji-to już jest karygodne i podlega ściganiu. jeszce gorzej gdzy orientacja sexualna staje się argumentem w dyskusji politycznej i społecznej, a najgorzej gdy osoby o innej niż "prawidłowa" orientacja sexualna muszą się z tym ukrywać aby wykonywać swój zawó lub inne funkcje społecznew wyniku kretyńskich wypowiedzi rządzących
      Powyższy arkykuł traktowałąbym raczej z przymróżeniem oka, wiedząc,ze dzinnikarze lubią szukać sensacji-czasem mają rację a czasem nie-tu widzi mi się lekka nadgorliwośc z powodów które wymieniłam.
      • kotbehemot6 sprostowanie małe 18.06.07, 20:16
        miało być-sprawcą osoba homosexualnasmile)))
      • rita75 Re: piętno różowego trójkąta to juz kwestia czasu 19.06.07, 11:47
        "Powyższy arkykuł traktowałąbym raczej z przymróżeniem oka, wiedząc,ze
        dzinnikarze lubią szukać sensacji-czasem mają rację a czasem
        nie-tu widzi mi się lekka nadgorliwośc z powodów które wymieniłam."

wydaje mi się, ze to nie jest tylko kwestia poszukiwania sensancji...patrzac na
        caloksztalt

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka