justi54 05.09.07, 10:09 Chodzi mi wyłącznie o renomowane uczelnie. Właśnie w pracy przy kawie dyskutujemy z kolegami na temat wykształcenia ich żon. No i my kobiety (w tym ja) wypadamy niestety blado. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny.kot997 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:31 obydwoje kaczylismy ta sama uczelnie-jesli chodzi ci o to czy renomowana w Europie to zdecydowanie tak. ja do tego zrobilam doktorat na jeszcze bardziej renomowanej uczelni (10 na swiecie) ale to w moim zawodzie normalne, w zawodzie mojego meza doktorat bylby totalnym obciachem (z tego co wiem, zaden ze swiatowej rangi przedstawicieli tego zawodu go nie posiada ), wiec go nie robil, ale tez nie byloby to problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:49 No to mnie zadziwiłaś. Jak podnoszenie że się tak wyrażę swoich kwalifikacji zawodowych czyli doktorat może byc obciachem? Uchyl rąbka tajemnicy i podaj chociaż dziedzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:19 architektura, nie moge tu mowic o warunkach polskich, chociaz kiedys rozmawialam ze studentami 6 semestru i okazalo sie, ze o temacie wiem wiecej niz oni -tak to jest jak sie w domu o pracy rozmawia natomiast ogolnie to nikt tego wprost nie powie, ale poglad jest taki, ze ten co nie umie budowac doktoraty robi . tutaj wyznacznikiem sa twoje wybudowane projekty a nie teoretyczne bla bla- taki lajf. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: no tak Gaudi też nie miał doktoratu 05.09.07, 11:40 a był geniuszem. Jak przeczytałam twoje wyjaśnienie to dopiero zrozumiałam, że w niektórych środowiskach nadmiar tytułów jest zbyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:47 czarny.kot997 napisała: ale poglad jest > taki, ze ten co nie umie budowac doktoraty robi . tutaj > wyznacznikiem sa twoje wybudowane projekty a nie teoretyczne bla bla- > taki lajf. Hmmm to grozi jednak,ze za jakiś czasnie nie będzie gdzie pobierac nauk(architektura),bo doktorat to obciach,a stara kadra odejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 13:00 to zalezy na jakich uczelniach, bo jak sie rozejzec po swiatowych to doktorow w architekturze ze swieczka szukac. wezmy takie na przyklad ETH-Zürich a szczegolnie jego exklzywne studio basel DIENER DEMEURON,MEILI, HERZOG-ktory z nich ma doktorat? zadny. Najwiekszy teoretyk architektury Koolhaas, jego najbardziej znana uczennica zaha hadid nie maja doktoratow. to chyba tak zle nie jest ))) Odpowiedz Link Zgłoś
adellante1 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 20:51 To samo jest w mechanice. Inzynier to gość - magister - to po prostu ktoś po studiach. a juz doktorat w tej dziedzinie w środowisku technicznym to równiez obciach. Wystarczy spojrzeć istnieje cos takiego jak Stowarzyszenie Inżynierów Polskich. A stowarzyszenie magistrów polskich?? trochę głupio co? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 08:34 adellante1 napisał: > Wystarczy spojrzeć istnieje cos takiego jak Stowarzyszenie > Inżynierów Polskich. A stowarzyszenie magistrów polskich?? trochę > głupio co? Glupie to jest to, co Ty piszesz. Inzynier to odpowiednik licencjatu. Ktos konczacy studia magisterskie jest magistrem inzynierem, wiec spokojnie moze do jakiegos SIP nalezec. Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 09:55 > Inzynier to odpowiednik licencjatu. Ktos konczacy studia > magisterskie jest magistrem inzynierem, wiec spokojnie moze do > jakiegos SIP nalezec. > w załozeniu się z tobą zgadzam - ale ... nie musi mieć inż. - moze nie pisać pracy i skończyć studia z samym mgr Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 09:57 Mowimy o takim, co jest inzynierem i glubio by bylo byc magistrem . Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 11:28 > DIENER DEMEURON,MEILI, HERZOG-ktory z nich ma doktorat? zadny. ŻADEN, jeśli już, pani doktor Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 12:45 najmocniej przepraszam-spieszylam sie i kopiowalam, a blad zauwazylam jak juz bylo za pozno-mam nadzieje, ze mi wybaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 14:03 jasne wybaczam Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 18:35 czarny.kot997 napisała: > architektura, nie moge tu mowic o warunkach polskich, chociaz kiedys > rozmawialam ze studentami 6 semestru i okazalo sie, ze o temacie > wiem wiecej niz oni -tak to jest jak sie w domu o pracy rozmawia > natomiast ogolnie to nikt tego wprost nie powie, ale poglad jest > taki, ze ten co nie umie budowac doktoraty robi . tutaj > wyznacznikiem sa twoje wybudowane projekty a nie teoretyczne bla bla- > taki lajf. Straszne uproszczenie. własnie skończyłam redagowac książke profesora architektury, wybitnego teoretyka i autora wielu zrealizowanych i udanych projektów. A przy tym posiadajacego jeszcze z 10 innych talentów (z literackim włącznie). jak sie mysli to doktorat wychodzi niejako przy okazji, po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 19:12 mój ma średnie ja mam licencjat Odpowiedz Link Zgłoś
niusianiusia Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 23:03 potwierdzam, ze doktorat w tym wypadku nie jest potrzebny... chociaż znam kilku praktykujących architektów o znanych nazwiskach co go posadają. Oni uczą na uczelni i tam inaczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 12:50 ale to chyba w polsce, bo wszyscy wyzej wymienieni sa profesorami, ale zaden nie ma doktoratu. Mozesz wymienic te nazwiska, chetnie sie czegos nowego dowiem, bo jak na razie to znalazlam tylko Calatrave, ale on ma doktorat nie z architektury a ze statyki. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:42 ja- i wiekszosc moich przyjaciolek jednak ma wyzsze wyksztalcenie niz partner, jub takie samo. Chyba zadna nie ma nizszego..... Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:43 w niektorych dziedzinach wszystki. justi54 napisała: > Chodzi mi wyłącznie o renomowane uczelnie. Właśnie w pracy przy > kawie dyskutujemy z kolegami na temat wykształcenia ich żon. No i my > kobiety (w tym ja) wypadamy niestety blado. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: marysienka110 05.09.07, 11:10 A tu to masz rację? Zgadzam się z Tobą całkowicie. Przy drugiej biurowej kawie albo w przerwie na lunch rzucę tym tematem. Zobaczymy co powiedzą samce? Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:43 Ja. Mój mąż ma średnie, a w dodatku uważa, że studia są po to, żeby pracować u kogoś. A on chce sam i ma działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
falka79 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:48 Ja skonczylam politechnike, moj partner technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
adi1311 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 10:49 ja mam mgr z pedegogiki akademia świękokrzyska ,maż inżyniera politechnika świetokrzyska Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:14 Ja, zresztą większość dziewczyn jakie znam ma wyższe wykształcenie niż ich partnerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mayra3 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:32 W naszym przypadku i naszych najlepszych przyjaciół sytuacja jest taka: żony (po dwóch kierunkach + aplikacja prawnicza), natomiast mezowie -własciciele dobrze prosperujących firm ( takich z ok. 20 pracownikami)i mało kto wie ( raczej nikt nie pyta), że panowie nie skończyli zadnych studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:45 Ja-skończyłam prawo,mąż technikum mechaniczne+matura w liceum wieczorowym. POzdrawiam Anika Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 13:07 mayra3 napisała: > W naszym przypadku i naszych najlepszych przyjaciół sytuacja jest > taka: żony (po dwóch kierunkach + aplikacja prawnicza), natomiast > mezowie -własciciele dobrze prosperujących firm ( takich z ok. 20 > pracownikami)i mało kto wie ( raczej nikt nie pyta), że panowie nie > skończyli zadnych studiów. Bo przedsiębiorcy są studia niepotrzebne. Studia są po to, żeby mieć co do CV wpisać i pracować u kogoś. I tak pracownik jest lepiej wykształcony od szefa Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:50 Zglaszam sie Na dzien dzisiejszy, mamy na stanie: z mojej strony - obroniony z wyroznieniem doktorat + 6 lat postdokowania sie + kawalek calkiem niezlego dorobku naukowego (przeliczanego na publikacje, przyznane granty, etc). Ze strony mojego meza - magisterka oraz studia doktoranckie w toku. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 11:57 justi54 napisała: > Chodzi mi wyłącznie o renomowane uczelnie. Z całym szacunkiem, co za głupi tekst! Jesli np kobita kończy liceum a jej mąż zawodówke to się nie liczy? Ktos tu sie widocznie dowartościowuje... Na pytanie jednak odpowiem. Ja mam studia inzynierskie a mąż niepełne zawodowe (zawodówka renomowana była, liczy się? ;P). Żadne z nas większych kompleksów niema. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: sorry chipsi 05.09.07, 13:49 Celem tego postu nie było dowartściowanie samej siebie. Zresztą jestem głąbem totalnym w porównanu a Wami. Wiesz jak to rozmowy w urzędach przy kawie z rana a jeszcze z facetami. Te renomowane uczelnie wystawiłam dlatego, że żona mojego kumpla uparła się na UJ zreszta zaczyna tam od października. Studia mogłaby rozpocząć na uczelni na drugiej stronie ulicy ale ona uparła się na renomowany uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: sorry chipsi 05.09.07, 13:56 bo faktycznie wyzszych uczelni zaczyna byc na kopy a studia powoli staja sie czyms oczywistym. A UJ jest jeden jakbym miala wybierac- tez bym najpierw celowala w panstwowe z renoma. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: sorry chipsi 05.09.07, 13:57 justi54 napisała: > Studia mogłaby rozpocząć na uczelni na drugiej stronie ulicy ale > ona uparła się na renomowany uniwersytet. I bardzo dobrze. Kiedys patrzylo sie bardzo na ukonczona uczelnie. Potem mialo to mniejsze znaczenie, teraz znowu, przy wysypie 'szkol tego i owego' coraz czesciej pojawiaja sie oferty pracy w stylu 'wymagane wyksztalcenie wyzsze, uczelnia panstwowa/renomowana uczelnia wyzsza'. Warto moim zdaniem zainwestowac w porzadna uczelnie, bo sie to oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi JUSTI 05.09.07, 14:23 No to źle Cie odebrałam Aha, brak szkoły nie czyni głąba. Mój małż np. sprawia wrażenie krztałconej bestii )ale, głąb, nie poszedł do żadnej szkoły )) Odpowiedz Link Zgłoś
mangoosta3 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 23:54 Chipsi - krztałcona? czy kSZtałcona? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 12:00 Ja. Skonczylam najlepsza uczelnie ekonomiczną w Polsce, moj maz ma wyksztalcenie srednie (kiedys tam, z powodow roznych, przerwal dobre studia). Teraz ma zamiar isc na studia dla przyjemnosci, bo zawodowo ksztalci sie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 12:57 Erin, czyzby SGH??? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 13:00 Czyżby Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 22:05 czyli druga lub trzecia najlepsza nie ma to jak AE P Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 12:11 Ja. Pomorska akademia medyczna jest na 3 miejscu w PL, jestem na 3 r stomatologii. Mąż rzucił studia zaoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 12:21 No i cóz ztego ,ze jestem bardziej od chłopa wykształcona jeśli nie mogę znaleźć pracy a On tak.I pracuje w zawodzie artystycznym, gdzie powinny sie niby liczyc studia. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny_wolf Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 12:42 Ja-prawo na UW,aplikacja radcowska i dwa kierunki na SGH - stosunki międzynarodowe i zarządzanie.Mój mąż skończył SGH ale do obrony magisterium nie miał glowy bo juz na studiach zaczął rozkręcać rozmaite biznesy I całe szczęscie bo lata 90-92 lat były idealne na wystartowanie-teraz dzieki jego przedsiebiorczości mamy dwie spore firmy ,od początku małżeństwa luzik finansowy a ja pracować dla przyjemności . Co ciekawe mój mąż jest bardzo dumny z moich tytułow,chociaż tak naprawdę to oprócz regularnych studiów resztę w dużej mierze zawdzięczam jemu, bo stworzył mi idealne warunki do podnoszenia kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 22:06 trzecia???? ciekawe to która z tych : AM Poznań, CM UJ, AM Wawa, Ślam - jest 4 i 5 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 16:42 Proszę... w rankingu 2006 jestesmy nawet na 2 miejscuwg Rzeczpospolitej i Perspektyw matura.ilife.pl/text,18.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 06.09.07, 18:05 bardzo mi się podoba ten ranking jest wiarygodny jak smok powiedz mi jak uczelnia, która ma połowę wydziałów innej może do niej być porównywana ???? ( w poznaniu kształci się: farma, lek, som, lek angielski, stom angielska, farma angielska i duży wydział nauk o zdrowiu) rankingi to są raczej średnie... w mojej subiektywnej ocenie są: AM wawa, AM poz, CM UJ - na jednakowym poziomie a potem reszta. z tym że lublin raczej na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
kiniasek Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 13:01 ja jestem po politechnice, małż się nie obronił na agh więc ma średnie Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 13:46 Ja mam niepełne wyższe, a mój niemąż nie ma nawet matury (ukończył technikum, ale do matury nie przystąpił). I tak jak już tu wspominano - zupełnie nie przeszkadza mu to w prowadzeniu dobrze prosperującej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 14:15 Ja studiowałam na tej samej uczelni co mąż, ten sam kierunek i specjalizację, ale bardziej uważałam na zajęciach więc jestem lepiej wykształcona żartuję, nie da się porównać Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 14:42 ja mam wyższe magisterskie, mój partner wyższe licencjackie. więc ja mam ciut lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 15:00 tak, ja jestem lepiej wykształcona i jestem z tego dumna! i czasami przypominam mu o tym wtykając jakąś dobrze umiejscowiąoną szpileczkę ! Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 15:01 Ja dwa fakultety Polonistykę i Rusycystykę, mąż pomaturalne elektotechniczne. Zgadnijcie kto lepiej zarabia i kto się musi wiecej napracować żeby zarobic dodatkową kaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 15:07 może ja się tu wypowiadać nie będe, ale z was mądre baby Mój mąż ma zawodówkę, jest kucharzem z wykształcenia, ja poszłam na studia, jestem informatykiem, zarobki mamy podobne Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: dlaczego masz się nie wypowiadać 05.09.07, 15:19 bardzo dobrze, że napsisałaś. Niejedna z nas pewnie Ci po cichu zazdrości tego męża jeśli oczywiście po pracy też gotuje w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: dlaczego masz się nie wypowiadać 05.09.07, 15:28 hmm, gotuje, ale rzadziej niż ja jestem w domku teraz na macierzynskim, więc olał siedzenie w kuchni, a tak dobrze mu to wychodzi muszę go jakoś zmotywować Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Dzięki dziewczyny za duży odzew 05.09.07, 15:21 i pamiętajcie, że dyskusję zaczeli faceci u mnie w pracy, ja ją tylko przerzuciłam na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 19:15 Ja, ale nic z tego nie wynika. Można ując to tak małż ze srednim ma więĸsze doświaczenie życiowo -zawodowe niż ja z wyższym)) Odpowiedz Link Zgłoś
blum5 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 19:26 oboje z mezem jestesmy po studiach, ale nie wiem kto jest lepiej wyksztalcony on czy ja. on -akademia medyczna w lublinie , teraz robi podspecjalizecja, wiec non stop sie ksztalci ja-umcs, a teraz znowu studjuje,(w usa) i to calkiem nowy kierunek, nic pokrewenego do moich studiow polskich Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 20:05 Ja niestety nie :o( i zaczyna mi tym swoim MBA wjezdzac na ambicje... jeszcze mu pokaze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Ja. 05.09.07, 20:13 Mam polskiego magistra z matmy, kanadyjskiego bachelora + masters z informatyki, partner nie skonczyl studiow, bo dostal za dobra prace. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 20:23 stary z punktu widzenia zawodowego ma lepsze wykształcenie niż ja ja natomiast mam wszechstronniejsze i jedną renomowaną oraz jedną z szerokiej czołówki uczelnie w cewe wśród moich znajomych zasadniczo jest męsko-damski remis w wykształceniu wyższym (takie czasy, że były wtedy prawie wyłącznie renomowane uczelnie he he), chociaż faceci mają zdecydowanie lepszy bilans, jeśli idzie o wszelkie rzeczy podyplomowe oraz doktoraty (również rozgrzebane he he) jak również posiadane licencje, uprawnienia i inne cuda wianki, pewnie ze względu na aktywność rozrodczą kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 21:14 A ja w sumie nie wiem jak to u nas jest, bo ja jestem do przodu o podyplomowke, ale w sumie on jest tez inzynierem, a ja nie. Teoretycznie jestem ciut wyzej, bo podypl. jest nad magistrem, a inzynier przed, ale w praktyce ma to przelozenie odwrotne. Tzn. zadnego nie ma, maz zarabia wiecej patrzac na stan konta, ale ja z 10 razy wiecej od niego na godzine )) Czyli co? w sumie chyba nic ) Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: Która z Was jest lepiej wykształcona od męża? 05.09.07, 21:24 No ja i co?????? Mój mąż i tak zrabia dużo więcej ode mnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelka32 ja jestem:) 05.09.07, 22:27 mój nie robił matury, choć mógł. ja mam magisterium z filozofii na 5tkę (KUL) i inne papiery, studium itd... czasem brakuje mi tego czegoś w mężu, żeby nie musieć tłumaczyć podstaw, ale wielu po studiach nie jest mądrzejszych od niego, wręcz przeciwnie. gdybym wyszła za filozofa- umarłabym z nudów Odpowiedz Link Zgłoś
mamaodniedawna Tak jestem 06.09.07, 10:17 i co z tego skoro zarabiam mniej a mąż tylko dlatego nie skończył studiów, że mu się nie chciało i uważał, że są bardziej interesujące zajęcia...Znam osobiście więcej takich przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś