Dodaj do ulubionych

Czy najpierw podaje się obiad mężowi

22.03.08, 08:25
A potem dzieciom?
Tak sobie przypomniałam jak kiedyś u nas w domu wybuchła o to kłótnia. Otóż
dzieci głodne marudziły przy stole więc podała im zupę, żeby w spokoju
obsłużyć męża, siebie i zjeść.
A tu nagle gromy się na mnie posypały, że co ja dzieciom pokazuję, że najpierw
ma jedzenie dostać ON!
No i zdębiałam!
A u WAS w domu jak? Oczywiście chodzi mi o sytuacje, gdy możliwe obsłużenie
równocześnie wszystkich.
Obserwuj wątek
    • vibe-b Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 08:50
      zebra12 napisała:

> A potem dzieciom?
      > Tak sobie przypomniałam jak kiedyś u nas w domu wybuchła o to
      kłótnia. Otóż
      > dzieci głodne marudziły przy stole więc podała im zupę, żeby w
      spokoju
      > obsłużyć męża, siebie i zjeść.
      > A tu nagle gromy się na mnie posypały, że co ja dzieciom pokazuję,
      że najpierw
      > ma jedzenie dostać ON!
      > No i zdębiałam!
      > A u WAS w domu jak? Oczywiście chodzi mi o sytuacje, gdy możliwe
      obsłużenie
      > równocześnie wszystkich.

A mezulo ma dwie lewe raczki?
      Co to za wyrazenie: obsluzyc. Obsluzontym to mozna byc w restauracji.
      Wrrr takie posty mi cisnienie podnosza.
      • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 08:53
        Dobrze zebra , że to już były mąż

U nas w takiej sytuacji, gdy nie mogą jeść wszyscy (występuje to
        rzadko), jedzenie jako pierwszy dostaje ten, kto jest najbardziej
        głodny. Niekoniecznie są to dzieci.
        • askup Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 03.04.08, 22:03
          czytajac taki tekst to jestem w szoku! obsluzyc??? gdzie ty zyjesz?? na jakiejs
          wsi zabitej dechami??? maz ma dwie rece??? co to za chlop???
    • redmiss Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 08:56
      oj, Ty bidna byłaś sad
      całe szczęście żeś się wyrwała od tego dupka....uncertain

nawet jak mam gości pierwsze daje jeść dziecku:
      1. żeby mieć spokój i wolną chwilunię
      2. bo sobie sam nie może wziąć
      3. bo to dziecko, i moje, i głodne nie będzie, i basta wink
    • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 08:58
      Mąż dostaje pierwszy.
      To uczy dzieci szacunku,buduje hierarchię i nie wychowuje dzieci na wrednych
      egoistów.Uczy też cierpliwości...
      Pozornie tylko taka niby drobnostka,nie ma związku z późniejszym stosunkiem
      dzieci do rodziców.
      Dzieci powinny dostać oczywiście jedzenie najlepsze jakościowo,ale niekoniecznie
      jako pierwsze.
      • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 08:59
        Dzieci powinny dostać oczywiście jedzenie najlepsze jakościowo,ale
        niekonieczni
        > e
        > jako pierwsze.

Znaczy się mięsko a dla mężyka kosteczki ? wink
        • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:14
          Hehe,bez przesady...
          Chociaż...Jeżeli dla wszystkich miałoby nie starczyć,to dla dzieci najlepsze
          mięsko,dla mężusia takie nieco gorsze,a kosteczki...no-dla kogo? wink
          • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:19
            A jak się ma w Twoim mniemaniu "dawanie najlepszego" dzieciom w
            kontekście tej hierarchii i szacunku, o którym wspomniałaś wyżej ?
            Czy to nie stoi w sprzeczności? No wiesz, ojciec niby pierwszy ale
            dostaje ochłapy a dzieciaki owszem poczekają ale dostaną
            najlepsiejsze

Aha-tak oftopic calkiem wobbler-ale sobie myslę, że kobita po
            przejściach powinna wiedzieć, że za bardzo wokół faceta nie ma co
            skakać, bo jak facet ma za dobrze to mu się w doopie przewraca.
            Wiesz o czym piszę ?
            • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:22
              Czy najpierw podaje się obiad mężowi? Nie. Mąż ma dwie ręce i sam sobie obiad
              może podać.
              • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:35
                Ale dlaczego sam ma to robić?
                Po pierwsze wrócił zmeczony z pracy,a po drugie-kuchnie mam małą i zrobiłby sie
                tam tłok.
                Do licha-to niech też sam sobie pierze,niech dla siebie robi zakupy itd.
                Małżeństwo to jest partnerstwo,a nie życie obok siebie.
                • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:55
                  >partnerstwo

to słowo na tym forum ma nieco inne znaczenie ;p

bo tutaj partnerstwo to jest wtedy jak ON robi to co ty i przynajmniej w takiej
                  ilości jak ty, ty za to z założenia nie robisz tego co jest JEGO obowiązkiem ....
                  • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:14
                    Tak.
                    Chwilami mam takie wrażenie,jakby mąż to był ktoś z kim toczy się nieustanne
                    zmagania,zeby nie dać się zepchnąć do roli służącej,kuchty,sprzątaczki...
                    Do licha-czy rzeczywiście ambicją każdego faceta jest zrobienie z żony jakiegoś
                    popychadła?Bo mozna odnieść takie wrażenie,a to dla mnie novum,bo ani
                    pierwszy,ani drugi mąż mnie tak nie traktował/je.
                    • lila1974 wobbler 22.03.08, 22:32
                      W kontekście tego, co napisałaś trochę dziwi, że masz drugiego
                      męża tongue_out
                  • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 09:05
                    sionasble napisał:

> bo tutaj partnerstwo to jest wtedy jak ON robi to co ty i
                    > przynajmniej w takiej ilości jak ty, ty za to z założenia nie
                    > robisz tego co jest JEGO obowiązkiem ..

A co niby jest takim obowiazkiem faceta, ktorego kobieta nie robi?
                    Owszem, sa rzeczy, ktorych ja nie robie, sa i takie, ktorych nie
                    robi moj maz. Ale proporcje sa zachowane, nie widze powodu, zeby
                    ktokolwiek komukolwiek miał z zasady 'służyć'.
                    Obiad podaje zazwyczaj rownoczesnie dziecku, sobie i mezowi. A
                    wlasciwie nakladam i wołam towarzystwo, zeby sobie wzielo.
                    • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 13:19
                      > A co niby jest takim obowiazkiem faceta, ktorego kobieta nie robi?

jaja sobie robisz ????

> Owszem, sa rzeczy, ktorych ja nie robie, sa i takie, ktorych nie
                      > robi moj maz. Ale proporcje sa zachowane, nie widze powodu, zeby
                      > ktokolwiek komukolwiek miał z zasady 'służyć'.

nie wiem dlaczego ale odebrałaś to bardzo osobiście. a słowo służyć tu nie pasuje.
                      • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 14:48
                        sionasble napisał:

> jaja sobie robisz ????

Ależ skad. Konkrety poprosze.

> nie wiem dlaczego ale odebrałaś to bardzo osobiście. a słowo
                        > służyć tu nie pasuje

Osobiscie jako kobieta. Nie podoba mi sie bowiem
                        nastawienie 'mezczyzna = pan i wladca'
                        • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 15:01
                          e_r_i_n napisała:

> sionasble napisał:
                          >
                          > > jaja sobie robisz ????
                          >
                          > Ależ skad. Konkrety poprosze.

nie jestem twoim mężem - nie wiem jakie on rzeczy robi - ja robię wiele takich,
                          których moja żona nie robi i nie ma w tym nic dziwnego

> Osobiscie jako kobieta. Nie podoba mi sie bowiem
                          > nastawienie 'mezczyzna = pan i wladca'

nikt tego tak nie ukazał - masz kompleksy i obsesję ;p
                          • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 26.03.08, 08:07
                            sionasble napisał:

> nie jestem twoim mężem - nie wiem jakie on rzeczy robi - ja robię
                            > wiele takich, których moja żona nie robi i nie ma w tym nic
                            > dziwnego

Nie generalizuj wiec i nie przekładaj swojej sytuacji na innych.

> nikt tego tak nie ukazał - masz kompleksy i obsesję ;p

Taa wink
                            • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 26.03.08, 14:56

> Nie generalizuj wiec i nie przekładaj swojej sytuacji na innych.

nie generalizuję - to ty się czepiasz

co bym nie napisał - odpowiedziałabyś, że albo twój tego nie robi albo ty robisz
                              to tak sam jak on - szansa trafienia idealnie w wasze życie domowe jest znikoma
                              (w zasadzie dążąca do 0 )

a co do kompleksów - MASZ - tylko trudno ci się do tego przyznać, ale spoko
                              rozumiem to smile

-
                              primum non nocere ...
                              secundo smile - nie podążam za modą - piękno jest trwalsze
                              tertio :] - prostota i prostactwo to wbrew powszechnej opinii nie synonimy
                              • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 26.03.08, 15:13
                                sionasble napisał:

> nie generalizuję - to ty się czepiasz

Mój drogi, napisałes: "bo tutaj partnerstwo to jest wtedy jak ON
                                robi to co ty i przynajmniej w takiej ilości jak ty, ty za to z
                                założenia nie robisz tego co jest JEGO obowiązkiem ....". Trudno
                                było z tego zdania wyczytać, że piszesz o SWOIM związku. Była wiec
                                to generalizacja smile

> a co do kompleksów - MASZ - tylko trudno ci się do tego przyznać,
                                > ale spoko rozumiem to smile

To może jeszcze uswiadom mnie - jakie smile.
                                Poza tym, że oczywiscie za gruba jestem wink
                • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:13
                  > Ale dlaczego sam ma to robić?

To nie znaczy że masz mu nigdy zupki przed oczyma nie stawiać. Chodzi o to żeby
                  nie doszło do kuriozum że będziesz musiała koniecznie jako pierwszemu mu obiad
                  podać.
                  • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:25
                    > To nie znaczy że masz mu nigdy zupki przed oczyma nie stawiać. Chodzi o to żeby
                    > nie doszło do kuriozum że będziesz musiała koniecznie jako pierwszemu mu obiad
                    > podać.

a jak dochodzi do kuriozum, że on codziennie jako pierwszy zad z wyra zwleka i
                    do roboty gna to jest OK ?????
                    • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:31
                      > a jak dochodzi do kuriozum, że on codziennie jako pierwszy zad z wyra zwleka i
                      > do roboty gna to jest OK ?????

Często ja wstaje wcześniej niż on (nie chodzi o dni wolne od pracy) i też nie
                      siedzę z gazetką przy kawce. A może mam wtedy zacząć wymagać obiadku podanego
                      prosto po pyszczek?
                      • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:33
                        A co ty żeś się uparła tego podania pod pyszczek ?

Ja też podaję pod pyszczek-bo kocham i szanuję mojego męża
                        On również mnie kocha i szanuje i dlatego kolację pod nosa podkłada

Kanapki do pracy też mu robiłam -wstawałam przed nim chociaż nie
                        musiałam . I było nam przyjemnie
                        • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:36
                          Póki to jest przyjemność a nie obowiązek to pyszczek trzymam zamknięty. Mała
                          różnica, robić coś z miłości a nie wymagać od kogoś bo się z urzędu należy.
                          • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:42
                            I żeby nie było, mój mąż pracuje nie dlatego bo uważam że to jego obowiązek ale
                            dlatego ze prace ma dobrą i ją lubi. O tym że ja jestem w domu w tej chwili
                            zadecydowaliśmy wspólnie. Jeśli znajdę pracę równie dobrą jak jego to on będzie
                            mógł (jeśli zechce) też siedzieć w domu.
                            • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 11:00
                              a co robisz w kierunku znalezienia tak dobrej jak jego ???

bo mam wrażenie, że to jest nierealne jeśli nie niemożliwe ...
                              • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 11:07
                                Zamierzam podszkolić język angielski i aplikować do firmy gdzie małż pracuje.
                                Ostatnio chwalą się że będą iść na rękę pracującym metkom i może nawet
                                przedszkole wybudują. Myślę że warto. Zwłaszcza że znajoma przetarła tam już
                                szlaki.
                                • elza78 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 22:56
                                  nie no oczywiscie, dwie osoby utrzymujace rodzine o ktorych pracodawca wie na
                                  garnuszku jednej firmy to mega kasek dla szefa... o podwyzkach mozecie zapomniec
                                  w takim ukladzie, ja sobie kiedys powiedzialam i mysle ze to madre - NIGDY oracy
                                  w tej samej firmie - prosty przyklad, firma bankrutuje i co?/ big_grinDD
                                  taki oftop sie zrobil troche
                                  w temacie watku - to jakos nigdy sie nei zastanawialam kto pierwszy powinien
                                  jesc jesli chodzi o zycie tak zwane codzienne wink
                                  • croyance Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 27.03.08, 13:18
                                    W Polsce faktycznie tak to funckjonuje. Ale juz gdzie indziej
                                    niekoniecznie.
                    • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 09:06
                      sionasble napisał:

> a jak dochodzi do kuriozum, że on codziennie jako pierwszy zad z
                      > wyra zwleka i do roboty gna to jest OK ?????

Uff, jak dobrze, jestem usprawieliwiona, bo ja pierwsza wstaje wink.
                      • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 13:21
                        > Uff, jak dobrze, jestem usprawieliwiona, bo ja pierwsza wstaje wink.

daj spokój ...
                        • e_r_i_n Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 14:49
                          sionasble napisał:

> daj spokój ...

Alez dlaczego? Absurd kontra absurd.
                • croyance Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 27.03.08, 13:14
                  Ja tez wracam zmeczona z pracy.
            • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:38
              Jasne.
              Ale przecież nie zakładam mu kapci,nie podaję gazety ani nie donoszę piwa z lodówki.
              Podanie tego obiadu,to wg.mnie należy mu sie jak psu zupa,bo cały dzień ciężko
              pracował i ma prawo być zmęczony.
              A po tym obiedzie to już on pozmywa,bo wie,ze mam dosyć kuchni i garów...
              • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:41
                Inaczej brzmi, że podajesz mu obiad bo jesteście w małżeństwie
                partnerami a on "cały dzień ciężko
                > pracował i ma prawo być zmęczony" niż , że podajesz mu obiad jako
                pierwszemu, żeby pokazać hierarchię ważności i uczyć dzieci w ten
                sposób szacunku do starszych (nota bene uważam, że w ten sposób
                szacunku nie nauczysz)
              • mama_kotula Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 25.03.08, 09:09
                wobbler napisała:
                > Podanie tego obiadu,to wg.mnie należy mu sie jak psu zupa,bo cały dzień ciężko pracował i ma prawo być zmęczony.

A to też zależy. Zakładamy, znaczy się, że żona w domu cały dzień leży i pachnie? wink))

Dla mnie ten cały wątek to jest stwarzanie sobie sztucznych problemów, li i jedynie. Jakbym miała się zastanawiać nad każdą rzeczą, którą robię odruchowo i nie myśląc o tym, raz robiąc tak, raz inaczej i w ogóle nie przywiązując do tego żadnego znaczenia, i jakbym jeszcze miała dorabiać do tejże rzeczy ideologię, to życia by mi nie starczyło na to myślenie i zastanawianie.
            • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:42
              A co do "najlepszego"-dziecko rośnie,rozwija się więc dostanie mięsko najlepsze
              jakościowo.
              Mąż zje tłustsze,gorsze...Zresztą nie ma problemu,bo on takie lubi.
              Lubi też surową wołowinę i surowe wątróbki drobiowe.I inne takie tam dziwne
              rzeczy... smile
              • guderianka Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:46
                No to kuchnia nie dopisuj ideologii do gustów kulinarnych wink
            • croyance Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 27.03.08, 13:11
              Guderianka smile Bogu dzieki, mnie to nie grozi, bo moj chlop i gotuje
              i serwuje smile Ja laskawie zjadam. Troche czasem narzeka, ze moglabym
              czasem gotowac, ale oblaskawiam go obietnica zmywania big_grin
          • semida Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:21
            Dla mnie kosteczki to najlepsze co może byćsmile
            Uwielbiam obgryzać skrzydełka itp.,a chrząstki...mmmmm.pychabig_grin
          • jowita771 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 23.03.08, 08:58
            Jeżeli dla wszystkich miałoby nie starczyć,to dla dzieci najlepsze
            > mięsko,dla mężusia takie nieco gorsze,a kosteczki...no-dla kogo? wink

dla matki-Polki oczywiście
      • kropkacom Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:25
        > Mąż dostaje pierwszy.
        > To uczy dzieci szacunku,buduje hierarchię i nie wychowuje dzieci na wrednych
        > egoistów.Uczy też cierpliwości...

A mąż to cierpliwy i wolny od egoizmu nie musi być?
        • wobbler Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:32
          Zależy jaki mąż.Mój nie jest egoistyczny,dba o dziecko i o mnie,utrzymuje nas i
          opiekuje się.Zawsze mozemy na niego liczyć.
          Dlaczego to on ma czekać,jeżeli wrócił zmęczony i głodny po pracy,a dziecko
          jadło już kilka razy i wygłodzone nie jest?
          Za to wszystko odrobina szacunku mu się należy,okazana choćby w taki sposób.
          To nie jest mój wróg,ktoremu muszę cos udowadniać i walczyć z nim o pierwszeństwo.
          • bea116 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:50
            mój też nie jest egoistyczny, bardzo dużo pracuje i w miarę możliwości czasowych też zajmuje się dziećmi, ale nie pojmuje szacunku w ten sposóbwink
            • sionasble Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:09
              a w jaki ????
          • sakada Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 23.03.08, 01:02
            Nie chcę generalizować wobbler, ale pierwszy mąż to Cię musiał chyba
            ostro napie..ć, że się od niego w końcu zdecydowałaś odejść.
            Wybacz jeśli "uogólniam" i "nadinterpretuję", ale twardy z Ciebie
            zawodnik skoro taka postawa mężczyzny, jaką opisała założycielka
            wątku to dla Ciebie norma. Facet jako Pan i władca to może i w łóżku
            ciekawa koncepcja na sobotni wieczór, ale tak na codzień w życiu? O
            ironio jak różnie można rozumieć granice tolerancji.

Pozdrawiam.
      • rita75 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 12:27
        > Mąż dostaje pierwszy.

Świetnie Cię wytresowano.
      • deela Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 23.03.08, 01:07
        chyba uczy ze ojciec to pan domu wokol ktorego wszyscy skacza..... nie podoba mi
        sie to i mam fatalne skojarzenia z tym teraz dziecior jest maly ma 17 m-cy wiec
        dostaje osobno i pierwszy my potem
        jak podrosnie obiad bedzie podawany tak jak w moim rodzinnym domu: postawiony na
        stole i wszyscy siadaja i jedza
        to uczy dziecko ze pora posilkow jest jedna dla wszystkich, ze posilek to
        jednoczesnie spotkanie rodzinne, konsoliduje rodzine itd itp no i ze WSZYSCY W
        RODZINIE SA ROWNI
    • kawad Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:39
      O ile dobrze pamiętam to kiedyś tak było, że ojciec jako główny
      żywiciel rodziny dostawał jedzenie pierwszy i najlepsze a dzieciaki
      na szrym końcu. I ze wszystkim tak było. Dobrze, że nie żyję w
      tamtych czasach smile
    • mamamonika Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 09:39
      U nas po prostu siadamy razem do stołu i zaczynamy razem jeść. W
      rodzinie nie ma hierarchii kto wcześniej - to jakiś totalny
      idiotyzm. Uczymy dzieci, że pierwszeństwo w dostępie do potraw mają
      goście, szczególnie starsze osoby. Wzajemnego podawania sobie
      potraw, myślenia o innych przy nalewaniu soku czy nakładaniu
      sałatki... Czekania na siebie przed rozpoczęciem posiłku. Taka
      zwyczajna kultura przy stole.
      Nie wiem, skąd się takie egzemplarze jak na szczęście były już mąż
      biorą... Współczucie.
    • agao_72 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:04
      córa dostaje obiad pierwsza, bo trzeba jej ostudzić, i tyle. bez ideologii itp.
      praktycznie.
    • sakada Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:08
      Nigdy czegoś takiego w moim domu nie było. Najpierw jedzą dzieci
      (same się jeszcze nakarmić nie potrafią) potem dorośli i każdy sobie
      nakłada. Nikt nikogo nie obsługuje.
    • michasia24 tak 22.03.08, 10:19
      a potem zona, pozniej syn no i corka jak jej zostana jakies ochłapy
      • wobbler Re: tak 22.03.08, 10:38
        Źle!
        Ochłapy je żona.(Jeżeli zostaną.)
        Kobieta i tak się najada warząc posiłek.
    • kawka74 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:36
      Moja prababcia tak robiła. Najpierw karmę dostawał pradziadek, potem dzieci, a
      prababcia, zdaje się, spożywała ostatnia, i to w kuchni.
      Awantura o tak puste gesty spowodowałaby u mnie gwałtowny spadek szacunku dla
      małżonka.
      Zachowanie jak w kolejce na poczcie, naprawdę.
    • mama_kotula Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 10:38
      U mnie w domu ja i mąż zasiadamy do stołu a dzieci donoszą nam obiad, mają takie
      fajne uniformy kelnerskie, syn ma serwetkę przewieszoną przez rękę, Nawet
      kupiliśmy im taki specjalny wózeczek, bo przecież sami w wieku 3 i 4 lat nie
      uniosą kilku talerzy.
      Czasem też podaje tylko syn, bo córka nie zdąży się przebrać z fartucha i czepka
      kuchennego, a taka niereprezentacyjna jak jakaś kuchta to przy stole niesmak budzi.
      • deela Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 23.03.08, 01:10
        kotula ja cie zabije smile)))))))))
        • mama_kotula Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 23.03.08, 09:42
          deela napisała:

> kotula ja cie zabije smile)))))))))

Yhy. Ja też cię kocham wink
    • malgra Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 11:02
      ja najpierw nakładam wszystkim na talerze a potem zapraszam na obiad.
      Jeśli natomiast są dania do wyboru i każdy sam sobie nakłada to mąż nakłada
      najpierw dziecku a potem sobie.
    • chicarica Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 11:21
      Jakieś wsiowe zwyczaje ma ten twój ex mąż, słowo daję.
      Wśród cywilizowanych ludzi czeka się aż wszyscy usiądą do stołu i dopiero
      zaczyna jedzenie. Nikt nikomu nie usługuje, nikt nie je w kuchni jak jakaś
      arabska żona, nikt nie rzuca się jak prosię na żarcie tylko dlatego, że mu michę
      pod nos podetknęli.
    • ankiol Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 11:23
      Wszyscy dostają razem, nie ma priorytetów, przy czym kolejność przyniesienia
      talerzy z kuchni przypadkowa. Mój mąż nie jest z tych co to siedzą z założonymi
      rękami i czekają aż żona podstawi mu talerz pod szanowny nosek. Obiad zazwyczaj
      przygotowujemy razem.
    • rita75 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 12:36
      Anachronizm.
    • melmire Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 13:01
      Do glowy by mi nie przyszlo dorabiac ideologie do takiego drobiazgu. Ci ktorzy w
      kazdym gescie wesza drugie, albo i trzecie dno musza miec ciezkie zycie smile
      Chociaz nie, raz macocha strzelila mi focha ze najpierw stawiam jedzenie przed
      moim miejscem, potem przed ojcem a dla niej na ostatku. A powod byl prosty,
      kuchnia mala, stolik maly, zarcie z sosem, i stawialam "od najdalszego" zeby
      uniknac wlozenia rekawa w ten cholerny sos, i tyle "podtekstu".
      • croyance Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 27.03.08, 13:24
        A swoja droga, to tez sa kwestie kulturowe. U nas na przyklad (i w
        Chinach) jest zwyczaj, ze sok np. nalewa sie najpierw gosciowi, a
        potem sobie. W Anglii na odwrot - i nie ma w tym zadnego braku
        szacunku, czy obrazy - tylko po prostu tak sie przyjelo.
    • krwawakornelia U nas zawsze podajemy najpierw dzieciom 22.03.08, 13:21
      zeby styglo a poza tym potrzebuja najwiecej czasu.
      Potem Od starszosci kobietom.
      Obiad z reguly serwuje maz.
    • sir.vimes Zaczyna się jeść 22.03.08, 13:32
      gdy wszyscy mają nałożone, siedzą przy stole. Nalewanie zupy zaczyna się albo od
      osoby "szacownej" (gościa, matki, ojca) albo jak nakładającemu wygodnie - od
      pierwszego talerza.

Osoba, której celowo lub przypadkiem nalano zupy jako pierwszej CZEKA aż inni
      będą mieć nałożone.
    • poccnr Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 13:35
      ten post przebija moje wszystkie głupie na głowę...wow!
    • nutka07 Obsluzenie hehe 22.03.08, 15:02
      Obsluzenie przy stole, obsluzenie w sypialni...
      Ja nie rozumiem problemu. U nas w kuchni naklada sie na talerze, przynosi na
      stol i wszyscy razem zaczynamy.
    • morgen_stern Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 18:24
      Wobbler, to u ciebie jak w dobrym stadzie! Najpierw żre samiec alfa,
      potem reszta. Tak tresowaliśmy naszą sunię, kolejność jedzenia to
      ważny element tresury, także kontunuuj, moja droga tongue_out

Wydawało mi się tylko, że nasz rozwój cywilizacyjny i społeczny
      zaszedł nieco dalej, ale cóż.. niektórzy zatrzymali się jak widac na
      tym etapie smile)
    • anyaa77 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 18:45
      U mnie w domu to głównie mąż gotuje i podaje równocześnie mi i
      dziecku.
      • myelegans Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 18:54
        NIe bardzo rozumiem tego jedzenia na raty. U nas do stolu nakrywamy razem,
        przynosimy wszystko do jedzenia na polmiskach, zasiadamy razem, kazdy sobie
        naklada sam, jemy razem, dziecko najczesciej pierwsze odchodzi, a my jeszcze
        siedzimy i gadamy. Pozniej jedno z nas sprzata.

• arioso1 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 19:36
          u nas tez sie nakłada wszystkim , potem zaczynamy jesc jednoczesnie-
          nie ma czegos takiego jak obsługa poza kolejnoscią- bo to tylko dla
          niepełnosprawnych zarezerwowane jest .jezeli mój maz wraca pozno to
          nakladam tylko jemu bio my juz po obiedzie.
    • 18_lipcowa1 u mnie maz sam sobie podaje- wyobraz sobie 22.03.08, 20:47
      gosciu MA RECEE!!!!!!!!!!!
      szok co?
      • buzka25 Re: u mnie maz sam sobie podaje- wyobraz sobie 22.03.08, 21:41
        u nas jest roznie, nakładam na talerze i razem jemy,albo ja jem a maz karmi
        malego, albo na odwrót. Teraz kiedy na 16 jade do pracy, maz sam sobie odgrzewa
        i normalnie karmi siebie i synkasmile, Kurcze jakbym miala słuchac pretensji codo
        obiadu to bym chyba zabiła, facet jest dorosły, rozumnym wie co i jak, i korona
        zglowy mu nie spadnie jak poczeka na obiad. Chyba dziecko wazniejsze,
    • soemi Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 22:23
      To żart jakiś?!
    • gaja78 Re: Czy najpierw podaje się obiad mężowi 22.03.08, 23:04
      Najpierw dziecku, żeby zawartość talerza zdążyła trochę ostygnąć zanim zaczniemy
      jeść. Potem małżonkowi, potem sobie. Zaczynamy jeść razem.

BTW zasady savoir-vivre mówią, że pierwsza zaczyna jeść gospodyni smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka