Dodaj do ulubionych

Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!!

15.09.03, 15:05
Która z was jest zdania, iż urlop macierzyński jest stanowczo za krótki? 112
dni na pierwsze dziecko to skandal. Uważam, iż powinni przywrócić poprzedni
wymiar urlopu- 6 miesięcy. Co wy na to? Proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mama_wiktora Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:10
      Ja będę bardziej radykalna, w Finlandii płatny urlop macierzyński trwa 12
      miesięcy. I to jest moim zdaniem minimum.
      gosia
      • aluc Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:14
        mama_wiktora napisała:

> Ja będę bardziej radykalna, w Finlandii płatny urlop macierzyński trwa 12
        > miesięcy. I to jest moim zdaniem minimum.
        > gosia

a wiesz, jakie w Finlandii są podatki, dochód narodowy na głowę mieszkańca i
        ceny?

z punktu widzenia matki - jest skandalicznie krótki
        z punktu widzenia podatnika - i tak jest za długi
        • mama_wiktora Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:22
          Szczerze mówiąc wiem że to dość zamożny kraj, współpracuję w Finami od ładnych
          paru lat stąd i info o długości urlopów u nich w kraju.
          Ale przedłużenie urlopu macierzyńskiego choćby do tych sześciu miesięcy to
          powinien być pierwszy punkt na liście polityki prorodzinnej gdyż stanowi jedną
          z inwestycji w przyszłe pokolenia.
          Jeśli chodzi o podatki to szczerze mówiąc wiele się słyszy jak marnowane są
          nasze pieniążki, zaś wypłata zasiłków macierzyńskich się do marnotrawienia nie
          kwalifikujesmile

gosia.
          • addria Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 16:02
            mama_wiktora napisała:

> Jeśli chodzi o podatki to szczerze mówiąc wiele się słyszy jak marnowane są
            > nasze pieniążki, zaś wypłata zasiłków macierzyńskich się do marnotrawienia
            nie
            > kwalifikujesmile

Zgadzam się z Tobą. A nasze pieniążki marotrawione są na rzesze pseudorencistów
            i innych cwaniaczków, którym się nie chce pracować, ba! nawet nie chce się
            pracy poszukać. Ale ile wysiłku taki włoży żeby łazić po wszelkich mozliwych
            opiekach społecznych, szukać odpowiednich przepisów, a potem swój ciężki los do
            nich dopasować. I niech się litują, niech płacą biedaczkom. Pożyczkę też taki
            weźmie, żeby dać w łapę komu trzeba, a potem się mówi, że Polska to państwo
            nadopiekuńcze. Z takiego umiejętnego żebrania niektórzy potrafią uzbierać sporą
            sumkę i nie mam na myśli matki z dziećmi, tylko np. osobę stanu wolnego w
            kwiecie wieku oraz zdrowiu tak samo nadwątlonym, jak zdrowie przeciętnego
            pracującego Polaka. Niech więc wezmą się za tych cwaniaków, a nie zabierają
            matkom i maleńkim dzieciom szansy i tak krótkiego bycia razem.
            Uff, trochę się zdenerwowałam, bo mnie to również bulwersuje. Solidaryzuję się
            z Wami i podpis na ewentualnym liście również złożę. Oby taki powstał...
    • zabcia_m Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:12
      Jestem tego samego zdania. Miałam to szczęście, że trafiłam na 6-miesięczny
      urlop a i tak miałam dylematy z zostawieniem mojej prawie 7-miesiecznej córci
      (wykorzystałam jeszcze urlop wypoczynkowy)z nianią.
      Jak czytam drogie mamy wasze rozterki gdy zostawiacie swoje 4-miesięczne
      maleństwa i wracacie do pracy to szczerze wam współczuję. Zwłaszcza mamom które
      karmią piersią - to jest koszmar, wbrew naturze, szok!!!!

Pozdrawiam
      Jak powstanie jakiś list otwarty polskich kobiet w tej sprawie to podpisuje sie
      rekoma i nogami!!!!

Zabcia
    • aniahrabi Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:47
      Wiecie co? Ja właśnie muszę zostawic mojego maleńkiego synka i wrócić do pracy.
      Temat skróconego macierzyńskiego rozwalał mnie jeszcze zanim urodził się
      Dominiś. Zgadzam się,że to SKANDAL!!! Ktoś, kto wymyślił to prawo musiał mieć
      zero wiadomości na temat rozwoju dziecka. Niestety kolejny raz rząd udowodnił,
      że nie liczy się człowiek ale jakieś finansowe korzyści. A później mamy coraz
      więcej problemów z dziećmi. Czy to nie dziwne, skoro taki wielki szok jak
      rozstanie z mamą mają fundowane tak wcześnie?Płaczę na myśl, że to czeka mojego
      synusia. Koszmar!!! Ania.
      • kasiak29 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 15:53
        Wiesz co ja pracuję już 2 miesiące i cały czas płaczę. Wyrzucam sobie, że
        jestem wyrodna matka, bo nie dość, że z braku pokarmu po cesarce nie karmiłam
        małego to jeszcze po 4 miesiącach musiałam zostawić synka z jakąś obcą babą.
        • agagacek2 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 16:06
          Dziewczyny!!!
          Wystosujmy jakiś list otwarty do rządu, zbierzmy podpisy- w koncu jest nas w
          podobnej sytuacji napewno kilka milionów, a tu na forum mamy szansę chociaż w
          jakimś ułamku procenta się zgrać. Napewno zbierze się nas mnóstwo. Może to nic
          nie da... a może ktoś mądry w końcu pomyśli i cos się zmieni.
          I to zdanie : "tak krótki urlop macierzyński przeczy prawom natury" powinno być
          hasłem przewodnim.
          Kobiety ! matki!, przyszłe matki!, matki karmiące! - łączmy się!!!!!
          • erzsi Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 18:16
            jak sobie pomyśle co mnie czeka, gdybym urodziła drugie
            dziecko.....
            Przecież takie maleństwo nic zupełnie nie je poza cycem.
            Już to widzę - godziny ściągania pokarmu na 9 godzin,
            które nie wiadomo jak podawać, jak sie zacznie butelką,
            to koniec z piersia dla takiego malucha.......A potem
            jakieś miesznki, butelki zawsze i wszedzie zamiast bluzki
            do góry... O zdrowiu dziecka nie wspomnę. I wszystko to
            tylko dlatego, że jakiś palant chyba dziecka nie miał...
            Mona oczywiście nie wrocić od razu do pracy, tlko kogo na
            to stać w dzisiejszyxh czasach....
            Erzsi, mama Nadii
          • evee1 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 15.09.03, 18:18
            He, he, w Australii w ogole nie ma platnego urlopu
            macierzynskiego. Jedna z moich poprzednich firm
            na dodatek miala zasade, ze kobieta musiala isc
            na macierzynski na 4 tygodnie przed oczekiwanym
            terminem. W efekcie 6 tygodni siedzialam bezproduktywnie
            w domu (corka sie mocno spoznila)!!!
            Co ja bym dala chociaz za trzy miesiace platnego!!
            • zabcia_m Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 07:56
              Ale może w tej Australii chociaż nie zwalniają z pracy na tym bezpłatnym.
              Poszłąbym nawet na dodatkowo 3 miesiące bezpłatnego, gdybym miała gwarancję, że
              mnie nie zwolnią w tym czasie, albo z tego powodu wink
              Zabcia
          • adzia_a Taka akcja już była... 16.09.03, 08:26
            Dziewczyny, nie wiem, czy pamietacie, ale rozkręcałyśmy już taką akcję właśnie
            wtedy, kiedy nasz zatroskany o pieniądze publiczne rząd miał zamiar skrócić
            macierzyńskie.
            Reakcja - co było do przewidzenia - zerowa.

Aluc, ja jako podatnik jestem bardziej zainteresowana liczbą urzędników
            wszelkich szczebli, liczbą ich zastępców, liczbą ich samochodów służbowych,
            celów do jakich się je wykorzystuje, tudzież wysokością premii, dodatków i
            nagród, które sobie nawzajem przyznają za to, że tak równo układają papierki w
            segregatorach. Dodałabym tu znak wink ale już mi się przestało chcieć z tego
            śmiać sad
            • rysia_mama_wiktorka Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 08:58
              Ale zobaczcie dziewczyny jak to jest każda grupa społeczna, która nie zgadza
              się z polityką naszego rządu, potrafi zademonstrować, pogłodować, popikitować
              lub ewnetualnie wszczynać prawie, że trzecią wojną światową na środku Warszawy
              o swoje prawa i miejsca pracy. A my co???? Pogadamy tu na forum lub z koleżanką
              w pracy o naszym ciężkim losie i koniec. Cisza. Czy ktoś widział jakieś matki
              pod sejmem? Czy jeżeli nawet nie matki, bo te w sumie mają co robić w domu z
              dzieckiem, to czy powstała jakaś petycja do rządu? Czy ktoś z rządu spotkał się
              z grupą matek i porozmawiał na ten temat?? Nie, bo i pewnie nie miał z kim. Ja
              tak myślę, że jeszcze 10 lat temu to było oczywiste, bo nie było internetu i
              innych rzeczy ułatwiającym nam matkom cięzki żywot ale teraz kiedy możemy się
              tak super zgadać w zasadzie siedząc w domu czy nawet w pracy to jest wstyd,
              że nic nie robimy aby nam było łatwiej i żeby nie przeżywać tragedii idąc do
              pracy po 5 miesiącach od urodzenia dziecka/ liczę tu już urlop wykorzystany na
              końcu macierzyńskiego/. Ja jeszcze się załapałam na 6 miesięczny urlop
              macierzyński ale w ogóle sobie nie wyobrażałam, żeby wrócić do pracy
              zostawiając w domu pół roczne dziecko, a co dopiero takie 4-5 miesięczne.
              Także zorganizujmy się tak jak górnicy a domagajmy się swoich praw jak
              pielęgniarki, bo one to robiły dość skutecznie aczkolwiek upierdliwiesmile

pozdrawiam,

Paulina
              • adzia_a Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 09:07
                Rysia, no właśnie o tym mówię - była duża akcja, pisałysmy maile, już nie
                pamiętam do kogo.
                • rysia_mama_wiktorka Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 09:13
                  Widzisz ja tego w ogóle nie kojarzę, bo zapewne byłam jedną z wielu którą to
                  wtedy nie interesowało, sic! A to błąd.
                  Natomiast mi chodzi o zupełnie co innego, nie pisanie maili i pewnie jakiejś
                  petycji, tylko o coś takiego, żeby o tym wszyscy wiedzieli. Nie znam się na
                  robieniu tego typu rzeczy ale uważam, że bez wyjścia na ulicę albo chociaż
                  zainteresowania się nami mediami nie da się nic wskurać w tym państwie.
                  może jest jakaś mama lub grupka mam która wie jak powinna wyglądać taka petycja
                  lub jak to wszystko nagłośnićsmile

pozdrawiam,

Paulina
            • aluc Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 10:13
              adzia, wiem, że mój pogląd jest niepopularny, ale celem głównym mi
              przyswiecającym jest podatek liniowy i znaczna redukcja obowiązkowego
              ubezpieczenia społecznego, tego się nie da zrobić przy nadmuchiwaniu świadczeń
              socjalnych

a podatek liniowy znacznie bardziej każdej z nas się przyda, niż dłuższy czy
              krótszy urlop, bo płacenia tych podatków to my mamy jeszcze hej hej przed sobą,
              a urlopów jeden, czy dwa, czy trzy... ale chyba nie więcej

a my właśnie decyzję o drugim dziecku przekładamy nieco, właśnie po to, żebym
              mogła z nim posiedzieć rok bez względu na to, czy będzie jakikolwiek urlop
              macierzyński, i czy będzie płatny czy nie
              • adzia_a Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 10:28
                Wiem, wiem, o co chodzi i w zasadzie zgadzam się - niechby i ten macierzyński
                był krótszy. Ale pod warunkiem szukania oszczędności również w dziedzinach, w
                których wyciekają o wiele wieksze pieniądze. Jeśli się tego poszuka, to wydaje
                mi się, że nagle zacznie nas być stać na siedzenie w domu z dzieckiem nawet
                dłużej niż rok.
                Bezczelnością jest mówienie ludziom, że mają zaciskać pasa, i że koniec z
                państwem opiekuńczym, podczas, gdy marnotrwai się pieniądze o parę rzędów
                wielkości większe, niż kwoty, o których mówimy sad
                • aluc Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 10:44
                  adziu, urlopy to tylko część większej całości, rzecz jasna
                  ale z drugiej strony mówienie "jak oni mają, to nam się też należy" prowadzi
                  prostą drogą donikąd
                  • mama_wiktora Re: Taka akcja już była... 17.09.03, 09:21
                    aluc, ja się zgadzam, że zus to złodzieje, a podatek liniowy może by coś
                    rozwiązał. Ale ty mówisz o globalnych rozwiązaniach, my tylko o oczywistej
                    zasadności przedłużenia urlopu macierzyńskiego. W kraju gdzie uciekają z
                    budżetu grube miliardy ja nie zamierzam się podkładać i twierdzić, że skoro
                    jest ciężko, bo na górze kradną, to ja się poświęcę i nie chcę tego zasiłku.
                    Wiem że byłoby lepiej dla wszystkich gdyby na górze dobrze gospodarowano, ale
                    skoro nie gospodarują, to niech i mnie ten ochłap rzucą. Wiem że to rozwiązanie
                    tymczasowe, ale teraz i takiego nie ma...
                • addria Re: Taka akcja już była... 16.09.03, 11:30
                  adzia_a napisała:

> Bezczelnością jest mówienie ludziom, że mają zaciskać pasa, i że koniec z
                  > państwem opiekuńczym, podczas, gdy marnotrwai się pieniądze o parę rzędów
                  > wielkości większe, niż kwoty, o których mówimy sad

No właśnie, i jak tu pasa zacisnąć, skoro ludzie ledwo wiążą koniec z końcem?
                  Niech zaciskają Ci, których na to stać, a kogo stać wszyscy dobrze wiedzą.
                  Większość społeczeństwa jest biedna, nawet na forum jest sporo osób, które
                  skrobią się, aby przeżyć z miesiąca na miesiąc, dla nich dalekoidące plany
                  naprawy gospodarki, łatania dziur budżetowych, itp. to czysta abstrakcja. Co
                  zyska sprzedawczyni w spożywczym, zarabiająca 600 złotych, z podatku liniowego?
                  Może coś tam zyska jeśli będzie on wynosił 5%, a raczej nie będzie. Zyskają
                  dobrze zarabiający i co to za argument dla tejże sprzedawczyni? Ona będzie
                  wolała mieć to 650 złotych przez pół roku pobytu z dzieckiem na macierzyńskim.

Powiecie, trzeba być przedsiębiorczym. Ok, ale jak mam być przedsiębiorcza
                  jeśli nawet żaden bank nie chce mi udzielić kredytu na rozpoczęcie działalności
                  gospodarczej, a nawet jak mi udzieli to czy dam sobie radę z płaceniem rat,
                  odsetek, ZUSu i innych cudów? I co mi zostanie? To dla takiego przeciętniaka
                  jak ja, zbyt duże ryzyko, zwłaszcza, jeśli widzę np. na moim osiedlu, jak w
                  zastraszającym tempie padają wszelkie drobne inicjatywy. Może gdybym założyła
                  McDonalds'a to i owszem, ale skąd mam wziąść na to pieniądze?

Przyznaję, że na polityce się znam średnio, bo: 1.pracuję, a po pracy 2. biegnę
                  co sił do domu aby zająć się wreszcie dzieckim i nie mam czasu na dokształcanie
                  w tej dziedzinie, przynajmniej narazie. Byc może źle rozumuję, nie wiem, ale
                  trafia mnie na to, co dzieje się w naszym kraju. Bo jestem bezsilna, staram
                  się, pracuję, a nic z tego nie mam. Nawet drugiego dziecka mieć narzaie nie
                  mogę, bo nie będę potrafiła zostawić tak maleńkiego (4 miesięcznego) dziecka i
                  wrócić do pracy. A na odkładanie pieniędzy mnie nie stać i nie wiem czy
                  kiedykolwiek będzie stać. Chyba, że coś się wreszcie zmieni. A zacisnąć pasa
                  już więcej nie mogę, bo się uduszę...
                  • adzia_a Do Aluc i Addrii 17.09.03, 08:33
                    Aluc, kiedy własnie mnie o to samo chodzi wink
                    W normalnym kraju, za jaki uważam np. Stany Zjednoczone, kobieta może sobie
                    pozwolić na trzyletnie siedzenie w domu z dziećmi, bez żadnych świadczeń ze
                    strony państwa, bo może po pierwsze coś odłożyć wcześniej, a po drugie, mąż
                    jest w stanie utrzymać rodzinę na niezłym poziomie. Ale tam nie ma ZUSu wink i
                    nie ma takiego ucisku fiskalnego, jak u nas (znaczy, np. w moim województwie.
                    Warszawę mam, po ostatnich rozmowach z moim wujkiem stamtąd, za raj podatkowy ;-
                    ) - tam urzędy skarbowe są niesamowicie liberalne.

Słówko do Addrii - rzeczywiście podatek liniowy 18%, którym onegdaj mydlił nam
                    oczy niejaki Miller, bez żadnych ulg to gorzej niż jest teraz. Ale w podatku
                    liniowym chodzi o to, żeby on był niski, i żeby płacili go wszyscy, nie
                    szukając dziur, którymi można by uciec, bo takich dziur by nie było. Zaczynasz
                    od sklepowej - a ja bym zaczęła od jej pracodawcy, któremu zostanie więcej w
                    kieszeni, więc będzie mógł sobie pozwolić na inwestycje, rozbudowę
                    przedsiębiorstwa, modernizacje...za tym wszystkim idzie VAT i nowe miejsca
                    pracy czyli cesarz dostaje to, co cesarskie, a nasza sklepowa zaczyna wyżej się
                    cenić, bo wtedy bezrobocie maleje. Oczywiście podatek liniowy to nie jedyne
                    lekarstwo na wszystko, i gdyby nawet go sensownie wprowadzono, to efekty będą
                    pewnie za parę lat, ale od czegoś trzeba zacząć.

Dodam, że my z mężem podatku dochodowego nie płacimy w ogóle, bo korzystamy z
                    ulgi budowlanej (tylko mi nie zarzucajcie, że się nie dorzucam - odliczenia
                    muszą być dokumentowane fakturami VAT, więc jak najbardziej się dorzucam).
                    Czyli dla nas podatek liniowy bez ulg to niekoniecznie korzystne rozwiazanie,
                    przynajmniej w bliższej perspektywie. Ale w dalszej - myślę, że korzystne i to
                    bardzo. Bez uwolnienia gospodarki nie ma co marzyć o jakiejkolwiek poprawie
                    sytuacji. Sytuacji matki, emeryta, sklepowej...szkoda, że nasz rząd i spora
                    częśc obywateli patrzy tak krótkowzrocznie...
    • judytak Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 09:21
      Ja mysle, ze powinno sie byc z dzieckiem w domu okolo roku - poltorej. Dla mnie
      dziecko sie nadaje do pozostania z opiekunka czy w zlobku, kiedy juz chodzi, co
      prawda nie mowi, ale w miare potrafi dac znac o co mu chodzi i zaczyna sam jesc
      i pic.
      Mysle, ze takiej dlugosci urlop dla matek (ojcow) powinien byc prawnie
      chroniony (obowiazek przywrocenia do pracy na poprzednim stanowisku, zakaz
      zwolnienia przez nastepne 6 miesiecy). Natomiast zasilek na tym urlopie mozna
      by stopniowac, dopasowac do mozliwosci budzetu (np. pierwsze 4 miesiace 100%
      wynagrodzenia, potem do roku 50%, potem wysokosc zasilku wychowawczego)
      Zawsze to wiekszy wybor dla rodzin, mniejsza presja. A czy dziecko ma 4
      miesiace czy rok, to ogromna roznica.
      Pozdrawiam
      Judyta
    • agacz2905 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 09:52
      Rodząc Szymka, załapałam się akurat na 6-miesięczny macierzyński. Aktualny
      urlop macierzyński kończę 4 grudnia i.... co dalej?? Teraz w ogóle nie chce mi
      się o tym myśleć....Aktualnie wszyscy jesteśmy chorzy, prawdopodobnie zaraził
      nas Szymek, który "padł" po 2 tyg. chodzenia do żłobka...Jak będzie często
      chorował, po prostu zostanę bez pracy sad(. Wiem (na razie z obserwacji), że
      kobiety w ciąży, na macierzyńskim, wychowawczym tracą pracę. To chyba forma
      nagrody za urodzenie dzieckasmile) Oby tak dalej....Myśleć się o tym wszystkim nie
      chce.
      Agnieszka
      • kasiak29 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 10:38
        Wiecie co to się właśnie nazywa POLITYKA PRORODZINNA !!!!! A wczoraj w
        Wiadomościach mówili, że polskie społeczeństwo się starzeje i kobiety stawiają
        na karierę a nie myślą o rodzeniu dzieci. Ale, że kobiet na to nie stać to
        jakoś im nie przyszło do głowy. Prawda jest taka chcesz mieć dziecko nie masz
        pracy. Albo rybki albo akwarium. Kasia
    • monika.zdz Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 13:20
      Sześciomiesięczny urlop macierzyński to absolutne minimum według mnie.Załapałam
      sie na niego,rodząc dziecko w 2001 roku. Uważam,że urlop powinien być
      dłuższy,natomiast te 16 tygodni to skandal.
    • aniamr Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 13:38
      Ja miała to szczęście, że załapałam sie na 6 - miesięczny urlop macieżyński,
      miałam zaległy urlop ( cała ciąża na zwolnieniu ) i gdy mała miała 7,5
      miesiąca ruszyłam do pracy, bo przy dzisiejszej systuacji na rynku pracy
      trzeba pilnować tego co się ma.
      Na studiach robiłam drugi fakultet - Studia Europejskie - pisałam pracę o
      kobiecie pracującej na tle prawa europejskiego i polskiego. Muszę Wam
      powiedzieć, że wtedy kobiety w Polsce miały najdłuższy urlop macierzyński. W
      krajach Unii Europejskiej średnio wychodziło, że kobiety mają 12 tygodni
      takowego urlopu (może to już się zmieniło). Ostatnio oglądałam program w TV (
      nie wiem co to było, bo zaczęłam od środka)o macierzyńskim w Angli. Nie
      pamiętam ile tam dokładnie było tygodni - chyba też 12, ale tam kobieta po
      powrocie nie martwi się, że zostanie zwolniona. Nie ma tez instytucji urlopu
      wychowawczego. Więc w obliczu takich danych to i tak nie jest źle u nas. Ale
      patrząc na to z punktu widzenia matki i dziecka to urlop jest zdecydowanie za
      krótki. Jeszcze dobijające jest to, że w każdej książce trąbią by karmić
      dziecko conajmniej pół roku!!!!! Jak to robić będąc w pracy??
      Zdecydowanie Ci, którzy tworzą te ustawy są stanu bezdzietnego, a nawet nie
      czytają statystyk o starzejącym się społeczeństwie!!!!
    • ann007 Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 16:13
      Absolutnie się zgadzam. Mam zostawić mojego synka takiego malutkiego... Zgroza
      i barbarzyństwo!!!!!!!!!!
    • ariwo Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 16.09.03, 21:44
      Ja także miałam te szczęście że się załapałam na 6 - miesięczny urlop
      macierzyński. Do pracy wróciłam gdy mała skończyła 7 miesięcy.Uważam że urlop
      macierzyński powinien trwać przynajmniej te 6 miesięcy (a jeszcze lepiej rok).
      Ci którzy skrócili te urlopy byli chyba dobrze walnięci. Tyle się mówi o
      polityce prorodzinnej, a wszystko robią w tym kierunku żeby było jak najmniej
      dzieci. Ja niewiem czy zdecyduję się na drugie dziecko, widząc co się w naszym
      kraju dzieje- nic tylko zamykaja wszystkie zakłady, likwidują stanowiska pracy.
      Więc po co narażać swoje przyszłe dzieci na biedę i bezrobocie. Też podpisuję
      się obiema rękami pod petycją do rządu o dłuższe urlopy macierzyńskie!!!
    • joaz Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 17.09.03, 08:57
      1.dziewczyny w chwili obecnej tzn na trwającym własnie 57 posiedzeniu Sejmu do
      pierwszego czytania poszedł poselski (PiS) projekt nowelizacji Kodeksu pracy
      dotyczący przywrócenia dłuższych urlopów macierzyńskich. Nie mam złudzeń jakie
      będą jego losy.
      2. Podatek liniowy to tylko wierzchołek góry lodowej. A co z chorendalnymi
      składami ZUS i ubezpieczenie zdrowotne. Myślę, że większość z nas
      zrezygnowłąłaby w dużej części z ZUS gdyby tylko mogła zamiastr tego
      ubezpieczaś się prywatnie. Takie ubezpieczenie mogłoby przecież przwidywać
      opcję czegoś na kształt "zasiłku macierzyńskiego". Mogłybyśmy w okresie przed
      planowanym macierzyństwem odkładać pieniądze na czas urlopu. Teraz jednak gdy
      obowiązkowy ZUS zabiera nam lwią część wynagrodzenia nie oferując w zamian
      prawie nic to szlak mnie trafia. Ponadto dla łątania dziury budżetowej w naszym
      kraju potrzebne jest przede wszystkim racjonalizacja wydatków budżetowych, ale
      nie tylko w zakresie wydatków socjalnych ale generalnie całego budżetu. Głos
      rozsądku, którym do świadomości SLD i Sejmu próbuje przebić się Pani Zyta
      Gilowska to niestety głos wołającego na puszczy.
      pozdrawiam
      Joanna
      • joaz Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 17.09.03, 15:49
        jako zagorzała zwolenniczka dłuższych urlopów macierzyńskich oraz skrupulatna
        płatniczka skladek do ZUS proponujewszytskim zainteresowanym lekturę
        sprawozdania sejmowego zawierającego zapis wczorajszej dyskusji dot.
        nowelizacji kodeksu pracy i wydłużenia urlopów macierzyńskich.Dla
        zainteesowanych www.sejm.gov.pl, otworzyć Prace Sejmu, potem Sprawozdania
        stenograficzne i do pojawiającej się wyszukiwarki wpisać macierzyń*. Miłej
        lektury
        joanna
        • utalia Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 17.09.03, 23:34
          Tez tak uwazam to skandal! Wykorzystalam ten urlop i na szczescie mialam
          jeszcze duzo urlopu zaleglego ( a jestem pracownikiem naukowym wiec mam 36 dni
          urlopu w roku) i tak dobrnelam do 7 miesiaca mojego dziecka ale nie wyobrazam
          sobie jak mozna zostawic takie malutkie ufne dziecko, ktore dopiero co
          zorientowalo sie gdzie sie konczy a gdzie zaczyna. I jestem od miesiaca na
          wychowawczym oczywiscie wiaze sie to z tym, ze juz nie zarabiam. kropka . a
          tyle potzreb. zima coraz blizej a cieple kombinezony w Smyku 119zl-paranoja. I
          dziwuja sie dlaczego babay nie chca rodzic. Utalia
    • bata_m Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 18.09.03, 20:12
      Pewnie, że za krótki!!! Też miałam farta i załapałam się na 6-miesięczny a
      potem udało mi się wywalczyć zgodę zakładu pracy na czasowe zatrudnienie na
      pół etatu(pewnie wiecie, że Kodeks Pracy daje taką mozliwość).Mój niemąż
      pracuje na zmiany, więc z niewielką pomocą babć obchodzimy się na razie bez
      żłobka i opiekunki, ale od listopada wracam na cały etat i już się boję, jak
      to będzie.Co prawda mała skończy już wtedy rok ale i tak będzie mi jej
      szkoda.a co dopiero, gdyby miała 4 miesiące! Ten przepis musiał wymyślić jakiś
      tępy facet! Ale w tym kraju trzeba rzucać petardami i bić policję, żeby coś
      sobie wywalczyć, a jakos nie widzę mam i niemowlaków w takiej roli...
      • bebejot Re: Za krótki urlop macierzyński!!!!!!!!!!!!!! 18.09.03, 22:43
        Też się załapałam na dłuższy macierzyński plus 2 mies. wypoczynkowego więc
        bobasa "odchowałam".
        Nieodmiennie dziwi mnie "polityka prorodzinna" naszego rządu...
        Czy oni nie rozumieją, że ludzie powoli przestaną się rozmnażać i nie będzie
        komu płacić podatków na emerytury - o ile oczywiście takie "dobrodziejstwo" za
        30 lat będzie istniało...
        No cóż - na emeryturki dla obecnych 50 latków, w tym tych w Sejmie, wystarczy -
        akurat dzieciaki z baby boomu wchodza na rynek pracy.
        Trzeba coś zrobić - która z Was jest w jakiejś partii i startuje w następnych
        wyborach?

Beciek mama Ludka
    • joaz Re: Za krótki urlop macierzyński - nadal 19.09.03, 15:14
      Niestety projekt przepadł głosami SLD i UP. Wniosek o jego odrzucenie zgłosiła
      kobieta, posłanka SLD. Niestety nie tylko panowie maczaja w tym palce.
      smutna joanna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka