echtom 01.03.09, 22:18 bez dokumentów, za to z gotówką i kartami kredytowymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:25 wzielabym Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:00 I co, lipcowa, zrobiłabyś sobie mały shopping za te karty, póki ich nie zablokują? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:25 Karty kredytowe są podpisane imieniem i nazwiskiem, poszłabym do banku i poprosiła o skontaktowanie z właścicielem portfela, żeby mu go oddać. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:26 Nigdy w życiu nie robiłabym takiego dochodzenia.Zaniosłabym na najbliższy posterunek. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:36 Na policję prościej, ale bałabym się, że trafię na jakiegoś nieuczciwego policjanta. Jak sama załatwię, to wiem, że załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:57 Ja też się bałam, więc odżałowałam godzinę, żeby spisali protokół przyjęcia. Mam kopię w torebce. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 23:00 No właśnie, a ja gotówkowa jestem, i nie pomyślałam, żeby sprawdzić nazwisko na karcie Bank i tak nic by nie powiedział, bo obowiązuje ich tajemnica. Po powrocie wrzuciłam nazwisko na nk i wyskoczyła mi 1 osoba w Gdańsku. Młoda do niej napisała, bo to ona znalazła, wracając od koleżanki. Z korespondencji wynika, że to ta sama osoba - mam nadzieję, że w tej chwili spisują protokół odbioru zguby Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 23:16 > Bank i tak nic by nie powiedział, bo obowiązuje ich tajemnica. No wiem, raczej myślałam o tym, że mówię w banku, co jest, a oni mnie łączą telefonicznie z właścicielem portfela, nie podając mi jego numeru czy czegokolwiek. > Z korespondencji wynika, że to ta sama osoba Tak ludziska na n-k narzekają, a tu proszę! jak pomogła Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 20:59 mój syn tez kiedyś zgubił portfel z kartą ale płatniczą..dziewczyna znalazła go na NK) i oddała Odpowiedz Link Zgłoś
mamarazydwa1 Znalazłam i dokładnie tak zrobiłam. 02.03.09, 19:58 Bank skontaktował się z właścicielką kart (od razu je zablokował, bo taka procedura). Zostawiłam swój nr i potem ta osoba do mnie zadzwoniła. Podałam jej swój adres. Przyszła - kobieta w 8 m-cu ciąży. Była ogromnie wdzięczna. Dostałam znaleźne - oczywiście nie chciałam, ale nie dała za wygraną. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia341 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:28 Oddałabym Odpowiedz Link Zgłoś
hanka20074 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:29 Oddałabym bo wiem jak bardzo boli taka strata Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:29 jak z samą gotówką, to nic - chyba, że na osiedlu - to rozwiesiłabym ogłoszenia. Ale ja sa tam karty kredytowe, zadzwoniłabym do banku i podała numery kart. jest tam też pewnie nazwisko delikwenta - poszukałabym w necie np. na naszej klasie i napisałabym maila. jedyny kłopot, to taki, ze czasem ktoś, kto gubi, mówi, że gotówki było więcej. Najwazniejsze jest być uczciwym. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:29 na policje od razu, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:31 karta też jest swego rodzaju dokumentem poszłabym z tym na policję i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_731 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:34 Oddałabym na policje.Jezeli by była sama kasa a zadnych dokumentów to bym wzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 22:37 a dużo tej kasy nie wiem, karty do banku a gotówka do kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 08:03 Przy samej kasie jest problem. Jak więcej, to myślę, że wziąć i czekać na pojawienie się ogłoszeń w prasie. Jak mniejsza suma to (wiem, wiem, zaraz wyśmiejecie) zostawiam (najwięcej tak zostawiłam 50 zł). Wyobrażam sobie (wiem, małe prawdopodobieństwo) dzieciaka, któremu to wypadło przed chwilą, a teraz się zorientował, wraca tą samą drogą, szuka i równocześnie przemyśliwa scenariusze możliwych awantur w domu. Sama gubiłam pieniądze jako dziecko (awantur mi nie robiono), pamiętam tę panikę, wstyd i nadzieję, że może jednak, rozglądanie się. Ostatni raz zgubiłam, jak miałam jakieś 15/16 lat, wróciłam do warzywniaka, pytałam sprzedawczynię - a ona ze zrozumieniem "Oj, będzie lanie". Popatrzyłam na nią jak na wariatkę, bo o laniu mowy nie było, a ja właśnie myślałam, że za to, co ja lekkomyślnie zgubiłam, ludzie czasem muszą żyć przez tydzień i było mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:29 Też przeżyłam w dzieciństwie traumę, kiedy w sklepie wypadło mi z portmonetki 20 zł, a kobieta za mną podniosła, wmawiając mi, że to jej. Wróciłam z płaczem do domu, rodzice mnie pocieszyli, lania nie dostałam, ale czułam się podle. Wiecie, jaki był finał? Kobieta odnalazła mnie po pół roku i zwróciła pieniądze - po powrocie do domu przeliczyła, że ma o 20 zł za dużo i sumienie ją gryzło, że niechcący "okradła" dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 23:18 na karcie kredytowej jest nazwisko odnioslabym na policje. Bez kart kredytowych zreszta tez bym odniosla.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 01.03.09, 23:27 Na kartach jest nazwisko, próbowałbym odszukać właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom No i happy end:) 02.03.09, 00:11 Zguba po 4 godzinach wróciła do właścicielki, a właścicielka (maturzystka z pobliskiego liceum) umawia się właśnie z młodą na nk na spotkanie Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: No i happy end:) 02.03.09, 00:21 Korciło by bardzo - zeby kase sobie przywłaszczyć (z kart nie miałabym odwagi kozystać ) ale... oddałabym. Kase też. Korcenie swoja droga ale czułabym sie jak ostatnia swinia, tym bardziej ze moja wyobraznia podpowiadała by mi wizje osoby dla której te pieniadza były by bardzo wazne i niezbedne do przezycia , a tym bardziej ze mi naprawde na jedzenie nie brakuje Poczułabym sie ze zabieram biednemu ostatnia poduszke spod głowy zeby sobie pod tyłek podłozyć. Nie lubie sie czuc jak swinia Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: No i happy end:) 02.03.09, 09:37 Młodą też korciło, żeby wziąć "tyle kasy" (160 zł), ale oddała mi sama nietknięty portfel i poszłyśmy razem na komisariat. Za to potem, po rozmowie z tą dziewczyną, była w takiej euforii, że nawet o znaleźnym nie chciała gadać I powiedziała mi, że gdyby wzięła tę kasę, "przez kilka lat miałaby wyrzuty sumienia". Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 07:57 Zaniosłabym na policję. Może by mnie korciło, żeby przeprowadzić śledztwo typu bankowego, odnieść osobiście i posłuchać trochę pochwał , ale mąż by mi nie pozwolił. On twierdzi, że portfela nie należy odnosić osobiście, bo jeszcze można dostać ochrzan, że tam było więcej i zostać oskarżonym o kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:32 Ja też czuje się pewniej, że sprawa została poparta powagą urzędu, choć nie sądzę, że w wypadku zwrotu bezpośredniego byłyby jakieś problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:31 Karty wszystko komplikuja. Trzeba by bylo oddac. Natomist potrfel z sama kasa, bez dokumentow pewnie ucieszylby mnie niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:39 Portfel to też jakiś znak rozpoznawczy Problem byłby z kasą leżącą luzem na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:43 taaa policja.... jak wszędzie rózni są ludzie i ludziska... swego czasu byłam świadkiem wypadku samochodowego, 4 osoby w stanie ciężkim, jako pierwsi udzielaliśmy pomocy (choć najbajdziej byli przygotowani Niemcy, którzy akurat jedli w knajpie visa-vi, działali jak przeszkolona brygada, błyskawicznie wyjeli z samochodu sygnalizatory i ustawili objazd po paru sekundach na godz przed przyjazdem policji) z samochodu w promieniu paru metrów wypadły rzeczy w tym portfel, zajrzeliśmy do środka, portwel prowadzącego-prawko, pare setek w środku. Nie było z nim kontaktu, tracił przytomność, więc portfel i reszte ocalałych rzeczy (co mogli rozkradli przechodnie na naszych oczach, zupełnie nie wzruszeni krzykiem) oddalismy policji jak przyjechała. Fart - on i jego rodzice mieszkali na tym samym polu namiotowym co my, więc zapytaliśmy czy oddali im porfel i kase, rodzice podziękowali za portfel i dokumenty, kasy w środku nie było... ciekawe co się z nią stało...bo my nie przyliczyliśmy ale widzieliśmy że była... w temacie, poprosiłabym bank o kontakt właściciela ze mną, wiem że danych nie dają, ale przekazują info w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 09:53 mysle, ze jakby byla sama kasa to bym wziela, jesli byłoby cokolwiek, co pozwoliloby namierzyc wlasciciela, to bym oddała, ale ciezko tak tortyzowac na sucho Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 10:08 gdyby właściciel się zorientował to i tak pewnie karty zostały zablokowane więc pytanie czy jest sens jest je odnosić, a jak ma ich 10 i każda z innego banku?...a kasę bym wzięła Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 20:25 Ech, podziwiam za odwage, zeby tak otwarcie napisac, ze jest sie zlodzijem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama zostawiłabym go tam, gdzie był 02.03.09, 10:06 Znalazłam kiedyś portfel, z pieniędzmi i kartami kredytowymi. Dłyga historia. Zadałam sobie wiele trudu, by odnaleźć właściela, dzwonilam po bankach, w których właścicielka portfela miała karty. Oddzowiła do mnie i poprosiła o przywiezienie jej porfela do domu, bo ona nie miała czasu go odebrać!!!! Byłam na tylke głupia i zaskoczona, że zaproponowałam spotkanie w centrum (mieszkam 20 km od centrum). Wieczorem kobieta zadzwoniał, że jej siostra będzie na imprezie niedalego mijego miejsca zamieszkania i odbierze portfel. Siostra przyjechała i tylko się upewniła, czy nic nie zabrałam z porfela i czy może mnie spisać z dowodu. NIKT nie powiedział dziękuję. Obiecałam sobie, że jak znajdzę kiedyś portfel, to go zostawię w miejscu, w którym go znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: zostawiłabym go tam, gdzie był 02.03.09, 10:39 Ja się cieszę, że w wypadku córki właścicielka ładnie się zachowała, bo gdyby potraktowała ją po chamsku, tak jak tamte kobiety Ciebie, młoda mogłaby stwierdzić, że uczciwość nie popłaca i zniechęcić się do spełniania dobrych uczynków. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 10:12 Biore, ofkors. Chyba że zobacze zdjęcia trójki dzieci, a zawartość portfela będzie wskazywała że była to wypłata. Wtedy mówię sobie kurw...żesz...jego mać!!! i namierzam właściciela celem zwrotu portfela.. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 10:44 Zaskakuje mnie, że tyle osób napisało, że by wzięło tę kasę. Mnie by parzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 11:04 Ja kiedyś miałam taką sytuację: przychodzę na pociąg(właśnie odjechał)na ławce leży torebka z portfelem,kasą,wszystkimi dokumentami. Znalazłam nazwisko i miejsce zamieszkania,jechałam tam właśnie,to pomyślałam sobie,że znajdę adres i oddam,bo przyjdzie ktoś mniej uczciwy i sobie przywłaszczy.Schowałam tą całą torebkę do mojego plecaka i czekam na pociąg. Przyjechał w międzyczasie z naprzeciwka pociąg,patrzę idzie jakaś kobieta i pyta,czy nie znalazłam torebki. Na to ja zadowolona,że nie będę musiała szukac i oddam zgubę,wyjmuję torebkę z mojego plecaka. Baba obrzuciła mnie takim spojrzeniem,że jakby mogło zabijać,to już bym nie żyła...nie usłyszałam nawet dziękuję. Normalnie głupio się poczułam,że chciałam byc taka uczciwa. Na szczęście nie zniechęciło mnie to na przyszłośc Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 20:23 Grzeczna dziewczynka z tej młodej Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 20:41 No właśnie, sama się zdziwiłam To pierwszy wątek, jaki o niej zakładam, i od razu pozytywny Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 02.03.09, 20:57 znalazłam kiedyś karte kredytową z nazwiskiem na niej..znalazłam goscia w książce telefonicznej, odpytałam na okoliczność (karta była w specyficznej, "znacznej" osłonce)i po otrzymaniu satysfakcjonujacych odpowiedzi powiedziałam gdzie moze odebrać..inaczej skontaktowałabym się z bankiem-wystawcą, by poinformował klienta karty wyzstawionej na okreslone nazwisko i numerem by skontaktował mnie z klientem, poinformował go gdzie może ją odebrać Odpowiedz Link Zgłoś
ladylu Echtom 03.03.09, 04:47 Czy ja dobrze zrozumiałam, że maturzystka zgubiła portfel? Ze swoimi kartami kredytowymi?? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Echtom 03.03.09, 08:21 Też się trochę zdziwiłam. Ale osoba pełnoletnia może chyba założyć konto w banku i mieć do niego jakieś karty? Nie oglądałam dokładnie, czy kredytowe - może do bankomatu czy coś tam. Tak czy inaczej, dobrze, że przekazanie odbyło się za pośrednictwem policji, bo tam pewnie sprawdzili, czy to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 03.03.09, 13:29 Gotówkę bym wzięła, resztę wyrzuciła, przedtem uniemożliwiając komukolwiek skorzystanie z kart kredytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co byście zrobiły, gdybyście znalazły portfel 03.03.09, 13:34 Co za pazerność! Dlaczego tylko Ty masz skorzystać na cudzym nieszczęściu? Odpowiedz Link Zgłoś