moninia2000 20.03.09, 14:29 Czy ktoras z Was moze jest dawczynia? Mozecie troche opisac wrazenia? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_geras Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 14:39 Ja oddałam krew już 10 lat temu i ciągle czekam... Może kiedyś jeszcze będę mogła komuś szpik oddać, w bazie jestem ale sznse na to podobno są takie jak na wygranie w lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 14:46 ja też jestem w bazie...a mam rzadką krew, więc pewnie jeszcze rzadsze szanse na to, ze zostanę dawcą.. za to oddałam dużo krwi honorowo, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że mogę teraz z tego tytułu leki tańsze mieć (do darmowego biletu na kom. miejską jeszcze trochę brakuje ) Odpowiedz Link Zgłoś
jodi20l Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 20:26 zasłużony honorowy dawca krwi nie ma bezpłatnych leków. Owszem przysługują mu większe zniżki ale: A) nie na wszystkie leki, B) płaci za nie różnie raz więcej raz mniej w większości taniej niż normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 20:33 Jestem w bazie dawców, ale nie poproszono mnie puki co. Przypuszczam, że chodzi ci o wrażenia osób, które już oddały szpik? W mojej rodzinie jest osoba, która oddała szpik, przeprowadzono to w znieczuleniu ogólnym, szpik pobrano z talerza kości biodrowej (ale słyszałam, że jest możliwość pobrania z innych miejsc), po samym zabiegu był osłabiony, ale na ból się nie skarżył, kilka dni w szpitalu, następnie do domu, musiał brać jakieś leki, ale nie pamiętam już nazw. Nie miał żadnych dolegliwości zdrowotnych związanych z oddaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
agatar-m Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 21:15 ja jestem w bazie. jeżeli mnie nie potrzebują to i może dobrze.... teraz czytałam,że pobiera się juz z zyły pachwinowej ( o ile nie przeinaczyłam nazwy) i pobyt w szpitalu trwa 4 , max 8 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Byc dawca szpiku 21.03.09, 00:13 Nie do końca masz rację jodi część leków zasłużeni honorowi dawcy krwi (mężczyźni mogą się o tej status ubiegać po 6 l oddanej krwi, a kobiety po 5 litrach - jak coś, to poinstruuję co do szczegółów) mają. Nie są to jakieś bardzo "ważne" i bardzo drogie leki, ale trochę ich jest. Co do darmowych przejazdów komunikacją miejską; to regulują rady miejskie w poszczególnych miastach. U mnie prawo do przejazdów mają wszyscy zasłużeni honorowi dawcy krwi mający odznaczenie I stopnia (mężczyźni po oddaniu 18 litrów krwi, kobiety po 15 l ); w sąsiednim mieście oprócz tego dodatkowym warunkiem poza oddaniem takiej ilości krwi jest przynależność do PCK. Niewiele jest tych przywilejów, ale w honorowym krwiodawstwie chyba nie o przywileje chodzi. To jest oczywiście moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamc Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 23:38 a gdzie trzeba sie zglosic żeby zostać dawcą? chętnie bym to zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Byc dawca szpiku 20.03.09, 23:45 Nie mam żadnych wrażeń w związku z byciem na liście dawców. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Byc dawca szpiku 22.03.09, 07:19 Bo nie jesteś dawcą tylko potencjalnym dawcą może dlatego nie masz wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Byc dawca szpiku 23.03.09, 14:53 Nie wiem gdzie w Polsce mozna oddac, moze ktos wie? To ciekawy temat, mozna pomoc. Az mi sie wierzyc nie chce, ze tyle osob na liscie i nie zglaszaja sie do nich? Przeciez tyle chorych osob... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Byc dawca szpiku 23.03.09, 16:01 Musi być zgodność tkankowa, jak do przeszczepu. A jak cię ciśnie potrzeba oddania własnych tkanek dla dobra ludzkości, to zostań krwiodawcą. Przy dobrych układach możesz 4 razy do roku odczuć głęboką satysfakcję ze spełnienia czynu szlachetnego. Dobre układy to zgranie własnego cyklu z własnym zdrowiem. Ja się od połowy stycznia wybieram, albo jestem przeziębiona, albo mam okres, albo jeszcze cóś (typu chore dziecko, które nie daje spać po nocach i chodzę jak zombie, a mnie zombiość dyskwalifikuje, bo za niskie cisnienie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Byc dawca szpiku 24.03.09, 12:58 Wiesz cisnac to mnie cisnie, mimo iz na codzien pomagam na rozne sposoby, ale niestety na razie jeszcze czeka mnie ostatnia kontrola zdrowotna, bo od kiedy wykryto mi zoltaczke C nie moge byc juz dawca.. Ale maz jest dawca krwi i chce teraz szpiku, stad pytanie o wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś