kropkacom 22.03.09, 18:55 Jakie Waszym zdaniem mamy jako naród wady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kali_pso Re: Wady narodowe. 22.03.09, 18:59 ....o wadach swoich i czyichś chcemy rozmawiać w pierwszej kolejności, zapominając o zaletachPP Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:01 Narzekanie i nieumiejętność przyjmowania komplementów . Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:02 > kolejności, zapominając o zaletachPP He he No dobrze, mamy same zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:00 Otworzyłas puszke pandory Na pewno zawiść. Wg mnie na 1 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:03 naszą największą wadą jest wyszukiwanie, analizowanie i krytykowanie własnych wad. Każdy naród ma wady wynikające z mentalności, ale tylko my celujemy we wzajemnych krytykowaniu siebie samych Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:08 > Każdy naród ma wady wynikające z mentalności, ale tylko my celujemy we > wzajemnych krytykowaniu siebie samych Każdy ma to wiadomo. My o sowich nie umiemy mówić albo się z nich śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:15 A ja mam wrażenie, że jak najbardziej potrafimy o tym mówić i nadużywamy tej umiejętności, z upodobaniem używając wyrażeń, od których flaki mi się wywracają do góry nogami: "Typowo polskie", "Tylko w Polsce takie rzeczy mogą się dziać", "Bo to Polska właśnie". Takie sranie we własne gniazdo. A jakie Polacy mają zalety? Ktoś umie wymienić? Bo jeszcze na tym forum nie spotkałam się z ani jedną próbą podjęcia takie właśnie tematu, natomiast już któryś wątek z kolei traktuje o naszych wadach. Słabo mi już. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:21 > A jakie Polacy mają zalety? Ktoś umie wymienić? Bo jeszcze na tym forum nie > spotkałam się z ani jedną próbą podjęcia takie właśnie tematu, natomiast już > któryś wątek z kolei traktuje o naszych wadach. Słabo mi już. Ok, zmiana pytania (ręce mi opadły). To jakie mamy zalet? Na pewno umiemy mówić o swoich wadach Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:23 Nie uznałabym tego za zaletę. Gdybyśmy umieli mówić o swoich zaletach, to byłaby zaleta Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:27 Ależ umiemy mówić o zaletach. Tylko że jak mówimy o zaletach to zapominamy natychmiast o wadach. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:30 a jak mówimy o wadach to zapominamy o zaletach Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:35 > zapominamy o zaletach Na pewno I jeszcze, co dla jednego jest zaletą to dla drugiego będzie wadą. Ale i tak jestem w lekkim szoku w jakim kierunku potoczyła się rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:54 Bo my Polacy tacy skromni jesteśmy, ze nam przez gardło niektóre rzeczy nie przechodzą. Zawsze czujemy się gorsi od innych i wydaje nam się, że trawa u sąsiada zawsze bardziej zielona. A najgorsze jest wspomniane wyżej krytykowanie samych siebie za bycie Polakiem. Trudno, żeby inni nas oceniali pozytywnie skoro sami oceniamy się jak njgorzej. A z wad z grubej rury proponuję - pijaństwo, akceptację przemocy w rodzinie a szczególnie wobec dzieci, bałaganiarstwo i brak odpowiedzialności za tzw. dobro wspólne - czyli psia kupa i rozbita butelka na każdym kroku. Oj mogłabym tak długo wymieniać chyba. I najgorsze chyba jest też lenistwo - leżymy i czekamy aż nam z nieba- czyli z Uni - manna spadnie I jeszcze ten konserwatyzm i brak tolerancji dla odmienności - czyli po prostu rasizm i homofobia. I pobłażliwy stosunek do kobiet jako do 'obywateli' drugiej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:01 Bo ile, no powiedz ile można wysłuchiwać, że wywodzisz się z kraju, w którym kumulują się wszystkie wady tego świata. Ja bym chciała czasem coś fajnego o własnym kraju poczytać, coś pozytywnego. W innych narodach widać więcej wiary w siebie, więcej dumy, a my wiecznie wywlekamy to, co w nas najgorsze, zamiast skupić się na tym, co najlepsze. Mało tego - z zachwytem patrzymy na innych, kopiujemy ich zwyczaje, nasze tradycje uznając za gorsze, wieśniackie, nie rokujące i nie modne. Tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:52 Wiem, o co Ci chodzi, Mathiola i powiem tak: czasem sobie myślę o moim ojcu, który zmarł u schyłku PRL-u i strasznie mi szkoda, że on nie może zobaczyć, co było dalej, bo pewno płakałby z radości. Co by o naszej demokracji nie mówić, to ona jednak jest i miewam wrażenie, że sporo osób świetnie się w niej odnajduje - bez ironii, nie mam na myśli kolesiostwa, tylko społeczeństwo obywatelskie, szczebel lokalny. Jak się pomyśli, że nie tak znów dawno nie było nas na mapie a potem nastąpiły liczne plagi egipskie, to naprawdę można pierś wypiąć. Powiedziałabym, że mamy niesamowitą wolę przetrwania. Niespotykaną kreatywność (która często prowadzi do kombinatorstwa, ale niech tam). Wymieniłabym więcej, ale depresyjna pogoda rzuciła mi się na mózg i głównie się ostatnio zastanawiam, ile widziałam w życiu studzienek kanalizacyjnych, które ani nie wystawałyby ponad poziom jezdni, ani nie tworzyły dziury w i tak już skandalicznej nawierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
mamamira Re: Wady narodowe. 22.03.09, 19:58 Nie umiemy się cieszyć z tego co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:03 Wg mnie wadą jest takie rozpamiętywanie przeszłości, patrzenie ciągle w tył, a nie myślenie o przysżlości, nie próbujemy nawet poprawić własnego życia, tylko ciągle rozpamiętujemy, że nam tak źle, bo wojna, bo komunizm itd. Poza tym rzadko się uśmiechamy. A zaleta - skromność i to, że jednak dążymy do perfekcjonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:26 Brak patriotyzmu i wieczne samobiczowanie się. Czasami mam wrażenie, że niektórzy uważają za błąd w przekładzie uznanie Żydów za naród wybrany. Ja jestem dumną Polką i jak Mathioli przewracają mi się flaki, gdy słyszę/czytam "tylko w Polsce" itp. Uważam generalnie, ze nie ma czegoś takiego jak "wada narodowa" i wkurza mnie to ciągłe deprecjonowanie Polski i polskości. Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:58 zapytałam o to jednego z moich przełożonych (pan wywodzi się z Jordanii), co mu się w nas, jako Polakach najbardziej nie podoba. I usłyszałam , że zwalanie winy za nasze wszelkie niepowodzenia (nieważne czy osobiste, czy narodowe) na innych. Hasło "to nie ja , to on". Coś w tym jest. według mnie wieczne biadolenie, niezadowolenie (oj nie daj Boże ktoś ma lepiej odnas - no jakim prawem??!!), hipochondria, mit "matkii Polki" poświecającej się dla wszystkich ( z zamkniętymi oczami i myśleniem "o ojczyźnie"). Nie wiem jak jest w innych krajach ale zapewne mają wad od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wady narodowe. 22.03.09, 21:51 mit "matkii > Polki" poświecającej się dla wszystkich ( z zamkniętymi oczami i > myśleniem "o ojczyźnie"). A te zamknięte oczy to czego dotyczą?p Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: Wady narodowe. 22.03.09, 23:02 > > A te zamknięte oczy to czego dotyczą?p seksu, bo można tylko w celach prokreacyjnych i bez przyjemności - "ku chwale emerytów i rencistów" Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wady narodowe. 22.03.09, 21:54 Uważam generalnie, ze nie ma czegoś takiego jak "wada narodowa" i wkurza mnie to ciągłe deprecjonowanie Polski i polskości. Zgadzam się. Najbardziej drażni mnie to w wykonaniu forumowych emigrantekp Odpowiedz Link Zgłoś
ally kalipso 23.03.09, 11:06 jasne, że nie ma czegoś takiego jak "wada narodowa" (że niby każdy Polak jest zawistny), ale pewne charakterystyczne dla danego kraju zjawiska można łatwo wychwycić - zwłaszcza jak się pomieszka za granicą. ja się wcale emigrantkom nie dziwię, często mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 21:00 wyjełaś mi to z ust..kazdy człowiek jest inny i podciaganie czegos pod wady "narodowe" jest bezsensowne..bo czy Kropka przekraczając granicę staje się innym człowiekiem? czy ja dzis korzystajac z lepszych dróg po czeskiej stronie, jadąc po mame do górskiej miejscowości, nagle a niespodziewanie zmieniłam charakter??? Dla mnie jeżeli istnieje cos takiego jak wada narodowa..to jest nia właśnie doszukiwanie się wad w stylu co ludzie z zagranicy sobie o nas po/mysla..a ja mam to głeboko w ciemnosciach i jestem za "moedzą" równie upirdliwą klientką, wymagajacą, gdy tego trzeba i równie asertywną co po polskiej stronie, obcikrajowcy sa dla mnie takimi samymi ludźmi jak Polacy..nie wrzeszczę sądząc, ze nikt mnie nie rozumie..choć to akurat przywara wiekszości obcokrajowców, nie tylko Polaków i Niemców (pracowałam na przejsciu granicznym i Hamerykanie też tak mają) a co do poczucia przynależnosci do polskiej wspólnoty..to pomagam tym, którym chcę pomóc niezaleznie od nacji i niekoniecznie to musi byc akurat Polak i niekoniecznie widzę konieczność pomagania tylko z tego powodu, że mamy wspólne pochodzenie geograficzne..i sama doświadczałam pomocy ze storny innych nacji, nawet Czechów, którzy ponoć nas baardzo nie lubią za Zaolzie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 24.03.09, 07:13 > właśnie doszukiwanie się wad w stylu co ludzie z zagranicy sobie o > nas po/mysla..a ja mam to głeboko w ciemnosciach i jestem Widzę że włożyłam kij w mrowisko. Może. Pytać a doszukiwać się to zupełnie co innego (dla mnie). Gdyby w pytaniu zamiast "wada" pojawiło się słowo "zaleta" nie byłoby szumu, wywiązała by się rozmowa. Wady to temat tabu zwłaszcza w ustach emigranta. O Polakach tylko dobrze i z dumą narodową. > bo czy Kropka przekraczając > granicę staje się innym człowiekiem? Oczywiście że nie. Wszystkie wady wożę ze sobą od zawsze. > kazdy człowiek jest inny i podciaganie czegos > pod wady "narodowe" jest bezsensowne Każdy jest inny. Nie znajdziesz dwóch identycznych jednostek. I oczywiście ze stereotypami trzeba walczyć. Ale o wadach potrafić rozmawiać i niestety to gdzie się wychowaliśmy w pewien sposób determinuje to kim jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Wady narodowe. 24.03.09, 15:03 > Widzę że włożyłam kij w mrowisko eee wydaje ci się temat nie tyle kontrowersyjny, co wyswiechtany Gdyby w pytaniu zamiast "wada" pojawiło się słowo "zaleta" > nie byłoby szumu, wywiązała by się rozmowa. Wady to temat tabu zwłaszcza w > ustach emigranta. O Polakach tylko dobrze i z dumą narodową. > To nie tak- Polacy sa uwazani, szczegolnie przez Niemców, za brudasów i bałaganiarzy...wystarczy sobie posluchac jakiegos prostego Frycka, ktory swoje mądrosci rozglasza wszem i wobec znad kufla z piwem. Afiszować sie swoją polskoscia w niektorych miejscach w Niemczech jest nie tego, no chyba, ze sie chce wyruszyc na bój z panujacymi tam stereotypami. Generalnie nie jestesmy kochani przez swoich sasiadów i nie tyczy sie to tylko tych zachodnich. Do tego dolozmy to, ze patrzac na badania przeprowadzone kiedys tam- wyszlo, iz Polacy uwazaja, ze jest wstyd byc Polakiem- w przeprowadzonym rankingu dumy narodowej National Opinion Research Center przy Uniwersytecie w Chicago startowaly 34 panstwa, my zajelismy mejsce 29...Tak wiec z siebie nie jestesmy dumni wcale...smutne to troche...i wypisywaie wad nic dobrego nie wniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
domiel6 Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:55 Tu gdzie jestem to niestety chyba pijañstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wady narodowe. 22.03.09, 20:59 Wady ? Zdaje się, że z roku na rok się pogłębiają, bo chcemy dorównać innym krajom za wszelką cenę choćby to "dorównywanie" nie było dobre. Brakuje nam ogólnego uśmiechu na ulicy i życzliwości w stosunku do innych, również obcych ludzi. Nie podoba mi się teraźniejsza pogoń za kasą za wszelką cenę i unowocześnianie się na siłę, byle szybko, byle nie zostać w tyle. Chyba największą naszą wadą jest w tej chwili chęć upodobnienia się do innych narodów, bo wszystko co z za granicy musimy przyjąć, a to co nasze odrzucić jako relikt. Takie upodabnianie się na siłę. Zalety - jesteśmy bardzo rodzinni, nie odcinamy się od korzeni (statystycznie). Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 22.03.09, 21:41 brak dumy narodowej Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 22.03.09, 21:55 Akurat duma narodowa źle mi się kojarzy bo najczęściej współistnieje z ksenofobią i nacjonalizmem. Mi brakuje takiej "miłości" do ziemi, swojej społeczności. Dumy w naszym narodzie aż za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 07:59 > Akurat duma narodowa źle mi się kojarzy bo najczęściej współistnieje z > ksenofobią i nacjonalizmem to zle ci sie kojarzy albo nie rozumiesz znaczenia "duma" oraz "byc dumnym z" >Dumy w naszym narodzie aż za wiele. bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 08:03 sjp duma 1. «poczucie własnej godności i wartości» 2. «zadowolenie i satysfakcja z własnych lub czyichś osiągnięć» Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 08:51 Wiem jaka jest definicja "dumy". Co nie zmienia faktu że ci którzy się posługują tym sformowaniem zaczajają często (nie zawsze) o poglądy których osobiście nie akceptuje. Koniec pieśni. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 11:26 Co nie zmienia faktu że ci którzy się posługuj > ą > tym sformowaniem zaczajają często (nie zawsze) o poglądy których osobiście nie > akceptuje. Koniec pieśni. bzdury i stereotypy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 11:48 www.wielkopolska.lpr.pl/?sr=!czytaj&id=2235&dz=fakty&x=8&pocz=10&gr= Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: uwazanie sie za gorszych od niektorych nacji 23.03.09, 11:55 Ale co z tego? przeciez wiadomo, ze niektorzy tylki sobie podcieraja tego typu okresleniami. Nie wymagaj, zeby nazwali ten dzien Dniem Zascianka. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:07 kropkacom napisała: > Jakie Waszym zdaniem mamy jako naród wady? -uwazanie sie narod wybrany -zawisc -zazdrosc -nienawisc do ludzi ktorzy sie wyrozniaja np. sukcesem, uroda, talentem Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:23 zalety: - pracowitość - wielu/wiele z nas robi na kilku etatach, po godzinach a potem jeszcze sie wykazuje np budując dom i wykańczając go własnoręcznie niejednokrotnie - pomysłowość - jak przetrwać z pensją polską a cenami europejskimi - rodzina jest nadal u nas wartością - szacunek dla starszych i opieka nad nimi - z innej beczki - Polki są zadbane i eleganckie pomimo bardzo ograniczonych środków finansowych czasami mam wrażenie, że gdyby przeciętnemu europejczykowi zachodniemu przyszło życ w naszych realiach usiadłby i płakał Wady - pijaństwo i przyzwolenie na nie - brak odpowiedzialności za to co wspólne (wspomniana wyżej psia kupa czy rozbita butelka) - przyzwolenie na przemoc - dokopywanie za granicą rodakom - zawiść - brak tolerancji To mi przychodzi do głowy w pierwszej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:31 > zalety: > - pracowitość - wielu/wiele z nas robi na kilku etatach, po godzinach a to nie jest pracowitosc,,, to jest mus. Co do tej slawnej urody Polek to roznie bywa,,,najczesciej zachwycaja sie nia ,,,same Polki i nikt wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:36 faktycznie ta pracowitość to mus - ale dajemy radę, podczas gdy mam wrażenie zachodni europejczyk nie dałby rady - może dlatego że musu nie ma uroda - mam na mysli prezencje ogólną, myślę że jednak mniej wśród nas flejtuszek w stylu amerykańskim - oczywiście wszędzie są chlubne i niechlubne odstępstwa od reguły Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 09:27 to nie jest pracowitosc tylko moze elastycznosc, umiejetnosc dopasowania sie do kazdej sytuacji, mam wrazenie ze nawet w kryzysie Polacy sobie lepiej radza niz Brytyjczycy Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:18 Ale to nie jest polska specyfika, tylko kazdej nacji, ktora przeszla przemiany ustrojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:25 To nie jest pracowitosc; nie przynajmniej jako CECHA, ale jako pewien sposob zachowania typowy dla pierwszej generacji emigrantow. Tak samo bylo z pierwszym pokoleniem Hindusow w Wielkiej Brytanii, z Zydami wszedzie etc. etc. etc. Jest to wpisane w zachowania migracyjne poniekad, jako cos, co ludzie ROBIA, a nie jacy SA. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:38 > a to nie jest pracowitosc,,, to jest mus. Dla mnie to jest zaradność. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 09:28 kropkacom napisała: > > a to nie jest pracowitosc,,, to jest mus. > > Dla mnie to jest zaradność. No to mamy inne pojecie zaradnosci. Wiekszosc ludzi pracuje po 12 bo MUSI a nie bo sa zaradni. Zaradny czlowiek to zarobi tyle w 8 co ten niezaradny przez 12. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wady narodowe. 23.03.09, 09:33 > Wiekszosc ludzi pracuje po 12 bo MUSI a nie bo sa zaradni. Zaradny > czlowiek to zarobi tyle w 8 co ten niezaradny przez 12. Zaradność na miarę możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 09:51 > Zaradność na miarę możliwości. No to jednak mamy inne pojecie zaradnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wady narodowe. 22.03.09, 22:43 > Co do tej slawnej urody Polek to roznie bywa,,,najczesciej > zachwycaja sie nia ,,,same Polki i nikt wiecej. Tu się nie zgodzę Wielu znajomych facetów po powrocie z UK mówi "nareszcie jest na czym oko zawiesić". Osobiście najwięcej widziałam Szwedek i to co rzuca się w oczy, to jeśli ładna buzia, to dziewczę ma straszny nadmiar kilogramów. Jeśli bardzo zgrabna, to twarz dość szpetna. Widuję też sporo Holenderek w moim miasteczku i uwierz mi, że przez 8 lat jak tu mieszkam, nie widziałam ani jednej ładnej Holenderki (a widziałam ich naprawdę dużo). Ładniejsze od Polek są chyba Ukrainki i Rosjanki. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Wady narodowe. 23.03.09, 10:47 > Tu się nie zgodzę Wielu znajomych facetów po powrocie z UK mówi "nareszcie > jest na czym oko zawiesić". To akurat żaden komplement. Jest wiele ladnych polek, ale ogólnie nie jestesmy jakims powalajacym uroda narodem. Za najpiekniejsze uwazam serbki, włoszki, hiszpanki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Wady narodowe. 23.03.09, 11:03 > To akurat żaden komplement. > Jest wiele ladnych polek, ale ogólnie nie jestesmy jakims powalajacym uroda > narodem. Za najpiekniejsze uwazam serbki, włoszki, hiszpanki. Wloszki sa naprawde piekne, szczegolnie w Mediolanie. Albo to po prostu inny typ urody. Innosc czesto wydaje sie bardziej atrakcyjna. Ale kurcze, jak pojechalam do Sztokholmu, to stwierdzilam, ze Polki sa baaardzo przecietne w porownaniu ze Szwedkami. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wady narodowe. 23.03.09, 11:11 Aniorek, Sztokholm jest mieszaniną różnych narodowości, więc te mieszane Szwedki brzydkie nie są. Przejedź się w głąb Szwecji (Dalarna, okolice Ange, Hudiksvall czyli tam, gdzie więcej prawdziwych Szwedek. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Wady narodowe. 23.03.09, 19:42 Niestety nie wiem, ktore sa mieszane, a ktore nie, nie mam radaru narodowego w oczach. A jesli mieszane, to z jaka nacja? Z Serbami? Te, ktore mi sie podobaly, byly blondwlose, niebieskookie, mocno zbudowane (ale nie grube). Piekne dziewczyny. No, moze niektore z solarium przesadzaja, zupelnie jak w Polsce. O atrakcyjnosci swiadczy tez sposob ubierania sie i zadbanie (tu wygrywaja Wloszki, moim zdaniem). Mieszkalam 4 lata w Monachium i widzialam tam wiecej pieknych dziewczyn, niz w Warszawie. Ale zaraz ktos mi powie, ze to turystki/Turczynki/na pewno nie Niemki. Tyle, ze mnostwo pieknych dziewczyn to byly moje znajome o wylacznie niemieckich korzeniach. Nie wiem, czemu taki stereotyp panuje na temat Niemek. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:35 Sztokholm, Goteborg, Malmo to miasta, gdzie mieszka masa Polaków (i oczywiście innych narodowości również). Bardziej "rdzenną" Szwecję można zobaczyć dalej na północ kraju i nie tyle w wielkich miastach, ile w mniejszych miasteczkach. Już w Filipstad, Mora czy choćby nieco większych, ale bardziej na północ. Oczywiście nie wszystkie Szwedki są brzydkie, ale mało widuje się takich, które można byłoby określić jako bardzo ładne. Zdecydowanie mniej niż Polek. Serbek i Włoszek nie miałam okazji widzieć aż tyle, abym mogła cokolwiek o nich napisać statystycznie Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:30 Mysle, ze wynika to stad, ze jesli zyje sie cale zycie w homogenicznym spoleczenstwie, to czlowiek wyrabia sobie pewien, ze tak powiem, wyspecjalizowany gust. Polakom podobaja sie po prostu Polki, bo gustuja w takim typie urody, bo lubi sie to, co sie zna. Zauwazcie, ze jesli ktos wyglada nieco inaczej, czesto rodzi to konfuzje i uznawany jest za nieatrakcyjnego. IMHO kwestia wyglada nie tak, ze Polki sa najpiekniejsze, ale z wszystkim innych nacji Polakom wlasnie one podobaja sie (generalizujac) najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:37 No coś Ty Croyance ? W Polsce często bardzo podobają się dziewczyny o ciemniejszej karnacji, a więc nie nasze od korzeni Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:41 No tak tak, ale jednak mimo wszystko co polska slowianska uroda, to polska slowianska uroda. A taka p. Steczkowska uwazana jest za brzydka. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wady narodowe. 23.03.09, 20:52 Chodzi mi o to, ze dla takieo przecietnego Jozka, to Zoska zawsze bedzie ladniejsza niz Beyonce. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wady narodowe. 24.03.09, 15:50 > No tak tak, ale jednak mimo wszystko co polska slowianska uroda, to > polska slowianska uroda. A taka p. Steczkowska uwazana jest za > brzydka. Steczkowska jest uważana za brzydką, bo jest brzydka, ma brzydkie rysy. I nie ma chyba miejsca na świecie, gdzie uważana byłaby za piękność. Małe oczy i usta obiektywnie nie są ładne. Górniak ma równie "słowiańską" urodę, co Steczkowska, a jednak się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 21:08 mój syn po wizycie w Szwecji, w kilku portach,tak koło 18-nastki zapowiedział mi, że jedno jest pewne na 100%: Szwedki synowej mieć nie będę..wybrał Polkę Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Wady narodowe. 24.03.09, 00:19 18_lipcowa1 napisała: > Co do tej slawnej urody Polek to roznie bywa,,,najczesciej > zachwycaja sie nia ,,,same Polki i nikt wiecej. > lipcowa oczywiście pisze o czymś o czym nie ma pojęcia kiedy przylatuję z Danii do Polski to pierwsze co mi sie rzuca w oczy to zadbane, fajnie ubrane baki w kazdym wieku- -dunki w ogóle sie nie umywają do polek. Czesto sie widzi jak chodzą w brudnych , rozdeptanych adidasach, to samo sie tyczy ubrania, a na glowie to malo kto ma porzadną fryzure. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Wady narodowe. 23.03.09, 05:08 wady- to co juz bylo wyzej plus: nieuczciwosc, chamstwo, zawisc, porownywanie sie do sasiada(o rzeczy materialne chodzi), bledne rozumowanie w kwestii edukacyjnej(czyli w Polsce najlepiej ucza i uczniowie najwiecej umieja), uwazanie sie za pempek swiata(nie wszyscy, nie, ale ogolnie) zalety: kombinatorstwo moze byc wada, ale rowniez zaleta, Polak z niczego czesto potrafi zrobic cos, potrafi przezyc za najnizsza krajowa miesiac, tak ze bedzie najedzony, ubrany, zadbany i jeszcze na wakacje pojedzie, a i dom pobuduje, jak dobrze pozalatwia(choc wszelkie "zalatwiania" zaliczam do wad) ni i zapomnialam co jeszcze mialam o zaletach napisac, a mialam tego troche mamongabrysi napisala ladnie o zaletach Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Wady narodowe. 23.03.09, 08:17 Głupactwo! Skalę niestety widać dopiero z daleka. Jak wsiadam do samolotu do Polski, to wtedy jest to jak uderzenie pięścią między oczy, a potem jest tylko gorzej aż... się przyzwyczaję, a potem abarot on nowa Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Wady narodowe. 23.03.09, 08:45 a co to znaczy głupactwo?... głupota, czy jakaś jej odmiana Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Wady narodowe. 23.03.09, 08:53 głupota ze wszystkimi jej odmianami (po prostu "luźniej napisane") Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Wady narodowe. 23.03.09, 08:52 glupota histeryzowanie dziwnie pojeta uczciwosc i morlanosc (Jak Kali ukrasc slonia to dobrze, jak Kalemu ukrasc to zle) hipokryzja poboznosc na pokaz zawisc wiecznei skrzywiona geba Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Wady narodowe. 23.03.09, 10:52 brak życzliwości brak dbałości o dobro wspólne - Polska wygląda szpetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Wady narodowe. 23.03.09, 10:59 Ciezko mowic ogolnie o narodzie. Moze pesymizm, zawisc, nieufnosc, brak odpowiedzialnosci spolecznej/postawy obywatelskiej, pieniactwo, pijanstwo, kombinowanie, ksenofobia i homofobia (te dwa chyba najgorsze). Zalet narodowych dostrzegam rowniez mnostwo, ale nie o tym jest watek. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Wady narodowe. 23.03.09, 21:05 a jakie wady widzą w Tobie "tambylcy" w kraju w którym mieszkasz? zmieniasz jakoś sie w momencie przekraczania granicy? stajesz sie zawistna, smutna, zahukana, masz mniejsze poczucie własnej wartości niż przebywając na terenie Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Wady narodowe. 24.03.09, 00:05 oooooooooo ja jestem forumowa emigrantka, i wkurza mnie mówienie że "w Polsce jest be, a na zachodzie cacy" bo wcale tak nie jest!!! bo kazdy naród ma wady!!! Akurat chodze do szkoły do grupy gdzie są: chińczycy (no, mordują tybetanczyków), indyjka (no, ci znowu mają kasty), izraelka (no, ci najechali na palestyne i zrobili tam rzeż) była też i pakistanka (no, ci to też mają niejedno na sumieniu) jest też chłopak z Anglii, i z Finlandii, dziewczyna ze Sri-lanki, z Turcji. Oczywiscie to tak z przymrużeniem oka Także mam dobre pole do obserwacji i śmiem wywnioskować , że my polacy powinniśmy wyzbyc sie kompleksów, w końcu nasz kraj leży w samym centrum europy Odpowiedz Link Zgłoś
obscenka Re: Wady narodowe. 24.03.09, 00:27 Może to nie jest "wada narodowa", ale w naszym społeczeństwie jakoś tak jest, że trudno przychodzą rozmowy o ważnych rzeczach, a zwłaszcza o sprawach intymnych. to jest męczące, że tyle jest w nas jeszcze wstydu i zahamowań... Odpowiedz Link Zgłoś
mally_2 Re: Wady narodowe. 24.03.09, 00:57 idziemy w dobrą stronę ostatnio nawet narodowy wieszcz, Lubaszenko, robi filmy o tabletkach na erekcję, to już dużo Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Wady narodowe. 24.03.09, 15:24 ma jedną wadę: brak zalet. A na powaznie to chyba każdy kraj ma jakieś wady i się ich wstydzi. Właściwie te co chciałam wymienić to wymieniła deela. Brak patriotyzmu - nie szanujemuy swojego języka sporo rzeczy wymawiamy /i pozwalamy wymawiać tak innym/ w języku obcym np: mitingi, hapeningi, czarity itepe. A przecież polacy nie gęsi... ~~~~~~ Gdyby słowa były mostem bałabym się po nim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś