Gość: stu IP: *.chello.pl 29.07.10, 08:14 czekam niecierpliwie aż GW zacznie dbać o naszych zagranicznych turystów i będzie pisać te swoje wypociny również w języku angielskim, w końcu nie bądźcie gorsi od zwykłego maturzysty ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: willow Re: Welcome to Trójmiasto - co goście z zagranicy IP: *.networks.nera.no 29.07.10, 09:59 Rany! To, ze cos sie pojawia na Wyborczej to juz z zalozenia jest "be"? No akurat maja racje. Duzo podrozuje i wlasciwie jak nie moge znalezc po angielsku w necie praktycznych informacji na temat miejsca, ktore chce odwiedzic to bardzo czesto zmieniam po prostu cel podrozy (w tym roku Irlandia wygrala z Chorwacja - irlandzkie strony sa swietne, nawet gdybym probowala porownywac strony w miejscowych jezykach to te po chorwacku odpaja w przedbiegach z tymi po angielku). W koncu w Gdansku na Starowce slychac w tej chwili angielski i niemiecki - chyba czas sie przyzwyczaic, ze swiat to teraz globalna wioska i ludzie chetnie podrozuja, ale jednoczesnie maja wybor gdzie pojechac i kase zostawic. Czesto odstepnosc i rzetelnosc informacji decyduje o wyborze celu podrozy (no nie tylko, ale jesli idzie o takie rzeczy jak klimat czy widowiskowosc natury to nie mamy na nie wplywu wiec poprawmy przynajmniej to co mozemy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Najsmieszniej jest w Sopocie IP: 194.181.224.* 29.07.10, 10:10 Sopot na swojej stronie bardzo wstydliwa sprawe komunikacji publicznej na wszelki wypadek wolal przemilczec. Rzeczywiscie - sytuacja taryfowa to jest wiecej niz zalosne. moze dlatego, ze 90% pasazerow komunikacji publicznej w Sopocie przekroczyla 70 lat i nie ma znaczenia czy maja bilet. Ba - nawet Pan w oficjalej informacji ZKM Gdynia musial sie dlugo konsultowac, czy z gdynskim biletem dobowym za 10 zl mozna jezdzic w Sopocie autobusem gdanskim. (Swoja droga to kupienie takiego biletu jest nie lada wyzwaniem! Inna sprawa to naciaganie w autobusach gdanskich na bilet za 3 zlote zamiast za 2,5). Sopot uczciwie powinien na kazdym przystanku komunikacji publicznej rozwiesic ostrzezenia o tresci mniej wiecej takiej: TURYSTO - czy jestes pewien, ze poznales zawilosci taryfy biletowej dostatecznie dobrze, by skorzystac z komunikacji? - oszczedz sobie stresow - IDZ PIESZO! Niestety pomimo licznych i szumnych zapowiedzi komunikacja publiczna w Trojmiescie jest zalosna - chociaz trzeba przyznac, ze i tak znacznie uproszczona po zniesieniu granic. Do Stolicy lata swietlne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer s.f i malaria IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.10, 12:26 Jestem na urlopie w jednym z niemieckich miast - dopiero z tej perspektywy widać, jakim dziadostwem jest caly ZTM/SKM/ZKM czy ZDIZ. Jeden przykład - nierozwiązywalny od lat problem - wspólny bilet... Tutaj mam do dyspozycji kilkanaście rodzajów biletów, obejmujących wszystkie rodzaje transportu od autobusu przez metro po regionalną kolej - w całej aglomeracji, do kupienia w każdym automacie, kilkanaście punktów informacyjnych, gdzie z uśmiechem wytłumaczą i doradzą po angielsku turyście, jaki bilet jest najkorzystniejszy. Co ciekawe, cena biletu jest porównywalna z ceną gdańską, nawet bez porównania wysokości zarobków. Inny nierozwiązywalny problem - głupie zapowiedzi przystanków na wyświetlaczach - nie da się i koniec. Dopiero z punktu widzenia turysty widzę, jaka to pomoc. Tutaj wyświetlają nie tylko następny przystanek, ale też możliwości przesiadki, granice stref itp. U nas - imieniny. Uprzejmość kierowców - w autobusie 110 na lotnisko bylem świadkiem sceny, jak kierowca do chłopaka, który nieświadomie stał w zasięgu fotokomórki na cały autobus ryknął: ja ci k... zaraz wybiję z głowy taką zabawę, sp.. stamtąd bo nie ruszę. Identyczna sytuacja w metrze w Niemczech: Drodzy pasażerowie, uprzejmie proszę odsunąć się od drzwi, bo jest automatyczna blokada. Dziękuję. Przyjeżdża metro, a na powierzchni stoi autobus z otwartymi drzwiami - nie do pomyślenia, aby odjechał przed przyjazdem kolejki. Na przesiadkę ani razu nie czekałem dłużej niż 10 min, zwykle jest to 2-5 min. żeby dostać się z obrzeży do dowolnego rejonu miasta trzeba poświęcić max 20-25 min. Szkoda że dziadki "zarządzające" komunikacją miejską w Trójmieście od kilkudziesięciu lat (oraz pan Lisicki) nie wybiorą się czasem za granicę (chociaż wystarczyłoby nawet do Warszawy czy Poznania) aby zobaczyć, jak powinna funkcjonować komunikacja miejska w turystycznym mieście. Bliżej nam do Ukrainy czy Gruzji pod tym względem niż Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny zgadzam się 100% IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 03:42 Problem w Gdańsku jest taki, że ludzie nie chcą się przesiadać. Ile hałasu o skrócenie trasy autobusów do przystanków na skraju miasta. Przecież nie do pomyślenia jest w Miastach jak Berlin, Kolonia albo Dortmund że wszystkie autobusy jeżdżą do środka miasta. Ale co mam mówić jak SKM obsługuje wyłącznie odcinek na północ od dworca głównego zamiast jeździć co 10 minut do Oruni. Przez korki ruch publiczny jest tak blokowany. Pamiętam jak z Armii Krajowej zniknąć miały autobusy, już nie jeżdżą i też jest w porządku, nikt nie narzeka. Skandalem jest przeróbka przystanku tramwajowego Dworzec Główny i brak windy albo schodów ruchomych. Do tego dochodzi że jest on za krótki i nie pasują dwa tramwaje. Jestem ciekawy ile przystanków trzeba by przebudować żeby dortmundy mogły jeździć skrzepione. Na zachodzie mówią odpowiedzialni za transport publiczny że jak państwo dopłaca do autobusów i tramwajów to niech one tak jeżdżą że ludzie mogą z nich korzystać. Ale widać że kontrole biletów są lepiej zorganizowane. Na gapę nie pojedziesz. Już w roku 2000 musiałem w Berlinie po godzinie 20 wsiadać przez pierwsze drzwi i kierowca kontrolował bilet. W Finlandii widziałem że kontrola jest przez cały dzień. A w pięciomilionowej aglomeracji jaką jest zagłębie rury nie jest inaczej. Tam obojętnie kiedy wsiadasz pokazujesz kierowcy swój bilet. Rano jeździ na niektórych liniach dodatkowy konduktor i sprawdza bilety, żeby ludzie mogli wsiadać też przez środkowe drzwi. Nowy gadżet w autobusach to czytnik na który pasażer kładzie bilet miesięczny a kierowca widzi na wyświetlaczu czy bilet jest ważny i na jaką strefę. Do tej pory mieli wyłącznie konary możliwość czytania informacji zapisanych na bilecie, teraz też kierowca. Widziałem też co robi kierowca jak pasażer nie chce pokazać bilet. Zatrzymuje się na przystanku woła policję i prosi pasażerów o korzystanie z następnego autobusu. Widziałem coś takiego tylko raz a kierowca zapisał rozmowę na twardym dysku, bo pasażer wyzywał kierowcę. Takie zachowanie jest podawane do sądu i pasażer może kupić sobie rower, bo go już autobusy nie zabiorą. Chyba że będzie miał bilet. Zostanie złapany bez biletu grozi wysoka kara albo więzienie. Tylko że w Niemczech kierowca nie jest w jakiejś budce a siedzi otwarto o zna swoich regularnych klientów. Co do zapowiedzi i wyświetlaczy masz rację. Właśnie na 210 jeździ dużo obcokrajowców którzy chcą do miasta albo albo na dworzec. Jak jedziesz w zimie jest ciemno, okna za chuchane, autobus pełny a na wyświetlaczu imieniny. Skandal! Ale nawet jak ktoś chce na starówkę, to co mu da nazwa Brama Wyżynna. Przecież jako turysta nie wiem że to Old town, Altstadt czyli stare miasto. W Helsinkach jest to Vanhakaupunki, zanim policzysz litery to już jesteś na następnym przystanku. A teraz pomyśl że jest to osoba która nie zna alfabet łaciński. Przecież jest to horror jak dla nas litery chińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr miejskie autobusy / Rebiechowo aerodrome 29.07.10, 12:48 szczegolnie polecam jakiemus "decydentowi" udanie sie na tzw.lotnisko (koszty moge mu zwrocic, prosze uprzejmie) niech sie postawi w sytuacji kogos kto przylatuje z innego kraju i szuka mozliwosci dotarcia do centrum Gdanska czy Gdyni samo znalezienie "przystanku" graniczy z cudem, wobec obrzydliwej nachalnosci mafii taxowkowych ktora na cale szczescie, sle kur**mi i chu**mi tylko w jednym, przywislanskim jezyku przystanek zas, jak sie juz go znajdzie, wyglada niczym zywcem przeniesiony z jakiegos skansenu z czasow wczesnego Gomulki. Siermiezny, nieoznakowany, malutka tabliczka (tez tylko w narzeczu przywsilanskim oczywiscie) i co gorsza niemajaca wiekszego zwiazku z rzeczywistoscia kursowania zasyfialych, brudnych i niewygodnych autobusow, totalnie nieprzygotowanych dla ludzi ktorzy przeciez podrozuja z LOTNISKA co oznacza iz zazwyczaj maja troche wiecej bagazu niz babcia jadaca na rozaniec do swietej Brygidy Pomijam stan drog, dlugosc przejazdu, brak informacji w obojetnie juz jakim jezyku w w/w autobusie podczas jazdy, ktora przypomina podrozowanie wagonem bydlecym, a nie XXI-wiecznym srodkiem komunikacji w aglomeracji ktora chce pretendowac do miana auropejskiej. Wyglada na to, ze komus chyba bardzo zalezy, aby taki pierwszy kontakt z polska rzeczywistoscia jak sie wysiadzie z samolotu na aerodromie pod Baninem, wlasnie w taki a nie inny sposob wygladal. To jest niestety totalny wstyd. Porownania nie ma z jakimkolwiek innym miastem w cywilizowanej czesci Europy, nie bede juz mowic o Amsterdamie czy Roissy, ale nawet o jakichs prowincjonalnych lotniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny Re: miejskie autobusy / Rebiechowo aerodrome IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:04 Rębiechowo wyspa na której czas stanął. Przecież to lotnisko to jeden z największych wstydów. Przecież ci celnicy chyba kiedyś przekuwali paczki z wschodu żeby odbiorca cieszył się starymi ciuchami z Niemiec pływającymi w oleju z konserwy rybnej. A teraz zabrali i szpikulce i grają w zabawę wyrzuciliśmy wszystko z twojej walizki, zobaczymy w ilu minutach ją znowu spakujesz. Wiem że młodzi chłopacy nie mają łatwo ale pytania dlaczego jestem tak ciepło ubrany a trzymam w ręce bilet do Finlandii i to w zimie nie świadczą zbyt o ich inteligencji. Do wszystkich zwracają się od razu po polsku. To też nie OK. Lecę w jednym tygodniu cztery razy z trzech lotnisk i co mam powiedzieć. Gdańsk na najbardziej nie uprzejmą obsługę graniczną. Obsługa z linii lotniczych jest nawet trochę milsza niż na innych lotniskach, jeden jedyny plus tego airportu. Raz przyleciałem 30 minut za wcześnie i zanim zostałem odebrany udzielałem informację w różnych językach jak zajechać z Rębiechowa do Gdyni i Gdańska. Nie wiem dlaczego tam nie można kogoś postawić z Metropolitalnego Związku Komunikacji Zatoki Gdańskiej. Jak już tą nazwę słyszę, przecież to jest transport a nie komunikacja. Do komunikacji mam usta, telefon i internet. Co ludziom w Rębiechowie brakuje to podział przystanków, bo nie wiedzą w którym kierunku mają wsiąść i że autobus na Orunię jedzie przez Old town i jak długo on jedzie domiasta. Muszę powiedzieć, że lotnisko w Turku (Terminal 2) wygląda gorzej, ale miałem tak miłych kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Panie Tuku Michale nie rób obciachu. Głosował pan IP: *.net.stream.pl 29.07.10, 13:01 na Pawła Adamowicza bo chyba nie na kogoś z pisu. Teraz nie narzekaj pan na prezydenta że tego nie ma że tamtego. Wiadomo że Adamowicz to cienias ale żeby w gazecie o tym pisać? POpraw się pan Panie Tusku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny Re: Panie Tuku Michale nie rób obciachu. Głosował IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:06 Adamowicz jest za wszystko odpowiedzialny, czy tacy wyborcy PiSu jak ty, któremu nie chce się pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor jakdojade.pl IP: *.chelmnet.pl 29.07.10, 23:56 Dlaczego Trójmiasta nie ma na jakdojade.pl To co oferuje ZTM i cała reszta to żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny juzwychodze.pl IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:10 Pisałem żeby miasto wykorzystało system wyszukiwania i planowania ruchu tej firmy www.mentzdv.de/index.php?id=378 ale pewnie za drogo, ale mamy teraz własne rozwiązanie które rozwija się z tygodnia na tydzień: www.juzwychodze.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Rozkłady jazdy w internecie są tylko dla Polaków IP: *.lublin.mm.pl 30.07.10, 20:53 Szczerze uwielbiam to zaparcie z jakim pisze Pan o transporcie publicznym, raczej niekorzystając za często. Więc tylko wspomnę, że ku mojemu wielkiemu szokowi SKM nad kasownikami zamieszcza od teraz informacje po ang i niem! Z pewnością kropla w morzu, ale tak dla Pana, bo jak inaczej się Pan dowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny Re: Rozkłady jazdy w internecie są tylko dla Pola IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:12 Za to każdy środek lokomocji na własne bilety i system wyszukiwania, na szczęście istnieje: www.juzwychodze.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Fikcja literacka w wykonaniu ZTM 31.07.10, 14:57 Dodam, że nie tylko dla turystów, ale i dla nas przydałaby się opcja wyszukiwania połączeń., czyli czym dojechać od ulicy do ulicy, gdzie przesiąść i na co, jakie linie korzystają z określonego przystanku, itp. Jeszcze jedna sprawa. Doczekaliśmy się informacji o sprzedaży całej gamy biletów na linie nocne w pojazdach nocnych (Gdańsk). Pojawiły się nowe informacyjne naklejki z cennikiem uwzględniające ten fakt. Ale informacja tajest zwyczajnym oszustwem gdyż kierowcy nocnych posiadają tylko biletygodzinne. Czyli kolejna ”fikcja literacka” w wykonaniu ZTM. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny Re: Fikcja literacka w wykonaniu ZTM IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:13 Polecam: www.juzwychodze.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja nikt inny Wszystko jest, proszę sobie poszukać IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 04:31 Rozkłady jazdy: 1. www.juzwychodze.pl/ 2. www.ztm.gda.pl/ 3. zkmgdynia.pl/ 4. www.skm.pkp.pl/ 5. www.przewozyregionalne.pl/rozklad-jazdy.html Bilety: 1. www.mzkzg.org/ 2. www.ztm.gda.pl/taryfa.html 3. zkmgdynia.pl/index1.php?action=02 4. www.skm.pkp.pl/bilety/ 5. www.przewozyregionalne.pl/ceny-biletow.html Już nie mówię o przewoźnikach prywatnych jeżdżących po trójmieście, jak jakieś mini busy do Pruszcza itp. Jedyne co robiło by sens to jedna strona na całe województwo. I czy można by zrobić mapę na której są wszystkie linie w trójmieście? www.ztm.gda.pl/informacje.html?akId=23 Wiem że istnieje, bo można otrzymać w tunelu przy dworcu pkp w Gdańsku. Polecam: www.vrr.de/de/index.html Odpowiedz Link Zgłoś