Dodaj do ulubionych

Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł...

IP: 193.138.110.* 19.04.11, 08:07
Dlaczego budując nad taką fajną wodą nie ma wyjścia prosto na nią? Pływałem (turystycznie) kanałami w Kopenhadze. Fantastyczna sprawa - bloki (małe bo małe, ale bloki) z wyjściem bezpośrednio na wodę - mały pomost, przycumowana łódka...
Naszym developerom jednak odwagi brak...
Obserwuj wątek
    • Gość: W podziwie Teskonąć za rozumem IP: *.grs-4.g1.pl 19.04.11, 08:38
      To tylko maksymalizacja pazerności. Pomost, zejście do wody... to wszystko kosztuje. Gdy brakuje umiejętności, gdy deweloperzy wykorzystują każdy zapis drobnymi drukiem na niekorzyść klientów, gdy kredytują się masowo kosztem podwykonawców nie płacąc im, albo z opóźnieniami to jakim cudem mają zmienić swoje cinkciarskie postawy. Mam z nimi do czynienia codziennie. Intelektualna porażka i wielka tęsknota za rozumem. Za to świetnie dogadują się z władzami miast. Nieprzypadkowo. Porywy intelektu kończą się na wizjach takich koszmarków, jak Centrum Haffnera i to blokowisko z Motławy. Bluzgają na pismaków i... sami dla siebie są autorytetami.
      • Gość: es Dawno nie czytałem podobnych bredni! IP: *.ip.jarsat.pl 19.04.11, 11:01
        Nawet nie wiem od czego zacząć? Pan Tusk chyba NIGDY nie był we Wrocławiu, a przynajmniej nie mieszkał tam więcej niż 2 noce w 5gwiazdowym hotelu.
        Ja mieszkałem we Wrocławiu 5 lat (wcześniej 5 w Poznaniu) i mam pewne porównanie.
        Po pierwsze napisze że najlepsze miasto do mieszkania w Polsce to Gdynia. Gdańsk tez może być chociaż Gdynia to Gdynia... Ale do rzeczy

1) Architektura Wrocławia to PROFANACJA i totalna masakra. Panu Tuskowi proponuję
        a) zobaczyć "piękne" osiedla koło Astry (bloki z "kominami"), bloki na Kozanowie (wrocławski patent: tam bardzo popularne są tzw "studnie" czyms w ten desen "raczy" nas Eurostyl na osiedlu Npwy Horyzont jednak jest to raczej wyjątek w 3city, we Wrocławiu "studnie" zrobiono nawet przy 10 pietrowych wieżowcach - wyglada to po prostu masakrycznie - zlepek 3-5 wiezowców tworzących kwadratowa-sześciokątną studnie. Niestety TEN TREND jest nadal powszechny, zastanawialiśmy sie dlaczego - bo w innych miastach nie ma takiej "mody" i doszliśmy do wniosku że może wrocławscy architekci sa szkoleni przez jakiegos dziadka maniaka "studni". To może miec sens ale tylko w przypadku przytulnych kamienic i pod warunkiem ze srodek studni to mini-park a nie studnia 10x10m a nie dla kilkunastopietrowych wiezowcow

b) panu Michałowi proponuje obejrzec budynek który jest zbrodnią architektoniczną czyli tzw galeriowce obok Sky Tower. Szkoda słow po prostu, w Gdańsku sa wprawdzie "falowce" jednak wygladaja ciut lepiej. A propos Sky Tower to proponuje panu Tuskowi odwiedzic forum skyscrappercity to sobie poczyta bo mi sie juz nie chce powtarzac, w kazdym razie będzie to kolejny potwór - jego wielkośc bedzie nieadektwana do otoczenia, jak duzy "kut..s" wsród jaj (czyli mniejszych budynkow) - najgorsze w tym projekcie jest chyba jednak tzw "warownia" czyli totalne zabudowanie działki - ani metr nie bedzie wolny - i tez byłoby ok, gdyby ta warownia nie miała 5 kondygnacji. Że można budować nieprzytłaczające otoczenia kolosy dowodzi Sea Towers, niestety Wrocław jest najmądrzejszy i robi wszystko po swojemu, taka "kielecka robota"
        c) o budowaniu osiedli na terenach zalewowych pewnie kazdy - poza panem Tuskiem - słyszał - rzeczywiscie naśladujmy Wrocław
        d) proponuje obejrzec nowe budynki, nazwijmy je "plomby" w starej architekturze zabytkowego centrum i bezposredniego sąsiedztwa Rynku - budynki moga być nowoczesne a jednoczesnie SZANOWAC istniejąca architekture - jak niedawna budowa centrum biurowo-handlowego w centrum Jeleniej Góry. We Wro jest po prostu kolejna tragedia.
        Jeśli Pan ciekaw moge panu podać dokładne adresy gdzie powinien Pan pojechac zobaczyc "wrocławską architekturę" do naśladowania
        e) o roznych kwiatkach typu most który stał sie kładką bo z jednej strony był o ok 10m za wysoki wiec trzeba było zrobic schody (na "zjazd" drogowy nie było miejsca) nie bede juz pisał bo pewnie wszedzie sa takie kwiatki ale - naprawde - Wrocław w tym przoduje

Tak samo jak pisanie ze to "podobne miasta". W Gdańsku, mimo wszystko jest relatywnie duzo rdzennej ludnosci, gdańczan lub przynajmniej pomorzan. Wrocław został zaludniony przez biedote-ciemnote zza Buga. Były o tym arty historyków - pan Michał mógłby poczytać swoją gazete - m.in o tym jak załatwiono system kanalizacji i inne miejskie instalacje we Wro bo ciemnota ze Wschodu nie potrafiła tego obsługiwac i konserwowac. Jak i o tym ze należało pewną ilosc Niemców zostawić by - złośliwie rzecz ujmując nauczyli ciemnotę posługiwać się techniką.

Druga sprawa odnosnie Wrocławia - to miasto nie nadaje. lub słabo nadaje sie do mieszkania.
        Rekreacja? Sudety. Tak, wspaniale, Wrocław sobie wybudował gory. Basen? Jest - całe 6 na 600 000 mieszkańców - gratulacje. Co ciekawe sa baseny przyszkolne ale jak zadzwoniłem do jednego z pytaniem czy mogą przyjsc "nie-uczniowie" pani pomyślała że chce wynając cały basen. Pewnie - bo po co jak w innych miastach - basen miałby być czynny od 17 do 21 dla mieszkańców - oczywiscie że nie bezpłatnie. Ale gdzie tam, po co. Wode trzeba pogrzewac cała dobę (albo odgrzac nad ranem) ale tak lepiej, a co - przeciez mieszkańcy maja tereny i obiekty rekreacyjne - Sudety+Sobótkę.

Dlaczego Wrocław sie korkuje? To co macie w Gdańsku to jest małe miki! Mi zdarzyła sie we Wrocławiu sytuacja gdzie przez godzinę (!) przesunąłem sie o 5-7 samochodów i w koncu dosłownie porzuciłem samochód na chodniku - po prostu totalnei sie zakorkowało i czy zielone czy czerwone nikt nie stał bo sie w centrum zrobiło permanentne sprzeżenie korków. We Wrocławiu nie ma przepustowych ulic? Ależ są - ale tam jest priorytet dla samochodzików - trzypasmówkę zamaist przeznaczyć na 2 pasy + bus/tramwaj pas to robi sie tak: 2 pasy dla samochodzików, trzeci (uwaga!) jako parking - a tramwaje niech popie...ja górą (to nie żart: podczas dyskusji panelowej zorganizowanej przy współudziale GW rozważano jako poważną propozycję... kolejkę gondolową - podając przykład jakiegos miasta we Włoszech czy Szwajcarii gdzie pomysł "swietnie sie sprawdza"
        Tramwaj wodny? Zwrócenie sie do rzeki? Po co. Miasto jest d... nastawione do rzeki, totalnie, kompletnie nie wykorzystuje potencjału. Tramwaje wodne - głownie jako atrakcja turystyczna ale np w czasie przebudowy/remontu ronda Reagana mogły sprawowac funkcje pomocnicza do komunikacji, pływają w Szczecinie, Bydgoszczy, Gdyni, Gdańsku ale we Wrocławiu nie - bo po co. Przeciez są Sudety.
        Co do ulic - we Wrocławiu SĄ POTRZEBNE bus pasy a włąsciwie tramwaj-pasy bo dużo torowisk jest na ulicach. W Gdańsku bus pasy generalnei sa niepotrzebne - w centrum, np na Grunwaldzkiej wystarczy sukcesywnie wybrukowac tory dla ruchu autobusów i karetek pogotowia. We Wro trawmaje stoja w korkach razem z osobówkami - wszyscy jadą osobówką bo po co "w smierdzacym tramwaju" skoro tramwaj tez stoi - szybciej nie bedzie.
        Wrocław oczywiscie nie potrafiąc zamydlic rzeczywistosci (co na co dzien robi rozbudowany dział pustego PR m.Wrocław) wiec wymyslil ze za korki jest winny jedynie tranzyt - wprowadzajac zakaz wjazdu ciezarowek i "uraczajac" okoliczne gminy ciezarowkami. Ciekawe co by było gdyby okoliczne gminy wprowadziły zakaz i odcieły miasto od świata.
        Lekiem na całe zło miała być AOW (autostradowa obwodnica Wrocławia) - srata tata. Zawsze mówiłem i dalej stawiam krate czekolady przeciw orzeszkom ze to NIEWIELE ZMIENI bo korki generuja mieszkańcy - w małym stopniu korzystajacy z komunikacji miejskiej (jako zło konieczne - zreszta bardzo niedoinwestowana)

Można by tak wyliczac w nieskończozność ale szkoda słow. Jedno napisze - jeśli ktoś pisze że Gdańsk czy Poznań ma naśladować Wrocław to po prostu szkoda dyskutować. Jak dla mnie ten art to totalna kompromitacja pana Michała a szkoda bo lubiłem jego teksty, niekiedy młodzieńczo naiwne i optymistyczne ale fajne bo pozytywistyczne. Tym razem jednak pojechał mocno po bandzie. Może nowa architektura w GD nie jest ok ale wzorca do naśladowania radzę poszukać gdzies poza Wrockiem.
        • Gość: es Re: Dawno nie czytałem podobnych bredni! IP: *.ip.jarsat.pl 19.04.11, 11:10
          mała errata: jet
          1) Architektura Wrocławia to PROFANACJA,
          powinno byc
          1) NOWA architektura Wrocławia to PROFANACJA wobec otoczenia i zabytkowej architektury a także ładu przestrzennego, jak równiez stanowi ona często straszydło samo w sobie - np na pustych terenach na których nie musiała z niczym "współgrać" jest po prostu okropna.
    • Gość: voit lobby deweloperów w GW IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 08:52
      Szkoda, że redaktor Tusk winą za miernotę architektoniczną obarcza jedynie deweloperów, a nie urzędników w Gdańsku, odpowiedzialnych za rozwój przestrzenny. Panowie, to wiceprezydent Bielawski, dyrektor Duch i dyrektor Piskorski ponoszą winę za całkowity chaos przestrzenny w Gdańsku i brak spójnej wizji rozwoju.
      I druga sprawa: a może zamiast walić jak w bęben w jednego dewelopera, warto się zainteresować innymi koszmarnymi inwestycjami, np. Quatro Towers we Wrzeszczu i deweloperem Hines, który u nas grasuje i planuje kolejne koszmarki.
    • Gość: jaro Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: 213.192.73.* 19.04.11, 09:15
      "Zdaniem Michala Tuska". Ekspert się znalazł - weź już lepiej chłopie idź grzmocić ze starym w gałę.
      • Gość: Żonkil Ciekawy i słuszny punkt widzenia! IP: *.chelmnet.pl 19.04.11, 09:56
        Podoba mi się takie podejście!
    • Gość: dada Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.rev.pro-internet.pl 19.04.11, 10:36
      do wrocka po wojnie przyjechali lwowiacy, to duża różnica
      po za tym wrocław wcale nie jest taki doskonały. sporo budynków tam straszy. mnóstwo zwykłych paskudnych bloków między historyczną zabudową, ale... wrocław to miasto! ma normalną gęstą miejską zabudowę. w gdańsku nie ma czegoś takiego jak śródmieście, czy centrum. i ludzie wcale nie chcą takiego centrum, wolą mieszkać za obwodnicą, zakupy robić przy obwodnicy itd. władze idą im na rękę i planują kolejną obwodnicę w okolicach żukowa. czy ktoś pomyślał ile będzie kosztować pociągnięcie mediów (woda, prąd) do tych wszyskich osiedli, domków jednorodzinnych, które będą tam wyrastać jak grzyby po deszczu.
      i tak mniej więcej kształtuje się popyt w gdańsku. nie ma mody na mieszkanie w centrum ;)
      wracając do różnic między wrocławiem, a gdańskiem proszę spojrzeć na indeksy giełdowe. ile firm na rynkach (przede wszystkim NC) to firmy wrocławskie, a ile gdańskie. gdańsk jest bardzo słaby. w naszym regionie sytuacje ratuje gdynia i jeśli ktoś twierdzi, że jakieś centrum rozliczeniowe sony jest ważniejsze od rodzimych firm typu balticon, firmy rysia krauze, czy marek jak nokaut...pl, to jest po prostu idiotą.
      i jeszcze jedno: czy bogaty biznesmen chciałby mieszkać w pobliżu ECS? stolicy związków zawodowych.. pytanie retoryczne
      • Gość: dmx Re: Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 13:46
        Nie osłabiaj mnie, gdynia ratuje? :):):) chyba Gdańsk ratuje Gdynię i jej mieszkańców (przede wszystkim daje pracę). Po upadku stoczni, w gdyni nie ma juz ZUPEŁNIE NIC. Ostal się ino szczurek i jego ryzdymany PR
        • Gość: dada Re: Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wro IP: *.rev.pro-internet.pl 19.04.11, 14:16
          chłopie masz takie pojęcie o biznesie jak papież o życiu w rodzinie ;)
          zgadnij za czyj kapitał buduje się obecnie w gdańsku i czyje są prawa własności..
          i żeby nie było, że mówię tu o pracy w biurowych mcdonaldach

ps. a stocznie się odbudowują, tym razem już bez wujaszków z państwowego nadania ;) i bez wąsaczy z solidarności, którzy tak lubią palić opony
    • Gość: gkalewski Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.korbank.pl 19.04.11, 10:41
      Wybrano najgorsze i najdroższe projekty...Thespian stoi prawie pusty, w domu Verony -0 zajętych jest 40% mieszkań!!! Jak coś się pisze, to lepiej zadzwonić do Wrocka, spytać się, a nie robić agitkę jak za późnego Gierka!!! Jest kryzys, wrocławianie "wypruci" z kasy przez miłościwie nam panującego Rafalello I - nie mają zdolności kredytowych...Jedynymi który kupują na rynku są firmy "kupujące" na wynajem...Ten artykuł jak większość w "Wybiórczej" to agitka mająca nakręcić "spiralę"? Ale czego, chyba nie chcecie mieć u siebie takich architektonicznych koszmarków ze Sky Tower na czele!!!
    • Gość: ja Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.mif.pg.gda.pl 19.04.11, 14:01
      Wrocław jak Poznań, Kraków itd ma centrum z prawdziwego zdarzenia. A Gdańsk? Gdzie tu jest centrum?????? Tyle niezabudowanej przestrzeni się marnuje, trawniczki na których psy się załatwiają, krzywe chodniki i rozwalające się kamienice. Nic dziwnego, że ludzie wolą mieszkać za obwodnicą.
    • Gość: Gdańszczanin Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.lokis.net.pl 19.04.11, 16:58
      Takich dziennikarzy jak Michał Tusk powinno byc jak najwięcej.Nie ma chyba w Trójmieście zarówno wśród dziennikarzy jak i nawet (niestety) urzędników miejskich którzy by tak ''walczyli'' o prawidłowy rozwój Gdańska(Trójmiasta).Nie chodzi tylko o architekturę, ale również np komunikację.Panie Michale gratulujemy ''upartości'' w dąrzeniu do rozwoju miasta.
    • Gość: blix Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 16:59
      Do es: każde miasto ma swoją specyfikę, tożsamość i problemy, ktore spędzają sen z powiek autochtonom. Sęk w tym, że można się uczyć od siebie: wdrażając pozytywne rozwiązania, unikając tych, które pogłębiają patologie. W Gdańsku taką patologią jest brak prawdziwego salonu miejskiego, a w każdym razie jego niekompletność; to, co gdzie indziej nazywa się dzielnicą śródmiejską, w Gdańsku co najwyżej może być nazwane "dzielnicą-głównym-węzłem-komunikacyjnym-wraz-ze-starym-miastem", do tego otoczoną przez albo nieużytki, albo dzielnice wymagające GIGANTYCZNEJ LEWATYWY KAPITAŁOWO-SPOŁECZNEJ. Nic dziwnego, że zatroskani obywatele wyrażają w ten sposób swoją nadzieję, że w przyszłości (takiej, której sami mogą dożyć) tzw Stare Miasto (Osiek i Zamczysko) w miarę płynnie (bez, jak ma to miejsce teraz, obsrajtrawników) przejdzie w nowoczesną, być może awangardową pod względem estetyki architektury, dzielnicę, która uzupełni nieco ten nasz "węzeł przesiadkowy".
      Pozdrawiam.
    • Gość: Obserwator Marny artykuł, marnego dziennikarza .... IP: *.ip.netia.com.pl 19.04.11, 17:07
      Marny artykuł, marnego dziennikarza o marnym guście.
      • Gość: adm Re: Marny artykuł, marnego dziennikarza .... IP: *.centertel.pl 19.04.11, 17:39
        wiesz lepiej to napisz sam, żenujący jesteś
    • Gość: kastor Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.static.hnet.pl 19.04.11, 18:48
      Zdecydowana wiekszość tych wrocławskich "inwestycji" powinna być w czubie makabryły roku.
      • Gość: es Re: Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wro IP: *.ip.jarsat.pl 20.04.11, 22:39
        Dobrzę że chociaż Ty to widzisz, szacun!

Gość portalu: kastor napisał(a):

> Zdecydowana wiekszość tych wrocławskich "inwestycji" powinna być w czubie makab
        > ryły roku.
    • Gość: :) Zdaniem Michala Tuska. Bierzmy przykład z Wrocł... IP: *.nat0.sta.nsm.pl 19.04.11, 20:18
      Dobry artykuł, trafne spostrzeżenia. Trzeba uczyć się od lepszych.
    • Gość: bez przesady Thespian jest ok ale sprzedaje się beznadziejnie IP: *.sm-rozstaje.pl 20.04.11, 16:55
      ten drug pudelkowaty to żadna rewelacja wolę horyzont.
      W Gdańsku dużo się buduje jakby poszukać to ciekawsze realizacje architektoniczne też się znajdzie. (np. 2 inwestycje przy Moniuszki, aura island itd)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka