Dodaj do ulubionych

Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak?

IP: *.host.witnet.pl 08.07.11, 10:57
Gdyby nie upór "miasta" w budowaniu nieproporcjonalnie drogiego tunelu w Nowym Porcie - który za ułamek ceny można zastąpić mostem zwodzonym (obrotowym) - to starczyło by na nowy most na Wyspę Sobieszewską.
Obserwuj wątek
    • 3miastoorg organizacja nieformalna i co z tego? 08.07.11, 11:05
      czemu dla pani Włodkowskiej problemem jest, że organizacja jest niesformalizowana? Jakie ma to znaczenie, czy inicjatywa mieszkańców jest formułowana bezpośrednio, czy za pomocą organizacji - formalnej, czy nie formalnej. Skąd takie zamiłowanie do przyjmowania formalnych form oddolnej samorządności, wypowiadania postulatów, żądań i opinii?
      Może jeszcze, przyjmując argumentację dziadka Oleszka, wypadałoby napisać, że jeśli mieszkańcy chcą odłączyć się od Gdańska, powinni wstąpić do partii politycznej i startować do Rady Miasta? :)
      Dziwne jest pojmowanie idei demokracji przez niektórych i to nie tylko aparat partyjny.
      • Gość: miejscowa Re: organizacja nieformalna i co z tego? IP: 91.192.76.* 08.07.11, 12:04
        Problem w tym , że większość mieszkańców nie wie kim jest Pan Skamaj, który tytułuje się Prezesem Lokalnej Organizacji Turystycznej "Wyspa Sobieszewska". Gdzie mieści się organizacja i kto w niej jest nikt nie wie. Nie wiadomo również kto należy do grupy inicjatywnej mieszkańców którzy według Pana Skamaja mają przygotowywać referendum. Wypadałoby przed podjęciem działań zorganizować spotkanie z mieszkańcami i dopiero po rozmowie i za ich zgodą podjąć działania.
      • Gość: uważny Re: organizacja nieformalna i co z tego? IP: *.chelmnet.pl 08.07.11, 16:59
        zmień płytę muzioł
    • Gość: idiotom NIE kolejny idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 11:09
      Budować własną popularność to możesz pan panie Skamaj ale nie kosztem mieszkańców. Czy Pan policzył ile Gdansk zażądałby od Pruszcza gdyby ten kretynski pomysl wszedł w zycie? Przecież cywilizacja na wyspie to zasługa Gdańska. Kanaliza, szkoły, powstająca stacja uzdatniania, ściezki rowerowe i wiele innych. Pan odda ze swoich?
      • Gość: se skamaj to jakiś pajac który się promuje IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 11:21
        normalni mieszkańcy Sobieszewa traktują go jak zwykłego oszołoma.
        • Gość: Sylwek Re: skamaj to jakiś pajac który się promuje IP: 213.192.66.* 08.07.11, 11:29
          Nakłady inwestycyjne miast (liczone dla jednostek pomocniczych) są na Wyspę Sobieszewską w pierwszej trójce, jeżeli nie najwyższe. Sama kanalizacja i oświetlenie dla tak rozległego terenu pochłonęła kilkadziesiąt mln zł.
          Dobrze, że artykuł daje możliwość zapoznania się z kilkoma stronami sprawy.
          • Gość: wd Re: skamaj to jakiś pajac który się promuje IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 22:30
            Gdybyś mieszkał tu choć przez 1 rok to być może odczułbyś łaskawość budżetu miasta na własnej skórze. W cywilizowanym mieście taki obszar jak Wyspa byłaby oczkiem w głowie miejskich decydentów. Jeśli jest jak piszesz to podaj źródło, konkretne dane. Żyje tu 40 lat a do tego trochę wiem o funkcjonowaniu samorządów. Inicjatywę pana S. można krytykować, jego intencje też nie wydaja się zbyt jasne.Przyłączenie wyspy do innej gminy niczego nie zmieni. Jednak proponuję niektórym powstrzymanie się od obrażania mieszkańców wyspy i odbierania im prawa do własnego zdania. Jako niewielka społeczność w skali miasta nie możemy liczyć na wsparcie radnych miasta. Wolą reprezentować interesy osiedli z których zyskają więcej głosów w następnych wyborach. Moim zdaniem niepotrzebnie zajęliśmy się sprawą mostu, ta odciągnęło uwagę od innych problemów (brak kontynuacji budowy ścieżki rowerowej, budowa zatoczek autobusowych, remont ul. Przegalińskiej, kontynuacja budowy sieci kanalizacyjnej), a dało szansę na zaistnienie jakimś cwaniakom
    • Gość: Wyspiarz Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.07.11, 11:32
      Byłem na spotkaniu z Adamowiczem w Sobieszewie. Te działania są efektem buty i ignorancji jaką okazały władze wobec problemów Wyspy. Most to jedno ale wygląd całej dzielnicy przypomina późnego Gierka. Jeśli porównać się np. z Rewą to Wyspa wypada katastrofalnie.
    • Gość: islander Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 11:32
      Dlaczego pan Skamaj nie zajmie się swoimi Pieckami? To tak, jakby ktoś z Wyspy, z Chełma czy z Wrzeszcza założył organizację dążącą do oderwania np. Orunii czy Przymorza od Gdańska.
      Na jakiej podstawie ten człowiek wypowiada się w imieniu mieszkańców Wyspy? Jasne, że ludzie są tu sfrustrowani stosunkiem władz Gdańska do "lokalnych problemów" (tak prezydent Adamowicz określił kwestię mostu), ale swój rozum mają.
      Pan Skamaj robi dużo złego dla Wyspy. Nie rozumiem też dlaczego media tak rozdmuchują tę sprawę. To też nie przyczynia się do poprawy naszych relacji z władzami Gdańska.
    • Gość: wyspiarz Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: 91.192.76.* 08.07.11, 11:44
      Skamaj działa w interesie własnym i jednego z mieszkańców wyspy, któremu opłaciłoby się przejście do gminy. Tyle w temacie. Nie róbcie burzy w szklance wody.
    • hollowcat Ale mi afera... 08.07.11, 12:13
      Jeden oszołom i od razu artykuły o nim piszą. Widać, że sezon ogórkowy.
    • Gość: riff Nieformalna organizacja :) :) :) IP: *.metrolink.pl 08.07.11, 14:18
      jakaś niesprecyzowana grupa, która nie wiadomo z kogo się składa i kogo reprezentuje - nie przypomina wam to czegoś? skamaj to kolejny muzioł :)
    • Gość: Kaśka Czytałam to już na naszemiasto.pl IP: *.metrolink.pl 08.07.11, 15:39
      Ja mieszkam na Wyspie od niedawna i przeprowadziłam się z blokowisk. Uważam że to wspaniałe miejsce. Mam trojkę dzieci jedno w szkole podstawowej w Sobieszewie drugie w gimnazjum w Świbnie. Moja córka jeździ do liceum w centrum Gdańska i ja też pracuję w centrum Gdańska. samochodem rano dojeżdżamy w 20 minut, dłużej trwał nasz dojazd z Przymorza. Co prawda z powrotem w Piątki jest gorzej bo jest wielu turystów, ale nie dziwie się że tu przyjeżdzają. Wszyscy nasi znajomi zazdroszczą nam, że po ciężkim dniu możemy tutaj odpoczywać, ale ja jestem gdańszczanką i nie chę aby nas dołączono do innej Gminy bo jedną ze szkół trzeba będzie zamknąć, w podstawówce w Sobieszewie uczy się tylko ok 100 dzieci, ale jest świeżo po remoncie i ma nowoczesne przedszkole a, jak się dowiadywałam to z Wiślinki do przedszkola trzeba wozić dzieci gdzieś na drugi koniec gminy Pruszcz.Jaką gminę stać dzisiaj na utrzymanie małych szkół
      Pozdrawiam i zachęcam do zamieszkania na Wyspie chociaż działki są w cenie (ok 200 zł za m) i spłacam kredyt ale i tak było warto
      Ps.Most faktycznie kiepski, ale jak go otwierą dla statków to zbiera się mnóstwo turystów bo to ciekawa rzecz

• Gość: Tomek Re: a ja od urodzenia IP: *.metrolink.pl 08.07.11, 15:42
        Ja mieszkam od urodzenia i moi rodzice a terz ja wynajmujemy domki , zawsze mamy pełne obłożenie, turyści robia rezerwcje od wczesnej wiosny, a niektórzy przyjeżdzają tutaj od wielu lat i mówią że tu jest naprawdę uroczo a najbardziej że zmieniło się bardzo Świbno, powstało wiele domów itp. więc gdyby tu nie było fajnie ludzie nie wydawaliby kupę kasy na działki i nie budowaliby sie tutaj
      • Gość: czarek Re: Czytałam to już na naszemiasto.pl IP: *.chelmnet.pl 10.07.11, 14:29
        Kaśka - jeśli czytałaś to na naszemiasto.pl to zbierz się na odwagę i napisz do szanownej redakcji DB z informacją, że ich dziennikarze piszą nieprawdę i się tego wcale nie wstydzą, wyrządzając realną krzywdę setkom mieszkańcom Wyspy nadając wiarygodność niepoważnej inicjatywie!
    • Gość: Do Rosji, do Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 17:15
      Gdyni, do Krynicy M., przyłączyć tego durnia.
    • Gość: trockiści dajcie Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 17:50
      sobie spokój, zacznijcie płacić podatki.
    • Gość: Kliku cwaniaków Chcą odłączyć Wyspę Sobieszewską. Tylko jak? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 19:08
      i oszołomów robi sobie piard. Koszt mostu ca 70- 80 mln złotych. I jaka gmina po odłączeniu od Gdańska im to wybuduje ? Krynica Morska ? Pruszcz ? Gdynia ? A może rosyjski Bałtijsk !
      Kompletne idiotyzmy, i tyle. Tego pana i jego znajomków pogonić !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka