Dodaj do ulubionych

Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012

IP: *.chelmnet.pl 11.01.12, 07:18
Ja zapytałbym Wolontariusza jak mam dojechać w dniach rozgrywania meczów jako mieszkaniec z Letnicy do centrum miasta? Dlaczego nie kursuje komunikacja na trasie Letnica / Nowy Port? Jak mam sie dostać do swojej firmy na Marynarki Polskiej lub do stoczni Remontowej od strony Nowego Portu?
Obserwuj wątek
    • Gość: cham i prostak Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 07:49
      1 Bo szukają frajerów na kajak.
      2 Bo szukają frajerów na kajak.
      3 Bo szukają frajerów na kajak.
      4 Bo szukają frajerów na kajak.
      5 Bo szukają frajerów na kajak.
      6 Bo szukają frajerów na kajak.
      7 Bo szukają frajerów na kajak.
      8 Bo szukają frajerów na kajak.
      9 Bo szukają frajerów na kajak.
    • Gość: ona_26 Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.ds8.univ.gda.pl 11.01.12, 07:55
      Chcą znaleźć naiwniaków, którzy odwalą większość roboty za nich. Nie zna się angielskiego to szuka się kogoś, kto za darmo to zrobi. Wstyd, że jest to legalne.
    • Gość: Free Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 07:57
      Jasne ... . Cała impreza kręci si wokół wielkich pieniędzy, wszyscy na niej zarabiają a młodym ludziom wciska się kity jak to będzie super i w ogóle. Odpuścił bym sobie te ściemy. Powiedzieli by jasno: potrzebujemy aktywnych ludzi którzy za nic chcą odwalić najczarniejszą robotę i stracić możliwość zabawy podczas Euro. To będzie żmudna i męcząca praca. Nikt tego w przyszłości nie doceni, chyba że ktoś chce coś robić całe życie za free, to fakt będzie to rekomendacja. W Gdańsku będzie masa problemów m.in. komunikacyjnych (transport, korki) a wolontariusze będą na pierwszej linii żeby się na nich wyżyć, nie zazdroszczę. Wolontariat na rzecz dzieci, organizacji pozarządowych, hospicjów itd. jest bardzo potrzebny. Ale korporacja musi opłacać takie osoby a nie je wykorzystywać działając na wyższych uczuciach. Tym ludziom należy się godna kasa za tą prace bo to bajka nie będzie.
    • Gość: jako mieszkaniec Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 09:18
      Letnicy korzystam z internetu z Chełmu. Ha, ha, ha. Panie z Letnicy nie opowiadaj pan bajek, wszyscy wiedzą co pan wart.
      • Gość: G Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.chelmnet.pl 11.01.12, 10:01
        dużo pan wniósł do rozmowy Panie urzędniku
    • Gość: lampek nie nie nie nie nie nie nie nie nie ! IP: *.204.7.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.01.12, 09:34
      Wolontariat jest piękny gdy służy się chorym,biednymi slabym,a nie na KOMERCYJNEJ IMPREZIE !WSTYD WOGÓLE ORGANIZOWAC COS TAKIEGO,MAM NADZIEJE ŻE MŁODZI LUDZIE NIE SĄ IDIOTAMI.
      • Gość: zdrowka zycze :) Re: nie nie nie nie nie nie nie nie nie ! IP: *.as13285.net 11.01.12, 18:52
        to jest normalna praktyka , ze przy takiej imprezie pracuja wolontariusze np Igrzyska Olimpijskie Londyn 2012. Tylko , ze w UK jak wpiszesz do CV , ze byle wolontariuszem to bardzo upiększa Twoje CV.
    • Gość: pzdr Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 11:14
      Młodzi! Nie dajcie się dymać! To liberalny bełkot - w skrócie "róbta za darmo", a potem się dziwicie że macie umowy śmieciowe albo o dzieło. Mafia piłkarska się obłowi, a z was robią frajerów przy pomocy mediów. Niech piłkarska mafia podzieli się zyskami (dużymi). Polska ma pomagać niemieckim emerytom aby mogli spędzić kolejne wakacje w Grecji, a wy do roboty za friko.
      Nie bądzcie frajerami!
      • Gość: Ax222 Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: 213.192.80.* 11.01.12, 12:25
        Dokładnie:
        róbcie za darmo, bo Platini i Lato z jednej, a Szydłowski, Dzik i inni z drugiej muszą zarobić! A doświadczenie w robocie za darmo będzie w branży gastronomiczno-hotelowej bezcenne! Znajdziesz mnóstwo chętnych przedsiębiorców, którzy wezmą cię potem na staż za 700 zł!

A tak na poważne: od kiedy to wolontariusze mają przejazdy komunikacją za darmo?
        Tutaj: www.ztm.gda.pl/img/2011-03-01_bez.pdf
        niczego takiego się nie znajdzie.
    • Gość: xyz Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.ds.gumed.edu.pl 11.01.12, 12:38
      10. bo bedziesz robić za darmo po naście godzin dla dzianej uefy ;]
    • Gość: motyla noga Jeden powód, by omijać Euro 2012 IP: *.xdsl.centertel.pl 11.01.12, 13:24
      BO TO SYF!!!
    • Gość: vv Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 11.01.12, 16:18
      wychowują sobie Pokolenie Zero Euro, a potem będzie płacz, że tylu starców na zasiłkach żyje. Ot, neoliberalna filozofia maniana :)
    • Gość: śmierć_frajerom Śmierć frajerom - frajer pompka! IP: *.aster.pl 11.01.12, 16:30
      a biedni, zdesperowani frajerzy będą mogli wpisać do swoich ubożuchnych, żałosnych życiorysów zwanych CV równie żałosne i bezwartościowe "doświadczenie zawodowe". Każdy potencjalny pracodawca takiego frajera dostanie tym samym wyraźny i czytelny komunikat, że ma do czynienia z FRAJEREM, który daje przyzwolenie na nieograniczone w czasie i przestrzeni DYMANIE w KAKAO, frajerską pracę za darmo w zamian za g***o wartą obietnicę przyszłych profitów. No murwa kać, chyba dopiero w życiu pozagrobowym. Biedni młodzi ludzie, żal mi ich - ale z drugiej strony trzeba zapłakać nad ich głupotą. Psując rynek pracy w ten sposób NIGDY nie doprowadzimy do normalności - ZA PRACĘ NALEŻY SIĘ WYNAGRODZENIE.

Wolna wola - jak ktoś chce być DYMANY, to ZAWSZE znajdzie się NIEJEDEN cwaniak gotowy zaspokoić takie potrzeby. Tutaj jest szczególna podłość, biorąc pod uwagę finansowy aspekt całości.
    • ligiawitch Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 12.01.12, 16:58
      Jak czytam komentarze powyżej to mi się nóż w kieszeni otwiera. Jest to świetna szansa dla młodych ludzi! Wiem, bo sama od zeszłych wakacji udzielam się w wielu imprezach. Mam możliwość poznania świetnych ludzi, zdobycia cennego doświadczenia w organizacji imprez. Po skończeniu studiów, czy jakiejkolwiek innej szkoły, przyjmie do pracy osobę bez żadnego doświadczenia? To jest szansa, aby takowe zdobyć, a nie siedzieć przed ekranem monitora.
      Mi się udało, dzięki wolontariatowi podczas wielu imprez sportowych i kulturalnych zdobyłam pracę, a studia jeszcze nie skończone :)
      Nie słuchajcie opinii tych, którzy piszą, ze to bez sensu, najlepiej samemu spróbować. Osobom, które mówią "nie", spróbowaliście kiedyś? Nie? To dlaczego się w ogóle odzywacie? Nie macie zielonego pojęcia o czym piszecie, więc proszę nie wypowiadajcie się.
      • Gość: tru-teń Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.eia.pl 12.01.12, 20:21
        bla! bla! bla!...
        co za kit pchacie młodym ludziom do głów pani urzędnik?
        Ci, którzy piszą powyżej przynajmniej nie ściemniają :)
        praca za darmo przy komercyjnej i bardzo dochodowej imprezie to brak szacunku do samego siebie! a nie żadna trampolina do kariery! [chyba, że kariery darmowego pracownika :))) ]
        a namawianie do takiej pracy przez tych, którzy podzielą się zyskami to "wyrafinowane" cha.mstwo i plugastwo
        so long suckers!!!
        • ligiawitch Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 13.01.12, 13:14
          "Darmowym pracownikiem" na pewno nie jestem, zarabiam całkiem nieźle, o wiele więcej niż osoby, które razem ze mną studiowały, czy teraz na magisterce studiują. Osoba, która ze mną prowadziła rozmowę sama przyznała, że dostałam tą pracę, bo w czasie studiów coś chciałam robić więcej niż tylko studiować. Wywnioskowano, że chcę zdobywać nowe doświadczenia i wyzwań się nie boję. Zapraszano mnie nie raz na rozmowy, tylko dlatego, że miałam wpisany wolontariat. W ofertach pracy mogłam przebierać, mimo, że doświadczenia żadnego, prócz wolontariatów na imprezach nie miałam.

Z przyziemnych spraw, czasami wolontariat jest jedyną szansą aby dostać się na jakąś imprezę, bo bilety albo bardzo drogie, albo nawet przeciętny Iksiński na nią się nie dostanie. Przykłady? Proszę bardzo:n Wroclaw Global Forum, duże międzynarodowe wydarzenie, Kongres Kultury (mowa o imprezach zamkniętych). A zwykłe imprezy? Walka Adamek-Kliczko we Wrocławiu, "popracowaliśmy" 2-3 godziny, a miejsca mieliśmy najlepsze z możliwych i na każdej imprezie tak jest. Przy wolontariatach np. w operze, filharmonii czy teatrze są darmowe bilety, nawet na premiery, więc dla przeciętnego "biednego" studenta jest to praktycznie jedyna możliwość zakosztowania "wyższej kultury".

Zamiast marudzić, spróbujcie :)
          • Gość: ewka Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 13.01.12, 13:46
            tak wroclawianko Ligio propagujesz wolontariat bo pracujesz w organizacji,ktora ma kasę na projekt i szuka glupich do pracy.Co za perfidia i zakłamanie.
            Moim zdaniem wszelka praca bez wynagrodzenia tozakamuflowana forma niewolnictwa.To psucie rynku pracy-po co zatrudniac pracownika lepiej znaleźć frajera i jeszcze nie tylko wmówic mu ,ze ma niesamowite szczescie uczestniczenia w waznym wydarzenia ale i zarobic na jego przeszkoleniu.
            Wolontariusze to beznadziejni naiwniacy.W to,ze Ligiawitch nie jest darmowym pracownikiem projektu akurat wierze.
            • ligiawitch Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 13.01.12, 14:08
              Nie pracuje dla projektu, ani dla czegokolwiek związanego z organizacją Euro 2012.
              • Gość: Free Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.12, 07:57
                Chyba nie rozumiesz o co chodzi ludziom którzy tu sie wypowiadają. UEFA to potezna organizacja, przez Euro przeleją sie miliardy więc godne było by opłacenie tych wolontariuszy zrobienie z nich pracowników na umowę. W Gdańsku podczas Euro nastąpi paraliż komunikacyjny i pewnie niemały chaos (wiem bo tu mieszkam). Wolontariusze będą musieli ogarnąć kibiców, szwankująca komunikację miejską, korki, może upał. I nieraz zostaną pozostawieni sami sobie bo w Polsce nie ma sosoby która kordynowała by wczesniej coś tak wielkiego. A jesli chodzi o miejscówki itd. to tylko małą częśc osób będzie na stadionie i to wiekszośc przed nim, w korytarzach itp. W miejscach gdzie są krzesełka będzie full a nikt oprócz służb porządkowych, stewardów nie może stać na schodach czy przy banerach reklamowych (oprócz prasy, chłopców od piłek itd. - osób mających zadania w danej strafie - wolontariusze nie będą tam mieć wstępu). Podsumowując, to będzie bardzo wymagający wolontariat który z racji rangi i zleceniodawcy powinien byc odpłatny. Ludzie mogli by się wykazac przed pracodawcami zaangażowaniem ale i godnościa wobec własnej osoby.
                • ligiawitch Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 15.01.12, 22:01
                  Ależ rozumiem, jak najbardziej rozumiem. Tylko, że to wtedy nie będzie wolontariat. Idąc Waszym tokiem rozumowania praktyki mają być płatne. Wskażcie mi firmy, które płacą za praktykę na palcach jednej ręki takie wypiszecie. Na całym świecie imprezy tej i podobnej rangi odbywają się na zasadach wolontariatu (chociażby wyżej wspomniane Igrzyska w Londynie, mundial w RPA), wszędzie tam byli obecni wolontariusze. Oczywiście fajnie by było gdyby było płacone, wiadomo dodatkowym zarobkiem nikt nie pogardzi, ale ludzie, nie pieniądze są w życiu najważniejsze! My, wolontariusze z EURO wyniesiemy piękne wspomnienia, przyjaźnie i doświadczenie. Większość mieszkańców będzie pamietać masy kibiców, korki i pewnie spora część będzie marudzić, po co nam to w ogóle było...

Co to Twojej wypowiedzi o miejscach, gdzie maja dostęp wolontariusze. Zdziwiłbyś się do jakich miejsc mamy dostęp. Spora część osób będzie mogła poruszać się po całym obiekcie, z wyjątkiem płyty boiska. Nie wiem jak na EURO ale np. podczas igrzysk olimpijskich nawet do strefy związanej ze strefą antydopingową, wiadomo nie wszyscy, zależy od podziału zadań.

Nie chce mi się już Was przekonywać, bo to troszkę jak grochem o ścianę. Część osób chce wykorzystać EURO, część z nas zapewne po tym jak nie udało im się wylosować biletów na mecze chce te mecze po prostu obejrzeć i być częścią tego. W zamian może nie dostaniemy pieniędzy, ale wspominałam, że te wg. mnie i wielu innych osób nie są najważniejsze. Szkolenia, doświadczenia, przyjaźnie, niektórzy po prostu cenią to wyżej niż pieniądze.

Życzę Wam, by mimo paraliżu jaki zapewne będzie w całym Trójmieście i innych miastach, Euro 2012 było miłym wspomnieniem, a kiedy natraficie na jakiegoś wolontariusza, nie zbesztacie go nazywając "frajerem".

A oceniajcie wolontariat sportowy, czy ten podczas wydarzeń kulturowych jak staniecie po drugiej stronie. Jak można krytykować coś czego się nie zna?

Pozdrawiam

• Gość: ewka Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 16.01.12, 06:41
                    ligiowitch napisalas piekne slowa "ale ludzie, nie pieniądze są w życiu najważniejsze" pewnie ale chyba w życiu pozagrobowym.Idź z tym tekstem pod sejm i wciśnij to posłom,moze zrezygnuja z diet i poświeca sie dla narodu za np mozliwośc poznawania ciekawych ludzi.
                    Komu wciskasz taki kit,bezrobotnym młodym?
                    Ciekawe skąd bierzesz na żarcie pracujac jako wolontariusz a moze kradniesz?
                    • ligiawitch Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 16.01.12, 10:53
                      Jak wyżej napisałam normalnie pracuje, wolontariat w wolnych chwilach. Nikt nie każe przecież być tylko wolontariuszem. Godzę pracę na pełnym etacie z byciem wolontariuszem, zresztą jak większość wolontariuszy :) Do tego, żeby było ciekawie większość z nas jeszcze studiuje. Wolontariat jest dla nas po prostu czymś, co robimy w czasie wolnym. Niektórzy siedzą przed komputerem, inni chodzą po górach, ja biorę udział we wszelkich imprezach.
                      Wolontariat nie jest pracą! Na swoim przykładzie, gdy nie mogłam przez jakiś czas znaleźć pracy nie siedziałam w domu popadając w beznadziejny nastrój, kto szukał pracy długo wie o czym mówię, po prostu wolontariat był sposobem aby wyjść z domu.

Miałam nie odpowiadać już więcej na Wasze posty, ale pytanie czy kradnę po prostu mnie uraził.

Wy pokazaliście swój punkt widzenia, ja swój. Każdy ma swoje racje i na tym dyskusja powinna się zakończyć.
                      • Gość: ewka Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 16.01.12, 22:35
                        jeżeli wg Ciebie Ligiowitch wolontariat nie jest praca to po cholere to piep...
                        o zdobywaniu doswiadczenia zawodowego i wzbogacania cv.
                        Chyba zaplatalas sie.Wolontariat to wykorzystywanie czyjes naiwnosci żeby zminimalizowac koszty i uniknac zatrudniania pracownika na umowe o pracę a wolontariusze to paradoksalnie ludzie ktorzy niszcza potencjalne miejsca pracy.Nie musisz zgadzac sie -taka jest moja opinia.
                        • ligiawitch Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 16.01.12, 23:02
                          Wolontariat traktuje bardziej jako dobrą zabawę, a przy okazji naukę i możliwość zdobycia doświadczenia. Praktyki, które są na uczelniach wyższych czy w szkołach policealnych, też nikt pracą nie nazywa. A osobiście więcej doświadczenia zdobyłam na wolontariatach niż na obowiązkowych praktykach.

Wymiana opinii zawsze jest dobra :)

• Gość: ewka Re: Dziewięć powodów, by pomagać na Euro 2012 IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 18.01.12, 17:01
                            no to może przestaniesz sie tak dobrze bawic kiedy uswiadomisz sobie że bawiac sie pozbawiasz swoich bezrobotnych rowiesnikow szans na prace.
                            W instytucjach potrzebujacych wolontariuszy jest niekiedy o wiele wieksza kasa niż w normalnych firmach,moga i maja za co normalnie zatrudnic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka