Dodaj do ulubionych

Rząd nie sprzeda Energi. Debiut na giełdzie w t...

IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.12, 19:48
postawmy pytanie dlaczego z mojego rachunku za prąd ma być sponsorowany jakiś sport? Ja płacę za usługę i energię, a nie na sport. Jak będę chciał to zapłacę na sport, ale z własnej woli a nie przymuszony. Pytanie jest zasadne, bo nie mam realnego wyboru dostawcy energii. A moze ja wolalbym sponsorować jak juz chore dzieci i oddział szpitalny?
Obserwuj wątek
    • Gość: do Marek konkurencja IP: *.rev.pro-internet.pl 04.02.12, 20:24
      Drogi Marku.
      Narzekasz, że firma Energa sponsoruje jakieś sporty, a nie chcesz, by to robiła, bo to Ty płacisz za prąd dla nich i sobie takiego sponsoringu nie życzysz.
      Otóż śpieszę Cię poinformować, że Energa, jako państwowa firma, PGE jako państwowa firma, Vatenfall jako państwowa zagraniczna (hello! zagraniczna, nie Polska ;), E-on jak państwowa europejska, etc, etc - wszystkie te spółki prowadzą działalność sponsoringową szerszą lub węższą. A wiesz dlaczego to robią?
      Zapewne nie wiesz, stąd moja wola wyjaśnienia :)
      Otóż dlatego, by zachęceni niższymi cenami prądu klienci, lepszą obsługą, bogactwem ofert etc., nie zmieniali dostawców. Wszystkie wymienione firmy działają na swoich rynkach krajowych, a ci ostatni międzynarodowi gracze dodatkowo na międzynarodowym. Konkurują rownież z prywatnymi firmami.
      Co do chóru czy chorych dzieci - nikt Ci nie zabrania wspierać dzieci i chórów. Nie wiem dlaczego do tej pory tego nie robisz, skor, jak piszesz, masz na to ochotę ;) ?...
      Co do tego, że nie masz możliwości zmiany dostawcy - masz taką możliwość, tylko o tym nie wiesz. Teraz skoro już wiesz, wystarczy jeden mejl lub tel. do konkurenta i będziesz wiedział gdzie Ci się lepiej opłaca płacić rachunki.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wybrania tańszego dostawcy! :)
      • Gość: marek Re: konkurencja IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.12, 21:31
        "Otóż dlatego, by zachęceni niższymi cenami prądu klienci, lepszą obsługą, bogactwem ofert etc., nie zmieniali dostawców. "

Oczywiście dla jednego klienta będzie argumentem, że Energa jest cacy, bo wspiera "moją" drużynę z mojego miasta, dla innych jest to obojętne, a inni umieją liczyć i niekoniecznie musi ich to zadowalać. Ja wiem, że formalnie jest wszystko ok, bo po zapłaceniu za usługę są to pieniądze Energi i jej zarząd może o nich decydować jak chce, ale ma to jakiś wpływ na ceny. Nic nie jest za darmo (sorry - można oberwać w zaułku w nos za darmo).

A co do wyboru dostawcy energii. Owszem, są reklamy, że jeden telefon, ze znany aktor zachwala, ze ekologia i inne ble ble. Poziom cen w STOEN czy PGE jest tak bliski, że jak wspomniałem nie mamy realnego wyboru dostawcy. Jest to wybór z punktu widzenia wysokości rachunków tylko formalny (firma X zamiast Y w nagłówku FVAT). Nawet na stacjach benzynowych jest większe zrónicowanie cen paliw niż na rynku energii elektrycznej dla odbiorców indywidualnych.

A co do działalności charytatywnej - owszem, z przyjemnością od czasu do czasu coś wrzucę na konto jakiejś organizacji. Wolę jednak sam wybrać i świadomie wspierać niż być de facto przymuszony do płacenia na coś na co nie chcę.
        • Gość: es Dwie spółki, dwa komplety koryt IP: *.ip.jarsat.pl 05.02.12, 11:59
          A prawdziwej konkurencji i tak nie ma.
      • Gość: w temacie :) Re: konkurencja IP: *.pruszcz.mm.pl 04.02.12, 22:32
        ciekawe czy komuś w Polsce udało się zmienić dostawcę ... wątpię, bo tu jest monopol. Zmienić to można ale sprzedawcę :-)
      • Gość: da Re: konkurencja IP: 87.204.175.* 04.02.12, 23:09
        Gdy konkurencja jest fikcją, a jest, to każda działalność marketingowa nie ma sensu, bo nie ma rynku. To elementarz. Poza tym wprowadzenie Energii na giełdę może być odebrane jako zwykły skok na kasę grupy kolesi z "Doradcy" i "Nexusa" - wiedzą o tym wszyscy, którzy co nieco kumają.
        Tak to wygląda - by zyło się lepiej.
      • Gość: pink Re: konkurencja IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 09:17
        i pewnie dla tego STADION W GDAŃSKU nazywa się PGE ARENA a nie ENERGA ARENA...
      • Gość: kolega Re: konkurencja IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 10:01
        Szanowny Kolego z ENERGA SA, robisz naszego czytelnika w jajo tak samo jak wszystkich pozostałych klientów. Oni są do nas przypisani jak chłop pańszczyźniany do ziemi i mogą nam .... cokolowiek. Co z tego, że wybiorą innego dostawcę, kiedy kasę robimu na przesyle, odczytach, obsłudze.
        Sponsoring zawodowego sportu jest nam potrzebny jak świni siodło. Co najwyżej kilku dyrektorków może sobie cyknąć fotki ze sportowcami i za darmo chodzić na mecze na miejscach dla vipów.
        Przestań pouczać klientów, bo pewnie nie wiesz, ale z ich pieniędzy ty i twoi koledzy macie co miesiąc miłą pensyjkę, premię i wycieszki "szkoleniowe", a jedyne co klient może, to pokornie zapłacić rachunek.
        Więcej szacunku dla ludzi którzy dają ci komfortowe życie.
    • Gość: aaaa Re: Rząd nie sprzeda Energi. Debiut na giełdzie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 20:35
      Nie mów ze czujesz sie oszukany jak na calym swiecie panstwowe firmy sponsoruja sport po to abys mogl go ogladac
      • Gość: marek Re: Rząd nie sprzeda Energi. Debiut na giełdzie w IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.12, 21:21
        zacznijmy od tego, ze nie wszyscy interesują się sportem. Rozumiem tych co się interesują, ale nie każdy musi. Powtarzam nie chcę płacic za coś czego nie zamawiałem.
    • Gość: :) Pani Krasnodębska ma na imię Małgorzata :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 23:18
      :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka